Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Sporta špikeris: kā notiek ārpussacensību dopinga kontroles procedūra?

Sporta špikeris: kā notiek ārpussacensību dopinga kontroles procedūra?
Antidopinga darbinieku izmantotās BEREG-Kit stikla pudelītes. Foto: Berlinger.com

Antidopinga pārstāvji visā pasaulē iegulda ļoti lielu darbu, lai vismaz mazinātu aizliegtu vielu lietošanu sportā. Tomēr krāpnieki aizvien bieži pamanās būt soli priekšā ķērājiem. Sportacentrs.com piedāvā ieskatīties, kā realitātē izskatās ārpussacensību dopinga kontroles procedūra.

Lai izpildītu antidopinga noteikumu prasības, sportisti personīgi ir atbildīgi par to, lai informācija par atrašanās vietām precīzi norādītu viņu atrašanos - lai tā ir patiesa un izmaiņas ir veiktas nekavējoties. Atlētiem šo informāciju jānorāda ADAMS sistēmā un anketa jāaizpilda četras reizes gadā - par nākamajiem trim mēnešiem. Tiesa, ir iespējams veikt korekcijas, ja nu atrašanās vieta ir mainījusies. Informācija par atrašanās vietu ir jāizpilda sportistam, taču to var darīt arī viņa pilnvarots pārstāvis, piemēram, menedžeris, taču tādā gadījumā ir jāiesniedz parakstīts dokuments. Pat ja informāciju būs aizpildījis viņa pārstāvis, pilna atbildība par neatrašanos anketā norādītajā vietā, kad tur ierodas antidopinga kontrolieri, tik un tā būs jāuzņemas sportistam.

Par ziņu nesniegšanu par atrašanās vietu vai vairākkārtēju neatrašanos tajā sportistam draud diskvalifikācija līdz diviem gadiem.

Bet kā realitātē izskatās dopinga pārbaude pa soļiem?

1. Paziņojums par dopinga kontroli
Kontrolierim ierodoties sportista norādītajā atrašanās vietā, paziņojumu ar saviem parakstiem dopinga kontroles anketā apliecina gan sportists, gan dopinga kontrolieris vai dopinga kontroles asistents. Pēc uzaicinājuma sportists atrodas nepārtrauktā dopinga kontroliera uzraudzībā. Pirms dopinga kontroles sportists nedrīkst apmeklēt tualeti un dušu.

2. Reģistrēšanās un personas apliecības uzrādīšana
Ierodoties dopinga kontroles telpā, sportists uzrāda personu apliecinošu dokumentu ar fotogrāfiju. Vizītes laikā dokuments jāuzrāda arī kontrolierim. Uz dopinga kontroles telpu sportistu drīkst pavadīt viens cilvēks un nepieciešamības gadījumā arī tulks. Ja sportists ir nepilngadīgs, to obligāti pavada pilngadīgs pārstāvis.

3. Izvēloties urīna analīzes trauciņu, sportists atrodas nepārtrauktā dopinga kontroliera uzraudzībā.
Izsakot gatavību nodot urīna paraugu, sportists izvēlas vienu no vairākiem piedāvātajiem urīna savākšanas trauciņiem. Pirms trauciņa izpakošanas sportists nomazgā un nosusina rokas. Sportists nedrīkst pieskarties atvērta urīna savākšanas trauciņa iekšpusei.

4. Urīna analīzes nodošana
Urīna analīzes nodošana notiek tiešā, tā paša dzimuma dopinga kontroliera vai dopinga kontroles asistenta uzraudzībā. Trauciņā jābūt vismaz 90 ml urīna. Ja uzreiz netiek nodots vajadzīgais daudzums skatīt īpašos gadījumus pie 12. punkta.

5. Pudelīšu izvēle
Sportists izvēlas vienu no vairākiem piedāvātajiem, kodētajiem pudelīšu komplektiem un pārliecinās par iepakojuma kvalitāti.

6. Urīna analīzes sadalīšana
Urīnu no savākšanas trauciņa sportists sadala abās komplekta pudelītēs līdz dopinga kontroliera norādītajam līmenim.

