Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Skaidrojam: ko gaidīt no Latvijas šķēpmetējiem Tokijā?

Skaidrojam: ko gaidīt no Latvijas šķēpmetējiem Tokijā?
Līna Mūze. Foto: Getty Images

Tokijas olimpiskajās spēlēs apgriezienus uzņēmušas sacensības vieglatlētikā, bet otrdien un trešdien tiks aizvadīta kvalifikācija vienā no mums visvairāk interesējošajām disciplīnām - šķēpa mešanā. Ar cerībām sasniegt finālu tur Latvijas godu aizstāvēs Līna Mūze, valsts rekordiste Madara Palameika, Anete Kociņa un Gatis Čakšs. Ko no mūsējiem sagaidīt?

Latvijas olimpisko šķēpmetēju pēdējo piecu sezonu labākie rezultāti*

Sportists20172018201920202021
Līna Mūze60.5563.1864.8763.1964.81
Madara Palameika63.9262.9863.2258.9160.10
Anete Kociņa64.4762.5861.1059.5163.70
Gatis Čakšs76.9483.8983.7284.5687.57

*Treknrakstā piecgades tālākais metiens

Līna Mūze

Personīgais rekords 64,87 metri

Kaut arī bija kvalificējusies, Mūze smagas ceļgala traumas dēļ nevarēja startēt Riodežaneiro spēlēs. Līdz ar to pēc Londonas viņai Tokijā ir otrās olimpiskās spēles karjerā. Ar savu šīs sezonas labāko rezultātu 64,81 metrs viņa pasaules rangā atrodas septītajā vietā. Olimpiskajās spēlēs latviete var pacīnīties vismaz par iekļūšanu labāko divpadsmitniekā, bet, ja ir laba diena – arī par pirmo sešinieku.

Pēdējās piecgades atbildīgākajās sacensībās Mūze nav tikusi pāri kvalifikācijai. 2018. gada Eiropas čempionātā Berlīnē ar 53,95 metriem palika 19. pozīcijā, bet gadu vēlāk pasaules čempionātā Dohā aizmeta 55,66 metrus, kas deva vien 27. vietu. Personīgo rekordu Smiltenē dzimusī sportiste uzstādīja 2019. gada maijā, kad ar 64,87 metrus tālu metienu izcīnīja otro vietu Dimanta līgas posmā Šanhajā. Tas līdz šim ir viņas labākais sasniegums šajā sacensību seriālā. Olimpisko normatīvu – 64 metri – Mūze šajā piecgadē kopumā sasniedza divas reizes. Tas padevās arī šogad maijā Jāņa Lūša piemiņas kausā (64,81 metrs), un uzrādītais rezultāts ļauj būt optimistiski noskaņotiem.

Pagājušā gada Latvijas labākā vieglatlēte, un viņu jau pāris gadus var dēvēt par pirmo numuru pašmāju dāmu šķēpmešanā.

Madara Palameika

Personīgais rekords 66,18 metri (Latvijas rekords)

Tokijā Palameika piedalās savās trešajās olimpiskajās spēlēs, turklāt gan Londonā, gan Riodežaneiro viņai izdevās iekļūt finālā (attiecīgi astotā un desmitā vieta). Pieredzējušākā no mūsu olimpiskajiem šķēpraižiem. 2016. gada sezona talsiniecei bija īpaši veiksmīga, jo viņa uzvarēja prestižās Dimanta līgas kopvērtējumā, kas Latvijas vieglatlētiem vēl nebija izdevies. Turklāt tajā gadā viņa uzstādīja arī Latvijas rekordu. Pēc tam Palameika ar tik augstvērtīgiem sasniegumiem vairs nav priecējusi, jo abos pasaules čempionātos ar metieniem zem 60 metriem nācās palikt ārpus finālistēm, bet Eiropas meistarsacīkstēs viņa ar 57,98 metriem palika devītā. Tiesa, pirms diviem gadiem Eiropas spēlēs sportiste ar 63,22 metriem izcīnīja bronzu, taču kopš tā laika Palameika šādam rezultātam sacensībās vairs nav pietuvojusies.

