Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Ingmārs Jurisons

Duelis: Vai Bagatskis ir šobrīd labākā kandidatūra izlasei?

Duelis: Vai Bagatskis ir šobrīd labākā kandidatūra izlasei?
Ingmārs Jurisons un Ēriks Strauss

Pirms dažām dienām uzzinājām, ka par Latvijas basketbola izlases galveno treneri tiks virzīts un acīmredzot arī apstiprināts Ainars Bagatskis. Šajā sarežģītajā situācijā, kad iepriekšējais "sasaukums" beidzies ar konfliktu, daudz kas jāsāk būvēt no jauna un izlase piedzīvo uzticības krīzi - vai Zelta roka izglābs slīcēju?

Ēriks Strauss

Ainars Bagatskis - Latvijas izlases galvenais treneris. Kad uzzināju šo jaunumu, uzreiz nevarēju pateikt - pareiza vai nepareiza izvēle. Pamazām sagremojot šo informāciju, Bagatska dārziņā atradu kādu plusiņu vairāk nekā mīnusus. Ainaram Latvijas izlase ir kaut kas vairāk nekā skaists ieraksts CV - par to nav šaubu. Uzsitiens pa plecu ir nopelnīts kaut vai par to, ka viņš piekrita šim piedāvājumam, jo neba Ainaram ir svešs pašmāju basketbols ar tam raksturīgiem stiķiem un niķiem jeb īpatnībām. Tātad, Ainars apzinās, kādā virzienā ir pagriezis savu trenera karjeru.

Nākamais. Pārcilājot visas reālās un mazāk reālās kandidatūras, ar treneru kadriem nemaz neesam tik bagāti. Kvantitatīvi viņu mums ir atliektiem galiem, taču kvalitatīvi... Noteikti Bagatskis nav visas Latvijas treneru naba, taču, ja Ainārs nemelo, tad viņam ir tendence attīstīties, ir ambīcijas būt gudrākam, iegūt jaunas zināšanas braukājot pa dažādām klīnikām. Neesmu dzirdējis, ka vēl kāds treneris tik intensīvi mācītos no citu valstu kolēģiem, ne tikai skatoties viņu komandu spēles TV ekrānos, bet pašam apmeklējot. Arī loģiskais treneru spēku izkārtojums teica priekšā, ka Bagatskis ir kandidatūra Nr 1. Pat spēcīgāka kandidatūra par Gundaru Vētru, kurš šobrīd labāk ir iedzīvojies sieviešu basketbolā, kamēr Bagatska CV jau ir pieklājīgi ieraksti darba grāmatiņā: "Žalgiris", tagad "Enisey". Kādi ar šīm komandām bijuši rezultāti, tas šobrīd nav primārais. Darbs ar šīm komandām bija un joprojām ir ar augstu pievienotu vērtību, ko garantēja spēlēšana Eirolīgā, tagad - Krievijas čempionātā un Eiropas kausos. Atrodoties augsta līmeņa basketbola apritē, gribot negribot arī pats apvelies ar basketbola gudrībām. Līdzīgi kā "Dinamo" hokejisti - jo vairāk spēcīgu pretinieku, jo pats kļūsti varenāks.

Cits jautājums, kā Bagatskim izdosies savas zināšanas pielietot praksē, jo, pašam būt gudram vēl nenozīmē, ka citi spēs sagremot šīs gudrības. Visvairāk uztrauc, kā Bagatskis spēs savaldīt izlases "zvaigznes", kuras vienmēr bijušas gudrākas par visiem. Starp citu, šī īpašība vēl kā spēlētājam savās izpausmēs piemita arī pašam Bagatskim, taču, atšķirībā no tagadējās paaudzes, viņam nebija problēmu ar disciplīnu, un laukumā viņš bija gatavs pavadīt visas 40 minūtes un vēl vairāk. Procentuāli par labu Bagatska kandidatūrai varētu būt šādi - 65 pret 35.

