Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

17. janvāris

17. janvāris
Helēna Stīvensa un Džesijs Ovenss

2008 65 gadu vecumā savās mājās Reikjavīkā no nieru mazspējas mirst bijušais pasaules čempions šahā Roberts Džeimss Fišers. 1972. gada septembrī Fišers cīņā par titulu pieveica Borisu Spaski, bet vēlāk uz 30 gadiem pazuda no lielā šaha skatuves. 2005. gadā pēc aresta Tokijas lidostā par antiamerikāniskiem un antisemītiskiem izteicieniem Fišers pārcēlās uz Reikjavīku, kur palika līdz pat savai nāvei.
2001 Francijas futbola klubam "St. Etienne" vietējā čempionātā atņem septiņus punktus par futbolistu ar viltotām Eiropas Savienības pasēm izmantošanu. Klubs bija sarūpējis viltotas pases savam brazīliešu uzbrucējam Aleksam un ukraiņu vārtsargam Maksimam Levickim, kuriem „piešķīra” attiecīgi Portugāles un Grieķijas pavalstniecību, tādējādi šos spēlētājus nevarēja uzskatīt par leģionāriem. Taču afēra nāca gaismā. Ņemot vērā spēlētāju vaļsirdīgo atzīšanos (visa vaina tika uzvelta „St. Etienne” tālaika prezidentam Žerāram Solēram), viņi tika cauri salīdzinoši viegli – ar diskvalifikāciju uz četriem mēnešiem, divus no tiem izciešot nosacīti. Tostarp klubs zaudēja septiņus punktus, tā arī nespēja atgūties un izkrita no augstākās līgas.
1994 76 gadu vecumā Sentluisā mirst amerikāņu sprintere Helēna Stīvensa ar iesauku "Fulton Flash" (uzliesmojums jeb spridzeklis no Fultonas). Sportistes karjeras laikā viņa nezaudēja nevienā skrējienā, ieskaitot 1936. gada olimpisko spēļu finālu 100 m distancē, kurā Stīvensa apsteidza vēlāk polieti Staņislavu Valašēviču, kura, kā izrādījās krietni vēlāk, bija vīrietis. Interesanti, ka tieši Stīvensu pēc olimpiskā finiša apsūdzēja par piederību stiprajam dzimumam...
1989 Els Ārbors izcīna savu 600. uzvaru NHL galvenā trenera amatā. Ņujorkas „Islanders” ilggadējais stūresvīrs, kura vadībā ņujorkieši izcīnīja Stenlija kausu no 1980. līdz 1983. gadam (Ārbors ir arī četru hokeja galveno balvu ieguvējs kā spēlētājs), kopumā trenera amatā NHL aizvadījis 1607 spēles, kurās viņa vadītā komanda (karjeras sākumā trenēja arī Sentluisas „Blues”) izcīnījusi 782 uzvaras. Vairāk ir tikai leģendārajam Skotijam Boumenam.
1989 Fīniksas "Suns" atsakās aizvadīt NBA čempionāta spēli Maiami pret vietējo "Heat", jo pilsētā izcēlušies rasu nemieri. Dienu iepriekš vienā no Maiami ielām policists Viljams Lozano ar šāvienu galvā nogalināja viņa prasībai apstāties nepakļāvušos motociklistu Klementu Loidu, kurš uz vietas bija beigts. No kritienā gūtajiem savainojumiem slimnīcā mira arī Loida līdzbraucējs Alēns Blanšārs. Abi viņi bija afroamerikāņi. Drīz pēc notikušā melnā komūna izgāja ielās un sākās nemieri, kuri pilsētai izmaksāja miljonu USD, prasīja vēl viena cilvēka upuri (22 pilsētnieki tika ievainoti, bet 385 arestēti). Piecas dienas vēlāk turpat Maiami bez ekscesiem notika „Super Bowl XXIII” mačs.
1961 22 gadus vecais Sinsinati "Royals" kluba debitants Oskars Robertsons kļūst par jaunāko basketbolistu, ko atzīst par Zvaigžņu spēles vērtīgāko vīru. Robertsons gūst 23 punktus un izdara 14 rezultatīvas piespēles, palīdzot Rietumu izlasei pieveikt austrumniekus ar 153:131.
1953 Par Austrālijas atklātā tenisa čempionāta uzvarētājiem vienspēlēs kļūst divi astoņpadsmitgadnieki. Dāmām uzvaru svinēja amerikāniete Morīna Konolija, kura finālā ar 6:3, 6:2 pieveica savu tautieti Džūliju Sempsoni. Konolija togad uzvarēja visos četros „Grand Slam” turnīros (pirmā tenisiste, kas to spējusi). Kungiem nepārspēts palika mājinieks Kens Rouzvels, kurš ar 6:0, 6:3, 6:4 pārspēja citu Austrālijas tenisistu Mervainu Rouzu. Rouzvelam šis bija pirmais no 12 „Grand Slam” tituliem vienspēlēs.