Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Kāpēc es neskatos LČ futbolā

Kāpēc es neskatos LČ futbolā
Mants Savens.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Latvijas Futbola federācijas ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis sarunā ar sportacentrs.com atklājis, ka bez Daugavpils "Daugavas" aizdomas ir arī par Ilūksti, Jūrmalu un Rīgas "Daugavu". Ka šīs komandas varētu spēlēt totalizatorā.

Laiku pa laikam, kad hokejā garāka pauze vai pašam garāks laiks, aizeju paskatīties, kas notiek citur - basketbolā, volejbolā, florbolā, futbolā, vieglatlētikā, kamaniņu sportā utt. Vasarā sportacentrs.com futbola censoņi beidzot bija saintriģējuši arī mani, turklāt 14. jūlijs "Skonto" stadionā piedāvāja līderu - "Skonto" un trešajā vietā esošās Rīgas "Daugavas" spēli. Nu beidzot ir spēle, kas varbūt varētu mani atdabūt tribīnēs vēl uz kādu maču. Kolēģi, kas mani sen nebija futbolā redzējuši, interesējās, kāpēc esmu stadionā, bet t.s. apfutbola paziņas iepazīstināja, kas ir kas. "Skonto" futbolistus zinu, taču kas tā Rīgas "Daugava" tāda? Kāpēc tai divi treneri lietuvieši (Ļubšis, Ražanausks), kāpēc no 11 spēlētājiem pieci no Lietuvas un arī sestais, kurš nāk uz maiņu, no Lietuvas (Klimāvičs, Savens, Tamošausks, Veļulis, Lukšis, Borovskis)? Kāpēc gan šāda lietuviska blice nespēlē savas valsts čempionātā?

Kā? Vai tad es nezinot? Viņiem Lietuvā esot aizliegts spēlēt. Totalizatora dēļ. Negribu izlikties pārāk liels muļķis un nepārjautāju, vai visiem kopā, vai kādam konkrēti, taču noprotu, ka galvenajam trenerim Ļubšim sābri to lieguši. Spēle kā spēle, skontieši diezgan ātri iesit divas bumbas, viena no tām tāda, kuru normālam vārtsargam jāķer, taču kolēģis mierina, lai nesatraucoties, "Daugavas" vārtsargs tādas bumbas laižot vārtos. Hm, pirms mača, kurš "Daugavai" ir 13. sezonā, zaudēti tikai četri vārti, bet te bāc! - divi tik strauji (un pieci kopā!). Manu interesi par spēli atjauno tiesnesis Treimanis, piešķirot uz "Skonto" vārtiem 11 m soda sitienu. Pie bumbas dodas Savens, kurš pirms tam iesitis visus piecus vienpadsmitmetrniekus. Šoreiz Mants meistarīgi aizsit garām. Visādi jau var būt, jo bumba ir apaļa, taču apfutbola viszinis informē, ka tas taču esot cirks, ka "Daugava" droši vien uzlikusi naudiņu uz paprāvu savu zaudējumu un nu baidoties, ka tik liels rezultāts var neiznākt... Izliekos, ka noticu. Kas notiek turpmāk? Vieni - skontieši skrien un cīnās un iesit vēl trīs bumbas, bet daugavieši spēlē inerti, treneris Ļubšis ir mierīgs, it kā rezultāts būtu viņa komandas labā. No malas izskatās, ka zaudētāji ir apmierināti ar zaudējumu, kompenscijas laikā zaudējot arī piektos vārtus. Futbola viszinis rezumē - "Daugava" bija uzlikusi naudiņu uz zaudējumu ar trim vai vairāk vārtiem.

Nospļaujos, jo jūtu, ka man iespļauts dvēselē. Nav jau žēl tā lata, kas atdots par biļeti, taču kāpēc man būtu jātērā savs laiks, lai skatītos iestudētas izrādes? Vismaz no vienas puses. Nolemju, ka nākamreiz uz "Skonto" stadionu iešu tikai tad, kad to sāks jaukt nost.

Apgalvot, ka šī bija totalizatora spēle, es, protams, nevaru, jo faktu, ar kuriem iet uz tiesu, man nav. Taču Futbola federācija izteica vēlmi, lai ziņojot par visām šaubīgajām spēlēm un es ziņoju. Starp zaudētājiem pamanu arī kādu bijušo Ventspils futbolistu Kačanovu, kuram tāpat kā Rimkum un Cilinšekam pirms dažiem gadiem bija problēmas Ventspilī un kuras kluba vadība risināja ar viņu rīcībā esošajām metodēm. Laikam jau tāpēc, ka citas metodes Latvijā nedarbojas. Diezin, vai mums būtu iespējams, kā pirms daudziem gadiem Itālijā, kad Rosi, Itālijas tiesā, liekot roku uz bībeles zvērēja, ka runās patiesību un tikai patiesību. Un atzinās, ka spēlējis ne tikai futbolu, bet arī totalizatorā. Saņemot par to diskvalifikāciju.

Droši vien esiet redzējuši filmu "Tikšanās vietu mainīt nedrīkst", kur izmeklētājs Žeglovs (Visockis) saka savu spārnoto teicienu: "Vor dolžen sidjet v tjurme!" - zaglim ir jāsēž cietumā. Tos, kuri mums grib nozagt futbolu, cietumā iedabūt grūti, izdzīt no futbola - Latvijas apstākļos gandrīz neiespējami. Bet skatīties toto spēles es negribu. Un tāpēc principā neeju uz Latvijas čempionāta spēlēm.


