Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

"US Open" ceturtdaļfinālā Vimbldonas fināla atkārtojums: Džokovičs spēkosies ar Berretīni

"US Open" ceturtdaļfinālā Vimbldonas fināla atkārtojums: Džokovičs spēkosies ar Berretīni
Novaks Džokovičs un Mateo Berretīni ar Vimbldonas trofejām. Foto: AFP/Scanpix

Novakam Džokovičam piecu dienu laikā Ņujorkā jāgūst trīs uzvaras, lai sasniegtu ļoti retu kalendāro "Grand Slam". Visticamāk, viņam visos mačos (ja būs vairāk par vienu) būs jātiekas ar ATP ranga pirmā desmitnieka spēlētājiem, sākot ar astoto numuru Mateo Berretīni trešdienas vakarā jeb naktī uz ceturtdienu pēc Latvijas laika (ap plkst. 4:00).

Novaks Džokovičs pirmajos četros mačos tika pie komfortabla turnīra sākuma pretinieku līmeņa ziņā. Lai tiktu līdz ceturtdaļfinālam, viņam vajadzēja uzvarēt ranga 145., 121. un 99. vietā esošus spēlētājus ar nelielu "Grand Slam" pieredzi un uz 56. vietu noslīdējušo Kei Nišikori, kurš Džokovičam nav konkurents (serbam 17 uzvaras pēc kārtas). Neskatoties uz tik mīkstu zaru, Džokovičs vienu setu zaudēja trijos no četriem mačiem.

Var teikt, ka trīskārtējam čempionam "US Open" pa īstam sāksies šodien. Viņam pret Mateo Berretīni ir perfekta 3-0 bilance, vieglam esot tikai vienam duelim – pašam pirmajam, kurā Džokovičs Itālijas tenisistu 2019. gadā ar 6:2, 6:1 sagrāva Londonā Berretīni "ATP Finals" debijā. Nākamajos divos mačos, kas notika šogad uz "Grand Slam" skatuves, Džokovičs uzvarēja ar 3:1.

Viņš jūnijā ar 6:3, 6:2, 6:7(5), 7:5 uzvarēja "Roland Garros" ceturtdaļfinālā un jūlijā ar 6:7(4), 6:4, 6:4, 6:3 bija pārāks Vimbldonas finālā, kas Itālijas tenisistam bija pirmais "Grand Slam" fināls. Berretīni vēlāk atklāja acīmredzamo – viņš toreiz spēlēja ar pusfinālā gūtu kājas savainojumu. Mateo "Grand Slam" turnīros nav uzvarējis Top 10 spēlētājus (0-5).

Arī pagājušā gada finālistam Aleksandru Zverevu ir perfekta bilance pret savu nākamo pretinieku, Loidu Herisu uzveicot abos dueļos – pagājušajā gadā ATP 250 turnīrā Ķelnē ar 6:4, 3:6, 6:0 un pirms dažām nedēļām Sinsinati ar 7:6(3), 6:2. Heriss pirmoreiz spēlēs "Grand Slam" ceturtdaļfinālā. Olimpiskais čempions Zverevs sasniedzis 15 uzvaru sēriju.

Karolīna Pliškova ir vienīgā no sieviešu turnīrā palikušajām sešām tenisistēm, kura spēlējusi "Grand Slam" finālā. Čehietei ir divi zaudēti fināli – šogad Vimbldonā un 2016. gadā Ņujorkā. Viņa trešo reizi tiksies ar Grieķijas spēcīgāko tenisisti Mariju Sakari. Pirmie divi mači notika uz Romas māla. 2018. gadā ar 3:6, 6:3, 7:5 uzvarēja Sakari, bet 12 mēnešus vēlāk Pliškova revanšējās ar 6:4, 6:4.

18 gadus vecā Emma Radukanu tikai otro reizi startē "Grand Slam" turnīrā, izceļoties ar iespaidīgiem rezultātiem – Vimbldonā astotdaļfināls un Ņujorkā ceturtdaļfināls. Tiesa, milzīgu popularitāti ieguvušās Lielbritānijas tenisistes "Grand Slam" panākumi notikuši ar labām izlozēm un bez lielām uzvarām. Radukanu vēl ne reizi nav uzvarējusi Top 40 spēlētāju, jo... ar tādu vēl pat nav tikusies.

Ranga 150. vietā esošajai Radukanu, kura pēc "US Open" debitēs Top 100, šodien beidzot būs pirmais tāds mačs, sacenšoties ar 12. numuru Belindu Benčiču, kura pirms diviem gadiem Ņujorkā sasniedza pusfinālu. Abas līdz ceturtdaļfinālam tikušas bez zaudētiem setiem, turklāt Radukanu to paveikusi ar trim mačiem vairāk, jo spēlēja kvalifikācijā.


Novaks Džokovičs. Foto: US Open
19

Džokovičs triumfē trīs setos un izcīna 24. "Grand Slam" titulu

Par 2023. gada noslēdzošā "Grand Slam" turnīra "US Open" uzvarētāju aizvadītajā naktī Ņujorkā kronēts serbs Novaks Džokovičs, kurš trīs stundas ilgā cīņā ar 6:3, 7:6(5), 6:3 pieveica Daniilu Medvedevu. Tādējādi Džokovičs atstājis vēsturisku nospiedumu.
Aļona Ostapenko. Foto: Jimmie48 / WTA
4

Ostapenko pakāpjas uz 16. vietu WTA rangā

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) publiskojusi jaunāko pasaules rangu. Mūsu vadošā tenisiste Aļona Ostapenko pakāpusies uz 16. vietu, savukārt Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja pacēlusies uz 143. pozīciju.
Koko Gofa. Foto: EPA/Scanpix
19

Gofa atspēlējas, uzspiež savu spēli un izcīna karjeras pirmo "Grand Slam" titulu

ASV lielākajā pilsētā Ņujorkā tuvojas noslēgumam gada pēdējais "Grand Slam" tenisā jeb "US Open". Sieviešu finālā laukuma saimniece Koko Gofa (WTA 6.) pārspēja otro raketi Arinu Sabaļenku - 2:6, 6:3, 6:2.