Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Ingmārs Jurisons

Pirms lamāt junioru izlasi

Pirms lamāt junioru izlasi
Dāvis Bertāns pārdzīvo. Un rūdās nākotnei
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Bertāns ir sadomājies stārs, Vecvagars - indviduālists, treneri mīksti un komandas spēle - nekāda. Šādas ir pirmās vibrācijas, kuras nākas uztvert par U-19 čempionātu, ja pēc divu dienu prombūtnes atgriežas Latvijā. Bet, draugi mīļie - padomāsim, kas tad ir svarīgākais, ko mēs no šīs komandas sagaidām! Vai tiešām tās ir vietas pasaules čempionātā?

Protams, Latvijas izlases rezultāti čempionātā nav tādi, uz kādiem cerēja jebkurš normāls basketbola cienītājs, kuram nav svešas līdzjušanas emocijas. Īpaši jau pēc tam, kad bijām sasituši austrāliešus. Taču reakcijas, kas patlaban dzirksteļo, kur vien pagriez galvu - vai tas būtu virsrakstos, interneta komentāros vai atsevišķu kolēģu vidū - raisa pretrunīgas izjūtas. Ko vienmēr esmu centies paturēt prātā un ņemt par atskaites punktu vērtējumiem pats - visi tā saucamie under čempionāti nav pasākums, kuru sūtība būtu stingros taktikas rāmjos slīpētas komandas, kam izšķiroša katra vieta tabulā. To būtiskākais uzdevums tomēr ir atlasīt individuālās zvaigznes (šī jēdziena labākajā izpratnē), kuras ar laiku diktēs noteikumus arī pieaugušo basketbolā. Tos vienu vai divus, ja paveiksies - trīs spēlētājus, kas pēc gadiem 2-3 ienāks nacionālajā izlasē, bet pēc 5-6 - jau būs tās kodols.

Šobrīd visas pazīmes liecina par to, ka šai paaudzei varētu izdoties iekļūt "īpaši paveiksies" kategorijā. Iekļūšana pasaules čempionātā un tā divpadsmitniekā, attīstība komandas līderu individuālajās karjerās, darba ētika un basketbola filozofija, kas izpaužas katrā publiskajā komunikācijā - ir visi priekšnoteikumi. Taču atbildes reakcijas šobrīd diezgan nospiedoši akcentējas negatīvajā virzienā - uzvelkoties par brāķiem komandas saspēlē un klūpot virsū komandas līderiem, kas nespēj atnest uzvaras. Visvairāk dabū Dāvis Bertāns. Jā, protams - puisis pārdega, sanāca neveiksmīgs turnīrs. Taču viņš no tā nav kļuvis mazāk talantīgs, bet gan vairāk pieredzējis! Esmu pārliecināts, ka šo turnīru viņš neaizmirsīs - to, kas notiek, ja pārāk daudz prasa no sevis un galvā saceļ gaisa pilis. Un tā pat nav zvaigžņu slimība - vienkārši jaunības maksimālisms. Puikam ir 18 gadu, neprasiet no viņa NBA muskuļus! Arī Kaspars Vecvagars. Skaidrs, visiem redzams - brīžiem pārāk dragā, paņem spēli uz sevi tad, kad varbūt pēc loģikas prasītos piespēle, taču dienas beigās - viņš šobrīd aug par spēlētāju ar dotībām un līdera īpašībām, kuram es jau šogad iedotu trešā saspēles vadītāja vietu Bagatska komandā. Neatsveramās pirmās pieredzes vārdā. Aukstasinība, stabilāks metiens un taktiskā bagāža nāks ar gadiem.

17-18 gados - manuprāt, mums vienkārši nav tiesību vērtēt pēc tiem pašiem kritērijiem kā pieaugušo komandas. Un nav arī vajadzības. Nekas nemainīsies no tā, ja šovasar izcīnīsim 6. vai 11. vietu. Tas, ko mums patiešām vajag no šīs komandas - spēlētājus ar karjerām augstākā līmeņa basketbolā, un ne jau iekļūšana vai palikšana ārpus pasaules astoņnieka ir pamats kategoriskiem spriedumiem un diagnozēm. Un ne jau šādu čempionātu dēļ šajā brīdī lauzt viņu dabisko izaugsmi un piņķerēt neloģiskas taktiskās shēmas. Olimpija un Spurs nav muļķi. Žalgiris nav muļķi. Reggio Emilia un Cantu (kas, starp citu, nākamgad arī spēlēs Eirolīgā) - arī laikam jau nav. Viņi visi izraudzījās labākos šīs paaudzes latviešus kā indivudāli spēcīgus un daudzsološus, pacietīgi strādā, iegulda, redz viņos lielu nākotni, un tas nemainīsies arī pēc šī čempionāta. Tāpēc par to, vai Latvijai tas ir izdevies vai nav, varēsim spriest pēc diviem, trim vai četriem gadiem. Ja izlasē būs 2-3 no šiem puišiem, kas ikdienā spēlēs Eirolīgas līmenī - tas būs fantastisks sasniegums. Jauno talantu taciņa visā pasaulē ir tik šaura un slidena, ka pa to līdz galam izdodas nobalansēt labi ja katram piektajam. Pajautājiet to Kalvem, Ciprusam, Ļaksam. Mums vajadzētu novērtēt to, kas mums ir. Jo nav jau nemaz tik bieži.


