Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Severs: "Pārmaiņas LOV ir solis uz sporta pārvaldības sakārtošanu"

Severs: "Pārmaiņas LOV ir solis uz sporta pārvaldības sakārtošanu"
Latvijas Olimpiskās vienības A sastāva sportiste Laura Ikauniece. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) funkciju nodošana Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) rokās ir solis uz sporta pārvaldības un finansēšanas modeļa sakārtošanu, un tas atvieglos sportistu ikdienu, kā arī ļaus viņiem vairāk pievērsties saviem tiešajiem pienākumiem – trenēties un piedalīties sacensībās, uzskata Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sporta departamenta direktors Edgars Severs.

Pirmdien notikušajā LOV dalībnieku sapulcē prezentēja starptautiskās auditorkompānijas "Ernst&Young" izvērtējumu attiecībā uz LOV funkcijām. Līdz ar to rosinātas izmaiņas, kas paredz "Vienas pieturas aģentūras" modeļa principu. Tas nozīmē, ka sākot ar nākamā gada 1. janvāri finanšu līdzekļu sadales funkciju turpmāk veiks nevis LOV, bet gan LOK. LOV sportisti un treneri turpmāk finansējumu treniņu - sacensību darbam saņems tikai no savas sporta veida federācijas.

"Šis ir solis uz sporta pārvaldības un finansēšanas modeļa pilnveidi un sakārtošanu. "Ernst&Young" eksperti un LOK rosināja strukturālu pārmaiņu, kad, sākot ar 1. janvāri, komiteja ir gatava pārņemt valsts budžeta līdzekļu administrēšanu attiecībā uz LOV sportistu treniņdarbu izmaksām," pēc sapulces skaidroja Severs.

Līdz šim šo funkciju veica LOV, kas slēdza līgumus ar konkrēto federāciju un sportistu. Tas paredzēja, ka sportists veic arī sava treniņdarba uzskaiti, čekus un citus maksājumu dokumentus nodod LOV grāmatvedībai, kas pēc tam veic finanšu norēķinu funkciju.

"Sēdē tika konceptuāli atbalstīts, ka šo starpposmu nepieciešams izslēgt un ar janvāri šo funkciju uzņemsies LOK. Tā slēgs līgumu ar konkrētā sporta veida federāciju un administrēs LOV sportistu treniņdarba izmaksas. Tas saskan ar IZM uzstādījumu, ka mums pēc iespējas jāsamazina ceļš, kādā publiskais finansējums tiek līdz sportistam un trenerim. Šis iet kopsolī ar LOK rosinātajām un konceptuāli atbalstītām izmaiņām, kad olimpiešu sociālā fona daļu, kas skar pabalstu izmaksu LOV sportistiem, ar 1. jūliju arī pārņem olimpiskā komiteja," Severs atzīmēja, ka tādējādi attiecībā uz augstas klases sporta finansējuma administrēšanu iestāsies salīdzinoši skaidra procedūra, kad valsts piešķirtais finansējums tiešā veidā tiek piešķirts LOK, un komiteja atbild par augstas klases olimpiskā sporta sistēmas tālāku darbību.

Līdz gada beigām LOK gan esot jāveic gana liels mājasadarbu skaits, lai varētu uzņemties šo funkciju, jo jāmaina savas sporta veidu programmas un uz dokumentāli jāsakārto, kā izskatīsies līdzekļu administrēšana.

"LOV pamatfunkcija būs turpināt darbu, kas skar augsta līmeņa sportistu servisu, ar to saprotot medicīnu, rehabilitāciju, fizisko sagatavotību, potenciāli nākotnē arī psihologa atbalstu. Protams, tas izsauks izmaiņas pašā LOV struktūrā, arī darbinieku skaita ziņā," neslēpa Severs. Ja līdz šim LOV darbojās ar olimpiskiem individuālajiem sporta veidiem, tad jau no 2021. gada varētu iezīmēties funkcija sniegt atbalstu arī labākajiem neolimpisko sporta veidu pārstāvjiem, kā arī komandu sporta veidiem. "Ar mazu piebildi – vismaz nākamā gada ietvaros tas nebūs valsts budžeta finansēts pakalpojums. Par šo pakalpojumu būs jāmaksā pašu sporta veidu federācijām, jo, kamēr nav mainīts sporta likums, LOV darbība paliek nemainīga – atbalsts individuālajiem sportistiem olimpiskajos sporta veidos."

IZM pārstāvis uzsvēra, ka pēc šīm izmaiņām atlētiem samazināsies čeku uzkrāšanas darbs, jo šo funkciju pārņems konkrētā sporta veida federācija. "Sportistam jādara tas darbs, ko prot vislabāk – gatavoties sacensībām un tajās piedalīties, nevis veikt grāmatvedības uzskaiti."

"Līdz šim sportists pats krājis čekus, nesis un norēķinājies ar LOV grāmatvedību, bija trīspusējie līgumi. Tagad sistēma būs citādāka un, ceru, atlētam būs mazāk darba ar čekiem. Finansējumu piešķirsim tikai tad, kad komiteja būs šo procesu izskaidrojusi sportistam, federācijai un mums. Šim virzienam vajadzētu atvieglot sportista administratīvo darbu, lai viņš var veltīt vairāk laika saviem tiešajiem pienākumiem," sacīja Severs.


, 2020-11-03 11:15, pirms 3 gadiem
Nu Ikauniece vienkārši piķi saņem par neko, tāpat kā daži bobslejisti!
, 2020-11-03 12:14, pirms 3 gadiem
Jau sen atpakaļ bija likums, ka LOK no sponsoru naudas savām vajadzībām par starpniecību ietur, ja nemaldos, 70 procentus, lai ziedotājs tiktu pie nodokļu atvieglinājumiem kādam konkrētam pasākumam.
Ļoti šaubos, ka ar patreizējo ziedošanas politiku īpaši kaut kas mainīsies... Labāk ziedoju konkrētam sportistam viņa personīgajā kontā un necerot uz nodokļu atvieglinājumiem!
, 2020-11-03 12:22, pirms 3 gadiem
Ko tad galu galā pieņēma uz Sirmo,Ikaunieci,Melbārdi?
, 2020-11-04 09:09, pirms 3 gadiem
Nu īsti jau tā nebūs, ka sistēma sportistam atvieglos dzīvi. Tas federācijas grāmatvedis tāpat sportistam līdzi uz nometnēm, sacensībām nebrauks un norēķinus neveiks. To darīs sportists, un arī čekus par dzīvošanu, transportu, bāzes īri, u.t.t. krās sportists.
Šķiet, ka tas, kas pats nav nodarbojies ar sportu šādā līmenī, bet tikai deldējis bikses kabinetā nespēj izprast lietas būtību.
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).