Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

25. janvāris

25. janvāris
Ēriks Kantonā darbībā

2004 24 gadus vecais ungāru uzbrucējs Miklošs Fehers no Lisabonas "Benfica" Portugāles superlīgas mačā pret "Vitoria", ko translē TV, spēles kompensācijas laikā saņem dzelteno kartīti par mēģinājumu apturēt sāncenšu uzbrukumu (izsita bumbu no Ružeriu Matiasa rokām brīdī, kad tas taisījās iemest to no sānu līnijas). Pēc brīža, atkāpjoties uz sava soda laukuma pusi, viņš pieliecās uz priekšu, pasmaidīja tiesnesim un saļima uz pielijušā zālāja. Viņa sirds sitās ne vairāk par piecām sekundēm pēc kritiena, kad Feheram pieskrēja „Benfica” spēlētājs Tomislavs Šokota, futbolists vairs neelpoja. Arī ātrā mediķu iejaukšanās un reanimēšanas pasākumi nepalīdzēja – pa ceļam uz slimnīcu viņa sirds apstājās trīs reizes. Vēlāk mediķi konstatēs, ka par nāves iemeslu kļuvusi hipertrofiskā kardiomiopātija (viens no sirds kambariem bijis pārāk liels profesionālajam sportam). Feheram, kurš Ungārijas izlases sastāvā paspēja aizvadīt 25 mačus (guva septiņus vārtus), bija tikai 24 gadi. Pieminot futbolistu, „Benfica” iemūžināja viņa 29. numuru. Tas ir otrais nāves gadījums futbola spēles laikā septiņos mēnešos. 2003. gada jūnijā Konfederāciju kausa izcīņas spēlē Francijā laukumā mira kamerūnietis Marks Vivjēns Fo.
1995 Anglijas futbola premjerlīgas izbraukuma mačā pret "Crystal Palace" "Manchester United" franču uzbrucējs Ēriks Kantonā tiek noraidīts no laukuma (mājinieku aizsargs Ričards Šovs viņu pieturēja aiz krekla, bet Kantonā atbildēja ar kājas spērienu sāncensim). Pametot laukumu, Kantonā ar kājas spērienu kungfu stilā un sekojošiem dūres sitieniem atbildēja uz „Crystal Palace” līdzjutēja Metjū Simonsa provokāciju. Vēlāk Simonss tiesā ar līdzīgiem paņēmieniem uzbruka valsts apsūdzības uzturētājam, taču saņēma tikai septiņu diennakšu cietumsodu (vēlāk tika atbrīvots pēc 24 stundu soda izciešanas). Preses konferencē Kantonā, kam piesprieda 120 stundas labošanās darbus un 10 000 mārciņu soda naudas, atbildot uz žurnālistu teikto, ka tagad viņam tiks pievērsta īpaši liela uzmanība, pavēstīja: „Kaijas lido aiz zvejas kuģa tikai tāpēc, ka gaida, kad sardīnes izmetīs jūrā”. Kantonā par šo incidentu zaudēja arī Francijas izlases kapteiņa apsēju.
1992 Britu šķēpmetējs Stīvs Baklijs kļūst par pirmo atlētu, kurš jaunā tipa pīķi raida pāri 90 metriem. Tas notiek sacensībās Oklendā (Jaunzēlande), kur brits sasniedz 91,46 metru atzīmi. Pēc tam, kad Sepo Rēti 1991. gadā ar iepriekšējā tipa šķēpu pasaules rekordu bija atkal pietuvinājis 100 m, sacensībās Somijā to raidot 96,96 m, IIAF vēlreiz mainīja nolikumu, un par rekordu atzina 1990. gada 2. jūlijā Baklija sasniegtos 89,58 m. Tad nu savu sasniegumu arī laboja britu sportists. Baklija jaunais rekords noturējās nedaudz vairāk par gadu, - 1993. gada aprīlī Jans Železnijs latiņu pacēla ievērojami augstāk – 95,54 m.
1991 Brets Hals kļūst par piekto NHL hokejistu, kurš 50 vārtus sezonā gūst ātrāk par 50 spēlēm (49), rēķinot no sezonas sākuma. Tas notiek Sentluisas „Blues”, ko Hals pārstāvēja, mačā pret Detroitas „Red Wings”. Detroitiešu vārtus šajā cīņā sargāja debitants Deivs Ganjons, kam NHL izdevās aizvadīt tikai divas spēles. Sezonu Hals noslēdza ar 86 gūtiem vārtiem (trešais augstākais rezultāts NHL vēsturē). Nākamajā sezonā Halam otro un pēdējo reizi karjerā izdosies vēlreiz gūt 50 vārtus kluba pirmajās 50 sezonas spēlēs. Līdz šim to spējuši tikai pieci hokejisti (vēl arī Moriss Rišārs, Maiks Bosī, Veins Greckis un Mario Lemjē).
1989 Maikls Džordans piektajā sezonā NBA gūst savu 10 000. punktu līgā. Tas notiek Čikāgas „Bulls” spēlē pret Filadelfijas „76ers”, kurā čikāgieši uzvarēja ar 120:108, bet Džordans guva 33 punktus. Tik ātri 10 000 gūto punktu robežu vēl neviens spēlētājs, izņemot neatkārtojamo Viltu Čemberlenu, nebija sasniedzis. Džordanam tam bija nepieciešamas 303 spēles (vidēji gūstot 33 punktus), Čemberlenam – 236 mači (vidēji 42,4 punkti).
1924 Šamonī atklāj pirmās ziemas olimpiskās spēles, kuras sākumā nodēvēja par Ziemas sporta nedēļu. Sacensībās piedalīsies 281 vīrietis un 13 sievietes no 16 valstīm. Latviju šajās spēlēs pārstāvēja ātrslidotājs Alberts Rumba un distanču slēpotājs Roberts Plūme. Latvijas karogu atklāšanas parādē nesa Plūme, bet Rumba gāja aiz viņa ar slidu pāri rokās.
1907 Pašnāvību pakaroties izdara 1906. gada „Tour de France” velobrauciena uzvarētājs Renē Potjē. Par iemeslu šādam solim kalpo paklīdušās runas (acīmredzot pamatotas), ka laikā, kad Potjē minis pedāļus „Tour de France” sacīkstēs, viņa sieva izklaidējusies mīļākā sabiedrībā.
1878 F. Tomsons ar Dž. Kūperu aizvada pirmo fiksēto šaha maču pa telefonu. Tas notiek Derbišīrā (Anglija). Līdz tam šahu neklātienē spēlēja tikai ar vēstuļu un telegrāfa starpniecību.