Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:426, Did:0, useCase: 3

Agris Kazeļņiks: "Agrāk visu darīju tikai ar spēku"

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Agris Kazeļņiks: "Agrāk visu darīju tikai ar spēku"
Agris Kazeļņiks pirms došanās uz pasaules spēkavīru čempionātu Dienvidāfrikas Republikas pilsētā Sansitijā
Foto: Ritvars Raits

Rīt, 15. septembrī, ogrēnietis Agris Kazeļņiks startēs pasaules spēkavīru čempionātā, kas notiks Dienvidāfrikas Republikas pilsētā Sansitijā. Tieši pirms viņa došanās uz Āfriku «OVV» izjautāja Agri par šīm sacensībām un citiem spēkavīru mačiem.

Šosezon tev ļoti maz iznāca startēt Latvijā?
Jā – Spēkavīru čempionātā man bija tikai divi starti – Kandavā es vinnēju, bet Valmierā paliku otrais. Uz citiem posmiem netiku, jo tie sakrita ar Čempionu līgas sacensībām.

Čempionu līga jau vēl nav beigusies, kā tev tur veicas?
Nē, nav beigusies – fināls paredzēts oktobra beigās Ukrainā, bet līdz tam vēl būs posmi Slovākijā un Ungārijā. Iepriekšējais posms notika Serbijā, tur es izcīnīju 2. vietu un kopvērtējumā tagad esmu trešais.

Ja jau tu izvēlies startēt Čempionu līgā, nevis Latvijā, tur droši vien var kaut ko arī nopelnīt?
Nu, protams, tas man ir tā kā otrs darbs. Lai gan arī Latvijas Spēkavīru čempionātā nav nemaz tik slikti, jo mums ir savs balvu fonds, piemēram, posma uzvarētājs iegūst 200 latus, bet kaut ko saņem visi dalībnieki. Vismaz šosezon tā vēl bija. Kā būs nākamgad, ņemot vērā krīzi, tagad grūti teikt, jo nav viegli atrast sponsorus.

Sponsoru Spēkavīru čempionātam it kā ir daudz, turklāt viņi iegūst lielu publicitāti kaut vai ar televīzijas starpniecību?
Jā, sponsoru mums daudz, bet ar naudu tomēr ir tā, kā ir... Var piekrist, ka publicitāte mūsu sponsoriem ir liela, tomēr es pats arī šogad esmu saskāries ar sponsoru meklēšanu, jo Latvijas ekonomikai šobrīd nav tie labākie laiki.

Tavs nākamais starts paredzēts jau pavisam drīz – pasaules čempionātā.
Jā, 14. septembrī Dienvidāfrikas Republikas pilsētā Sansitijā sāksies pasaules čempionāts spēkavīriem «The World’s Strongest Man», kurā piedalīšos arī es. Turp izlidošu 10. septembrī.

Vai aklimatizēties paspēsi? Dienvidāfrikā tagad ir pavasaris?
Domāju, ka jā, bet tā nav vienīgā problēma. Piemēram, šodien man piezvanīja Raimonds [Bergmanis – R.R.] un jautāja, vai man ir tabletes. Kad pārjautāju, kādas tieši, ja man nekas nesāp, viņš paskaidroja, ka profilaksei pret malāriju. Dabūju pasūtīt, bet tās arī maksā 40 latus...

Tu jau esi startējis pasaules čempionātā?
Jā, pagājušajā gadā piedalījos pasaules čempionātā, kas notika Maltā, bet neiekļuvu finālā.

Un kā šoreiz ar izredzēm iekļūt finālā, vai apakšgrupas sastāvs jau zināms?
Sastāvs ir zināms, un manā grupā ir viens izteikts favorīts – lietuvietis Židrūns Savickas, kurš, teikšu, ir ārpus konkurences, jo viņu uzreiz varēja laist finālā. Ar pārējiem gan es varētu pacīnīties – ir viens kanādietis – Luis-Filips Žans, Lorens Šalejs no Anglijas, amerikānis Niks Bests un austrālietis Varriks Brants.

Tie pārējie, izņemot Savicku, nav īpaši dzirdēti?
Daudz dzirdēts par viņiem nav, tomēr viņi ir tādi paši kā es – var «izšaut» jebkurā brīdī. No apakšgrupas tālāk tiks divi sportisti.

Vai vingrinājumi jau zināmi?
Jā, apakšgrupā būs «fermera pastaiga», «Apolona stienis» – jāceļ smagums virs galvas uz reižu skaitu, tad vēl būs «Āfrikas vairogs» – jānes smagums uz tālumu, smaguma celšana no zemes (jānotur uz izturību), kā arī vēl būs stafete, par kuru pagaidām nav zināms, kas tajā paredzēts.

Izskatās, ka šie vingrinājumi varētu būt tev parocīgi?
Jā, tā arī ir, izņemot varbūt «Āfrikas vairogu», jo tajā vingrinājumā vairāk vajadzīga izturība. Es gan esmu speciāli patrenējies, jo mums arī ir vairogs, tikai Latvijas, nevis Āfrikas kontūras formā, ar to tad arī mēģinu noiet, cik tālu varu.

Tev šogad neizdevās izvairīties no traumām?
Tā bija, ka šovasar man atkal iesāpējās celis. To traumu es dabūju pagājušajā rudenī Maltā. Domāju, ka pēc šīs sezonas nāksies taisīt operāciju, jo sāpes brīžiem atjaunojas. Ceļgals ļoti svarīgs tieši vairoga nešanas vingrinājumā. Pagaidām nākas iztikt ar pretsāpju līdzekļiem...

