Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: ko dara cilvēki pie sekretariāta galdiņa basketbolā?

Sporta špikeris: ko dara cilvēki pie sekretariāta galdiņa basketbolā?
Spēles sekretariāta galdiņš bildes apakšējā malā pa vidu. Foto: FIBA

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Basketbola spēlēs galvenās darbojošās personas, kas piesaista lielāko līdzjutēju uzmanību, protams, ir spēlētāji. Ekrānos bieži vien pavīd arī laukuma tiesneši, pieņemot kādu zīmīgāku lēmumu, taču fonā paliek cilvēki, kas spēles laikā nes ne mazāku atbildību – sekretariāta pārstāvji. Šajā špikerī sīkāk par katra uzdevumiem un lomu mača laikā.

FIBA oficiālajos turnīros, balstoties uz oficiālajiem noteikumiem, vietu sekretariāta galdiņa pašā vidū ieņem spēles komisārs. Tā galvenais uzdevums ir uzraudzīt pārējā sekretariāta, kā arī mača tiesnešu darbu. Ja tiesneši lūdz komisāra palīdzību strīdīgos jautājumos, komisārs var padalīties ar savu redzējumu, taču gala lēmums tik un tā paliek tiesnešu ziņā.

Komisāra atbildība paredz nodrošināt spēles norisi atbilstoši oficiālajiem FIBA noteikumiem un tajos atrunātajām normām, kā arī sportiskajiem ētikas principiem - jānodrošina tiesnešu, spēles/turnīra organizatoru un komandu savstarpēja sadarbība un sapratne spēles laikā. Kā sekretariāta komandas vadītājam, komisāram jāuzrauga precīza spēles rezultāta un statistikas atjaunošana, ko veic pārējie sekretariāta komandas locekļi. Tāpat jāparūpējas par to, lai komandu pārstāvji pēc pieprasījuma saņem izdrukātas kopijas ar tā brīža spēles statistikas rādītājiem, kā arī pēc spēles jāiesniedz FIBA ziņojums par spēli. Arī protesti vai sūdzības, ko iesniedz kāda komanda, līdz FIBA nonāk tieši ar komisāra starpniecību.

Komisārs kā FIBA nozīmēts organizācijas pārstāvis ir pilnvarots pieņemt attiecīgus lēmumus strīdus situācijās starp iesaistītajām pusēm, kā arī nodrošināt drošības un kārtības institūciju [policija, apsardze] klātbūtni, lai novērstu nesportisku rīcību vai nekārtību izcelšanos spēles laikā, nodrošinot mača dalībnieku drošību.

Blakus komisāram pa labi sēž sekretārs un sekretāra palīgs [“scorer and assistant scorer”], pa kreisi – laika ņēmējs un 24 sekunžu operators [“timer and shot clock operator”].

Sekretāra pārziņā ir oficiālais protokols, kurā tiek reģistrēti komandu sākumsastāvi un rezervisti, iegūtie punkti, trāpītie metieni no spēles un soda metieni, kā arī spēlētāju piezīmes. Sekretāra palīgs strādā ar rezultāta tablo – gadījumā, ja rādījumi tablo nesakrīt ar oficiālo protokolu, tie ir jākoriģē atbilstoši protokolam. Tāpat sekretāram jāseko līdzi minūtes pārtraukumu skaitam, ko puslaikā pieprasījuši treneri, un jānovieto alternatīvās piederības bulta [“alternating possession arrow”] atbilstošā virzienā, komandām mainoties laukuma pusēm.

Laika ņēmēja galvenā atbildība, kā to pasaka priekšā amata nosaukums, ir spēles laika vadīšana, ievērojot nepieciešamās pauzes spēles laikā un minūtes pārtraukumu laika atskaiti. Tā pārziņā ir arī informēt par spēlētāju maiņām un minūtes pārtraukumiem, ko pieprasījuši treneri. Laika ņēmējs par katra basketbolista personīgo piezīmi ziņo, paceļot rādītāju, kas norāda piezīmju skaitu, un ziņo tiesnesim ja kāds sakrājis piecus pārkāpumus. Tāpat laika ņēmējs fiksē arī sakrāto komandas piezīmju normu.

