Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Leo Borgs – tenisists vai aktieris?

Leo Borgs – tenisists vai aktieris?
Tēvs un dēls. Bjerns Borgs un Leo Borgs.

Februāra beigās ATP “Challenger” turnīrā Po pilsētā Francijā pirmajā kārtā Ernests Gulbis 62 minūtēs ar 6:2 un 6:3 pārspēja 16 gadus veco zviedru Leo Borgu. Zviedrs, Borgs un tenisists – tas taču nevarēja nebūt slavenā Bjerna Borga dēls. Un līdzīgs savam tēvam tajā vecumā – gandrīz kā divas ūdenslāses. Vai viņš arī kļūs par slavenu spēlētāju?

Bjerns Borgs pirms nepilniem 45 gadiem – 1975. gada jūlijā – spēlēja vecajos tenisa laukumos Lielupē. Otro gadu pēc kārtas kļuvis par “French Open” čempionu, viņš ieradās Lielupē ar Zviedrijas izlasi uz Deivisa kausa izcīņas Eiropas zonas pusfinālspēli ar PSRS izlasi. Borgs trijos setos ar 7:5, 6:3 un 6:3 pārspēja tā laika PSRS pirmo raketi gruzīnu Aleksandru Metreveli, dubultspēlē kopā ar Ovi Bengtsonu piekāpās gruzīnu pārim Teimurazs Kakulija/Metreveli – 1:6, 4:6 un 6:8, bet tad izšķirīgajā mačā ar 8:6, 6:1 un 6:0 pieveica Anatoliju Volkovu. Zviedrija uzvarēja ar 3:2, iekļuva finālā un tur arī ar 3:2 (Borgs uzvarēja abās vienspēlēs) pieveica Spāniju. Bjernam Borgam tā ir vienīgā uzvara Deivisa kausa izcīņā.

11 “Grand Slam” turnīru uzvarētāja (6 reizes “French Open” - pirmais, kurš uzvarēja “French Open” 6 reizes – un 5 reizes Vimbldonā) Bjerna Borga dēls Leo piedzima, kad viņa tēvam bija 47 gadi. Bjerns Borgs tad jau 20 gadus nespēlēja tenisu profesionālā līmenī un tāpēc Leo nevarēja redzēt, kā spēlē viņa slavenais tētis. Kaut kādas spēles ierakstā Leo redzēja, taču vispār viņš bija un ir diezgan vienaldzīgs pret tēva panākumiem.

Leo elks ir Rafaels Nadals. Reiz Leo pat esot atļāvies aizrādīt tēvam, ka neko nesaprot no mūsdienu tenisa, kad Bjerns ieteica dēlam biežāk doties pie tīkla un spēlēt agresīvāk. Bjerns padomu neliedz, dažkārt uzspēlē ar Leo tenisu laukumā mājas pagalmā, taču ar savu uzmanību vairs neuzbāžas. Viņš arī nebrauc kopā ar dēlu uz turnīriem (viņa vietā to dara mamma), jo ļoti labi apzinās, kādu ažiotāžu radītu viņa ierašanās bērnu un pusaudžu turnīros. Tiesa, pēdējos gados Bjerns jau diezgan bieži vēro dēla spēli dažādos turnīros klātienē, gluži vai atbilstoši savai kādreizējai iesaukai "IceBorg", mierīgi seko notikumiem no savas vietas tribīnē. Tagad jau Leo ir liels.

Pat bez tēva klātbūtnes interese par Leo savulaik bija pārspīlēta – reiz 14 gadus veco spēlētāju turnīrā “Les Petits As” Francijas pilsētā Tarbā viņš pēkšņi tika uzaicināts uz preses konferenci, viņam sekoja desmitiem fotogrāfu, veidojās gara rinda, lai nofotografētos ar Leo un viņiem ar mammu gandrīz vai nācās mukt no sekotājiem... Leo pat esot tīšām zaudējis nākamajā spēlē, jo bija šokēts no tādas uzmanības un gribēja ātrāk atgriezties mājās. Ģimenē labi apzinās, ka tēva ēna visu laiku sekos Leo, ka viņu nemitīgi salīdzinās ar tēvu un tieši tāpēc mamma negribēja, lai Leo kļūst par tenisistu.

