Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

Sporta studija: "Agresorvalstu ierobežošanā pašmāju atlēti nonāk grēkāžu lomā"

Sporta studija: "Agresorvalstu ierobežošanā pašmāju atlēti nonāk grēkāžu lomā"
Toms Skujiņš, Aļona Ostapenko, Krists Neilands. Foto: LTV1 Sporta studija

Diskutējot par valsts finansējuma apturēšanu dažiem Latvijas sportistiem, jāatzīst, ka jaunā lietu kārtība nav pareiza. Par to tika vēstīts LTV1 raidījumā "Sporta studija".

Kā jau ziņots, tenisistei Aļonai Ostapenko, kā arī riteņbraucējiem Tomam Skujiņam un Kristam Neilandam uz laiku apturēts finansējums no valsts, jo startē vienās sacensībās ar neitrālajiem sportistiem no agresorvalstīm.

Studijā diskutēja raidījuma vadītājs Dāvis Ernštreits un viņa viesi - Latvijas Riteņbraukšanas federācijas ģenerālsekretārs Toms Markss un pieredzējušais sporta žurnālists Dainis Caune.

Kur pārējie? "Uz šo sarunu neatnāca virkne sabiedrības pārstāvju, attaisnojoties ar objektīvu nevarēšanu vai ar to, ka labāk publiski par to nerunāt un gan jau kaut kā šo situāciju atrisināsim," skaidro Dāvis Ernštreits.

"Salīdzinot ar tagadējo regulējumu par pabalsta apturēšanu uz laiku, sākotnēji tas traktējums bija vēl stingrāks - tu bezmaz vai tiec izmests no Latvijas Olimpiskās vienības un esi valstij nevēlams," atklāj Toms Markss.

Ja mūsu sportisti atsakās piedalīties attiecīgajās sacensībās, tad vairs nav iespēju kvalificēties olimpiskajām spēlēm. "Tas nozīmē, ka daži sporta veidi tiek pasludināti par nevēlamiem," norāda Dainis Caune. "Latvijas Olimpiskās komitejas viens no pamatuzdevumiem ir nodrošināt un veicināt mūsu sportistu dalību olimpiskajās spēlēs. Bet tagad divos sporta veidos viņi to aizliedz vai bremzē."

"Klīst runas, ka Starptautiskā slēpošanas federācija apsver iespēju Krievijas un Baltkrievijas slēpotājiem ļaut piedalīties zem neitrālā karoga. Ja tā būs, tad tas nozīmē, ka tajā brīdī Patrīcija Eiduka kļūs nevēlama Latvijas sportā. Par ko? Kāpēc?" saka Caune. "Tā vietā, lai Latvijas Olimpiskā komiteja cīnītos, kārtotu lietas un mēģinātu vienoties ar starptautiskajām federācijām, viņi sportistus padara par grēkāžiem. Būtībā tā ir šantāža, ar ko patlaban nodarbojas LOK."

"Šī nav runa par sportistu finansējumu, bet gan attieksmi," atzīst LOK Atlētu komisijas vadītāja Gunta Vaičule. "Man gribētos, lai lēmējiem izdotos izkāpt no formālā rāmja un vairāk komunicēt. Un tad varētu atrisināt šo jautājumu pēc būtības, nepadarot Latvijas sportistu par kara atbalstītāju."

"Lai ko teiktu lielie bosi, mazais cinītis (parastais sportists), kas atrodas pašā ķēdes apakšā, ir vainīgs, ka Krievija karo Ukrainā," dīvaino situāciju ilustrē Ernštreits. "Riteņbraukšanas federācija ir aizstāvējusi savējos. Izglītības un zinātnes ministres padomnieks Ainārs Bagatskis nācis klajā ar ziņojumu "par svarīgo", bet to vēstījumu tā īsti līdz galam es nesapratu."


Izmantotie resursi:
LTV1 raidījums "Sporta studija"

Ostapenko situāciju vērtē arī amerikāņu "Tennis Channel"


, 2023-03-14 01:24, pirms gada
"Uz šo sarunu neatnāca virkne sabiedrības pārstāvju, attaisnojoties ar objektīvu nevarēšanu vai ar to, ka labāk publiski par to nerunāt un gan jau kaut kā šo situāciju atrisināsim"

- IZM un LOK nebija jēgas nākt, jo reāli nav pienācīgu argumentu, lai aizstāvētu savu lēmumu.
, 2023-03-14 01:28, pirms gada
Bagatska `par to kas svarīgs` tam ir pierādījums. Ja komunikācijas speciālists tavā vietā uzraksta, ir viens. Bet pavisam kas cits, ja jānāk pašam uz TV un bez pienācīgiem argumentiem jāstājas pretī taisnīguma principa aizstāvētājiem.
, 2023-03-14 01:38, pirms gada
Te jau arī skaidri parādās ka čukčai nav nekāda sajēga ko viņa sportā dara. Te jau tiešām jāsāk pašiem sportistiem publiski runāt un vnk tupa nolikt pie vietas to lok un izm! Un vispār tas ka izglītība ir ar sportu kopā,bet redz tās nevar atdalīt,bet var cik tur jaunas ministrijas izveidot sākot ar enerģētikas un vēl kkas tur bija...
, 2023-03-14 01:56, pirms gada
točka rakstīja: "Uz šo sarunu neatnāca virkne sabiedrības pārstāvju, attaisnojoties ar objektīvu nevarēšanu vai ar to, ka labāk publiski par to nerunāt un gan jau kaut kā šo situāciju atrisināsim"

