Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2477, Did:0, useCase: 3

Siliņš, Gromovs un NBA drafts

Raivis Šveicars
Raivis Šveicars

Siliņš, Gromovs un NBA drafts
Iļja Gromovs (pa labi)
Foto: Mārtiņš Sīlis, www.fibaeurope.com

Pāris dienu laikā Nacionālās Basketbola Līgas (NBA) draftam pieteikušies divi jaunie latviešu basketbola talanti – Ojārs Siliņš un Iļja Gromovs. Varētu domāt, ka Latvijas basketbols ir uz zaļa zara un drīz basketbola Mekā izraudzīto latviešu basketbolistu skaits sasniegs jau piecus.

Gluži tā tomēr nav. NBA var pieteikties līdz 22/23 gadu vecumam. Ojāram Siliņam ir tikai 20 gadi savukārt Iļjam Gromovam ir vēl mazāk – tikai 19. Šādā vecumā (īpaši 19 gados) NBA parasti ienāk tikai ļoti talantīgie basketbolisti (nākamie „Maikli Džordani”) savukārt mūsu jaunajiem talantiem šā gada pieteikšanās NBA draftam ir tikai ar vienu nolūku – radīt par sevi interesi NBA klubu skautiem, lai nākamajos gados klubu pārstāvji savos blociņos mūsu basketbolistiem jau būtu ievilkuši treknus plusus.

Siliņš aizvada lielisku sezonu Itālijas A sērijā, kā arī FIBA Izaicinājuma kausā un šis būtu pēdējais laiks basketbolistam atgādināt par sevi NBA skautiem, jo nav ko noliegt – Ojārs ir ļoti talantīgs un mēģinājums tikt draftētam NBA būs nevis nejaušība un laimes spēle, bet likumsakarība. Nav nekāds pārsteigums, ka Siliņš šogad pieteiksies draftam, jo tādā veidā basketbolists daudz vairāk savas prasmes piedāvās NBA cilvēkiem. Kā norādījis pats Siliņš, tad viņa plānos ir piedalīšanās pirmsdrafta nometnē Trevīzo – „Adidas Eurocamp 2014”, kuru apmeklēs 60 skauti no 30 NBA klubiem, ja vien Siliņa pārstāvētā „Grisini Bon” komanda neiekļūs Itālijas A Sērijas pusfinālā. Tādā gadījumā plāni var tikt mainīti. Piedalīšanās šajā nometnē faktiski ir obligāta, ja basketbolisti kaļ patiešām nopietnus plānus tikt izraudzītiem NBA draftā. Šādu pašu ceļu gāja arī draftētie Dāvis Bertāns un Jānis Timma, kā arī savus spēkus šajā nometnē savulaik izmēģinājuši Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Kristaps Janičenoks, Kaspars Bērziņš, Ernests Kalve, Ronalds Zaķis, Rolands Freimanis un Jānis Bērziņš. Siliņa gads ir nākošais un, ņemot vērā arī šā gada milzīgo konkurenci draftā, būtu tikai loģiski, ja Ojārs savu kandidatūru atsauktu un visas kārti liktu uz 2015.gadu (kopā ar Kristapu Porziņģi).

Nedaudz cits stāsts ir ar mazāk zināmo „Jūrmala/Fēnikss” pārstāvošo Ventspils sistēmas basketbolistu Iļju Gromovu, kurš kandidēt draftam varēs arī 2016.gadā. Gromovs izvēlējies jau divus gadus agrāk par sevi atgādināt NBA skautiem, kas nebūt nav pāragri – iespaids par sevi kā nopietnu spēku ir jārada jau agri, turklāt Iļja ir centra spēlētājs, kuri vienmēr bijuši pieprasīti. Kā norāda Gromova aģents Artūrs Kalnītis, tad šobrīd aktīvi tiek strādāts pie Gromova iespējamās dalības šā gada „Adidas Eurocamp” nometnē. Tāpat Gromovs no Siliņa atšķiras ar to, ka Ojārs sevi jau šobrīd pierāda Eiropas augstākajā līmenī, savukārt Iļjam būtu nopietni jādomā par pārcelšanos uz kādu nopietnāku līgu, jo tikt draftētam no LBL mūsdienās ir praktiski nereāli. Jānis Timma savas prasmes tomēr bija atrādījis arī Eiropas un Baltijas līmenī, kur skatuve ir gan augstāka, gan spožāka, lai gan jebkurā gadījumā Jāņa aģents pērn paveica perfektu darbu.

Šobrīd var daudz diskutēt par to vai mūsu jaunajiem talantiem izdosies iekļūt NBA draftā, taču savas izmaiņas notikumos var mainīt jaunais NBA komisārs Adams Silvers, kurš ļoti nopietni strādā pie drafta vecuma limita pacelšanas par vienu gadu – no 19 uz 20 gadiem. Mūsu jaunos basketbolistus visdrīzāk tas neietekmēs, taču ļoti iespējams, ka drīz beigsies vēl 20 gadus nesasniegušo basketbolistu draftēšanas ēra.

  +1 [+] [-]

, 2014-04-25 10:00, pirms 10 gadiem
tikt draftētam no LBL mūsdienās ir praktiski nereāli.

It kā tomēr gan Andris Biedriņš, gan Jānis Timma tika draftēti no LBL līgas, apgāžot šo apgalvojumu! Tā kā šeit autors visai pavirši izanalizējis. Protams, vajag lai klubs piedalās arī Starptautiskā Arēnā, lai būtu pamanāmāks tas ieguldījums.

  +1 [+] [-]

, 2014-04-25 12:57, pirms 10 gadiem
Skudriniekss rakstīja: tikt draftētam no LBL mūsdienās ir praktiski nereāli.

It kā tomēr gan Andris Biedriņš, gan Jānis Timma tika draftēti no LBL līgas, apgāžot šo apgalvojumu! Tā kā šeit autors visai pavirši izanalizējis. Protams, vajag lai klubs piedalās arī Starptautiskā Arēnā, lai būtu pamanāmāks tas ieguldījums.
Biedriņa un Timmas gadījums ir savādāsk ar to, ka viņi tajā sezonā spēlēja arī starptautiskā Arēna, ne tikai LBL

     [+] [-]

, 2014-04-25 17:50, pirms 10 gadiem
Galīgi neko jaunu te nepateica. Uzliek tikai SA+ un labu virsrakstu, lai lasītāji kā muļķi pirktu iespēju to izlasīt