Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

LOK piedāvā risinājumu vienotai sportistu sociālo garantiju nodrošināšanai

LOK piedāvā risinājumu vienotai sportistu sociālo garantiju nodrošināšanai
Žoržs Tikmers. Foto: Vadims Morozovs/LOK

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadība – prezidents Žoržs Tikmers un ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks – tikšanās reizē ar Finanšu ministrijas un Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvjiem pārrunājuši veicamos soļus sportistu sociālo garantiju nodrošināšanai un nodokļu nomaksai 2022. gadā.

Pašlaik sportisti Latvijā izmanto dažādus līgumattiecību veidus ar darba devējiem – darba līgums, autoratlīdzības līgums, sadarbības līgums, mikrouzņēmuma līgums u.c., un vairumā gadījumu radoši tiek izmantotas Latvijas likumdošanas sniegtās iespējas.

Lai ieviestu vienotu pieeju nodokļu nomaksā un nodrošinātu sportistu sociālās garantijas, LOK piedāvā pilnveidot likumdošanu. Ir paredzams, ka sākot ar 2021. gadu, likums “Par iedzīvotāju nodokli” noteiks 20% nodokļa likmi sportistiem par kopējiem algota darba ienākumiem gadā. Sākot ar 2022.gada 1.jūliju, šo nodokļu likmi ir paredzēts attiecināt uz sportistiem Latvijā, slēdzot īpašus sportista līgumus. Vienlaikus būtu jāsagatavo izmaiņas arī Sporta likumā, skaidrojot sportista un sportista līguma definīciju un būtību.

LOK piedāvātā trīs soļu programma paredz:
- ar 2020.gada 1.decembri “Tokija 2020” un “Pekina 2022” 35 sportistu Olimpiskās solidaritātes stipendijām tiek veikta iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksa 23% apmērā;
- no 2021.gada 1.jūlija LOK uzsāk LOV sportistu un treneru pabalsti izmaksu, šo funkciju pārņemot no Latvijas Olimpiešu sociālā fonda (LOSF);
- no 2022.gada 1.jūlija tiek ieviesti sportista līgumi.

Izmantotie resursi:
LOK piedāvā risinājumu vienotai sportistu...


Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).