Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Džokovičs pēc zaudētiem diviem taibreikiem sagrauj nogurušo Muzeti

Džokovičs pēc zaudētiem diviem taibreikiem sagrauj nogurušo Muzeti
Lorenco Muzeti spēka mačā pret Novaku Džokoviču pietika diviem setiem. Foto: Reuters/Scanpix

ATP ranga līderis un 2016. gada čempions Novaks Džokovičs "French Open" astotdaļfinālā bija spiests atspēlēties pēc zaudētiem pirmajiem diviem setiem, ar rezultātu 6:7(7), 6:7(2), 6:1, 6:0, 4:0 pieveicot 19 gadus veco Itālijas tenisistu Lorenco Muzeti (ATP 76.), kurš lieliski spēlēja pirmās divas stundas, bet pēc tam nogura un kapitulēja. Arī 13-kārtējais čempions Rafaels Nadals (ATP 3.) šodien pārbaudīja 19 gadus veca Itālijas spēlētāja prasmes un izturību, ar 7:5, 6:3, 6:0 uzvarot Janniku Sinneru (ATP 19.), kurš nemācēja izservēt pirmo setu.

Novakam Džokovičam pirmā nedēļa bija ļoti viegla, uzvarot visos setos (9-0), nevienā no tiem nespēlējot vairāk par 10 geimiem. Serbijas atlēta šodienas mača sākums solīja šīs sērijas turpinājumu, taču tā nenotika – viņam pret "Grand Slam" debitantu vajadzēja nopūlēties vairāk, nekā tas bija gaidāms. Lorenco Muzeti ar spēles variēšanu nedeva titulētajam sāncensim ritmu un uzvarēja pirmajos divos setos, bet pēc 2,5 stundu ilgas cīņas nolūza.

Ranga līderis ceturtajā geimā ieguva "sauso" breiku, kuru uzreiz zaudēja, turklāt nākamajā geimā bija vadībā ar 3:1 un 40:15. Viņam breikbumbas izspēlē kļūda, ilgu sitienu apmaiņu pabeidzot ar raidījumu tīklā. Džokovičs pārsvaru izsēja arī taibreikā (4:1), kur ar "forehand" uzbrukumiem atspēlēja divas setbumbas, bet ar trešo galā netika, jo spēlēja pārāk pasīvi, un Muzeti sodīja ar jaudīgu diagonālo "forehand", Džokovičam netiekot klāt bumbiņai.

Džokoviča situācija vēl sliktāka kļuva 2. seta ceturtajā geimā, kad viņš ar četriem raidījumiem autā uzdāvināja Lorenco breiku. Itālijas tenisists to uzreiz atdeva atpakaļ "sausā" serves geimā, arī četras bumbiņas aizsūtot autā. Džokovičs seta turpinājumā atspēlēja divas breikbumbas, bet izgāza taibreiku. Viņam otrajā izspēlē "dropšots" tīklā, pēc tam laista garām ņemama bumbiņa, kas piezemējās uz līnijas. Džokovičs pirmo punktu dabūja pie 0:4, nespējot izglābties.

Uzvarot abos taibreikos, Muzeti saglabāja perfektu bilanci ATP līmeņa taibreikos (10-0). Ar to gan bijušā junioru ranga līdera dienas pozitīvā daļa bija galā. Abi tenisisti pirms 3. setā izmantoja labierīcības. Džokovičs Filipa Šatriē stadionā atgriezās atsvaidzināts, bet Muzeti – bez nepieciešamas enerģijas, lai varētu pabeigt iesākto un svinētu sensacionālu uzvaru.

Džokovičs 3. setā uzvarēja 23 minūtēs, to laikā zaudējot 10 izspēlēs. 4. setā "sausā" uzvara gūta 18 minūtēs, pretiniekam iegūstot tikai četrus punktus. Džokovičs setu sāka ar 16-0 jeb četriem "sausajiem" geimiem pēc kārtas. Intriga par zelta setu beidzās piektā geima ievadā, kad Džokovičs atsita autā Muzeti pirmo servi. Itālijas tenisists pirms 5. seta izmantoja medicīnas pārtraukuma ārpus korta. Muzeti nospēlēja vēl četrus geimus (dabūti tikai četri punkti) un izstājās.

Muzeti šodien bija tikai otrais piecu setu mačs. Viņš pirmo spēlēja aizvakar, kad ar 3:6, 6:4, 6:3, 3:6, 6:3 pieveica savu tautieti Marko Čekinato. Savukārt Džokovičs guva 34. uzvaru tādās cīņās, kur viņam ir 34-10 bilance. Džokovičs 31 no savām 34 piecu setu uzvarām guvis "Grand Slam" turnīros (31-9). Tas ir rekords, par vienu uzvaru mazāk ir Rodžeram Federeram (30-17). Džokovičs piekto reizi spēja uzvarēt no 0-2. Viņš 15. reizi iekļuva "French Open" ceturtdaļfinālā, kas Džokovičam būs 49. "Grand Slam" ceturtdaļfināls.

