Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Baltkrievijas delegācijā septiņi sportisti, kuri nostājās pret Lukašenko režīmu

Baltkrievijas delegācijā septiņi sportisti, kuri nostājās pret Lukašenko režīmu
Barjersprintere Elvīra Hermane 2020. gada 8. septembrī sacensībās Vācijā. Foto: imago/Scanpix

Baltkrievijas delegācijā Tokijas spēlēm iekļauti septiņi sportisti, kuri 2020. gadā parakstīja vēstuli pret vardarbību un prezidenta vēlēšanu viltošanu, intervijā "Brussels Morning" paziņojusi Baltkrievijas brīvo sportistu apvienības vadītāja Aleksandra Herasimeņa.

“Vēsturē redzams, kā diktatoru režīmi atmaksā saviem ienaidniekiem. Pašreizējā baltkrievu realitātē jūs, kā minimums, zaudēsiet iespēju turpināt sporta karjeru. Jūs izslēgs no komandas,” teica divkārtējā olimpiskā vicečempione peldēšanā, kura no 2020. gada rudens dzīvo emigrācijā.

Otrā stadija – piespiedu emigrācija un krimināla vajāšana. Mans stāsts – labs piemērs. Valstīs ar diktatūru, ja nostājaties pret prezidentu, jūs nostājaties pret savu valsti. Tāda ir realitāte,” atgādināja Baltkrievijas brīvo sportistu apvienības vadītāja.

“Olimpiskajā komandā ir septiņi sportisti, kuri parakstīja vēstuli par godīgām vēlēšanām un pret vardarbību. Pēdējos mēnešos viņi sastapās ar milzīgu spiedienu: draudi, atlaišanas, stipendiju zaudēšana, problēmu radīšana treniņprocesā un sacensībās. Viņi izturēja, izcīnīja ceļazīmes un brauks uz Tokijas spēlēm. Esmu pārliecināta, ka baltkrievi par viņiem fanos īpaši.”

Vēstuli parakstīja Dmitrijs Asanovs (bokss, svara katerogija līdz 63 kilogramiem), Olga Mazurenoka, Darja Boriseviča, Elvīra Hermane, Marija Žodika (visas – vieglatlētika), Jevgeņijs Curkins (peldēšana) un Karīna Kozlovska (loka šaušana).

Olga Mazurenoka ir valsts labākā garo distanču skrējēja, kurai pieder Baltkrievijas rekordi maratonā (2:23:54) un pusmaratonā (1:10:57). Uzvarējusi Eiropas čempionātā maratonā (Berlīne 2018 ar laiku 2:26:22). Viena no pirmajām parakstīja vēstuli pret prezidenta vēlēšanu viltošanu.

Darja Boriseviča ir vidējo distanču skrējēja, Baltkrievijas čempione 800 un 1500 metru distancēs. Elvīra Hermane – sprintere, Eiropas čempione 100 metru skrējienā ar barjerām (Berlīne 2018). Personīgais rekords – 12,62 sekundes – sasniegts 2021. gadā.

Augstlēcēja Marija Žodika ceļazīmi uz Tokiju izcīnīja 2021. gada 25. jūnijā, Baltrievijas čempionātā pārvarot 196 centimetru augstumā novietoto latiņu. Peldētājs Jevgeņijs Curkins ir Eiropas čempions 50 metros tauriņstilā (Berlīne 2014).

Curkins 2017. gadā augustā apprecēja Herasimeņu. Nākamā gada 17. septembrī viņiem piedzima meita Sofija.

Izmantotie resursi:
https://bytribuna.global.ssl.fastly...
Baltkrievijas sportistu vēstule pret prezidenta vēlēšanu viltošanu


Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).