Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

11. janvāris

11. janvāris
Johans Kruifs

2008 88 gadu vecumā mirst jaunzēlandiešu alpīnists un dabaspētnieks sers Edmunds Persivals Hilarijs. 1953. gada 29. maijā 33 gadus vecais jaunzēlandietis kopā ar šerpu Tenzingu Norgaju kļuva par pirmajiem, kuri uzkāpa Everestā. Tas notika devītās britu Everesta ekspedīcijas, ko vadīja Džons Hants, laikā.
2005 Dakaras rallijreida 11. posmā pēc kritiena no motocikla ar sirdstrieku mirst KTM komandas braucējs, 2001. un 2002. gada šo sacensību uzvarētājs itālietis Fabrīcio Meoni. Godinot Meoni piemiņu, 12. posmu motobraucējiem atceļ.
1999 Holandieti Johanu Kruifu Starptautiskā Futbola vēstures un statistikas federācija atzīst par Eiropas gadsimta labāko futbolistu. Bijusī "Ajax" kluba zvaigzne apsteidz Francu Bekenbaueru un Alfredo di Stefano.
1995 NHL Spēlētāju asociācija un klubu īpašnieki vienojas par 104 dienas ilgušā lokauta pārtraukšanu. Lokauta dēļ nenotika 468 ieplānotās spēles, bet regulārais čempionāts, kurā klubi spēlēja tikai savu konferenču ietvaros, noslēdzās maijā, savukārt Stenlija kausa ieguvēju noskaidroja tikai 24. jūnijā, un arī vien pateicoties tam, ka Ņūdžersijas „Devils” ar Detroitas „Red Wings” tika galā četrās spēlēs.
1991 Bens Džonsons pirmo reizi piedalās sacensībās pēc 1988. gada Seulas spēļu zelta medaļas atņemšanas viņam par steroīdu lietošanu. Vieglatlētikas sacensībās telpās Hemiltonā (Kanāda) Džonsons 50 m distancē finišē otrais. Vēl nekad vieglatlētikas sacensības telpās Kanādā nebija pulcējušas tik daudz skatītāju... Džonsonu vēlāk vēlreiz pieķēra staroīdu lietošanā un diskvalificēja uz mūžu.
1989 NBA kluba Denveras "Nuggets" debitants Džeroms Leins spēlē pret Milvoku "Bucks" aizmet garām septiņus soda metienus, pēc viena no tiem bumba lido divas pēdas (nedaudz pāri 60 cm)garām grozam.
1988 PSRS paziņo, ka tomēr piedalīsies Seulas vasaras olimpiskajās spēlēs. Kā uzskatīja PSRS vadība, Dienvidkorejas, kurā bija jānotiek olimpiādei, politika attiecībā pret kaimiņieni Ziemeļkoreju, kurā valdīja un valda komunistiskais režīms, bijusi pārāk agresīva. Par laimi, veselais saprāts uzvarēja, un arī Latvijas pārstāvji mājās pārveda četras zelta (Afanasijs Kuzmins, Ivans Klementjevs, Natālija Laščonova un Igors Miglinieks) un vienu sudraba (Raimonds Vilde) medaļas.
1984 NBA čempionātā Denveras "Nuggets" ar 163:155 pieveic Sanantonio "Spurs". Tas ir tābrīža līgas rezultatīvākais mačs, kas noslēdzies pamatlaikā (vēlāk šo rekordu labos Goldensteitas „Warriors” un Denveras „Nuggets”). Divi šajā spēlē sasniegtie rekordi gan vēl turas – proti, klubi pa abiem otrajā puslaikā sameta 172 (91:81) un spēles ceturtdaļā sakrāja 99 (46:53) punktus. Uzvarētājiem 50 punktus guva Kiki Vandevegs.
1977 Francijā atbrīvo palestīnieti Abū Daudu, ko turēja aizdomās par piedalīšanos terora aktā pret Izraēlas komandu 1972. gada Minhenes olimpisko spēļu laikā. Nākamajā diena Izraēlā notiek masveida protesta demonstrācijas.
1960 Lamars Klārks uzstāda profesionālā boksa rekordu, 44 cīņas pēc kārtas uzvarot ar nokautu. Tiesa, daudzi no viņa oponentiem bija profesionālie cīkstoņi un vienkārši vietējie stiprinieki. Klārks bija tik pārliecināts par savām dzelzs dūrēm, ka vienā vakarā aizvadīja sešas cīņas, piecās no tām nokautējot oponentus jau pirmajā raundā. Klārks uz dēļiem noguldīja arī nākamo „Rokija” filmu zvaigzni Toniju Bārtonu, bet viņa uzvaru sēriju apturēja dominikānis Bartolo Soni. Klārkam radās iespēja ringā pacīkstēties arī ar nākamo Muhamedu Alī (tobrīd vēl Kasiusu Kleju), kam tā bija sestā cīņa profesionālajā ringā. Klārks zaudēja, taču izturēja līdz galam, vienīgi stipri cieta viņa deguns, ko Klejs salauza.. 28 gadu vecumā Klārks beidza boksera karjeru.
1941 73 gadu vecumā mirst vācu šahists un filozofs Emanuels Laskers. 1894. gadā, pieveicot Vilhelmu Steinicu, viņš kļuva par otro pasaules čempionu šahā un titulu nosargāja 27 gadus. 1921. gadā Laskeram titulu atņēma Hosē Rauls Kapablanka.