Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Stīvens Džerards starp "Viena kluba vīriem"

Stīvens Džerards starp "Viena kluba vīriem"
Stīvens Džerards - kārtējais un viens no slavenākajiem "viena kluba vīru" skaitā būs jau pēc šīs sezonas beigām.
Foto: AFP/Scanpix

Ir tāds neoficiāls klubiņš, kurā ietilpst spēlētāji, kas visu savu karjeru ir aizvadījuši vienā klubā. Tie ir gan slaveni, gan pavisam nepazīstami spēlētāji, vieni ir kļuvuši par sava kluba seju uz visiem laikiem, bet citi jau piemirsti. Futbola sakarā par šo "One-club men" nākas atcerēties Stīvena Džerarda sakarā, kurš nesen paziņoja, ka šī ir viņa pēdējā sezona "Liverpool FC" rindās. Lai kur viņš turpinātu un pabeigtu karjeru, Džerarda vārds pirmām kārtām tiks saistīts ar "Liverpool FC". Un tikai ar "Liverpool FC".

"Liverpool FC" rindās Stīvens Džerards debitēja 1998. gada 29. novembrī Premjerlīgas mačā pret "Blackburn Rovers", kad pēdējās minūtēs nomainīja norvēģi Vergardu Heggemu. Pavisam savā pirmajā sezonā "Liverpool FC" rindās Stīvens Džerards piedalījās 13 spēlēs. Šī viņam ir un paliks 18. sezona kluba rindās. Tas, protams, nav rekords, taču Stīvens Džerards noteikti ir viens no slavenākajiem "viena kluba vīriem" futbolā gan starp tiem, kuri jau beiguši karjeru, gan starp tiem, kuri vēl spēlē.
Futbolistu, kuri savā vienīgajā klubā ir nospēlējuši vai vēl spēlē vismaz desmit sezona ir ļoti daudz. Daudz ir arī to, kuri vienīgajā klubā nospēlējuši 20 un vairāk sezonu. Kā starp vieniem, tā starp otriem ir daudz plašākai publikai maz zināmu spēlētāju, jo daļa no tiem spēlējusi vēl 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta beigās, bet daļa nenāk no tā sauktajām futbola lielvalstīm, savukārt par dažu "viena kluba vīru" statistiku nav īsti precīzu datu. Tā, piemēram, visvairāk sezonu savā vienīgajā klubā - 27 (divdesmit septiņas!) - esot aizvadījis turku futbolists Saits Altinordu, kurš "Altinordu S.K." (paša komandā?!) rindās spēlējis no 1929. līdz 1956. gadam... Toties pavisam kas cits ir brazīliešu vārtsargs Rodžeriu Seni, kurš "Sao Paulo" vārtus sargā jau 25 sezonas (un gūst arī vārtus - pavisam viņa rēķinā ir 123 gūti vārti, kas ir pasaules rekords starp futbola vārtsargiem) un nemaz negrasās beigt karjeru (22. janvārī viņam paliks 42 gadi). Turpina karjeru arī Frančesko Totti, kurš AS "Roma" rindās aizvada jau savu 23. sezonu un arī vēl negrasās beigt spēlēt (drīzāk vēlreiz labos UEFA Čempionu līgas rekordu, kā vecākais vārtu guvējs tajā). Vai tad par "viena kluba vīru" vīru nevar saukt arī argentīnieti Havjeru Dzaneti, kurš no 1995. līdz 2014. gadam spēlēja Milānas "Inter" rindās (jaunākas paaudzes līdzjutēji bija pat ļoti izbrīnīti, uzzinājuši, ka viņš ir argentīnietis nevis itālietis...), kaut gan pirms tam trīs sezonas bija Argentīnas klubos "Tallares" un "Banfield"? Un itālietis Alesandro Delpjero, kurš no 1993. līdz 2012. gadam spēlēja Turīnas "Juventus" (pirms tam - tikai 14 spēles "Padova" rindās, pēc tam, jau karjeras beigās, Sidnejas un Deli klubos)? Un kā tad ar Raulu, kurš Madrides "Real" rindās aizvadīja 17 sezonas (rēķinot arī kluba C komandu, kurā viņš sāka spēlēt), bet vēlāk kļuva savam dzimtajam klubam lieks un ne savas gribas dēļ devās uz Gelzenkirhenes "Schalke 04"?
Starp slavenākajiem "viena kluba vīriem" minami anglis Tonijs Adamss (19 sezonas Londonas "Arsenal"), itālietis Franko Barezi (20 sezonas AC "Milan"), vācietis Klauss Augentālers (16 sezonas Minhenes FC "Bayern"), itālietis Džuzepe Bergomi (20 sezonas Milānas "Inter"), īrs pets Bonners (19 sezonas Glāzgovas "Celtic"), Hosē Antonio Kamačo (16 sezonas Madrides "Real'), anglis Džeimijs Karagers (16 sezonas "Liverpool FC"), anglis Džekijs Čarltons (21 sezona "Leeds United"), spānietis Migels "Chendo" (16 sezonas Madrides "Real"), vācietis Dīters Ailtss (17 sezonas Brēmenes "Werder"), francūzis Žans Luks Etori (17 sezonas AS "Monaco"), itālietis Džiakinto Faketi (18 sezonas Milānas "Inter"), velsietis Raijens Gigzss (24 sezonas "Manchester United"), itālietis Paolo Maldīni (24 sezonas AC "Milan"), spānietis Hosē Anhels Iribars (18 sezonas Bilbao "Athletic"), itālietis Sandro Macola (16 sezonas Milānas "Inter"), portugālis Nene (19 sezonas "Benfica"), krievs Igors Neto (18 sezonas Maskavas "Spartak"), anglis Gerijs Nevils (19 sezonas "Manchester United"), spānietis Karless Pujols (15 sezonas FC "Barcelona"), viņa tautietis Manuels Sančiss (18 sezonas Madrides "Real"), brazīlietis Niltons Santušs (16 sezonas "Botafogo"), vācietis Tomass Šāfs (17 sezonas Brēmenes "Werder"), anglis Pols Skoulzs (19 sezonas "Manchester United"), vācietis Ūve Zēlers (19 sezonas "Hamburger SV"), leģendārais krievu vārtsargs Ļevs Jašins (22 sezonas Maskavas "Dinamo"), viņa čehu kolēģis Františeks Plānička (16 sezonas Prāgas "Slavia'), vācietis Mihaēls Corks (17 sezonas Dortmundes "Borussia")... Saraksts iznāktu daudz, daudz garāks, ja pieminētu vēl arī kaut vai ne slavenus, bet tikai pazīstamus futbolistus.
Katrs no šiem vīriem un daudzi nepieminētie "viena kluba vīri" ir iemantojuši savu klubu līdzjutēju milzīgu cieņu par uzticību, katrs no viņiem ir sava kluba seja. Tāds ir ir arī Stīvens Džerards, kurš pēc sezonas papildinās "viena kluba vīru" skaitu.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-01-05 17:34, pirms 9 gadiem
Interesants raksts, lai gan daudzi nav viena kluba vīri, bet ir spēlējuši arī citos. Es par tādiem varētu uzskatīt tos, kuri sāk trenēties kādā futbola akadēmijā un visu karjeru spēlē klubā, kuram pieder šī akadēmija!

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...