Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: kurš ir pasaules smagsvaru čempions - Fjūrijs vai Usiks?

Sporta špikeris: kurš ir pasaules smagsvaru čempions - Fjūrijs vai Usiks?
Taisons Fjūrijs (pa kreisi) un Oleksandrs Usiks (pa labi) - divi pasaules čempioni. Foto: Action Images via Reuters/EPA/Scanpix

Sporta špikeris - vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Aizvadītajā nedēļas nogalē, iespējams, savu pēdējo cīņu karjerā aizvadīja britu smagsvars Taisons Fjūrijs, sestajā raundā nokautējot Dilianu Vaitu un nosargājot savu pasaules čempiontitulu WBC versijā. Tomēr zināms, ka par pasaules smagsvaru čempionu sevi sauc arī latviešu līdzjutējiem labi pazīstamais ukrainis Oleksandrs Usiks. Kuram no abiem ir taisnība un kā šāda situācija var izveidoties?

Atbildot uz ievadā uzstādīto jautājumu – taisnība ir gan Fjūrijam, gan Usikam. Boksā, atšķirībā no vairuma sporta veidu, viena turnīra [šajā gadījumā – svara kategorijas] ietvaros čempioni var būt vairāki. Tas skaidrojams ar faktu, ka boksā čempiontituli tiek izcīnīti vairākās versijās.

Profesionālajā boksā nav vienas vadošās struktūrvienības vai turnīra kā, piemēram, pasaules čempionāts, kurā var būt tikai viens uzvarētājs. Ir daudz un dažādas boksa organizācijas, kas rīko cīņas un var piešķirt arī savus titulus, tomēr ar senāko vēsturi un lielāko prestižu ir četras – WBA, WBO, WBC un IBF [“World Boxing Association”, “World Boxing Organisation”, “World Boxing Council”, “International Boxing Federation”]. Vairāk par tituliem un to sadalījumu boksā – šajā špikerī.

Fjūrija īpašumā ir WBC tituls, ko britu bokseris izcīnīja 2020. gadā, pieveicot tā brīža čempionu Deonteju Vailderu. Savulaik Fjūrijs izcīnījis arī pārējos trīs minētos titulus, pēc tam karjeru uz laiku pārtraucot un atstājot tos vakantus. Tā kā cīņā par šiem tituliem Fjūrijs nav zaudējis, daudzviet brits tiek saukts arī par šī brīža “lineāro” smagsvaru čempionu – bokseri, kurš ir kādas svara kategorijas čempions visās četrās versijās. Tāpat 33 gadus vecajam britam šobrīd pienākas arī leģendārā boksa žurnāla "The Ring" josta.

Savukārt Oleksandrs Usiks šobrīd ir pasaules čempions WBA, WBO un IBF versijās. Ukrainis savulaik izcīnījis visus četrus lielākos titulus krūzeru svara kategorijā, taču par smagsvaru čempionu un trīs jostu īpašnieku kļuva pērnā gada septembrī, pieveicot Entoniju Džošua. Jāatzīmē, ka pret Džošua Usiks izcīnīja arī IBO ["International Boxing Organization"] titulu, tomēr jau minētā prestiža aspekta dēļ tas reti tiek izcelts.

Lai arī Fjūrijs izteicies, ka pēc aizvadītās cīņas pret Vaitu varētu likt karjerai punktu, iespējamā titulu apvienošanas cīņa pret Usiku noteikti būtu gards kumoss gan bokseriem, gan boksa līdzjutējiem. Ukraiņu bokseris gan šobrīd gatavojas obligātajam revanšam pret jau minēto Džošua.

Izmantotie resursi:
https://boxrec.com/


, 2022-04-25 14:56, pirms 2 gadiem
Briedis jau Usiku uzvarēja (tika apzagts) un Fjūrijs ierītu, gan no Maira, gan Usika.

1. Briedis
2. Usyk
3. Fury
4. Wilder
5. AJ
, 2022-04-25 15:16, pirms 2 gadiem
Trakā Zigrīda rakstīja: Briedis jau Usiku uzvarēja (tika apzagts) un Fjūrijs ierītu, gan no Maira, gan Usika.