Rafaels Nadals ar Janniku Sinneru Parīzē tikās arī pagājušā gada ceturtdaļfinālā, kur Rafa uzvarēja ar 7:6(4), 6:4, 6:1. Šodienas mačs faktiski bija tā dueļa kopija ar nelielām atšķirībām. Sinners abās cīņās neizservēja 1. setu – pērn pie rezultāta 6:5, bet šodien pie 5:4, kad viņam drausmīgs serves geims ar četrām kļūdām (trīs sitieni tīklā un viena dubultkļūda), paliekot tukšā.

Nadals no 3:5 uzvarēja astoņos geimos pēc kārtas – līdz seta un 4:0 pārsvaram. Spānis abus breikus zaudēja, taču pēkšņi atjaunotā intriga pazuda uz neatgriešanos, jo Sinners pie 3:4 nenosargāja servi, un tas arī bija viss. Nadals 15. reizi spēlēs "French Open" ceturtdaļfinālā, 44. reizi sasniedzot "major" turnīru astoņnieku.

Djēgo Švarcmans (ATP 10.) tika galā ar ļoti daudz iespēju neizmantojušo Janu-Lenardu Štrufu (ATP 42.), vācieti apspēlējot ar rezultātu 7:6(9), 6:4, 7:5. Argentīnietis trešo reizi iekļuva "French Open" ceturtdaļfinālā (2018, 2020-21). Tikmēr Štrufam 0-2 bilance "Grand Slam" astotdaļfinālos. Viņš Parīzē šajā posmā zaudēja arī 2019. gadā, kad ar 3:6, 2:6, 2:6 piekāpās Džokovičam.

Štrufs šodien 1. setā zaudēja no 5:1 pārsvara, iztērējot septiņas setbumbas, no kurām piecas bija ar savu servi. Pašam izdevās atspēlēt trīs. Dramatiskais sets beidzās ar Švarcmanam ļoti veiksmīgu epizodi – viņa raidītā bumbiņa aizķēra tīklu, un Štrufs nepaspēja nospēlēt precīzi. Štrufs breika pārsvaru nenosargāja arī 2. setā (divreiz), bet 3. setā pēc atspēlēšanās no 0:4 nespēja tikt līdz taibreikam.

"French Open 2021", vīriešu vienspēles

4. kārtas rezultāti

SpēleRezultāts
(1) Novak Djokovic – Lorenzo Musetti6:7(7) 6:7(2) 6:1 6:0 4:0 RET
(2) Daniil Medvedev – (22) Cristian Garin6:2 6:1 7:5
(3) Rafael Nadal – (18) Jannik Sinner7:5 6:3 6:0
(5) Stefanos Tsitsipas – (12) Pablo Carreno Busta6:3 6:2 7:5
(6) Alexander Zverev – Kei Nishikori6:4 6:1 6:1
(9) Matteo Berrettini – (8) Roger Federerw/o
(10) Diego Schwartzman – Jan-Lennard Struff7:6(9) 6:4 7:5
Alejandro Davidovich Fokina – Federico Delbonis6:4 6:4 4:6 6:4

Ceturtdaļfinālu

Spēle
(1) Novak Djokovic – (9) Matteo Berrettini
(2) Daniil Medvedev – (5) Stefanos Tsitsipas
(3) Rafael Nadal – (10) Diego Schwartzman
(6) Alexander Zverev – Alejandro Davidovich Fokina

Aļona Ostapenko. Foto: ZUMA Press/Scanpix
5

Ostapenko saglabā 17. pozīciju WTA rangā

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) pirmdien publiskoja jaunāko pasaules rangu. Mūsu vadošā tenisiste Aļona Ostapenko atrodas 17. vietā, savukārt Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja noslīdējusi uz 210. pozīciju.
Novaks Džokovičs. Foto: AFP/Scanpix
48

Džokovičs trešo reizi triumfē Parīzē un labo "Grand Slam" rekordu

Par prestižā vīriešu tenisa turnīra "French Open" uzvarētāju kļuvis serbs Novaks Džokovičs (trešā vieta pasaules rangā), kurš trijos setos ar 7:6(1), 6:3 un 7:5 apspēlēja pasaules ceturto raketi Kasperu Rūdu, kurš Parīzes finālā zaudēja otro gadu pēc kārtas. Džokovičs ar 23 "Grand Slam" tituliem kļuvis par vīriešu tenisa rekordistu.
Iga Švjonteka. Foto: Jimmie48 / WTA
7

Švjonteka kļūst par trīskārtējo "French Open" čempioni

Francijas galvaspilsētā Parīzē noslēdzies "French Open" jeb "Roland Garros" turnīrs tenisā sievietēm. Lielajā finālā poliete Iga Švjonteka šodien apspēlēja čehieti Karolīnu Muhovu - 6:2, 5:7, 6:4.