24 sekunžu jeb uzbrukuma laika operatora galvenais darbarīks ir uzbrukuma laika pulkstenis, to apturot, startējot vai atjaunojot atbilstoši notikumiem laukumā.

Sekretariāta galdiņa novietojums laukuma malā. Ekrānšāviņš: FIBA

Blakus sekretariātam vai aiz tā savu vietu ieņem arī mača informators, kas piesaka komandas spēlei un paziņo punktu guvējus. Lielākos turnīros blakus sekretariātam vai aiz tā var atrasties arī FIBA statistiķi, kas tiešsaistē reģistrē visus statistikas rādītājus un darbības laukumā, kas atspoguļojas statistikas ailēs [metieni, atlēkušās bumbas, rezultatīvās piespēles, piezīmes, bloki, kļūdas, pārtvertas bumbas], kā arī video atkārtojumu sistēmas operators, pie kā tiesneši vēršas, atkārtoti pārskatot kādu konkrētu epizodi lēmuma pieņemšanai.

Atšķirībā no FIBA turnīriem, NBA spēles komisāra funkcijas pilda laukuma administrators [“courtside administrator”]. Spēles sekretariāta sastāvā ir tikai viens oficiālais mača sekretārs, kā arī divi laika ņēmēji.

Izmantotie resursi:
https://www.fiba.basketball/documen...
https://www.fiba.basketball/interna...
https://www.fiba.basketball/europe/...
https://www.fiba.basketball/documen...
https://basket.lv/documents/6afd2-b...
https://assets.website-files.com/5d...
https://ak-static.cms.nba.com/wp-co...
https://basket.lv/documents/03bcb-l...


Aļonai Ostapenko par uzvaru Birmingemas turnīrā piešķirta 31,2 tūkstošu eiro naudas balva. Foto: AFP/Scanpix
7

Sporta špikeris: Kādas naudas balvas ir Birmingemā, Īstbornā un Vimbldonā?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko aizvadītajā nedēļā triumfēja WTA 250 kategorijas turnīrā Birmingemā, bet atelpai laika nav daudz – pasaules 17. rakete turpinās cīņas Lielbritānijas zālāja laukumos, šonedēļ sākot WTA 500 turnīru Īstbornā. Augstākas kategorijas turnīros notiek sacensība arī par ievērojamāku balvu fondu.
Tiesnesis ar sarkano karogu signalizē par Austrālijas GP pārtraukšanu. Foto: IMAGO/HochZwei/Scanpix

Sporta špikeris: F1 drāma Austrālijā - kādus karogus un kad izmanto?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Aizvadītajā nedēļas nogalē F1 Austrālijas “Grand Prix” izcīņa izvērtās par vienu no pavērsieniem bagātākajām sacīkstēm iepriekšējo sezonu laikā. Sacensību gaitā tiesneši pat trīs reizes ar sarkanajiem karogiem par sacensību pārtraukšanu, par ko vēlāk neizpratni pauda arī posma uzvarētājs un F1 kopvērtējuma līderis Makss Verstapens. Kādi tad ir F1 sacīkšu karogi, un ko tie nozīmē?
Karīms Abduls-Džabars sveic Lebronu Džeimsu ar rezultativitātes rekorda labošanu. Foto: USA Today Sports/Scanpix
4

Sporta špikeris: NBA individuālie rekordi - kurš kritīs nākamais?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Šonedēļ par jaunu ierakstu Nacionālās basketbola asociācijas vēstures grāmatās parūpējās līgas superzvaigzne Lebrons Džeimss. Losandželosas “Lakers” līderis kļuva par NBA visu laiku rezultatīvāko basketbolistu, pārspējot 34 gadus seno Karīma Abdula-Džabara rekordu. Vai varam tuvākajā nākotnē sagaidīt vēl kāda absolūtā rekorda labojumu, un kuri no pašreizējiem NBA basketbolistiem spējuši konkurēt ar līgas leģendām?