1. Briedis
2. Usyk
3. Fury
4. Wilder
5. AJ
Drīzāk

Usiks
Briedis
Fury
AJ
Wilders
, 2022-04-25 15:38, pirms 2 gadiem
Lineārais čempinoms nav tas, kurš apvieno visas jostas. Tas ir tas, kurš iedod pa tāsi iepriekšējam lineārajam čempionam. Šobrīd tas ir Fjurijs, jo nodauzīja Kļičko. Ja lineārais čempions aiziet no sporta ar šo titulu, tad nākamais par to kļūst tas, kurš vinnē nākamo cīņu par bijušā čempiona vakantajā jostām.
, 2022-04-25 15:55, pirms 2 gadiem
salming18 rakstīja: Jūs debīli abi?
Nevis debīli, bet reālisti!
, 2022-04-25 17:15, pirms 2 gadiem
Briedis ! Usiks karā, Fūris pensijā ...
, 2022-04-25 19:19, pirms 2 gadiem
Nožēlojami,ka šī sporta darboņiem nauda ir bijusi tik svariga,ka nav viena galvenā josta. Bet citādi- tak nav jautājumu, ka Fjūrijs Usiku iznestu pāris raundos
, 2022-04-25 20:04, pirms 2 gadiem
EKSPERTU CENTRS rakstīja: Drīzāk

Usiks
Briedis
Fury
AJ
Wilders
kada sakara usiks prieksa briedim ja briedis uzvareja
, 2022-04-25 22:29, pirms 2 gadiem
Piekrītu, ka Briedis tika apzagts cīņā ar Usiku, bet boksā tā bieži gadās.
Aļonai Ostapenko par uzvaru Birmingemas turnīrā piešķirta 31,2 tūkstošu eiro naudas balva. Foto: AFP/Scanpix
7

Sporta špikeris: Kādas naudas balvas ir Birmingemā, Īstbornā un Vimbldonā?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko aizvadītajā nedēļā triumfēja WTA 250 kategorijas turnīrā Birmingemā, bet atelpai laika nav daudz – pasaules 17. rakete turpinās cīņas Lielbritānijas zālāja laukumos, šonedēļ sākot WTA 500 turnīru Īstbornā. Augstākas kategorijas turnīros notiek sacensība arī par ievērojamāku balvu fondu.
Tiesnesis ar sarkano karogu signalizē par Austrālijas GP pārtraukšanu. Foto: IMAGO/HochZwei/Scanpix

Sporta špikeris: F1 drāma Austrālijā - kādus karogus un kad izmanto?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Aizvadītajā nedēļas nogalē F1 Austrālijas “Grand Prix” izcīņa izvērtās par vienu no pavērsieniem bagātākajām sacīkstēm iepriekšējo sezonu laikā. Sacensību gaitā tiesneši pat trīs reizes ar sarkanajiem karogiem par sacensību pārtraukšanu, par ko vēlāk neizpratni pauda arī posma uzvarētājs un F1 kopvērtējuma līderis Makss Verstapens. Kādi tad ir F1 sacīkšu karogi, un ko tie nozīmē?
Karīms Abduls-Džabars sveic Lebronu Džeimsu ar rezultativitātes rekorda labošanu. Foto: USA Today Sports/Scanpix
4

Sporta špikeris: NBA individuālie rekordi - kurš kritīs nākamais?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Šonedēļ par jaunu ierakstu Nacionālās basketbola asociācijas vēstures grāmatās parūpējās līgas superzvaigzne Lebrons Džeimss. Losandželosas “Lakers” līderis kļuva par NBA visu laiku rezultatīvāko basketbolistu, pārspējot 34 gadus seno Karīma Abdula-Džabara rekordu. Vai varam tuvākajā nākotnē sagaidīt vēl kāda absolūtā rekorda labojumu, un kuri no pašreizējiem NBA basketbolistiem spējuši konkurēt ar līgas leģendām?