Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

23. janvāris

23. janvāris
Maiks Bosī

2001 18 gadus vecais "Bournemouth" kluba uzbrucējs Žermēns Defo, būdams „West Ham” vienības iznomāts uz vienu sezonu, gūst vārtus desmitajā mačā pēc kārtas, uzstādot Anglijas pēckara futbola rekordu. Absolūtais Anglijas futbola rekords kopš 1930./31. gada sezonas pieder "Everton" spēlētājam Diksijam Dīnam, kurš otrajā divīzijā pie panākuma tika 12 spēlēs pēc kārtas.
1988 Austrālijas atklātajā tenisa čempionātā dāmu turnīrā notiek paaudžu maiņa – 18 gadus vecā vāciete Štefija Grāfa finālā ar 6:1, 7:6 pieveic 32 gadus veco Krisu Everti, tiekot pie sava otrā „Grand Slam” vienspēļu titula. Turnīra laikā Grāfa nezaudēja nevienā setā, piekāpjoties tikai 29 geimos. Evertes pēdējais panākums „Australian Open” bija 1984. gadā.
1984 Frančesko Mozers pārspēj savu 19. janvārī uzstādīto pasaules rekordu stundas braucienā ar divriteni, veicot 51,150 km. Šo rekordu UCI vēlāk nosauks par absolūto, bet ne pasaules, rekordu, jo tas sasniegts ar augstāko tehnoloģiju divriteni.
1984 Bufalo "Sabres" uzstāda NHL rekordu, izcīnot 10 uzvaras pēc kārtas izbraukumā, rēķinot no paša sezonas sākuma. Tas notiek Bostonā, kur Bufalo klubs ar 5:3 pieveic vietējo „Bruins”. Šo rekordu 2000. gadā atkārtos Sentluisas „Blues”, bet 2001. gadā Ņūdžersijas „Devils”. Kopumā izbraukuma uzvaru sērija nedaudz garāka bija Detroitas „Red Wings”, kas 2005./06. gada sezonā viesos tika pie 12 panākumiem pēc kārtas. „Sabres” savā rekordsezonā aizkļuva līdz Stenlija kausa pusfinālam, kur piecos mačos piekāpās Otavas „Senators”.
1983 Zviedru tenisa leģenda Bjerns Borgs 26 gadu vecumā negaidīti paziņo par sportista gaitu beigšanu. Pēdējo maču (vienīgo togad) pirms sportista gaitu beigšanas viņš aizvadīja 1982. gada aprīlī, Montekarlo ATP turnīra ceturtdaļfinālā zaudējot Janikam Noā. Džons Makinrojs mēģināja pierunāt Borgu atgriezties kortā, un, patiesi, divos turnīros (1983. gadā Montekarlo un 1984. gadā Štutgartē) viņš vēl uzspēlēja, taču tas arī bija viss. Karjeras laikā (1974 - 1981) Borgs uzvarēja 11 "Grand Slam" turnīros - piecreiz Vimbldonā un sešas Francijas atklātajā čempionātā. Četrreiz viņš ir spēlējis ASV atklātā čempionāta finālā, taču allaž zaudējis. Austrālijas atklātajā čempionātā viņa labākais rezultāts ir 1974. gadā sasniegtā trešā kārta, kurā viņš bez ierunām kapitulēja mājiniekam Filam Dentam.