7. Pudelīšu aizvēršana
Sportists aizskrūvē pudelītes un dopinga kontrolieris pārbauda pudelīšu hermētiskumu.

8. Dopinga kontroles anketas aizpildīšana
Dopinga kontrolieris veic urīna īpatnējā svara mērījumu, kuram jābūt ne mazākam kā 1,005, pretējā gadījumā dopinga kontrolieris aicina sportistu nodot papildus urīna paraugu(-s) līdz īpatnējā svara mērījums ir 1.005 vai lielāks.

9. Lietoto medikamentu uzskaite
Sportists dopinga kontroles anketā dokumentē visus pēdējo septiņu dienu laikā lietotos medikamentus (jebkurus recepšu vai bezrecepšu medikamentus, vitamīnus, minerālvielas, uztura bagātinātājus).
Šī informācija ir konfidenciāla un pieejama tikai iesaistītajai antidopinga organizācijai un laboratorijai.

10. Dopinga kontroles anketas parakstīšana
Sportists un dopinga kontrolieris pārliecinās par informācijas pareizību anketā un visas iesaistītās personas paraksta dopinga kontroles anketu. Ja sportistam vai dopinga kontrolierim ir kādas piezīmes, tās tiek dokumentētas speciālā ailē uz anketas. Pēc anketas parakstīšanas dopinga kontrole ir pabeigta un sportists saņem savu dopinga kontroles anketas kopiju.

11. Iepakošana transportēšanai
Dopinga kontroles paraugi tiks rūpīgi iepakoti un to transportēšana tiks dokumentēta paraugu transportēšanas anketā. Paraugi tiks nosūtīti uz Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) akreditētu laboratoriju.

12. Daļēji nodota analīze
Ja sportists nodod nepietiekošu daudzumu urīna, tas tiek iepakots pagaidu uzglabāšanas inventārā un šī inventāra kods tiek ierakstīts dopinga kontroles anketā. Kad sportists ir gatavs nodot atlikušo urīna daudzumu, visas urīna daļas tiek salietas kopā.


Aļonai Ostapenko par uzvaru Birmingemas turnīrā piešķirta 31,2 tūkstošu eiro naudas balva. Foto: AFP/Scanpix
7

Sporta špikeris: Kādas naudas balvas ir Birmingemā, Īstbornā un Vimbldonā?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko aizvadītajā nedēļā triumfēja WTA 250 kategorijas turnīrā Birmingemā, bet atelpai laika nav daudz – pasaules 17. rakete turpinās cīņas Lielbritānijas zālāja laukumos, šonedēļ sākot WTA 500 turnīru Īstbornā. Augstākas kategorijas turnīros notiek sacensība arī par ievērojamāku balvu fondu.
Tiesnesis ar sarkano karogu signalizē par Austrālijas GP pārtraukšanu. Foto: IMAGO/HochZwei/Scanpix

Sporta špikeris: F1 drāma Austrālijā - kādus karogus un kad izmanto?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Aizvadītajā nedēļas nogalē F1 Austrālijas “Grand Prix” izcīņa izvērtās par vienu no pavērsieniem bagātākajām sacīkstēm iepriekšējo sezonu laikā. Sacensību gaitā tiesneši pat trīs reizes ar sarkanajiem karogiem par sacensību pārtraukšanu, par ko vēlāk neizpratni pauda arī posma uzvarētājs un F1 kopvērtējuma līderis Makss Verstapens. Kādi tad ir F1 sacīkšu karogi, un ko tie nozīmē?
Karīms Abduls-Džabars sveic Lebronu Džeimsu ar rezultativitātes rekorda labošanu. Foto: USA Today Sports/Scanpix
4

Sporta špikeris: NBA individuālie rekordi - kurš kritīs nākamais?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Šonedēļ par jaunu ierakstu Nacionālās basketbola asociācijas vēstures grāmatās parūpējās līgas superzvaigzne Lebrons Džeimss. Losandželosas “Lakers” līderis kļuva par NBA visu laiku rezultatīvāko basketbolistu, pārspējot 34 gadus seno Karīma Abdula-Džabara rekordu. Vai varam tuvākajā nākotnē sagaidīt vēl kāda absolūtā rekorda labojumu, un kuri no pašreizējiem NBA basketbolistiem spējuši konkurēt ar līgas leģendām?