Anete Kociņa

Personīgais rekords 64,47 metri

Olimpisko spēļu debitante, kura var pārsteigt. Ar savu šīs sezonas labāko rezultātu 63,70 metri pasaules rangā ieņem augsto 11. vietu un Tokijā reāli var pretendēt uz vietu finālā. Ja nepārdegs, kā tas nereti gadās tieši šādu sporta forumu debitantiem. 2017. gada pasaules čempionātā Londonā Kociņa ar 62,26 metriem tikai par trīs centimetru tiesu atpalika no fināla un palika trīspadsmitā, bet divus gadus vēlāk ar teju sešus metrus tuvāku metienu pārliecinoši nepārvarēja kvalifikāciju. Arī Eiropas čempionātā ar 57,48 metriem palika tālu no finālistu pulka. Savus sezonas labākos rezultātus pēdējos gados gan uzrādījusi tikai Latvijā vai kaimiņos Igaunijā.

Gatis Čakšs

Personīgais rekords 87,57 metri

Iespējams, lielākā Latvijas cerība šķēpmešanā, turklāt olimpiskais debitants. Jūnijā neliela mēroga sacensībās Austrijā ar 87,57 metrus tālu metienu Čakšs sevi pieteica pasaules šķēpmešanas elitē. Šāds rezultāts viņam pasaules rangā šobrīd dod piekto vietu, un ir tikai pamatoti, ka Latvijas līdzjutēji no sportista Tokijā gaida vismaz dalību finālā. No malas šķiet ļoti nosvērta un klusa personība, kam pēdējās piecgades laikā rezultāti pakāpeniski uzlabojušies. Pagaidām tikai pa vienai reizei startējis augstākā līmeņa pieaugušo sacensībās – 2018. gada Eiropas čempionātā palika uzreiz aiz finālistiem (78,13 metri), bet gadu vēlāk planētas meistarsacīkstēs ieņēma 21. vietu (79,94 metri).

Pagājušā gada Latvijas labākais vieglatlēts, turklāt sezonas gaitā uzrādīja apskaužamu stabilitāti. Čakšs piedalījās 11 sacensībās un uzvarēja astoņās, turklāt deviņus mačus noslēdza ar rezultātu labāku par 80 metriem. Arī šosezon tikai divās no septiņām sacensībām šķēpu metis tuvāk par 80 metriem, kas liek domāt, ka Tokijā šī atzīme būtu jāpārvar.

Vērtē šķēpmešanas treneris Mārcis Štrobinders

"Domāju, Latvijai šīs olimpiskās spēles līdz šim bijušas pozitīvas, turklāt pludmales volejbolisti nupat iekļuva ceturtdaļfinālā. Pozitīvas lietas ir vairākos sporta veidos, un, šķiet, arī no šķēpmetējiem mēs varam gaidīt labus rezultātus. Ceru, ka viņi šobrīd ir sasnieguši savu optimālo fizisko formu, šajos gados ir uzkrāta arī pieredze. Daudz izšķirs psiholoģiskais stāvoklis – cik konkrētajā brīdī viņi būs gatavi mentāli. Un, protams, arī veiksme – tā būs ļoti vajadzīga. Visas trīs mūs olimpietes ir ielikušas lielu darbu. Madarai ir liela pieredze, kas var nākt par labu, Anete var paņemt uz emocijām un jaunību, bet Līna ir bijusi stabila. Es viņas visas trīs liktu vienā plauktā – ne augstāk, ne zemāk.

Šovasar Čakša sasniegtie 87,57 metri šobrīd ir pasaules top rezultāts. Gan viņam, gan meitenēm viss ir atkarīgs no kvalifikācijas, jo tas daudziem ir klupšanas akmens. Ja tai iziet cauri, var gadīties visādi brīnumi. Pēc pieredzes zinu, ka tieši kvalifikācija uzliek lielu atbildības slogu. Kad izdodas tikt divpadsmitniekā, var brīvi mest un varbūt izšaut."

