Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

11. februāris

11. februāris
Žans Belivo

2002 Grandiozs skandāls izraisās Soltleiksitijas ziemas olimpisko spēļu daiļslidošanas sacensībās, kas noslēdzas ar divu zelta medaļu komplektu piešķiršanu. Pāru slidojumos Jeļena Berežnaja, kura pirms tam karjeras sākumā pārstāvēja Latviju, bet tās beigās Krieviju, kopā ar Antonu Sikharulidzi nepārliecinoši veica savu slidojumu, un liels bija skatītāju šoks, kad pēc kanādiešu Džeimijas Salē un Dāvida Peletjē uzstāšanās tiesneši uzvaru atdeva krieviem (5:4). Līdzjutēji izsvilpa tiesnešus, bet vēlāk francūziete Marija le Gaņē atzinās, ka pirms sacensībām uz viņu tika izdarīts liels spiediens, lai arbitre atdotu savu balsi Krievijas daiļslidotājiem. Gaņē atstādināja no tiesāšanas uz trim gadiem, bet pēc šī skandāla tika mainīta punktu skaitīšanas sistēma.
1990 Basters Daglass desmitajā raundā nokautē Maiku Taisonu Japānā notikušajā cīņā par pasaules čempiona titulu boksā supersmagsvariem. Šīs cīņas iznākumu uzskata par lielāko sensāciju boksā vēsturē – likmes uz Daglasa uzvaru bija 42 pret 1, lai gan Dzelzs Maiks pēc šķiršanās un tiesu apmeklējumiem togad pārstāja trenēties, aizrāvās ar alkoholu. Vēlāk intervijā ASV kabeļtelevīzijas kanālam „YES Network” Taisons atzinās, ka uzskata šo cīņu par labāko savā karjerā... „Vienmēr teikšu, ka tā bija mana labākā cīņa, allaž to lieku pirmajā vietā. Tas ir dīvaini, taču Kass (d’Amato - viņa treneris un menedžeris) man vienmēr ir teicis: „Tev jāpārspēj visi, tu to vari, taču kas notiks, kad tev sados pa degunu, vai spēsi ar to tikt galā?” Un šī cīņa pierādīja, ka varu ar to tikt galā. Pēc šī mača Taisons atsāka treniņus un uzsāka ārstēšanos no alkohola atkarības.
1984 Veins Greckis uzstāda jaunu NHL rekordu vienā sezonā mazākumā gūto vārtu skaita ziņā (11). Šis gan kļūs par vienu no nedaudzajiem Grecka labākajiem sasniegumiem, ko izdosies labot kādam no viņa konkurentiem. Proti, 1988./89. gada sezonā vēl viena NHL slavenība Mario Lemjē gūs 13 vārtus sezonā, komandai spēlējot mazākumā.
1976 Par Insbrukas olimpisko spēļu čempionu daiļslidošanā vīriešiem kļūst brits Džons Karijs. Daži viņa talanta noliedzēji uzskatīja, ka Karijs ir pārāk sievišķīgs uz ledus, un patiesi, viņa slidojumā liels akcents tika likts uz plastiskumu, baleta pozām, taču sportists spēja arī lieliski izpildīt obligātos lēcienus. Insbrukā viņa pārsvars bija iespaidīgs. Karijs arī kļuva par pirmo daiļslidotāju vīriešiem, kurš vienā gadā izcīnīja pasaules, Eiropas un olimpiskā čempiona titulus. Karijs, līdzīgi kā viņa priekšgājējs Ondrejs Nepala, mira no AIDS izraisītiem veselības traucējumiem (neizturēja sirds). Karijam bija tikai 44 gadi.
1971 Monreālas "Canadiens" hokejists Žans Belivo gūst savus 500. vārtus NHL. Tovakar Monreālas „Canadiens” savā „Forum” arēnā uzņēma Minesotas „North Stars”, Belivo guva trīs vārtus, sasniedzot savu 18. (un pēdējo karjerā) „hat-trick”. Monreālieši uzvarēja 6:2. Belivo kļuva par ceturto NHL hokejistu, kurš sasniedzis 500. vārtu robežu pēc Morisa Rišāra, Gordija Hova un Bobija Hala. Šī 39 gadus vecajam Belivo bija pēdējā sezona NHL karjerā, ko viņš noslēdza ar 1125 NHL regulārā čempionāta spēlēs sakrātiem 1219 (507+712) rezultativitātes punktiem. Viņš šobrīd ir otrs visu laiku rezultatīvākais „Canadiens” spēlētājs pēc Gija Leflēra. Karjeras laikā (tā visa pagāja „Canadiens” rindās) Belivo kopā ar klubu desmit reizes kļuva par Stenlija kausa ieguvēju.
1957 Tiek izveidota NHL Spēlētāju asociācija, par kuras pirmo prezidentu ievēl Tedu Lindseju no Detroitas "Red Wings". Asociācija iesniedza tiesā prasību pret līgu un panāca hokejistiem izdevīgu televīzijas translāciju ienākumu sadales vienošanos (tiesāšanās beigās pat nebija nepieciešama), tomēr tā paša gada beigās beidza savu pastāvēšanu. Uz palikšanu NHLPA līgā ienāca desmit gadus vēlāk.
1928 Sanktmoricā atklāj II ziemas olimpiskās spēles, kurās piedalīsies 464 sportisti no 25 valstīm, sadalot 14 medaļu komplektus. Latviju Sanktmoricā pārstāvēja ātrslidotājs Alfrēds Rumba, kurš startēja trīs distancēs – 500 m (16. vieta), 1500 m (14.) un 5000 m (15.). Somijas ātrslidotājs Klāss Tunbergs un norvēģu slēpotājs un tramplīnlēcējs Juhans Grotumsbrātens Sanktmoricā izcīnīja pa divām zelta medaļām.