Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Skjavone un Lī tiksies aizraujošā "French Open" finālā

Skjavone un Lī tiksies aizraujošā "French Open" finālā
Na Lī un Frančeska Skjavone
Foto: www.rolandgarros.com

Šovakar plkst. 16:00 sāksies „French Open” dāmu vienspēļu turnīra fināls. Tajā pērnā gada čempione Frančeska Skjavone tiksies ar labāko Ķīnas tenisa meistari Na Lī. Tiešraide Eurosport.

Abu tenisistu aizkļūšana līdz finālam uzskatāma par pārsteigumu. Lai arī Skjavone finālā spēlēja arī pirms gada un uzvarēja, šogad no viņas tādu sasniegumu reti kurš gaidīja. Forma, tuvojoties Parīzei, nebija iepriecinoša, tomēr „Roland Garros” kortos Frančeska atkal uzplauka. Savukārt Lī ir izteikta ātro segumu pavēlniece, labāko tenisu spēlējot uz „hard” (šogad fināls Melburnā) un arī zāliena. Tagad ķīnietei izdevies sasniegt finālu arī uz māla seguma.

Gan Skjavone, gan Lī pirms divām vai trim spēlēm bija tuvu tam, lai pakotu čemodānus un dotos uz britu salām, kur notiks gatavošanās Vimbldonai. Lī 4. kārtas spēlē trešajā setā bija iedzinējos ar 0:3 pret Petru Kvitovu, tomēr prata savākties, maču pabeidzot ar sešiem uzvarētiem geimiem pēc kārtas. Lī turnīra gaitā zaudējusi tikai divus setus – vienu pret Kvitovu un vienu pirmajā kārtā pret Barboru Zahlavovu Stricovu. Bez pieminētajām divām tenisistēm divos setos sasistas Marija Šarapova, Viktorija Azarenka, Silvija Solera-Espinosa un arī Sorana Kirsteja.

Arī Skjavone zaudējusi divus setus, vienu partiju viņai spēja atņemt Jeļena Jankoviča un Anastasija Pavļučenkova. Pie tam pēdējā bija divu geimu attālumā no itālietes pieveikšanas. Nastja ar 6:1 uzvarēja pirmajā setā un bija ar 4:1, taču nenoticēja uzvarai, sanervozējās un ļāva Frančeskai atspēlēties. Itālijas labākā tenisistes bez Jankovičas un Pavļučenkovas aizvadīto divu nedēļu laikā tikusi galā vēl arī ar Marionu Bartoli, Šuaju Peņu, Vesnu Doloncu un Melāniju Udānu.

Kāds būs fināls? Bez šaubām tas nebūs garlaicīgs, jo titula mačā tiksies tenisistes, kuras nekad nespēlē garlaicīgu tenisu. Skjavone ar savu vecmodīgo tenisu turpina priecēt tenisa fanu acis. Itālietes spēle ir patiešām krāšņa ar daudz saīsinātiem sitieniem, lielisku aizsardzību un korta pilnīgu izmantošanu, izdarot sitienus no leņķiem, kas lielākajai daļai tenisistu nav pa spēkam. Lī tikmēr spēlē izteiktu „hard” seguma tenisu arī uz māla. Dropšoti viņas arsenālā ir reta parādība, tā vietā Lī paliek uzticīga savai spēlei un pretinieces cenšas ar spēku „nosist no korta”. Vairumā gadījumu viņai tas arī izdodas.

Abas līdz šim savā starpā spēlējušas četras reizes, uzvaras dalot uz pusēm. Pirmās trīs spēles notika uz „hard”. 2007. gadā Sidnejā uzvarēja Lī, gadu vēlāk Pekinā pārāk bija Skjavone. Lī atkal pie uzvaras tika 2009. gadā „US Open”, visbeidzot pirms gada šeit pat „French Open” ar 6:4, 6:2 uzvarēja Skjavone. Tā arī bijusi abu vienīgā spēle uz māla seguma. Zīmīgi, ka visi četri savstarpējie mači noslēgušies divos setos, lai gan abām ir tendence spēlēt trīs setu spēles.

Šodienas mačā neliela favorīte ir Lī, ko var skaidrot ar spēcīgāku pretinieku pieveikšanu iepriekšējos mačos (1/4finālā Azarenka, pusfinālā Šarapova), kā arī ar kopumā saturīgāku tenisu. Proti, Lī, kam raksturīgs pārgalvīgs teniss, kas viņas faniem garantē sirmus matus, šo nepilnu divu nedēļu laikā spēlējusi „tīrāku” tenisu un tik daudz, kā ierasts, nekļūdās. Tāpēc lielā mērā šodien viss būs atkarīgs no tā, cik daudz ar savām kļūdām vieglus punktus pretiniecei dos Lī. Skjavone vienmēr spēlē vienādi, viņas sniegumā pārsteigumu nebūs.