Ingmārs Jurisons

Ar visu cieņu un apbrīnu par Bagatska nerimtīgajām izaugsmes un pilnveidošanās alkām, karjeras mērķtiecību un milzīgo ieguldījumu Latvijas izlases sasniegumos (vēl ar spēlētāja kedām kājās) - šobrīd sajūtas saka, ka nav īstais laiks un īstā vieta šim trenerim. Turklāt šoreiz saka gan prāts, gan intuīcija... Savas pirmās pārdomas uzrakstīju jau sestdien uzreiz pēc tam, kad Basketbola savienība Bagatski nominēja. Pēc sarunas ar pašu treneri nākamajā dienā guvu apstiprinājumu otrajam punktam - sastāvs tiks maksimāli tuvināts tam, ar ko līdz šim esam līdz ar nagiem (turklāt pie daudz veiksmīgākām izlozēm) ielīduši Eiropas finālturnīros, savukārt tajos - stabili finišējuši jau pēc pirmajām trijām dienām. Neredzu šim modelim vairs nekādas izaugsmes iespējas, bet kārtējo atspēlēšanu bez perspektīvas - negribu, pietiek.

Ja reiz Basketbola savienība bija sākusi vicināt izkapti, vajadzēja to darīt līdz galam. Ja mērķis bija izveidot pavisam jaunu izlases modeli, kas balstās uz konkrētām, skaidrām vērtībām un spēlētājiem, kas nenes uz muguras dubļos izvazātu bagāžu - aicinātu Robertu Štelmaheru, kurš simbolizē tieši šādu stāju un nekad neizies uz nekādiem kompromisiem. Nodotu izlasi uz četriem gadiem viņa rokās un aizmirstu par rezultātu vismaz uz pāris pirmajiem no tiem. 2-3 pieredzējušāki līderi Robertam atsauktos no iepriekšējā sastāva, pārējos audzinātu no esošās jaunās paaudzes - materiāls ir. Otrs variants - ja mērķis ir vākt uz šo brīdi labākos (joprojām bez diskvalificētajiem!), pieredzējuša trenera vadībā nosmelt maksimāli iespējamo rezultātu, taču joprojām ar stingru nosacījumu "beidzot disciplīna", manuprāt, labākā kandidatūra - Ainārs Zvirgzdiņš. Pieredzējis, autoritatīvs, taktiski ļoti gudrs, profesionālajās attiecībās - prasīgs un ass treneris. Zinot, ka Zvirgzdiņš jau kādu laiku domā par atgriešanos vīriešu basketbolā - pieļauju, būtu atvērts sarunām.

Protams, vēlu veiksmi Ainaram Bagatskim, jaunos pienākumus uzņemoties, un atbalstīšu, jo tā tomēr ir nacionālā valsts izlase, taču šobrīd ir sajūta, ka nav trāpīts desmitniekā. Jūtu, ka būs lietas, par kurām domas dalīsies...