, 2011-07-06 19:04, pirms 13 gadiem
Nu labi nevajag te liet. To ko citi ir pateikuši par mūsu čaļiem, nu taču lai runā, Kāpēc tas jāņem galvā? Paši te ņem un taisa traci. Arī žurnālisti to visu tā uzpūš tā kā būtu pasaules gals. Nu tie kas runā lai runā, ja nezin ko nozīmē smagi strādāt un kautko sasniegt, lai viņi runā.
Visi kuri kautko no sporta saprot, sapratīs arī čaļus, kad tiek pieļauta kāda kļuda vai ari izdarīts kautkas aplams.
, 2011-07-06 19:19, pirms 13 gadiem
Liela dalja blaaveeju pashi ir veel tiinju un jaunieshu vecumaa ( vai tur veel aizkaveejushies ) tad vinjiem arii jauniibas maksimaalisms ir galvaa un tad taada stulba blaushana ir piedodama...

Shis ir PASAULES (neviss Eiropas cempionaats un 9 - 12 vieta pasaulee nu galiigi nav slikts rezultaats un naivi ir cereet ka LV ar saviem 2m iedziivotaaju peekshi saaks vinnet visas balsketbola lielvalstis peec kaartas...
Slēpts komentārs: heh
, 2011-07-06 19:48, pirms 13 gadiem
Vai redzējāt ar kādu pārliecību un sejas izteiksmi sodus meta 18 gadīgie poļi.Kā pieauguši vīri.Vaina ir galvās un to jātrenē vairāk par visu.Ar vergu dvēseli neuzvarēt brīvos...
, 2011-07-06 19:52, pirms 13 gadiem
Bez laba centra nav iespējams aizvadīt labas un stabils spēles basketbolā, augstā līmenī ... to arī uzsveru par vienu no galvenajiem zaudējuma iemesliem ...

Tā tomēr ir galvenokārt aizsardzība + uzbrukums, pietam pārejiem ir vielgāk un nav jālauza galva, kā apturēt piemēram 2.11m & 120 kg smagu poli.

nobeigumam ... tomēr maziņs akmens trenera dārziņā. Vakardienas spēlē turēt Helmani uz laukuma, kur pusis bija pilnībā kā aizmidzis un tika rādīts ekrānos brīdī, kad kārtējo reizi kļūdijās.