- IZM un LOK nebija jēgas nākt, jo reāli nav pienācīgu argumentu, lai aizstāvētu savu lēmumu.
Tāda tā ku#e ir bijusi vienmēr, kameru priekšā patīk gozēties, bet, kad sviestu sataisījusi, tad vienmēr kāds cits ir vainīgs! Laikam bija aizgājusi meklēt grēkāzi, ka nevarēja uz TV atnākt!
Varbūt viņai pašai varētu algu apcirst, ja piedalās kādā konferencē, kopā ar krievām? Vai atņemt komandējuma naudu, ja sēžas lidmašīnā, kurā lido kāda krieva? Man nav bijis neviens lidojums no Rīgas pēc jaunā gada, kur vismaz kāda krieva, lielākos un mazākos baros jau nebūtu priekšā! Varbūt tad stul$ajai vistai sāktu pielekt, ko realitātē viņa dara?
, 2023-03-14 06:48, pirms gada
IZM un LOK ir vnk mīkstie. Nav drosmes ierasties.
, 2023-03-14 08:53, pirms gada
Nu gan reta reize, kad 100% piekrītu visiem iepriekšējiem komentāriem. Mazliet globālāk skatoties: SOK un daudzas starptautiskās federācijas lielā mērā ir atkarīgas no krievu naudas un "mīkstojas" krievijas/baltkrievijas izolācijai (ne tikai sporta, bet arī ekonomiskajā, komunikāciju u.t.t. sfērās); LOKs un mūsu federācijas ir atkarīgas no valsts finansējuma (t.sk. valsts akciju sabiedrības) un tapēc iztapīgi pazemojas politiķu priekšā. Sporta nozares attīstība Latvijā faktiski balstās uz sarunāšanas un parteiskās piederības principiem, nevis uz tālredzīgu valsts sporta programmu. Krievijā - utainie, Latvijā - blusainie (katrā ziņā par Čakšu un Tikmeru es tā gribētu teikt).
, 2023-03-14 10:04, pirms gada
Patika Ernštreita pēdējā replika, ka citi Latvijas sportisti varētu solidarizēties ar trijotni un pateikt, ka nepārstāvēs Latviju, jo arī aizvadījuši sacensības ar agresorvalstu sportistiem. Piemēram, hokejisti. Tad varēs uz PČ mājās lasīt OHL blici.
, 2023-03-14 10:49, pirms gada
Latvijas realitāte kur katrā otrajā organizācijā šefu amatos sēž cilvēki kuriem nav nekādas saprašanas par attiecīgo jomu

Itsevišķi deputātu sakarā kur daži labi īsajā karjerā sēdējuši entajās ministrijās
, 2023-03-14 12:08, pirms gada
Izskatās ka katram savs kažoks tuvāks. Gan sportistiem, gan federācijām. Tāpēc šāds klusums, bet LOK nebeidz pārsteigt ar savu nekompetenci. Par Čakšu nav vispār ko runāt.
Iga Švjonteka. Foto: Jimmie48 / WTA

Švjoteka Štutgartē sāk ar uzvaru, Kostjuka iespaidīgi triumfē, Radukanu sakauj Noskovu

Vācijas pilsētā Štutgartē turpinās "WTA 500" mala turnīrs hallē. Ceturtdien 1/4 finālu sasniedza arī poliete Iga Švjonteka, pēc tam Latvijas tenisa līderi izslēgusī čehiete Linda Noskova piekāpās Lielbritānijas pārstāvei Emmai Radukanu, bet vēlajā spēlē ukrainiete Marta Kostjuka uzveica ķīnieti Cjiņveņu Dženu.
Daniela Vismane un Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt

Semeņistaja/Vismane piedzīvo pirmo kopīgo zaudējumu ITF tūrē

Šveices dienvidu municipalitātē Kjaso turpinās W75 tenisa turnīrs ITF tūres ietvaros. Latvijas tandēms Darja Semeņistaja un Daniela Vismane sāka ar 1/4 finālu un piekāpās Grieķijas-Šveices duetam - 5:7, 5:7.
Darja Semeņistaja. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt
4

W75 otrajā kārtā Semeņistaja atzīst māla speciālistes pārākumu

Šveices dienvidu municipalitātē Kjaso turpinās W75 tenisa turnīrs ITF tūres ietvaros. Latvijas otrā rakete Darja Semeņistana šodien otrajā kārtā jeb 1/8 finālā piekāpās francūzietei Luā Buāsonai - 5:7, 1:6.