Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

24. februāris

24. februāris
Mati Nikanens

2002 Džo Sakiks un Džeroms Iginla gūst pa diviem vārtiem, un Soltleiksitijas olimpisko spēļu hokeja turnīra finālā Kanāda ar 5:2 pieveic ASV. Stīvs Aizermans un Brendans Šenehens nedaudz vēlāk kļūs par otro un trešo hokejistu, kuri vienā gadā izcīnījuši olimpisko zeltu un kļuvuši par Stenlija kausa ieguvējiem (pirmais 1980. gadā bija Kens Morovs). Amerikāņi Kriss Čelioss un Brets Hals kļūs par otro un trešo hokejistu, kuri vienā gadā tikuši pie olimpiskā sudraba un Stenlija kausa (pirmais 1998. gadā bija Sergejs Fjodorovs).
2002 Soltleiksitijā notiek XIX ziemas olimpisko spēļu svinīgā noslēguma ceremonija. Pirmo reizi pēckara periodā olimpiskajā hokeja turnīrā spēlēja Latvija. Priekšsacīkstēs mūsu hokejisti ar 4:2 pieveica Austriju, nospēlēja 6:6 ar Slovākiju, taču izšķirošajā spēlē par iekļūšanu nākamajā kārtā ar 1:4 piekāpās Vācijai. Spēlē par 9. vietu saniknotā Latvijas izlase ar 9:2 sagrāva Ukrainu.
1988 Somu tramplīnlēcējs Mati Nikanens kļūst par pirmo trīs zelta medaļu ieguvēju šajā sporta veidā vienā olimpiādē. Nikanens, kurš pēc karjeras beigām stipri aizrāvās ar alkoholu un pat kādu laiku par uzbrukumu ar nazi ģimenes draugam un vēlāk arī paša sievai, pavadījis cietumā, ir vienīgais tramplīnlēcējs, kurš izcīnījis olimpisko zeltu, kļuvis par pasaules čempionu (individuālajās disciplīnās), uzvarējis pasaules čempionātā lidojumos ar slēpēm, ieguvis Pasaules kausu (četras reizes) un palicis nepārspēts Četru tramplīnu turnejā (divas reizes).
1982 Veins Greckis gūst 77. vārtus sezonā, labojot Filam Espozito kopš 1971. gada piederējušo NHL rekordu. Tas notiek Edmontonas „Oilers” izbraukuma mačā pret Bufalo „Sabres”. Mājinieku vārtsargs Dons Edvardss ar septiņiem pirmajiem Grecka metieniem tiek galā, taču pēc astotā otra perioda vidū spiests kapitulēt. Greckis šajā mačā gūs vēl divus vārtus un palielinās savu sezonas ražu līdz 79 precīziem metieniem (64 spēlēs), bet sezonu viņš noslēgs ar 92 vārtu guviumiem.
1978 Ņūdžersijas "Nets" kluba basketbolists Kevins Porters uzstāda NBA rekordu, vienā spēlē izdarīdams 29 rezultatīvas piespēles. Tas notiek „Nets” mačā pret Hjūstonas „Rockets” (126:112), kurā Porters izdarīja krietni vairāk rezultatīvu piespēļu nekā visa „Rockets” komanda kopā (29:18). Portera rekords noturēsies līdz 1990. gadam, kad Skots Skailzs no Orlando „Magic” vienā mačā 30 reizes rezultatīvi asistēs partneriem.
1968 Toronto „Maple Leafs” uzbrucējs Gerijs Angers sāk savu NHL pēc kārtas aizvadīto spēļu (914) rekordsēriju, kas turpināsies līdz pat 1979. gada decembrim. Angers NHL kopumā aizvadīja 1105 mačus („Maple Leafs”, „Red Wings”, „Blues”, „Flames”, „Kings” un „Oilers” klubos), gūstot 413 vārtus un izdarot 391 rezultatīvu piespēli. Angera rekordu vēlāk pārspēja Dāgs Džarviss, kurš pēc kārtas aizvadīja 964 NHL spēles. Angers šajā rangā joprojām ir otrais.