Bet kopumā piekrītu rakstam, kā arī novēlu caļiem veiksmi turpmāk

+ Lielie D-sēji, kas komentāros savu mazvērtības kompleksu kompensējot auro uz mūsu spēlētajiem, piemēram Dāvi - viņ nav superstārs, viņu draftēja, jo pagaidam vins ir jauns, talantīgs un ar labu potenciālu, proti lielisks materiāls, ar kuru strādāt, ja strādās, tad rezūltats neizpaliks.
, 2011-07-06 20:37, pirms 13 gadiem
Ev ģēniji padomājat kad pēdējo reizi Latvijas vīriešu izlase basketbolā spelēja PČ
, 2011-07-06 20:44, pirms 13 gadiem
cookie rakstīja: Vai redzējāt ar kādu pārliecību un sejas izteiksmi sodus meta 18 gadīgie poļi.Kā pieauguši vīri.Vaina ir galvās un to jātrenē vairāk par visu.Ar vergu dvēseli neuzvarēt brīvos...
Ja pats esi kā verga dvēsele, nesalīdzini sevi ar citiem, āzi!
Vēl viens kritiķis atradies, tfu!
, 2011-07-06 20:48, pirms 13 gadiem
Piekrītu rakstam, nav ko te tagad pēc katra zaudējuma izlasi sākt gānīt, bet diemžēl Latvijā eksistē "gānītāju kliķe". Un nav attaisnojuma lamāšanai, vai bija slikta, vai laba spēle, tādus negatīvistus vispār nevajadzētu pie info tīkliem laist. Pretīgi!
, 2011-07-06 20:54, pirms 13 gadiem
Jā, protams. Samierināsimies ar zaudējumiem, priecāsimies par potenciālu, par to, ka kāds izaugs lielajai izlasei. Un turpmāk lielās izlases līmenī regulāri dabūsim iekšās arī no poļiem.
, 2011-07-06 20:55, pirms 13 gadiem
haha tā jau vienmēr.... pēc 2-3 gadiem, nu tik būs... to pašu teica par KV, RG un JB paaudzi. Pagāja stipri vairāk par 2-3 gadiem pirms KV un JB kapās Eirolīgā, taču mums tā vienmēr - jaunie un perspektīvie, skumji
, 2011-07-06 20:58, pirms 13 gadiem
Labi ja divi no šiem jaunekļiem kļūs augsta līmeņa spēlētājiem bet nevajag arī domāt ka šajā čempionātā spēlē bernudārza audzēkņi kuriem tikai jāglauda galviņa. Skatītāji grib redzēt bezkompromisa cīņu. Tieši to un ja viņas nav tad sava devas kritika būs vien jānoklausās un pie tās jāpierod jo sportā un šovbiznesā savādāk nemēdz būt.
, 2011-07-06 21:25, pirms 13 gadiem
Daļēji var piekrist.
Bet nu tiešām nav saprotams, KĀ Bertānu varēja nodraftēt !!!! kur tad ir tas potenciāls ??? Ne tikai visā čempionātā, bet arī LV izlasē ir daudz labāki spēletāji...
, 2011-07-06 21:28, pirms 13 gadiem
DADZIS rakstīja: redz Tev pietiek ar 6. vai 11. vietu.. un nekas nemainīsies..
a kā tad savādāk izaudzinās uzvarētājus ar to uzvarētāju garu iekšā, ja netieksies uz maksimumu..
Tu zini, kas uzvaretaju garam ir maksimums? 1.vieta.
, 2011-07-06 21:29, pirms 13 gadiem
beiziiters rakstīja: Daļēji var piekrist.
Bet nu tiešām nav saprotams, KĀ Bertānu varēja nodraftēt !!!! kur tad ir tas potenciāls ??? Ne tikai visā čempionātā, bet arī LV izlasē ir daudz labāki spēletāji...
Tas, ka kada bridi vai pat turniraa kads ir labaks, nenozime, ka nav si potenciala. Specialistu atsauksmes ne jau pasmaju cilveki izdomaja.
, 2011-07-06 22:20, pirms 13 gadiem
Šī kaut kā tomēr nav tā komanda, ko redzējām pagājušajā gadā un kura izcīnīja bronzas medaļas Eiropas čempionātā. Šogad jo īpaši ir jūtams īsta centra trūkums. Dukulis nav centrs. Centimetru un masas par maz. Es vēl arī īsti nesaprotu, kāpēc Dukulis ir tik lēns. Saņem ļoti labu piespēli zem groza un nevis uzreiz met, bet vēl piedriblē, tā zaudēdams laiku un vietu.
Manuprāt, Bertānam tomēr ir nedaudz zvaigznes galvā. Un īsti negribu piekrist autoram, ka viņš pārāk daudz prasa no sevis. Tad jau būtu labi. Drīzāk viņš par daudz ir sadomājies, ka ir vienīgais pretinieku bieds un komandas glābējs. Pārāk daudz individuālu darbību bez rezultāta.
, 2011-07-06 22:24, pirms 13 gadiem
Paga, paga, zaudējumi kā tādi - tā nav traģēdija. Taču skumji skatīties, ka komanda KATRU spēli kādā brīdī nolaiž rokas, ka kombināciju laukumā vienkārši NAV, ka treneris ir foršs čoms čaļiem, bet nemāk viņus savākt!
Pieredze, meistarība, aukstasinība - tas viss nāk ar gadiem. Bet ja puikām nav SIRDIS un mežoņu cīņasspars, tad...
, 2011-07-06 22:52, pirms 13 gadiem
Jārunā ir par visu kopumā. Jā, protams, šī izlase ir neliela cerību dzirksts, tajā ir vairāki labi spēlētāji, kas varētu kļūt par zvaigznītēm Latvijas basketā (Bertāns, Vecvagars, Siliņš, varbūt arī Dukulis un Timma). Ir bauda karst par savējiem tik augstā līmenī (ieraudzīt pieaugušo izlasi spēlējot par iekļūšanu PČ astotdaļfinālā laikam tuvākajā desmitgadē nebūs lemts). Tomēr tas nenozīmē, ka nevar pakritizēt un dažās pozīcijās pat riktīgi sadot gan komandai, gan Jansonam. Jo ir pilnīgi skaidri redzams, ka mūsējie šajā līmenī spēj cīnīties ar jebkuru komandu, tad kāda vella pēc tas nenotiek, un Latvija paspēlē vienos vārtos (pēdējās spēlēs)? Tāpēc, ka vaina tomēr ir galvās un prātos! Arī Ziedoņa (kuru gan personiski ļoti cienu) virzienā var aizsviest vairākus akmeņus tieši pa pauri. Kāda bija aizsardzība lielākajā daļā spēļu? Tfu, pat atcerēties negribas...
Un uzbrukums, kas lielākoties bija sasteigtas un dažkārt pat individuālas darbības bez jebkādas kombināciju izspēles? Jā, var jau teikt, ka Latvija spēlēja bez īsta piektā numura, taču, ja šādi var apspēlēt austrāļus, tātad varēja argentīniešus, poļus un krievus arī. Taktiskā sagatavotība un kārtīgs smadzeņu presings - tas ir tas, ka pietrūcis treniņos. Varbūt arī kāds kārtīgs vagars, kas sadod ar stibu un neļauj atslābināties, turklāt nav jau informācijas, ko čalīši darīja pēc zaudētiem mačiem...
Kopumā tomēr vēlu šai paaudzei veiksmi, labs un cerīgs materiāls ir, tā turpināt, PUIKAS! Zinu, ka skan nedaudz aizvainojoši, bet par VĪRIEM jūs saukt ir mazliet pāragri - nerādījāt VĪRA dūšu, apņēmību un gribu, tāda jaunkundziska plederēšanās lielākoties bija. Lai top!!!
, 2011-07-06 23:13, pirms 13 gadiem
...toties mūsējie viennozīmīgi bija pasaules čempioni salekšanās un sabakstīšanās disciplīnā pirms katras spēles... gluži kā Miami Heat trijotne....
, 2011-07-06 23:42, pirms 13 gadiem
Skatoties atpakaļ nesenajā pagātnē, tā teikt, with benefit of hindsight, man personīgi šķiet, ka Bertānu ģimenes ambīcijas Dāvim par katru cenu tikt nodraftētam jau šogad, diemžēl sajauca viņam galvu. Būtu pacietušies ar draftu, būtu kopā ar komandu gatavojies kārtīgi tikai U19 - būtu juties pats daudz labāk tagad un arī spēlējis bez liekas pressure. Arī komanda justos labāk un sasniegtu vairāk. Un, domāju, ka vienu sezonu vēlāk, būtu arī augstāk draftā - protams, tikai mans subjektīvais viedoklis.
, 2011-07-06 23:47, pirms 13 gadiem
To, ka šai komandai un tās spēlētājiem ir liels potenciāls, pierādīja spēle pret Austrāliju. Kas notika pēc tam - nezinu, varbūt puiši pārdega. Viņiem jau tagad ir izdevies tas, kas lielajai izlasei vēl pagaidām nav sanācis - būt starp Pasaules labākajiem. Skatoties uz viņiem ir sajūta, ka Latvijas basketbolu vēl nevar norakstīt, kā tas jau gandrīz notika pirms diviem gadiem. Būs labi!
, 2011-07-07 01:57, pirms 13 gadiem
Pēc visa šī pabāla pasakuma prātā palikuši tikai pāris secinājumi:

1/ parasti nodraftētie eiropieši savās nac. izlases tomēr ir līderi - neatkarigi no tā, cik nobrieduši, nenobrieduši, novērtēti vai pārvērtēti... bet nē,mums ir viens no retajiem, kam pretejā loma ir attaisnojama... nu lai tā būtu, tad jau redzēs, kāds būs turpinajums
2/ bija bauda skatīties poļu izlasi darbībā, sniedza mūsu puikiem bezmaksas basketbola apmācību stundu, sak, arī mazāki puikas jums var šo to ieradīt basketbola prasmēs, ne tikai pieaugušās izlases vai NBA zvaigznes
, 2011-07-07 02:51, pirms 13 gadiem
Es, kā pašlaik, nedaudz iedzēris basketa eksperts, kurš ir spēlējis pret daudziem no šiem džekiem. Uzskatu viņiem ir iekšās, un nepaies nemaz ilgs laiks, kad nāks uz āru. Džeki cīnās, viss notiek, viņi cenšas piesaistīt skatītājus, kā atvainojos KV lielās izlases gadījumā nesanāk, un nesanāks. Šie džeki plus paaudze pirms un pēc spēs pierādīt ka dziedāt himnu nav nekas slikts un tas ceļ spārnos. Fani bļauj un viss notiek. Man patīk LV BB Prozit.
, 2011-07-07 09:01, pirms 13 gadiem
Nav pamata kaut ko prasīt no zēniem kamēr čempionāts būs pusprofesionālā līmenī- sakārto savu piemājas dārziņu, tad mēģini kļūt par zemnieku!
, 2011-07-11 09:18, pirms 13 gadiem
Bertāns bija tiiiiik taaaalu no parējiem draftētajiem spēlētājiem un izceltajām zvaigznitem,godīgi sakot pat briesmīgs.....
, 2011-07-12 11:11, pirms 13 gadiem
labs raksts- piekrītu!

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...