Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2477, Did:0, useCase: 3

"Ventspils". Deviņi zelta pavasari!

"Ventspils". Deviņi zelta pavasari!
Par LBL finālsērijas vērtīgāko spēlētāju atzīts ventspilnieks Jānis Timma.
Foto: Gints Ivuškāns, f64

Basketbola klubs "Ventspils" ir viena no trīs komandām, kura Latvijas Basketbola Līgu izdzīvojusi no pirmās līdz pat šai dienai. Pirmssākumos ventspilnieki bija vienā līmenī ar pārējām amatieru komandām, bet sākot ar deviņdesmito gadu beigām pārejot profesionāļu kārtā, "Ventspils" kļuvis par Latvijas klubu basketbola simbolu. Ne tikai kā izkārtne, bet arī kā veiksmīgākā komanda līgas pastāvēšanas vēsturē. LBL pirmajos desmit gados goda pjedestāla zelta pakāpienu bija "privatizējuši" "broči", taču otrajā desmitgadē par zelta medaļu saimniekiem kļuvuši tieši ventspilnieki. Uz vairākiem gadiem zeltā peldējās Rīga, bet šodien LBL spēcīgākās komandas tituls ir atgriezies Kurzemē. Iespējams, ka atkal uz ilgākiem laikiem.

2000. gads. 4:3 pret "Brocēni/LMT" - 83:81, 83:64, 83:93, 71:74, 97:80, 81:85, 79:60.
Čempionu sastāvs: Sandis Buškevics, Darnels Hoskinss, Kristaps Purnis, Andrejs Kapinoss, Jevgeņijs Kosuškins, Aigars Vītols, Aigars Zeidaks, Māris Ļaksa, Atis Ozols, Johans Nikolass, Jānis Laksa, Alekss Šturms. Galvenais treneris: Armands Krauliņš. Palīgs: Kārlis Muižnieks.
Pirmais zelts komandas pastāvēšanas vēsturē tika izgaršots līdz pēdējai lāsei. Pirmkārt tāpēc, ka no troņa tika gāzta astoņkārtējā čempione "Brocēni/LMT" un, otrkārt, otro reizi līgas pastāvēšanas vēsturē uzvaras izcīnīšanai bija nepieciešamas visas septiņas spēles. Toreiz finālsērijas izspēles kārtība bija nedaudz savādāka. Divas spēles mājās, divas izbraukumā, tad pie vienai mājās un viesos. 2000. gadā Ventspilī basketbols sita augstu vilni un pirms vairāk kā desmit gadiem sava laukuma priekšrocībai bija ļoti liela nozīme. Ventspilnieki to izmantoja un visas četras uzvarēja tieši savā laukumā.

2001. gads - 4:1 pret "Brocēni/LMT" (115:99, 115:93, 115:81, 90:96, 93:87)
Čempionu sastāvs. Sandis Buškevics, Jānis Cekuls, Kristaps Purnis, Kips Stounss, Aigars Vītols, Andrejs Jansons, Atis Ozols, Jānis Pīpiķis, Andrejs Kapinoss, Jevgeņijs Kosuškins, Jānis Laksa, Stīvs Ričs. Galvenais treneris: Armands Krauliņš. Palīgs: Kārlis Muižnieks.
Ventspilnieki pamazām sāk aprast ar basketbola galvaspilsētas godu. Šoreiz finālsērija ir mazāk intriģējoša, jo "Ventspils" pārsvars ir nospiedošs. Vienīgais zaudējums ir pašu ventspilnieku nolaidības dēļ, bet Armandam Krauliņam kā galvenajam trenerim šis pagaidām ir pēdējais zelts (ar vīriešu komandām).

2002. gads - 4:0 pret "Skonto" (103:92, 92:91, 99:87, 101:96)
Čempionu sastāvs. Sandis Buškevics, Šerons Vilkersons, Kristaps Purnis, Aigars Vītols, Dainis Oberšats, Ainārs Bagatskis, Juris Umbraško, Jevgeņijs Kosuškins, Jānis Laksa, Mārtiņš Skirmants, Bruno Pētersons, Stīvs Ričs. Galvenais treneris: Kārlis Muižnieks. Palīgs: Ainārs Zvirgzdiņš.
Ventspilnieku muskuļi ar katru nākamo gadu kļūst arvien stingrāki, bet tikmēr Rīgā viss pamazām iet uz grunti. "Broču" vairs nav, bet uzrodas pirmā talantu laboratorija, kurai lemts tāds pats liktenis, kā pēctečiem no VEF. Kaut kādā veidā basketbolā izdodas iemānīt Gunti Indriksonu, kurš vēlāk to nožēlo. Otro reizi līgas pastāvēšanas vēsturē finālsērija tiek pabeigta četrās spēlēs. "Ventspils" valdīšana kļūst arvien nomācošāka, bet savu uzvaru gājienu kā galvenais treneris sāk Kārlis Muižnieks.