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

Kurš Latvijas šķēpmetējs Tokijā izcīnīs visaugstāko vietu?

  • 90

  • 53

  • 79

  • 366



, 2021-08-02 13:40, pirms 3 gadiem
Lai šķēpi lido!!!
, 2021-08-02 13:54, pirms 3 gadiem
Sudraba Čakšs!!!Zelts nevisai,sudrabs vērtīgāks.....Mūsu šķēpmētēju griesti...
, 2021-08-02 14:33, pirms 3 gadiem
Vienu dāmu finālā, bet arī ne visai ticami. Sāks atkal domāt, nervozēt untt. viss kā parasti.
, 2021-08-02 14:35, pirms 3 gadiem
Neko negaidu. Jo objektīvi nemot visi knapi tika uz Tokiju
, 2021-08-02 14:48, pirms 3 gadiem
serbs rakstīja: Sudraba Čakšs!!!Zelts nevisai,sudrabs vērtīgāks.....Mūsu šķēpmētēju griesti...
Kaut kas pa galvu jaucas, ka 90-tajos kāds Amerikas letiņš piesolīja miljonu šķēpmešanas olimpiskajam čempionam no Latvijas. Nav gan ne jausmas, kā šim solītājam šobrīd sokas un vai solījums vēl aizvien uzturēts spēkā.
, 2021-08-02 16:37, pirms 3 gadiem
...žēl, ka Sinta nepiepildīja savu potenciālu...viņai noteikti tas bija XXI gs. lielākais no latvietēm...tagad novēlu visām pārvarēt kvaļus un cienījami pacīnīties finālā un nebūtu slikti arī medaļu, bet negaidu kā Rio no Madaras...ka būs, tā būs - lai šķēpi lido!
, 2021-08-02 22:50, pirms 3 gadiem
elements rakstīja: Kaut kas pa galvu jaucas, ka 90-tajos kāds Amerikas letiņš piesolīja miljonu šķēpmešanas olimpiskajam čempionam no Latvijas. Nav gan ne jausmas, kā šim solītājam šobrīd sokas un vai solījums vēl aizvien uzturēts spēkā.
Arī ko tādu atminos
Vai pat nebija kāds Amerikas latviešu fonds
Būtu interesanti pie Pučes pavaicāt, vinam vajadzētu zināt
Toreiz SA rakstija un vēl Bružiks cepās ka par trīssoli nepiedāvā
, 2021-08-03 00:18, pirms 3 gadiem
9 jau jāmet, nekā tur nebūs. Štrobis liek 1 plauktā, nu ok. būšu pozitīvs 10-12
Dāvis Mārtiņš Daugavietis. Foto: Jaunā Vienotība

Sporta apakškomisija nosoda SOK rekomendācijas par krieviem un baltkrieviem

LETA. Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācija ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem atgriezties sacensību apritē kā neitrāliem atlētiem nav pieņemama, uzsver Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis (JV).
SOK prezidents Tomass Bahs. Foto: Reuters/Scanpix
12

Ukraina atzinīgi vērtē SOK lēmumu par Krievijas sportistu atgriešanos OS atlikšanu uz vēlāku laiku

LETA--AFP. Ukraina otrdien atzinīgi novērtēja Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu, šobrīd nepielaižot Krievijas sportistus dalībai nākamā gada olimpiskajās spēlēs Parīzē.
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija
31

Čakša: ''Nav pieļaujams valsts finansējums sportistiem, kuri startē sacensībās ar krievu un baltkrievu sportistiem''

LETA. Nav pieņemams, ka Latvijas valsts budžeta finansējumu saņem sportisti, kuri piedalās vienās sacensībās ar Krievijas un Baltktrievijas sportistiem, intervijā LTV1 raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).