30 gadus vecā Skjavone un gadu jaunākā Lī veidos vecāko finālistu pāri „Grand Slam” finālā kopš 1998. gada, kad Vimbldonas zelta mačā spēlēja Jana Novotna un Natālija Tozjā. Skjavone lūkos izcīnīt savu otro „Grand Slam” titulu, bet Lī – pirmo gan sev, gan Ķīnai, gan arī Āzijai.

„Tagad viss mainās. Agrāk bijām pieraduši redzēt, ka čempiones ir gados jaunas – Martina Hingisa, māsas Viljamsas. Tagad mums kārta. Tas ir gluži kā vīns – ar gadiem tas kļūst arvien labāks,” tā teikusi Skjavone.

„Mēs neesam līdzīgas spēles ziņā, taču abas esam ļoti stipras ar lielām personībām. Es spēlēju ar iegriezto servi, slaisu, dropšotu, viņa toties vairāk izmanto spēku, bet panākuma atslēga būs stabilitāte visas spēles ilgumā. Protams, šī spēle būs īpaša, jo tas būs fināls. Pirmajā kārtā nav tādu sajūtu kā finālā. Spēles diena būs fantastiska. Došos kortā un pateikšos visiem, kas bijuši ar mani kopā. Izbaudīšu finālu, jo tikšana tajā ir fantastiska un garantēs satriecošas emocijas,” par gaidāmo finālu prātoja Itālijas labākā tenisiste.

Savukārt Lī uzsver, ka vecumam nav nekādas nozīmes: „Tas neko nenozīmē, tik vien kā ieraksts pasē. Treneris Mikaels Mortensens man ļoti uzticas, dodot milzu pārliecību par saviem spēkiem. Tagad spēlēju vēl labāk nekā gada sākumā un kortā daru lietas, kuras neuzdrošinājos darīt iepriekš, jo nebija pārliecības.”

Ķīnas pirmā rakete, kura Melburnas finālā no seta pārsvara zaudēja Kimai Klijstersai, atzīst, ka zina, ko darīs savā otrajā „Grand Slam” finālā. Lī tāpat paudusi gandarījumu par to, ka viņai izdevies atzīmēt Ķīnas tenisu pasaules tenisa kartē: „Tā ir bijusi lieliska pieredze. Domāju, ka esmu palīdzējusi savai valstij tenisa jomā. Noteikti manas spēles skatījušies daudzi bērni, kuri nodomājuši, ka varbūt kādu dienu arī viņi var darīt to pašu un pat labāk.”

Aizraujošā fināla sākums plkst. 16:00. Kā jau visu turnīru, arī šodien lielais teniss Eurosport un, protams, arī daudzviet citur.

Izmantotie resursi:
Roland Garros - Internationaux de France 2011 -...

Par ko tu priecāsies finālā?

  • 15

  • 12

  • 15



Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-06-04 11:50, pirms 13 gadiem
kaa var pirms speeles jau zinaat, ka finaals buus aizraujosh?
, 2011-06-04 11:56, pirms 13 gadiem
Maikl25 rakstīja: a kaa autors zina,ka bus aizraujoss Finals?
Līdzīgi kā savulaik Krišjānis Kļaviņš (kad vēl komentēja) pirms futbola spēlēm solīja aizraujošus mačus. Dažos no tiem varēja aizmigt.
, 2011-06-04 12:37, pirms 13 gadiem
Es par Skiavoni
, 2011-06-04 13:03, pirms 13 gadiem
Aiziet, Li!
Rafaels Nadals. Foto: AP/Scanpix
6

Nadals nav pārliecināts par savu dalību "French Open"

LETA--AP. Bijušais pasaules ranga līderis Rafaels Nadals sacentīsies Francijas atklātajā čempionātā, ja spēs turnīram pienācīgi sagatavoties un būt konkurētspējīgs tajā, teica tenisists.
Aļona Ostapenko. Foto: ZUMA Press/Scanpix
5

Ostapenko saglabā 17. pozīciju WTA rangā

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) pirmdien publiskoja jaunāko pasaules rangu. Mūsu vadošā tenisiste Aļona Ostapenko atrodas 17. vietā, savukārt Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja noslīdējusi uz 210. pozīciju.
Novaks Džokovičs. Foto: AFP/Scanpix
48

Džokovičs trešo reizi triumfē Parīzē un labo "Grand Slam" rekordu

Par prestižā vīriešu tenisa turnīra "French Open" uzvarētāju kļuvis serbs Novaks Džokovičs (trešā vieta pasaules rangā), kurš trijos setos ar 7:6(1), 6:3 un 7:5 apspēlēja pasaules ceturto raketi Kasperu Rūdu, kurš Parīzes finālā zaudēja otro gadu pēc kārtas. Džokovičs ar 23 "Grand Slam" tituliem kļuvis par vīriešu tenisa rekordistu.