2003. gads - 4:1 pret "Skonto" (94:76, 85:83, 91:92, 90:75, 84:79)
Čempionu sastāvs. Sandis Buškevics, Mairs Četmens, Kristaps Purnis, Renārs Zeltiņš, Gorans Boškovičs, Arnis Vecvagars, Dainis Oberšats, Ainārs Bagatskis, Jevgeņijs Kosuškins, Ēriks Pūls, Mārtiņš Skirmants, Bruno Pētersons. Galvenais treneris: Kārlis Muižnieks. Palīgs: Ainārs Zvirgzdiņš.
2003. gada fināls vēsturē iegājis ar to, ka arvien vairāk sākām iepazīt vēlāko NBA spēlētāju Andri Biedriņu. Pārējais - bez izmaiņām. Tomēr viena izmaiņa notiek. Ja iepriekšējā gadā zelta svinības notika Rīgā, tad 2003. gadā viss bija kā pirmajos zelta gados - pēdējā uzvara tika izcīnīta savā laukumā.

2004. gads - 4:0 pret "Skonto" (94:78, 92:73, 80:72, 81:75)
Čempionu sastāvs. Mairs Četmens, Zlatko Savovičs, Uģis Viļums, Delvons Eringtons, Kristaps Purnis, Miroslavs Juričs, Aigars Vītols, Jevgeņijs Kosuškins, Arnis Vecvagars, Kestutis Šestoks, Ivars Timermanis, Dens Makklintoks, Mārtiņš Skirmants, Bruno Pētersons. Galvenais treneris: Kārlis Muižnieks. Palīgs. Ainārs Zvirgzdiņš.
Abas finālistes tikās regulārā čempionāta pēdējā dienā un tās rezultāts vedināja domāt, ka 2004. gada fināli kļūs par visu laiku neinteresantākajiem līgas pastāvēšanas vēsturē. Sezonas pēdējā spēlē "Ventspils" rīdziniekiem pārgāja pāri ar pretiniekam apkaunojošu 111:38!!! Finālos tik traki nebija, bet šaubas par kurzemnieku piekto zeltu nebija ne mirkli! Tāpat kā par to, ka "Skonto" ("Broču") vēsturei ir aizvērta pēdējā lappuse.

2005. gads - 4:0 pret "Barons" (110:58, 80:58, 105:78, 97:70)
Čempionu sastāvs. Jānis Blūms, Maiks Lenzlijs, Uģis Viļums, Aigars Vītols, Dastins Lavs, Kristaps Purnis, Arnis Vecvagars, Kestutis Šestoks, Ivars Timermanis, Mārtiņš Skirmants, Bruno Pētersons, Brents Raits. Galvenais treneris: Kārlis Muižnieks. Palīgs: Ainārs Zvirgzdiņš.
Regulāro sezonu ventspilnieki pabeidza tā, kā bija jāpabeidz - cik spēļu, tik uzvaru. Šajā gadījumā - 18. Jau sezonas pēdējā mačā ventspilnieki iemēģināja roku pret nākamajiem fināla pretiniekiem "Barons" un rīdziniekiem tā beidzās ne ar ko iepriecinošu - ar plānotu sagrāvi (73:105). Kā vēlāk izrādījās, tad finālos tika piedzīvoti ne tādi vien zaudējumi. Kamēr Latvijā komandas kārtojās neinteresantajam finālam, tikām Šarlruā par ULEB kausa ieguvēju kļuva "Lietuvos rytas" un tajā spēlējošais latvietis Roberts Štelmahers. Šķiet, ka tobrīd vēl nevens nespēja iedomātie, ka pēc vairākiem gadiem tieši Štelmahers kļūs par "Ventspils" galveno treneri... LBL gaiteņos pats interesantākais bija tas, ka īstākā svinēšana notika ... jau pusfinālā. "Barons" "Daugavas" sporta namā sarīkoja nelielu uguņošanu par godu iekļūšanai finālā (pusfinālā uzvarēta "Valmiera") labi apzinoties, ka finālā nekas vairāk, kā četras sagrāves viņus nesagaida.