, 2013-10-25 10:41, pirms 11 gadiem
Rolton čempis ibio.... nožēlojams un pretīgs. Žēl tos dažus klubus, kas nekapā toto - diez cik tādu vispār ir - cerams, ka Metta, Jelgava, moš Vpils un LM. Par pārējiem ilūziju nav. Riebīgi
, 2013-10-25 11:01, pirms 11 gadiem
Un tad nav ko brīnīties par vietējo čempi un vietējiem talantiem, kas neko nespēj, ja kaimiņvalstu toto pabiras brauc uz LV un degradē sistēmu, kam vajadzētu ražot sportistus.
Ne jau kadru trūkums, bet apzināta kaitniecība ir mūsu futbola un futbolistu zemo rādītāju pamatā
, 2013-10-25 11:21, pirms 11 gadiem
Kad valstī grib iebraukt kāda savā dzimtenē vai kaut kur citur "sasmērējusies" persona, bieži vien tas tiek liegts. Leišus, protams, neizkonkurēsi, bet viņiem visiem ir arī darba atļauja Latvijā. To tak var nedot, ja ir tā, ka rakstīts te?
, 2013-10-25 11:22, pirms 11 gadiem
"Bet skatīties toto spēles es negribu. Un tāpēc principā neeju uz Latvijas čempionāta spēlēm."
Jāni, tātad sanāk, ka pilnīgi visas Virslīgas spēles ir sarunātas?
, 2013-10-25 13:09, pirms 11 gadiem
pareizi, Jāni! Ne tikai toto dēļ, bet arī nīkulīgā futbola, netīrības un krieviskās gaisotnes dēļ. Labāk sētā uzsitu pats pa kasti, un vakarā paņemu kādu alu un uzgriežu TV Čempionu līgu.
, 2013-10-25 14:51, pirms 11 gadiem
Tā nu tas ir... skumji, bet fakts. Kad kas mainīsies, ja vispār tas iespējams... Arī man daudz pievilcīgāki ir augsta līmeņa mači TV.
, 2013-10-25 15:53, pirms 11 gadiem
Pats skumjākais ir tas, ka tas var būt Kreipāns vai tas var būt cilvēks kā Matulis, kurš nav gluži no futbola aprindām, bet no visiem avotiem var dzirdēt, ka pietiek tikai aprunāties ar kādu Virslīgas aprindu cilvēku un viņš zinās ļoti daudz par notikušajām nelegālajām darbībām. Tas jau ir smieklīgi, ka visi par to tribīnēs runā, visi zina vaininiekus, visi zina par aizdomīgajām spēlēm jau tik daudz, ka apspriež to tik ikdienišķi it kā saruna būtu par to, kas ēsts pusdienās. Bet Indriksons ar Mežecki tik sēž savos augstajos amatos un turpina apgalvot, ka pierādījumu mapītes viņiem ir un tās tiek analizētas.

Tas vairs pat nav brīnums, ka klubi vispār nav naski uz skatītāju piesaistīšanu. Izdevīgāk taču ir vārīties savā sulā un spēlēt pašu sarunātās spēles 100 cilvēku priekšā, kuri par to sarunāšanu tāpat labi zina. Šādi arī tas var turpināties mūžīgi (un gan jau ir risinājies ilgāk nekā mēs varam iedomāties) un liegt tiem dažiem cilvēkiem, kuri patiešām šķietami vēlas uzlabot futbolu Latvijā, izveidot sakarīgu kluba piramīdu vai paši spēlēt futbolu, ar to godīgi nodarboties.

Paldies Jānim par atklātu notikumu atstāstījumu. Ja LFF neko nevēlas darīt, tad vismaz prieks, ka mūsu labākajiem žurnālistiem nav kauna atklāti pastāstīt, kas patiesībā notiek.
, 2013-10-25 17:33, pirms 11 gadiem
Malacis, Jāni, un tava rīcība ir pilnīgi pareiza. Arī es uz Latvijas čempi neeju jau vairāk nekā pārdesmit gadus (pēdējie mači, liekas, bija skoņķika pirmsākumi Zahoģina laikos). Galvenokārt - nožēlojami zemais spēles līmenis (par to varu spriest, ieslēdzot teļuku fonā, kad TV translē kaut kādu Latvijas kausa finālu vai kādu citu svarīgu spēli). Tagad vēl klāt pie tās negaršīgās pļuras nāk korupcijas totiņa smirdonis...
Nav vairs vecie laiki, tagad ik sezonu baudu (īstā nozīmē) čempionlīgu, viasats parāda arī angļu čempīti (spriedzes ziņā neapšaubāmi labākais, tāpat kā spāņiem basītis, jebkurš var apēst jebkuru), ik pa diviem gadiem lielais čempis - pasaule vai Eiropa. Vienvārdsakot, laba futbola ir tik daudz, ka nedaudz jau uz sezonas beigām esmu pārēdies. Tad kāda vella pēc man jālūr vietējā miskaste (lai man piedod visi godīgie spēlētāji un treneri, ticu, ka tādi ir vairākums)? Kamēr federācija, plus spēlētāji plus treneri, menedžeri, par īpašniekiem nemaz nerunājot, paši necīnīsies un nepievarēs totiņa sērgu, tikmēr tā tas arī turpināsies. Varēsiet spēlēt paši sev par prieku vai kabatu un tēlot megazvaigznītes. Lai gan kāds ir jūsu patiesais līmenis, droši vien, nojaušat.
, 2013-10-25 17:40, pirms 11 gadiem
Paldies Matulim! Ļoti labs un patiess raksts. Un visi šie toto tūdi šajā čempionātā būs tik ilgi, kamēr nenomainīsies federācijas vadība. Tulkojiet kā gribat!

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...