Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Sporta špikeris: kā šogad mainījušies F-1 spēkrati?

Sporta špikeris: kā šogad mainījušies F-1 spēkrati?
Šī gada "Red Bull" komandas formula. Foto: Motorsport Images

Ar šo gadu Pirmās formulas (F-1) čempionātā bija jāsākas jaunai ērai – ievērojami citādāka izskata bolīdi, zemā profila riepas ar 18 collu diskiem, izmaiņas aerodinamikā un citas atšķirības. Tas nozīmētu, ka jaunās formulas praktiski tiktu radītas no nulles. Tomēr jau skaidri noteiktajos plānos iejaucās Covid-19 pandēmija un tās radītās finansiālās sekas, tāpēc šī iecere bija jāiesaldē un jāatliek uz nākamo gadu. Līdz ar to šogad F-1 čempionātā braucēji sacenšas ar teju identisku tehniku kā pērn – ar nelielām, taču pietiekami būtiskām izmaiņām. Tās ieskicējam šajā "Sporta špikera" rakstā.

Izmaiņas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, nav būtiskas, taču tās tik un tā ir viens no iemesliem, kāpēc šogad izlīdzinājušies spēku samēri starp "Mercedes" un "Red Bull" komandām.

Kas tiek saglabāts no iepriekšējā gada?
Šīs sezonas F-1 bolīdus var nodēvēt par pagājušā gada komandu B-formulām, jo izmaiņu nav daudz. Piemēram, vienībām uz šo sezonu bija jāsaglabā savu spēkratu šasija, balstiekārtas daļas, ātrumkārba un drošības konstrukcija.
Tiesa, progress netika aizliegts pilnībā, jo katrai komandai tika piešķirti divi tā saucamie attīstības žetoni (tokens – angļu val.), lai tomēr varētu uzlabot iepriekš minētās formulas daļas un novērst pagājušā gada nepilnības.

Ko komandas drīkstēja uzlabot?
Vienības varēja brīvi darboties pie aerodinamiskajiem risinājumiem un dzinēja, kaut gan, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, motora tehniskā specifikācija palika nemainīga. Starpsezonā vislielākās izmaiņas veica "McLaren" komanda, kas "Renault" jaudas agregātu nomainīja pret "Mercedes" un tā pielāgošanai savai šasijai iztērēja sev atvēlētos divus žetonus. Savukārt "Red Bull" saņēma uzlabotu dzinēju no "Honda", tāpēc bija jāveic aerodinamiskas izmaiņas formulas aizmugurējā daļā.

Būtiskākā izmaiņa - grīda
Nozīmīgākās izmaiņas šosezon skārušas formulu grīdas formu, kas vairs nav taisnstūra formā. Iepriekš F-1 komandas uzrādīja apbrīnojamus rezultātus piespiedējspēka uzlabošanā, taču tas radīja milzīgu slodzi uz "Pirelli" riepām. Šogad itāļu riepu ražotājs jau trešo sezonu čempionātu apgādā ar identiskām riepām, tāpēc Starptautiskajai Automobiļu federācijai (FIA) bija jāmeklē risinājums, lai neatkārtotos tāda situācija kā pērn Silverstonā, kad vairākām formulām lielās slodzes dēļ plīsa riepas. FIA ar F-1 komandām vienojās, ka uz šo sezonu jāsamazina formulu piespiedējspēks par aptuveni 10%, tāpēc grīdas aizmugurējās sānu malas tika diagonāli apgrieztas un izmaiņas izmēros tika veiktas arī mazajos spārnos pie aizmugurējiem bremžu dzesēšanas kanāliem un difuzorā. Grīdās arī vairs nedrīkst būt gareniski vai sāniski izgriezumi, kas iepriekš ar gaisa plūsmu palīdzību uzlaboja bolīda piespiedējspēku.

Līdz ar to daudzas komandas savus attīstības žetonus izmantoja, lai šīs izmaiņas grīdā tām nebūtu pārlieku sāpīgas. Tomēr jau pirmajā posmā Bahreinā varēja novērot, ka formulu aizmugurējā daļa kļuvusi "nervozāka", turklāt par lielu cietēju jaunajos noteikumos šobrīd tiek uzskatīta viena no čempionāta favorītēm "Mercedes".

Šī gada izmaiņas formulas grīdā. Foto: Autosport.com

Tomēr skaidrs, ka šī ir tikai pārejas sezona, un nākamajā gadā, ja vien vēlreiz būtiski neiejauksies pandēmija, mēs trasēs ieraudzīsim pavisam citādākas formulas. Tiek solīts, ka tas, kā arī tēriņu ierobežojumi, izlīdzinās komandu spēku samēru un padarīs F-1 aizraujošāku.


Aļonai Ostapenko par uzvaru Birmingemas turnīrā piešķirta 31,2 tūkstošu eiro naudas balva. Foto: AFP/Scanpix
7

Sporta špikeris: Kādas naudas balvas ir Birmingemā, Īstbornā un Vimbldonā?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko aizvadītajā nedēļā triumfēja WTA 250 kategorijas turnīrā Birmingemā, bet atelpai laika nav daudz – pasaules 17. rakete turpinās cīņas Lielbritānijas zālāja laukumos, šonedēļ sākot WTA 500 turnīru Īstbornā. Augstākas kategorijas turnīros notiek sacensība arī par ievērojamāku balvu fondu.
Tiesnesis ar sarkano karogu signalizē par Austrālijas GP pārtraukšanu. Foto: IMAGO/HochZwei/Scanpix

Sporta špikeris: F1 drāma Austrālijā - kādus karogus un kad izmanto?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Aizvadītajā nedēļas nogalē F1 Austrālijas “Grand Prix” izcīņa izvērtās par vienu no pavērsieniem bagātākajām sacīkstēm iepriekšējo sezonu laikā. Sacensību gaitā tiesneši pat trīs reizes ar sarkanajiem karogiem par sacensību pārtraukšanu, par ko vēlāk neizpratni pauda arī posma uzvarētājs un F1 kopvērtējuma līderis Makss Verstapens. Kādi tad ir F1 sacīkšu karogi, un ko tie nozīmē?
Karīms Abduls-Džabars sveic Lebronu Džeimsu ar rezultativitātes rekorda labošanu. Foto: USA Today Sports/Scanpix
4

Sporta špikeris: NBA individuālie rekordi - kurš kritīs nākamais?

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.Šonedēļ par jaunu ierakstu Nacionālās basketbola asociācijas vēstures grāmatās parūpējās līgas superzvaigzne Lebrons Džeimss. Losandželosas “Lakers” līderis kļuva par NBA visu laiku rezultatīvāko basketbolistu, pārspējot 34 gadus seno Karīma Abdula-Džabara rekordu. Vai varam tuvākajā nākotnē sagaidīt vēl kāda absolūtā rekorda labojumu, un kuri no pašreizējiem NBA basketbolistiem spējuši konkurēt ar līgas leģendām?