2006. gads - 4:0 pret "Barons" (100:73, 103:79, 92:75, 100:83)
Čempionu sastāvs. Jānis Blūms, Rašids Brokenboro, Kristaps Purnis, Uģis Viļums, Raimonds Vaikulis, Dalrons Džonsons, Māris Ļaksa, Ēriks Klemonss, Ivars Timermanis, Pāvels Veselovs, Raitis Grafs, Marions Petravičus, Mārtiņš Skirmants. Galvenais treneris: Kārlis Muižnieks. Palīgs: Ainārs Zvirgzdiņš.
Ej nu sazini, kā būtu iegriezies 2006. gada LBL finālu rats, ja "Ventspils" pretiniekos nonāktu nevis "baroni", bet tobrīd no jauna atdzimušais ASK. Visticamāk, ka uz tablo būtu citi skaitļi, taču čempions paliktu nemainīgs ("Barons" pusfinālā ASK pārspēja ar 3:0). Pirms astoņiem gadiem "Barons" kreklus valkāja itin pieklājīgs sastāvs: Gusts, Valeiko, Aņisimovs, Jeromanovs, Kosuškins, taču acīmredzot Jānis Zeltiņš neprata no šiem vīriem izveidot pareizo ķīmiju, lai kaut ko nopietnu liktu pretī Kārļa Muižnieka un Aināra Zvirgzdiņa viltībām. Pēc šīs sezonas pajuka minēto treneru tandēms. Muižnieks pārcēlās uz Rīgu kļūstot par "Barons" galveno treneri, ar kuru vēlāk kļuva ne tikai par Latvijas čempionu, bet izcīnīja arī FIBA Izaicinājuma kausu. Toties Ventspilī sākās viļņošanās - kā dzīvot tālāk? Finansējums vairs nebija tik dāsns, sākās runas par pastiprinātu pievēršanos jaunajai paaudzei...

2009. gads - 4:3 pret "Barons/LMT" (70:94, 84:77, 78:77, 76:81, 93:89, 77:87, 82:71)
Čempionu sastāvs. Jānis Strēlnieks, Bernards Kings, Dairis Bertāns, Mareks Jurevičus, Akselis Vairogs, Mārtiņš Berķis, Juris Umbraško, Artūrs Bērziņš, Pāvels Veselovs, Ronalds Zaķis, Vorens Kārters. Galvenais treneris: Agris Galvanovskis. Palīgs: Guntis Endzels.
Lai kaklā kārtu astoto LBL zelta medaļu, Ventspilī nācās paciesties trīs pavasarus, toties, kad sagaidīja komandu atgriežamies zelta starmešu gaismā, uzvaras prieks tika izgaršots līdz pēdējais šampanieša lāsei. Līgas vēsturē ir bijušas vairākas finālsērijas, kurās bija nepieciešamas visas septiņas spēles, taču šī bija vairāk nekā īpaša! Pagaidām pirmo un vienīgo reizi zelta liktenis tika izšķirts septītās spēles pagarinājuma piecās minūtēs, kurās korķi šampanieša pudelei nosita ventspilnieki un, tas viss savu skatītāju priekšā. Pēdējais mačs izvērtās par pamatīgu grāvēju, kurš varēja arī nebeigties. Tobrīd vēl par vienu no vadošajiem tiesnešiem Eiropā nekļuvušais Oļegs Latiševs pamatlaika pēdējās sekundēs saķērās ar "baronu" Daiņu Adomaiti. "Barons" īpašnieks Ivo Zonne pat aicināja savu komandu pamest laukumu un lai visi iet ratā ar savu basketbolu... Tiktāl ugunis nešķīda, taču asinis tovakar Ventspilī abām komandām bija uzkarsušas pamatīgi.

2014. gads - 4:1 pret VEF (90:61, 69:82, 69:61, 89:75, 81:59)
Čempionu sastāvs. Kristers Zeidaks, Lorenco Viljamss, Jānis Timma, Dāvis Lejasmeiers, Mārtiņš Laksa, Sandis Valters, Artjoms Butjankovs, Māris Gulbis, Akselis Vairogs, Villijs Kemps, Harvejs Grants, Ronalds Zaķis. Galvenais treneris: Roberts Štelmahers. Palīgs: Gints Fogels.
Pieci gadi pagājušie, kopš pēdējām svinībām Ventspilī. Daudz ūdens Ventā pa šo laiku paspēja aiztecēt un, vienubrīd šķita, ka būs nepieciešami vēl vismaz pieci gadi, lai šampanietis pludo Ventspilī. Ja fināls notiktu sezonas sākumā, iespējams, rezultāts būtu cits, bet, jo tuvāk pavasarim, jo skumjāks skats bija uz pēdējo trīs gadu valsts čempioniem... Vienubrīd pat žēl palika rīdziniekus, kā viņu komanda brūk un plīst pa visām vīlītēm. Sākot ar kluba vadības impotenci un beidzot ar daudzajiem savainojumiem, kas allaž bijusi viena no VEF vizītkartēm. Žēl, ka tik ātri beidzās šī finālsērija. Prasījās pēc nopietnākas rīdzinieku pretestības un cerams, ka šis sudrabs (un spēle vienlaikus) VEF komandai nav pēdējais ieraksts komandas pastāvēšanas īsajā vēsturē. Bet "Ventspils" malači. Paņēma to, kas viņiem bija jāņem un tagad gaidām jubileju - desmito zeltu!

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja