Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Sabaļenka garantē jaunu "Grand Slam" čempioni, Fernandesa pieveic Svitoļinu

Sabaļenka garantē jaunu "Grand Slam" čempioni, Fernandesa pieveic Svitoļinu
Leila Fernandesa. Foto: AP/Scanpix

Ņujorkā sestdien tiks kronēta jauna "Grand Slam" čempione. Tas kļuva zināms pēc ranga 9. vietā esošās čehietes Barboras Krejčīkovas (WTA 9.) sakāves "US Open" ceturtdaļfinālā ar 1:6, 4:6 pret pasaules otro raketi Arinu Sabaļenku. Pirmoreiz "Grand Slam" pusfinālā iekļuva 19 gadus vecā kanādiete Leila Fernandesa (WTA 73.), kura ar 6:3, 3:6, 7:6(5) pieveica Eļinu Svitoļinu (WTA 5.).

"French Open" čempione Barbora Krejčīkova bija vienīgā no Ņujorkā ceturtdaļfinālu sasniegušajām tenisistēm, kuras īpašumā ir "Grand Slam" trofeja. Karjeras labāko sezonu aizvadošā čehiete debijas "US Open" pabeidza ar sakāvi pret Baltkrievijas labāko spēlētāju. Arina Sabaļenka atvairīja piecas no sešām breikbumbām, vienīgo reizi servi zaudējot 1. setā pie rezultāta 2:0.

Sabaļenkai pēc otrdienas vakara cīņas ir 2-0 bilance savstarpējo maču rēķinos, viņa bija pārāka arī pagājušā gada novembrī Lincas WTA 250 turnīra pusfinālā ar 7:5, 4:6, 6:4, vēlāk kļūstot par tā turnīra čempioni. Sabaļenka pēc citu favorīšu neveiksmēm ir galvenā pretendente uz triumfu Ņujorkā.

Sabaļenka ar ceturtdaļfinālā gūto panākumu kļuva par sezonas līderi uzvaru kategorijā. Arinai ir 43 panākumi, kas ir par vienu vairāk nekā Krejčīkovai un ranga līderei Ešlijai Bārtijai, kurai "US Open" beidzās jau 3. kārtā.

10 WTA titulu īpašniecei Sabaļenkai pirms Vimbldonas "Grand Slam" turnīros nebija izdevies tikt līdz ceturtdaļfinālam, bieži dzirdot pamatotas runas par nespēju citu turnīru formu pārvērst "Grand Slam" panākumos. Tagad viņai ir divi pusfināli pēc kārtas.

Sabaļenkas nākamā pretiniece Leila Fernandesa pirmoreiz spēlēs "major" pusfinālā. Pirmdien 19. dzimšanas dienu nosvinējušajai Kanādas kreilei sapņu turnīrā Ņujorkā visaugstākā līmeņa sacensībās pirmoreiz izdevās tikt līdz 4. kārtai, vēlāk sasniedzot arī pirmo ceturtdaļfinālu un pirmo pusfinālu.

Fernandesa pagājušā gada martā – pēdējā turnīrā pirms piecu mēnešu pārtraukuma koronavīrusa pandēmijas dēļ – Monterejā WTA 250 ceturtdaļfinālā ar 4:6, 5:7 zaudēja Eļinai Svitoļinai, kurai 17 mēnešus vēlāk revanšējās daudz nozīmīgākā ceturtdaļfinālā Ņujorkā.

Fernandesa dominēja 1. setā, pretiniecei nedodot nevienu breika iespēju, bet 2. setā pēc nesekmīga sākuma nespēja atgūt visu deficītu, gandrīz atspēlējoties no 1:5. Viņai pēdējā geimā bija trīs breikbumbas, divas no tām neizmantojot kļūdu dēļ.

Svitoļinai 3. setā izdevās atspēlēties vairākas reizes – viņa bija iedzinējos ar 1:3 un 2:5. Svitoļina astotajā geimā pie 2:5 un 30:30 ieservēja divus eisus pēc kārtas. Fernandesa nākamajā geimā pie 5:3 neizservēja maču.

Ukrainas tenisiste taibreikā atspēlējās no 1:4 un pie 5:5 bija tuvu mačbumbas iegūšanai, kad izgāja pie tīkla, tur nospēlējot nepietiekami jaudīgi. Fernandesa no aizsardzības pozīcijas spēja uzsist lielisku apvedošo sitienu pa kreiso sānu līniju – mačbumbu dabūja viņa un realizēja ar pirmo servi (Svitoļina to atsita autā).

Pirms diviem gadiem Ņujorkā pusfinālu sasniegušajai Svitoļinai "Grand Slam" ceturtdaļfinālos ir 2-6 bilance, pusi no zaudējumiem piedzīvojot rangā zemāk esošām pretiniecēm. Pirmās divas tādas neveiksmes bija 2018. gadā Melburnā ar 4:6, 0:6 pret Elīzi Mertensu (#37) un 2020. gadā Parīzē ar 2:6, 4:6 pret Nadju Podorosku (#131).


, 2021-09-08 17:55, pirms 3 gadiem
Fernandesa pilnīgi paņem simpātijas! Tik glīts teniss un tik sirsnīgs cilvēciņš - lai nu meitēnam izdodas tikt uz virsotnēm!
Novaks Džokovičs. Foto: US Open
19

Džokovičs triumfē trīs setos un izcīna 24. "Grand Slam" titulu

Par 2023. gada noslēdzošā "Grand Slam" turnīra "US Open" uzvarētāju aizvadītajā naktī Ņujorkā kronēts serbs Novaks Džokovičs, kurš trīs stundas ilgā cīņā ar 6:3, 7:6(5), 6:3 pieveica Daniilu Medvedevu. Tādējādi Džokovičs atstājis vēsturisku nospiedumu.
Aļona Ostapenko. Foto: Jimmie48 / WTA
4

Ostapenko pakāpjas uz 16. vietu WTA rangā

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) publiskojusi jaunāko pasaules rangu. Mūsu vadošā tenisiste Aļona Ostapenko pakāpusies uz 16. vietu, savukārt Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja pacēlusies uz 143. pozīciju.
Koko Gofa. Foto: EPA/Scanpix
19

Gofa atspēlējas, uzspiež savu spēli un izcīna karjeras pirmo "Grand Slam" titulu

ASV lielākajā pilsētā Ņujorkā tuvojas noslēgumam gada pēdējais "Grand Slam" tenisā jeb "US Open". Sieviešu finālā laukuma saimniece Koko Gofa (WTA 6.) pārspēja otro raketi Arinu Sabaļenku - 2:6, 6:3, 6:2.