Delegācija, kas tevi pavadīs uz pasaules čempionātu, ir liela?
Nē, ar mani kopā brauks tikai Raimonds Bergmanis, jo tās izmaksas tomēr ir ļoti lielas. Raimonds ir ļoti labs palīgs, jo pats ir pieredzējis, var palīdzēt ar padomiem taktikā, saskaita punktus un pasaka priekšā, kurā vingrinājumā vajag izlikties, bet kurā var piebremzēt. Latvijas spēkavīriem viņš skaitās tāds kā tētis, vismaz mēs visi viņu tā saucam.

Tavs brālis Ivars šī gada Latvijas spēkavīru čempionātā izcīnīja 3. vietu. Vai tu paredzēji, ka tā varētu būt?
Es ļoti cerēju, jo brālis bija labā formā, bet viņš mani tomēr pārsteidza, jo čempionāta posmos nostartēja ne pārāk labi. Pirms fināla, kad es braucu uz pasaules čempionāta atlases sacensībām, redzēju, ka Ivars ir ļoti nobriedis pacīnīties par godalgotu vietu. Malacis! Vēl smukāk būtu, ja arī es būtu uz pjedestāla kopā ar brāli – tas mums abiem ir tāds sapnis. Domāju, ka nākamgad Latvijas čempionātā būs lielāka intriga, jo vairāk startēšu Latvijā, vismaz finālā noteikti. Čempiona tituls tagad ir aizgājis uz Preiļiem, bet vajadzētu to dabūt atpakaļ uz Ogri.

Runājot par Preiļiem – šovasar pat divas reizes redzēju, kā startēja Artis Plivda. Viņš vienkārši plosījās, vismaz Ogres posmā noteikti. Kā tu domā, vai spēsi viņu atkal pieveikt, ja abi būsit labā formā?
Būtu interesanti. Ir vingrinājumi, kas viņam parocīgāki, ir, kas man labāk padodas. Domāju, ka varu ar viņu cīnīties. Zinu, ka Artis ir ļoti spēcīgs, jo pats viņu trenēju. Redzu, kā viņš progresē, un zinu, uz ko ir spējīgs. Latvijas čempionāta fināla pirmajā dienā gan Artis nostartēja samērā vāji, bet, zinot otrās dienas vingrinājumus, es jau prognozēju, ka viņš būs pirmais.

Kurš no jaunajiem Latvijas spēkavīriem šovasar patīkami pārsteidza?
Iepriecināja Didzis Zariņš. Viņš iekļuva arī finālā un, ja nemaldos, izcīnīja 8. vietu. Arī Didzim ir ļoti labs progress. Vēl varu teikt, ka no jaunajiem mani pārsteidza mans brālis. Fināla pirmajā dienā Ventspilī viņam bija ļoti labi rezultāti. Ja vēl Ivars būtu paklausījis Raimondu, domāju, ka pat Artim būtu grūti atgūt zaudēto un apsteigt manu brāli.

Kuri gadi spēkavīriem ir paši labākie?
Pēc savas pieredzes varu teikt, ka vislabākos rezultātus var sasniegt pēc 33 gadu vecuma. Ja agrāk es visu darīju tikai ar spēku, tagad daru arī ar prātu un ar tehniku. Pareiza tehnika kopā ar pieredzi ļoti daudz ko dod. Arī stress sacensību laikā tagad vairs nav tik liels.

Cik ilgi vēl plāno startēt?
Domāju, ka līdz 40 gadiem noteikti. Bet arī pēc tam droši vien nepametīšu šo sporta veidu, bet patrenēšu jaunos.

Vai par citiem sporta veidiem arī interesējies?
Jā, man ļoti patīk hokejs, arī pasaules klases futbols. Pats agrāk trenējos brīvajā cīņā, uzspēlēju arī futbolu. Tagad gan ar manu svaru skriet nav ieteicams – pārāk liela slodze kājām un mugurai. Žēl, protams, ka Ogrē vairs nav tāda hokeja, kāds bija «bebru» laikā. Toreiz Latvijas čempionātā bija ļoti labs līmenis. Tagad sekoju līdzi Rīgas «Dinamo», ja sanāk, aizbraucu arī uz viņu spēlēm. Malači!

Nu ko, atliek tikai novēlēt Agrim labi nostartēt pasaules čempionātā, bet nākamgad atgūt Ogrei Latvijas spēkavīru čempiona titulu, turklāt tā, lai viņa galvenais konkurents uz uzvaru būtu brālis Ivars. Lai tev veicas, Agri!

Izmantotie resursi:
Ogres Vēstis Visiem

  +3 [+] [-]

, 2010-09-14 07:49, pirms 14 gadiem
Laba intervija sanākusi! Lai veicas tikt ārā no apakšgrupas!

  +2 [+] [-]

, 2010-09-14 09:04, pirms 14 gadiem
šis manā dzīvoklī uzstādija gāzes skaitītāju
nekādu problēmu, joprojām darbojas kā jauns

  -1 [+] [-]

, 2010-11-13 21:20, pirms 13 gadiem
šis uz mani sabrēca rupji stāvvietā, kad palūdzu nenobloķēt manu mašīnu.
rupeklis, es vīlos šajā cilvēkā, pirms tam likās sakarīgs vecis
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja