Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

22. marts

22. marts
Braiens Žubērs

2007 Braiens Žubērs kļūst par pirmo francūzi, kurš izcīnījis zelta medaļu pasaules čempionātā daiļslidošanā 42 gadu laikā. Žubērs paliek nepārspēts Tokijā notiekošajās sacensībās. Lai gan izvēles slidojumā Žubēram tiesneši piešķir tikai trešo vietu, ar īsajā programmā iekrāto pārsvaru pietiek, lai tiktu pie zelta godalgas.
1997 Tara Lipiņska Lozannā 14 gadu deviņu mēnešu un 10 dienu vecumā kļūst par jaunāko pasaules čempioni daiļslidošanā. Gadu iepriekš Starptautiskā Slidošanas savienība paaugstināja vecuma, no kura var piedalīties pasaules čempionātos pieaugušajiem, robežu līdz 15 gadiem, taču uz sportistiem, kuri bija piedalījušies iepriekšējā čempionātā, šis nolikuma punkts neattiecās, tādējādi Lipiņska varēja startēt Lozannā. Augumā sīciņā (tolaik 1,47 m) jaunā sportiste visus pārsteidza ar lieliskiem lēcieniem un pārspēja savu galveno oponenti Mišelu Hvanu, kurai tolaik bija 16 gadi. Hvana pie pasaules čempiones titula tiks vēl piecas reizes, toties Lipiņska 1998. gadā izcīnīs olimpisko zeltu (un pievienosies profesionāļiem). Hvanai par olimpisko čempioni tā arī neizdevās kļūt.
1996 Argentīnas futbola čempionāta spēlē starp "Velez Sarsfield" un "River Plate" paragvajiešu vārtsargs Hosē Luiss Čilaverts gūst vārtus ar sitienu no 60 metriem. Čilavertam vārtu gūšana nebija nekas jauns – karjeras laikā viņš savus kolēģus otrajā laukuma pusē sarūgtināja 62 reizes (Paragvajas izlases rindās – deviņas). No vārtsargiem vairāk par Čilavertu vārtus guvis vienīgi brazīlietis Ružeriu Seni – 112 reizes. Toties Čilaverts ir vienīgais, kam spēlē izdevies „hat trick”.
1989 Bufalo "Sabres" NHL kluba vārtsargam Klintam Malarčukam incidents, kurā viņam uz ledus ar slidu pārgriež vaigu, gandrīz beidzas letāli. „Sabres” tovakar uzņēma Sentluisas „Blues”, un vienā no spēles epizodēm mājinieku aizsargs Ūve Krups, mēģinot apturēt pretinieku Stīvu Tatlu, ietrieca viņu vārtos. Tatla slida šajā incidentā trāpīja pa Malarčuka vaigu un skāra miega artēriju. Asinis plūda straumēm, divi līdzjutēji tobrīd piedzīvoja sirdstrieku, bet trīs hokejisti paģība. Malarčukam, kurš samaņu nezaudēja, taču nebija gatavs pats sev palīdzēt, draudēja noasiņošana, un pirmais šajā situācijā neapjuka „Sabres” treneris Džims Picutelli, kurš metās uz ledus un spēja saspiest artēriju, tādējādi glābjot hokejista dzīvību. Malarčuks, kuram vissāpīgākais bija tas, ka spēli TV ekrānā vēroja viņa mamma, pats spēja noslidot no laukuma un devās pie ārstiem, kuri viņam uzlika 300 šuves. Lai gan dakteri prognozēja, ka Malarčukam sezona beigusies, viņš jau pēc četrām dienām atsāka treniņus, bet pēc nedēļas jau atkal stāvēja vārtos NHL spēlē.
1986 Debija Tomasa kļūst par pirmo afroamerikāņu daiļslidotāju, kas izcīnījusi pasaules čempiones titulu dāmu sacensībās. Ženēvā notikušajā čempionātā Tomasai, kura gada sakumā kļuva par pirmo tumšādaino ASV čempioni sieviešu slidojumos, izdevās apsteigt olimpisko čempioni no VDR Katarīnu Vitu.
1984 Braiens Trotjē no Ņujorkas "Islanders" atkārto NHL rekordu, gūstot vārtus spēles piektajā sekundē. Rekords kopš 1981. gada piederēja Dāgam Smailam, bet to atkārtot vēl spējis tikai Aleksandrs Mogiļnijs (1991. gadā).
1979 NHL klubu īpašnieki otrajā balsojumā akceptē finansiālajās grūtībās nonākušās WHA komandu uzņemšanu savās rindās. Pirmajā balsojumā tā arī neizdevās savākt nepieciešamās trīs ceturtdaļas balsu (12 „par”, piecas „pret”), taču līga vienojās par vēl vienu balsojumu, kas 22. martā notika Čikāgā. Šoreiz par WHA klubu iekļaušanu NHL nobalsoja 14 komandu īpašnieki, un no nākamās sezonas līgā ienāca Edmontonas „Oilers”, Vinipegas „Jets”, Ņūinglendas „Whalers” (kas pārtapa par Hārtfordas „Whalers”), kā arī Kvebekas „Nordiques”.
1953 Santjago noslēdzas pirmais pasaules čempionāts basketbolā sievietēm, kurā spēlēja 10 valstu pārstāves (no Eiropas pāri okeānam devās tikai Francijas un Šveices izlases). Sacensības notika Santjago centrālajā stadionā uz speciāli uzbūvētas koka platformas. Par pirmajām pasaules čempionēm kļuva amerikānietes. Finālturnīra izšķirošajā spēlē ASV 30 000 skatītāju klātbūtnē tikās ar mājiniecēm čīlietēm. Jau pirmajā puslaikā ASV iekrāja pārsvaru – 26:19, ko līdz mača beigām vēl vairāk palielināja – 49:36. Turnīra laikā ASV izlase, kurā nebija nevienas afroamerikānietes, vienīgo zaudējumu piedzīvoja spēlē pret Brazīliju – 23:29.
1894 Notiek pirmā Stenlija kausa izcīņas finālspēle, kurā Monreālas Hokeja klubs ar 3:1 pieveic Otavas Hokeja klubu. Monreālieši aizstāvēja Stenlija kausa (tolaik vēl Domīnijas kausa) ieguvēja titulu – 1893. gadā viņiem trofeju pasniedza kā Kanādas Amatieru hokeja asociācijas čempionāta uzvarētājiem.
1888 Pēc "Aston Villa" kluba prezidenta Viljama Makgregora ierosinājuma tiek dibināta Anglijas Futbola līga, kuras mērķis ir padarīt galu tālaika haotiskajām kājbumbas sacensībām Anglijā. 22. martā Makgregors organizē pirmo interesentu tikšanos, bet jau pēc dažiem mēnešiem sāksies pirmais līgas čempionāts, kurā piedalīsies 12 klubi. Par pirmo līgas čempioni kļuva „Preston North End”, kas turnīrā nepiedzīvoja nevienu zaudējumu.