1981 Maiks Bosī kļūst par otro NHL hokejistu, kurš vismaz 50 vārtus gūst komandas sezonas pirmajās 50 spēlēs (un ne vēlāk, neatkarīgi no tā, kurš mačs pēc kārtas tas bijis spēlētājam). Ņujorkas „Islanders” uzbrucējam 1980./81. gada sezonā notika sacensība ar Losandželosas „Kings” spēlētāju Čārliju Zimmeru – kurš no viņiem spēs atkārtot leģendārā Morisa Rišāra 1944./45. gada sezonas rekordu (50 vārti 50 mačos). Savu klubu 50. spēlē Bosī laukumā devās, sasniedzis 48 precīzu metienu robežu, Zimmeram bija tikai 46 vārti. „Kings” uzbrucējs gan darīja visu iespējamo, lai gūtu vēl četrus vārtus, taču viņam nācās samierināties ar „hat-trick”. Tostarp Bosī ilgi nevarēja atslēgt sāncenšu vārtus, taču beigās savu panāca, iemetot divas ripas pēdējās piecās minūtēs. Rišārs ar rokasspiedienu sveica Bosī, kurš sezonu noslēdz ar 68 vārtiem 79 mačos. Kopumā Rišāra meistarstiķi atkārtot izdevies tikai četriem hokejistiem – Bosī, Veinam Greckim (trīs reizes), Mario Lemjē un Bretam Halam (divas reizes).
1965 NBA čempionāta mačā pret Vilta Čemberlena Sanfrancisko "Warriors" Bostonas "Celtics" centrs Bils Rasels aizmet garām visus 14 metienus no spēles, lai gan tosezon („Celtics” uzstādot rekordu – 62 uzvaras sezonā), viņš vidēji mačā guva 14,1 punktu (un izcīnīja 24,1 atlēkušo bumbu!).
1944 Detroitas "Red Wings" NHL čempionāta mačā ar 15:0 sagrauj Ņujorkas "Rangers" (lielākā rezultāta starpība līgā). Tas notiek Detroitas „Olympia” stadionā. „Red Wings” uzstāda vēl vienu rekordu, gūstot 15 vārtus pēc kārtas vienā spēlē. Pirmajā periodā mājinieki guva tikai divus vārtus, otrajā piecus, bet pēdējā pieplusoja vēl astoņus. „Rangers” vārtsargs bijušais nepilngadīgo lietu inspektors Kens Makolijs atvairīja 43 metienus (kopumā detroitieši viņu traucēja 58 reizes). Otrajā laukuma pusē Konijam Dionam, lai nokārtotu sauso spēli, pietika deviņreiz atvairīt ripu. Kopā detroitieši nopelnīja 37 rezultativitātes punktus (vēl viens līgas labākais sasniegums). Desmit „Red Wings” spēlētāji guva vārtus, bet Sids Hovs izcēlās ar „hat-trick”, visas ripa sametot mača pēdējās astoņās minūtēs.
1939 35 gadu vecumā mirst par Austrijas pagājušā gadsimta labāko futbolistu („Futbola Mocartu”) atzītais Matiass Sindelars. Čehijā dzimušais ebrejs Matejs Šindelāržs, kura vecāki uz Vīni pārcēlās 1905. gadā, Austrijas izlasē laika posmā no 1926. līdz 1937. gadam 43 spēlēs guva 26 vārtus. Viņš Austrijas valstsvienības rindās spēlēja arī 1934. gada Pasaules kausa izcīņā, palīdzot tai aizkļūt līdz pusfinālam( vēlāk austrieši palika bez godalgām, cīņā par trešo vietu ar 2:3 piekāpjoties Vācijai). Pēc tam, kad Vācija bija okupējusi Austriju, Sindelars, izbildinoties ar savu vecumu un savainojumu atteicās spēlēt Vācijas izlasē. 1939. gada 23. janvārī viņa un viņas draudzenes Kamillas Kastanjolas mirstīgās atliekas tika atrastas dzīvoklī Vīnē, ko pāris īrēja. Par oficiālo nāves iemeslu tika atzīta saindēšanās ar tvana gāzi un to izraisījis bojāts dūmvads. Austriešu rakstnieks Frīdrihs Torbergs Sindelaram veltītajā poēmā gan izsaka viedokli, ka abi izdarījuši pašnāvību, protestējot pret Austrijas okupāciju. Taču patiesais nāves iemesls tā arī palika neskaidrs.