Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Pozitīvas Covid-19 analīzes: sportistam Tokijas olimpiskās spēles beigušās?

Pozitīvas Covid-19 analīzes: sportistam Tokijas olimpiskās spēles beigušās?
Covid-19 ēnā Tokijā piektdien atklās olimpiskās spēles. Foto: Getty Images

Tokijas olimpisko spēļu ciematu atlēti šobrīd ieņem arvien kuplākā skaitā, un šajās dienās jau parādījušies pirmie Covid-19 inficēšanās gadījumi. Ko tas nozīmē pašiem sportistiem? Vai četrgades (piecgades) cikls ir vējā pēc viena pozitīva rezultāta?

Tokijas olimpisko spēļu atlētu ciematā jau trīs sportistiem konstatēta Covid-19 klātbūtne. Sporta foruma atklāšanas ceremonija būs tikai piektdien, bet šonedēļ sportisti pamazām piepilda ciemata istabas. Starp atlētiem vīruss šobrīd konstatēts diviem Dienvidāfrikas futbolistiem un Čehijas pludmales volejbolistam Ondržejam Perušičam. Viņam kopā ar partneri Davidu Šveineru jau 26. jūlijā pret latviešiem Mārtiņu Pļaviņu/Edgaru Toču būs jāaizvada pirmā grupu turnīra spēle, bet tagad šī cīņa ir zem lielas jautājuma zīmes. Neoficiāla informācija liecina, ka čehi vēloties panākt izmaiņas sacensību kalendārā un pārbīdīt savu pirmo maču uz vēlāku laiku.

Zīmīgi, ka olimpiskajā rangā pirmie aiz svītras bija latvieši Aleksandrs Samoilovs/Jānis Šmēdiņš. Čehi savu ceļazīmi ieguva tieši pēc ranga, un neoficiāli izskan viedoklis, ka tieši mūsējie varētu tikt iekļauti Tokijas sacensību dalībnieku pulkā. Otrs scenārijs savukārt paredz, ka šis Čehijas pāris tiek aizstāts ar kādu citu savas valsts duetu.

Olimpisko spēļu laikā sportisti tiks testēti katru dienu. Ja būs pozitīvas analīzes, atlētiem būs jāatsauc dalība no sacensībām un pie viņu vārda ierakstīs “nestartēja” jeb “Did not start” (DNS). Kā liecina vadlīnijas, Tokijā sportisti drīkst ierasties ne ātrāk kā septiņas dienas pirms sava starta, tāpēc nonākšana karantīnā pēc pozitīva Covid-19 testa praktiski pārvelk svītru atlēta cerībām startēt lielajā sporta forumā. Kā portālam Sportacentrs.com norādīja Latvijas Olimpiskās komandas preses sekretāre Marita Vilciņa, atlētam šādā situācijā spēles faktiski beigušās nesākoties.

Lielākajā daļā sporta veidu sacensības norisināsies vairākas dienas, un tādā gadījumā sportists vai komanda var tikt aizstāta ar citu. Ja komandā konstatēti pozitīvi Covid-19 gadījumi pēc pirmās “play-off” kārtas, tā tiek izslēgta no turnīra, bet tās vietu ieņem vienība, ko tā uzvarēja.

Ja individuālo disciplīnu izšķirošajās kārtās atlēts saslimst ar Covid-19, viņu aizstāj ar sportistu, kurš priekšsacīkstēs ieņēma augstāko vietu starp tālāk netikušajiem. Savukārt tādos sporta veidos kā teniss, bokss vai badmintons sportists nākamajā kārtā iekļūst bez cīņas, ja viņa pretiniekam atklāta saslimšana. Ja tas notiek finālā, ar Covid-19 sasirgušais atlēts saņems sudrabu, kamēr viņa sāncensis – zeltu.

Tiesa, ne visos sporta veidos noteikumi ir vienādi. Piemēram, cīņā ar Covid-19 saslimušā finālista vietu ieņems viņam pusfinālā zaudējušais sportists, ja vien viņam būs negatīvas analīzes. Līdzīgi arī handbolā – ja finālā iekļuvuši komanda Covid-19 dēļ nevarēs spēlēt par zeltu, tās vietu ieņems pusfinālā zaudējusī.

  +1 [+] [-]

, 2021-07-19 15:10, pirms 3 gadiem
Tas nu gan būtu pavērsiens, ja Samoilovs/Pļaviņš tiktu spēlēt olimpiādē! Droši vien tas daļēji atkarīgs no mūsu federācijas darbiņa aizkulisēs?

     [+] [-]

, 2021-07-19 16:09, pirms 3 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Tas nu gan būtu pavērsiens, ja Samoilovs/Pļaviņš tiktu spēlēt olimpiādē! Droši vien tas daļēji atkarīgs no mūsu federācijas darbiņa aizkulisēs?
Tas būtu lieliski

  +2 [+] [-]

, 2021-07-19 17:01, pirms 3 gadiem
Samoilovs /Pļaviņš

  +1 [+] [-]

, 2021-07-19 17:02, pirms 3 gadiem
Točs/Smēdiņš

     [+] [-]

, 2021-07-19 17:53, pirms 3 gadiem
Gena Samoilovs/Raimonds Vilde