Tenisa raketi Leo paņēma rokās jau ļoti agrā bērnībā, viņam ļoti patīk teniss un viņš ļoti grib to spēlēt, taču pagaidām neizskatās, ka viņš varētu kaut vai tuvu līdzināties savam tēvam – Leo maijā paliks 17 gadi, bet viņa tēvs 19 gadu vecumā jau bija divkārtējs “French Open” čempions. Savulaik Leo bija 6. vietā Eiropas reitingā starp 14 gadus veciem spēlētājiem, bet tagad viņš junioru pasaules rangā ir tikai 111. vietā. Zviedrijā viņš starp saviem vienaudžiem ir labākais, bet pasaulē pagaidām atrodas patālu no labākajiem. Iespējams, ka kaut kas mainīsies, kad mācības skolā vairs nebūs jāapvieno ar tenisu.

Zviedrijai savulaik bija trīs pasaules pirmās raketes (Bjerns Borgs, Matss Vīlanders un Stefans Edbergs), bet pašreiz labākais no zviedriem ATP rangā ir 21 gadu vecais etiopiešu izcelsmes spēlētājs Mikaels Imers, kurš pasaules rangā atrodas 68. vietā. Vai Leo kādreiz kļūs par Zviedrijas pirmo raketi? Laiks rādīs. Matss Vīlanders uzskata, ka ne tikai tas vien var notikt

Leo mamma Patrīsija gribēja, lai dēls pievēršas kinoaktiera profesijai, jo tieši kino Leo pagaidām laikam ir arī labāk zināms nekā tenisa pasaulē. Tieši savas līdzības dēļ ar tēvu Leo jau ir debitējis kino – viņš spēlēja savu tēvu bērnībā filmā “Borgs pret Makinroju” (iesaku noskatīties – ļoti interesanti un, kā apgalvo tenisa aprindās, arī ļoti tuvu īstenībai). Starp citu, sūtīdami pieteikumu kastingam,

Leo un viņa mamma nemaz nezināja, kādai filmai tiek meklēts zviedru zēns, kurš prot spēlēt tenisu... Filmas režisors Januss Mecs no pirmā acu skatiena saprata, ka Leo būs īstais – tik līdzīgs viņa bija savam tēvam. Vienā no filmas epizodēm mazais Borgs sit bumbu pret garāžas sienu mammas mājā. Tieši tur un tā savulaik sāka spēlēt tenisu Bjerns, tā sāka spēlēt tenisu Leo – vecmāmiņas mājā pret tās pašas garāžas sienu. Leo talantu saskatīja arī futbola treneri, tomēr Leo izvēlējās tenisu un vismaz pagaidām neko negrasās savā dzīvē mainīt. Kino karjera var pagaidīt.


, 2021-08-12 16:32, pirms 3 gadiem
Lv😵
, 2022-03-16 21:05, pirms 2 gadiem
Šodien Leo pieveica gruzīnu puisi Purtseladzi Šarmelšeihas 15-niekā. Gruzīns iepriekšējā nedēļā novinēja turnīru. Pie tam gruzīna tēvs teica, ka dēla serve ir ap 220 km/h un nesen esot līdzīgi spēlējis ar Kirgiosu Austrālijā. Redzēju Gruzīna spēli pāgājušā nedēļā klātienē. Izskatījās gana iepaidīgi, kāmēr gruzīnu asinis neiekarst
Darja Semeņistaja. Foto: Zumapress/Scanpix
4

Semeņistaja kapitulē "WTA 125" astotdaļfināla pēdējā setā

Turcijas dienvidu pilsētā Antaljā turpinās "WTA 125" turnīrs uz māla. Latvijas tenisa otrā rakete Darja Semeņistaja šodien 1/8 finālā zaudēja japānietei Mojukai Učijimai - 6:7, 0:6.
Janniks Sinners. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Melburnas finālisti Sinners un Medvedevs tiksies Maiami "Masters" pusfinālā

Maiami "Masters" vīriešu vienspēļu tenisa turnīrā noskaidrots pirmais pusfināla pāris – tajā tiksies pagājušā gada finālisti Janniks Sinners (3. vieta ATP rangā) un Daņiils Medvedevs (#4), kuri pirms diviem mēnešiem cīkstējās arī Melburnas "Australian Open" finālā.
Daniela Kolinsa. Foto: Jimmie48 / WTA

Karjeras pēdējā mājas turnīrā Kolinsa sasniedz Maiami pusfinālu

Floridas metropolē Maiami tuvojas noslēgumam "WTA 1000" turnīrs uz cietā seguma. Šonakt noslēdzās 1/4 fināli, tostarp amerikāniete Daniela Kolinsa pārspēja francūzieti Karolīnu Garsiju, bet kazahiete Jeļena Ribakina apspēlēja grieķieti Mariju Sakari.