Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

LTS rekomendēs izvairīties spēlēt dubultspēles ar apšaubāmas reputācijas partneriem

LTS rekomendēs izvairīties spēlēt dubultspēles ar apšaubāmas reputācijas partneriem
Latvijas Tenisa savienības ģenerālsekretārs Jānis Mellups. Foto: No personīgā arhīva.

LETA. Latvijas Tenisa savienība (LTS) rekomendēs tenisistiem izvairīties no spēlēšanas dubultspēlēs kopā ar partneriem ar apšaubāmu reputāciju, aģentūrai LETA apstiprināja LTS ģenerālsekretārs Jānis Mellups.

Mēneša sākumā Latvijas tenisiste Darja Semeņistaja Starptautiskās tenisa federācijas (ITF) Prāgas W-60 turnīra dubultspēļu sacensībās startēja duetā ar neitrālo tenisisti Sofju Lanseri. Arī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā vairākas Latvijas tenisistes ITF tūrē dubultspēlēs spēlējušas kopā ar neitrālajām sportistēm, taču, atšķirībā no daudzām citām tā dēvētajām neitrālajām sportistēm, 22 gadus vecā Lansere savulaik pārstāvējusi Krievijas armijas centrālo sporta klubu (CSKA) un arī šobrīd armijas sporta kluba mājaslapā atrodama informācija par viņu.

Nav zināms pašreizējais Lanseres statuss Krievijas armijas sporta klubā un tas, vai viņai ir līgumattiecības ar CSKA, taču decembrī Ukrainas tenisa portāls "btu.org.ua" sociālajā vietnē "Twitter" vērsa uzmanību uz to, ka Lansere sezonai gatavojas, izmantojot CSKA infrastruktūru - tas arī redzams citas tenisistes publiskā ierakstā "Instagram".

Mellups pēc iepazīšanās ar šo informāciju atzina, ka LTS ir pret šādu izvēli, kaut arī šīs tenisistes startē kā neitrālas sportistes, ar Semeņistaju tiks pārrunāta šī situācija, lai precizētu apstākļus dubultspēļu partneres izvēlē.

"Rekomendēsim, lai nākotnē tādas lietas neatkārtotos. LTS ir par jebkuru soli, kas palīdz ierobežot karu, taču kā LTS birojs nevaram būt pāri tiem lēmumiem, ko pieņem ITF, kas atļauj šo sportistu dalību sacensībās. Varam tikai rekomendēt, lai šādas lietas nenotiek un tenisisti rūpīgāk izvēlētos sportistus, ar kuriem startēt kopā, taču mums nav tādu pilnvaru, kas varētu kaut ko tādu aizliegt," stāstīja Mellups.

Mellups arī minēja, ka Semeņistaja šobrīd karjeru neveido kā regulāra dubultspēļu sacensību dalībniece, tāpēc lēmumam izvēlēties partneres, iespējams, netiek pievērsta liela uzmanība. Vienspēļu speciālistes dubultspēles lielākoties izmanto tikai treniņu nolūkos.

Līdz turnīram Prāgā Lansere bija spēlējusi tikai ar neitrālajām tenisistēm, bet turpmākajās sacensībās kortā devās līdzās Slovākijas un Čehijas pārstāvēm. Pagājušajā gadā viņa spēlēja kopā arī ar citu valstu sportistēm un viena no viņas pāriniecēm bija arī Ukrainas tenisiste Valērija Strahova, kura gan dzimtenē tiek uzskatīta par prokrieviski noskaņotu sportisti.

Latvijas trešā rakete Daniela Vismane pērn vairākkārt spēlēja duetā ar tā saucamo neitrālo sportisti, tostarp oktobrī, bet 2023. gada martā cīnījās kopā ar minēto ukrainieti Strahovu, kura par pārinieci regulāri izvēlas neitrālo un nekad ukrainieti. Latvijas ceturtā rakete Diāna Marcinkēviča novembrī spēlēja kopā ar neitrālo.

Ukrainas Tenisa federācija (UTF) ir vērsusies ITF, Sieviešu tenisa asociācijā (WTA), Profesionālā tenisa asociācijā (ATP), kā arī pie "Grand Slam" turnīru rīkotājiem, lai atstādina tenisistus un trenerus, kuriem ir līgumi ar CSKA. Pieprasījums veikts, balstoties uz Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) vadlīnijām nepieļaut ar Krievijas un Baltkrievijas spēka struktūrām saistītu sportistu dalību starptautiskās sacensībās.

UTF sarakstā Lanseres nav, taču tajā nav arī citu, iespējams, ar CSKA saistītu tenisistu, kuri ieņem zemākas pozīcijas rangā, piemēram, Marata Šaripova, kurš vēl pērn bija sporta rotas kareivja statusā.

SOK vadlīnijās arī atrunāts, ka sacensībās nedrīkstētu piedalīties sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā. ITF nav atsaukusies aģentūras LETA aicinājumam skaidrot, vai organizācija vērtē šādu sportistu atbilstību SOK vadlīnijām.

Izmantotie resursi:
LETA


Rafaels Nadals. Foto: AP/Scanpix
4

Nadals nav pārliecināts par savu dalību "French Open"

LETA--AP. Bijušais pasaules ranga līderis Rafaels Nadals sacentīsies Francijas atklātajā čempionātā, ja spēs turnīram pienācīgi sagatavoties un būt konkurētspējīgs tajā, teica tenisists.
Paula Badosa un Džesika Bousasa. Foto: Mutua Madrid Open
1

Bousasa uzvar Badosu un kļūst par Ostapenko oponenti Madridē

Spānijas galvaspilsētā Madridē sācies "WTA 1000" māla turnīrs. Spānijas spēlētāju cīņā Džesika Bousasa šodien apspēlēja Paulu Badosu (2:6, 6:3, 6:3) un kļuva par Latvijas tenisa līderes Aļonas Ostapenko pretinieci otrajā kārtā.
Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt
5

Madrides "WTA 1000" kvalifikācijā Semeņistaja zaudē pasaules 69. raketei

Spānijas galvaspilsētā Madridē sācies "WTA 1000" māla turnīrs. Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja kvalifikācijas pirmajā kārtā piekāpās beļģietei Grētai Minnenai - 6:3, 2:6, 4:6.