Lasītāju viedoklis

  • 72

  • 119



, 2010-01-19 20:07, pirms 14 gadiem
Mani ari bagatska kandidatura neparliecina, neviens klubs kuru vinsh ir vadijis neko ieveribas cienigu nav paradijis, redzes ka bus ar izlasi. Ceresim ka ta tomer tiks uz EC
, 2010-01-19 20:20, pirms 14 gadiem
interesanti, vai kādreiz būs kāds treneris latvietis, kas trenēs citas valsts izlasi... šķiet, ka nē...
, 2010-01-19 20:24, pirms 14 gadiem
extazy89 rakstīja: interesanti, vai kādreiz būs kāds treneris latvietis, kas trenēs citas valsts izlasi... šķiet, ka nē...
Krievijas sievieshu izlasi G.Vetra varetu trenet
, 2010-01-19 20:43, pirms 14 gadiem
Abi viedokļi man galīgi nepatīk...
, 2010-01-19 20:56, pirms 14 gadiem
Izlasei šobrīd vajadzīgs autoratīvs treneris, kā viņš teiks tā būs - bez kompromisiem. Bagatskis tomēr cenšas būt labs ar visiem. Šajā laikā tā neies cauri. Diskvalifikāciju saņēmušie spēlētāji (atskaitot Valteru) tā pat neko ievērības cienīgu laukumā nerāda, tādēļ jāizmanto šī piespiedu iespēja un jāveido jauns izlases modelis kura pamatā būtu spēlētāji kas tiešām vēlas pārstāvēt Latviju.
, 2010-01-19 21:04, pirms 14 gadiem
EmilS OzerS rakstīja: Izlasei šobrīd vajadzīgs autoratīvs treneris, kā viņš teiks tā būs - bez kompromisiem. Bagatskis tomēr cenšas būt labs ar visiem. Šajā laikā tā neies cauri. Diskvalifikāciju saņēmušie spēlētāji (atskaitot Valteru) tā pat neko ievērības cienīgu laukumā nerāda, tādēļ jāizmanto šī piespiedu iespēja un jāveido jauns izlases modelis kura pamatā būtu spēlētāji kas tiešām vēlas pārstāvēt Latviju.
Kā tad nerāda? Kas tad kaifoja par Kambalas spēli čempionāta laikā, kad viņš vilka komandu? Reāli tagad visiem ir nepatika pret šiem spēlētājiem tikai tāpēc, ka, lūk, viņi ir sliktie, bet jāspēlē labākajiem! Ja viņi ir labākie, tad jāspēlē!
, 2010-01-19 21:19, pirms 14 gadiem
Archibald rakstīja: Kā tad nerāda? Kas tad kaifoja par Kambalas spēli čempionāta laikā, kad viņš vilka komandu? Reāli tagad visiem ir nepatika pret šiem spēlētājiem tikai tāpēc, ka, lūk, viņi ir sliktie, bet jāspēlē labākajiem! Ja viņi ir labākie, tad jāspēlē!
Kambalam tā kā vel ir 4 spēļu diskvalifikācija par Hamana iekaustīšanu! Tā kā brīdī kad kad Kambala varētu teoretiski atkal spēlēt kvalifikācijas turnīrs jau būs pusē. Vai būs jēga mainīt jau iespēlēto sastāu? Labāk lai Grafs un Cipruss (vai jebkurš cits kurš būs izlasē) zin savu vietu un savus uzdevumus komandā no turnīra sākuma līdz beigām!
, 2010-01-19 21:46, pirms 14 gadiem
Labāk Pēteri Višņēvicu ielikt,lai jaunajiem krāniņiem izlasē olas aprauj.Varbut uz kādu gadu būtu kārtība.Pārējie latviešu kandidāti ir gudri,bet''mīksti''
, 2010-01-19 22:14, pirms 14 gadiem
robb85 rakstīja: Mani ari bagatska kandidatura neparliecina, neviens klubs kuru vinsh ir vadijis neko ieveribas cienigu nav paradijis, redzes ka bus ar izlasi. Ceresim ka ta tomer tiks uz EC
Krieviajs līgas klubu vadīt par smuk;ām acīm nedod
, 2010-01-19 22:18, pirms 14 gadiem
Galvenajam trenerim ir jābūt autoritātei un ir tagad tikai minēšana vai tas Bagijam izdosies. Ja viņš tiek apstiprināts, tad galvenais būs savākt komandu, kas zinās kā strādāt aizsardzībā, jo tas ir Bagija lielākais mīnuss, jo Bagija nevarēšana laukumā aizsardzībā ir leģendām apvīta un arī kā treneris viņš nav izveidojis aizsardzības sistēmas, kas strādātu. Ja vēl klubā var spēlēt pilnīgi atklātu basi, kas patīk faniem, tad izlasē, tas īsti cauri neiet un ir vajadzīga ļoti laba spēle aizsardzībā un šeit arī būs vajadzīgs tam piemērots trenera asistents, kas to varēs sakārtot. Tas manuprāt būtu arī svarīgākais, kas ir jāapzinās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-01-20 11:25, pirms 14 gadiem
Ja galvenais treneris būs Bagatskis, tad par palīgu ļoti labi derētu Štelmahers. No dažādiem aspektiem skatoties!
, 2010-01-20 12:38, pirms 14 gadiem
Vai tad izlase ir vieta kur audzināt spēlētājus? Tam domāti ir klubi! 2 meneshos tachu nevar iemācīt spēlēt basketbolu, ja to nevar izdarīt klubā 10 mēnešos!
Izlasē labākie kas grib un var!

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...