Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

25. maijs

25. maijs
Džesijs Ovenss

2005 Bjerne Rīss kļūst par pirmo „Tour de France” velobrauciena uzvarētāju, kurš atzinies dopinga lietošanā, un tas izraisa virkni skandālu. Izrādās, ka visi trīs 1996. gada sacīkšu laureāti lietojuši aizliegtos preparātus, un divi no viņiem paziņo, ka tas tiešām tā arī bijis. Tūres rīkotāji drīz pēc Rīsa paziņojuma izteicās, ka atņems viņam uzvarētāja titulu, bet vēlāk no šī nodoma atteicās, jo pārāk daudz laika pagājis kopš sacensībām.
2005 "Liverpool" piekto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē tiek kronēts par Eiropas klubu futbola čempionu. Dramatiskā Čempionu līgas finālmačā liverpūlieši no 0:3 spēj panākt 3:3 un uzvarēt pēcspēles 11m sitienu sērijā "Milan". Paolo Maldīni no "Milan" šajā mačā gūst ātrākos (53. sekundē) vārtus Čempionu līgas finālu vēsturē.
2000 Pirmo reizi Monako notiek "Laureus Sports Award" balvu pasniegšanas ceremonija. Monako princis Alberts atklāj ceremoniju, bet par gada sportistiem tiek atzīti golferis Taigers Vuds un sprintere Meriona Džonsa. Par gada debitantu kļūst spāņu golferis Serhio Garsija, Pie balvām tiek "Manchester United", Lenss Ārmstrongs un Pele.
1980 Polis Jaceks Všola Eberštatē (VFR) uzstāda pasaules rekordu augstlēkšanā, pārvarot 2,35 m augstumā novietoto latiņu. Všola par vienu centimetru labo Vladimira Jaščenko pirms diviem gadiem uzstādīto rekordu.
1977 "Liverpool" futbola klubs izcīna savu pirmo Eiropas Čempionu kausu, finālā Romas Olimpiskajā stadionā ar 3:1 pieveicot Menhengladbahas "Borussia" no Vācijas. Terijs Makdermots 28. minūtē liverpūliešus izvirza vadībā, bet Alans Simonsens drīz pēc pārtraukuma panāk izlīdzinājumu. Tomēr Tomijs Smits 64. minūtē un Fils Nīls no 11 m soda sitiena atzīmes 82. minūtē nosver svara kausus par labu „Liverpool”.
1967 Glāzgovas "Celtic" kļūst par pirmo Lielbritānijas futbola klubu, kas izcīnījis Eiropas kausu. Čempionu kausa finālā Lisabonā ”Celtic” ar 2:1 pārspēj Milānas "Inter". Jau spēles 7. minūtē uz skotu vārtiem tiek piešķirts 11 m soda sitiens, ko realizē Sandro Macola. „Inter” sāks spēlēt itāliešu katenačo, visu uzmanību veltot savu vārtu drošībai, taču tas nepalīdz. 63. minūtē bumba nonāk pie Tomija Gemela, kurš pārspēj Džuljāno Sarti, panākot izlīdzinājumu. 84. minūtē Stīvijs Čalmerss gūst uzvaras vārtus. Mūsdienu futbolam neiedomājams fakts – 14 no 15 „Celtic” futbolistiem bija dzimuši 10 jūdžu rādiusā ap „Celtic Park” stadionu...
1965 Muhameds Alī Luistonā pirmajā raundā nokautē Soniju Listonu cīņā par pasaules čempiona titulu boksā supersmagsvariem „The Ring” un WBC versijā. Gadu iepriekš abi bokseri (toreiz Alī vēl bija Kasiuss Klejs) tikās pirmo reizi, un nākamais teju nepārspējamais čempions uzvarēja ar tehnisko nokautu septītajā raundā, tiekot pie „The Ring”, WBC un WBA tituliem. WBA viņam jostu drīz vien atņēma, bet abas pārējās Alī nācās aizstāvēt revanščīņā pret Listonu. Bokseru izrādi vēroja tikai 2434 līdzjutēji (mazākais skatītāju skaits pasaules čempiona titula smagsvariem cīņu vēsturē), un nebija jau arī ko redzēt. Jau pirmajā raundā Alī nokautēja sāncensi.
1935 Amerikāņu vieglatlēts Džesijs Ovenss liek aizrauties elpai visai pasaules sporta sabiedrībai, 45 minūšu laikā labojot trīs un atkārtojot vienu pasaules rekordu. Tas notiek ASV universitāšu "Top Ten" sacīkstēs Enārborā. Klīvlendas Austrumu tehniskās universitātes students sacensības sāk pulksten 15.15. Pirmā distance - 100 jardi (91 m), kurā Ovenss uzvar, atkārtojot tābrīža pasaules rekordu 9,4 sekundes. 10 minūtes pēc finiša Ovenss pārceļas uz tāllēkšanas sektoru, kurā veic tika vienu mēģinājumu, toties kādu - 8,13 m. Tā ir ne tikai uzvara, bet arī pasaules rekords. Japāņa Šuejas Nambu 1931. gada rezultāts pārsniegts par 15 centimetriem, turklāt Ovenss kļūst par pirmo, kam izdevies pārvarēt astoņu metru robežu. Vēl pēc 20 minūtēm līdzjutēji redz Ovensu finišējam ar jaunu pasaules rekordu 220 jardu (201,168 m) sprintā - 20,3 sekundes (tostarp viņam šajā skrējienā arī visu laiku labākais rezultāts 200 m). Par laimi, līdz 220 jardu barjerskrējiena finālam ir kāds brīdis atelpai, un Ovenss to izmanto, lai kārtējā piegājienā labotu vēl vienu pasaules rekordu - 22,6 s. Viņš kļūst par pirmo atlētu, kurš šajā barjerotajā distancē izskrējis no 23 sekundēm.