Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Arī vieglatlētu pāris pamet Baltkrieviju: "Tur var zaudēt ne tikai brīvību, bet arī dzīvību"

Arī vieglatlētu pāris pamet Baltkrieviju: "Tur var zaudēt ne tikai brīvību, bet arī dzīvību"
Jana Maksimava. Foto: worldathletics.org

Baltkrievu daudzcīņnieku pāris Jana Maksimava un Andrejs Kraučanka, kuri nepiedalās Tokijas olimpiskajās spēlēs, sociālajos tīklos paziņojuši par lēmumu neatgriezties Baltkrievijā un palikt uz dzīvi Vācijā, kur viņi atrodas pašlaik. Šāds lēmums neilgi pēc tam, kad baltkrievu olimpiete Kristina Cimanouska izmuka no piespiedu deportācijas no Japānas uz Baltkrieviju un tikusi pie patvēruma Polijā.

"Ilgi domājot un apsverot visu, esam pieņēmuši lēmumu neatgriezties Baltkrievijā. Par lielu nožēlu tur šobrīd var zaudēt ne tikai brīvību, bet arī dzīvību…," rakstīts Maksimavas profilā sociālo tīklu vietnē Instagram. "Šeit [Vācijā] ir iespējams elpot ar pilnu krūti un būt starp tiem, kuri cīnās par savu cilvēku, draugu, radinieku un tuvinieku brīvību. Mēs noteikti uzvarēsim. P.S. Ļoti ceru, ka mana sportistes karjera turpināsies un man būs iespēja trenēties un sacensties, gatavoties nākamajām olimpiskajām spēlēm. #mēsmūkamnoBaltkrievijas #palīdziBaltkrievijai."

Sarunā ar Baltkrievijas Sporta solidaritātes fondu Maksimava sniedza nedaudz sīkāku komentāru: "Pēc visiem notikumiem Baltkrievijā atgriezties neplānoju. Man ir maza meita, nedrīkstu riskēt. Esmu no tiem cilvēkiem, kas nevar klusēt. Kad dzīvoju un trenējos Baltkrievijā, visa šī situācija man nedeva mieru. Visā šajā laikā turpināju kaut ko darīt, riskējot ar visu. Vācijā tagad varu elpot ar pilnu krūti un labi gulēt. Ļoti vēlos atgūt to enerģiju, kuras man trūka sacensībās, lai labi nostartētu un tiktu uz Tokijas olimpiskajām spēlēm. 16 gadus pārstāvēju izlasi, kurai par mani bija pilnīgi vienalga. Kad kritās rezultāti, mani sūtīja pie psihologa, kaut gan esmu ļoti spēcīga sportiste, un to zina visa mūsu vadība. Ļoti ceru sagaidīt to brīdi, kad varēšu doties uz sacensībām zem baltisarkanbaltā karoga."

32 gadus vecā Viļņā dzimusī Maksimava ir piedalījusies Pekinas un Londonas olimpiskajās spēlēs, iegūstot 34. un 17. vietu, bet 2008. gadā viņa kļuva par pasaules junioru čempioni septiņcīņā. 2011. gadā viņa pievienoja bronzu Eiropas U23 čempionātā, bet 2013. gadā kļuva par Eiropas vicečempioni telpās. Viņas vīram 35 gadus vecajam Andrejam Kraučankam panākumi pieaugušo līmenī bijuši lielāki. 2008. gadā viņš desmitcīņā kļuva par Pekinas olimpisko vicečempionu, bet Eiropas čempionātos ir ieguvis zeltu un bronzu. Septiņcīņā telpās Kraučanka ir ieguvis divus pasaules sudrabus un vienu Eiropas zeltu.

Pirms gada Kraučanka bija viens no vairāk nekā 400 sportistiem, kurš parakstīja atklāto vēstuli, nostājoties pret prezidenta vēlēšanu rezultātu falsificēšanu. Novembrī Kraučanka par dalību protestos pret Aleksandru Lukašenko tika atlaists no amata valsts iestādē, zaudēja vietu Baltkrievijas izlasē un tika aizturēts uz desmit diennaktīm.

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

Izmantotie resursi:
https://www.instagram.com/p/CSE5vwI...
https://www.instagram.com/p/CSG54a5...


, 2021-08-04 20:38, pirms 3 gadiem
Gudri cilvēki! Diemžēl tādu nav tik daudz cik gribētos!
, 2021-08-05 00:02, pirms 3 gadiem
Lai izdodas gan tālākā karjera, gan sagaidīt no agrofīrera brīvu Baltkrieviju
, 2021-08-05 04:04, pirms 3 gadiem
Cilvēki bēg no valsts, bet Lukaşenko izmisīgi turās pie krēsla un vaino visu pārējo pasauli. Kāda jēga vadīt valsti, kurā lielākā daļa valsts Tevi ienīst? Cik slimam cilvēkam ir jābūt?

Varbūt vērts vienkārši sarunāt kādu saprătīgu specdienesta čali, kuram ir iespēja veikli un ar vienu darbību "atrisināt" to lietu.
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).