Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Autors: Kārlis Ozols

Ščerbatihs: "Ar treneri mums ir nelielas cerības, ka Koha varētu atgriezties"

Ščerbatihs: "Ar treneri mums ir nelielas cerības, ka Koha varētu atgriezties"
Viktors Ščerbatihs. Foto: lsfed.lv

Vakardien par sportistes karjeras noslēgšanu paziņoja 22 gadus vecā Rebeka Koha. Pēc lielā paziņojuma nākamās dienas rītā portāls Sportacentrs.com sazinājās ar Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidentu Viktoru Ščerbatihu un svarcēlājās ilggadējo treneri Eduardu Andruškeviču.

Gan Ščerbatihs, gan Andruškevičs par galveno iemeslu, kāpēc Rebeka izlēma priekšlaicīgi noslēgt karjeru, neuzskatīja neseno pievēršanos islāmam vai saderināšanos ar Kataras diska metēju Moazu Mohamedu Ibrahimu. Andruškevičs atklāja, ka Rebeka jau pirms tam bija teikusi, ka varētu noslēgt karjeru tieši pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm, kurām sākotnēji bija jānorisinās 2020. gadā. Bet, sākoties pandēmijai, olimpiāde tika pārcelta, tomēr Rebeka tik un tā vēlējās noslēgt karjeru jau šogad.

"Neteikšu, ka gribēju raudāt, bet palika skumji, jo meitene sportā izdarīja ļoti daudz," teic Ščerbatihs. "Ar to traumu nevar zināt, vai viņa melo. Tomēr nedomāju, ka viņa to darīja speciāli, lai netrenētos. Varbūt viņai tiešām sāpēja kājas. Nedomāju par Rebeku sliktas domas, lai pateiktu, ka viņa to darīja speciāli. Tas ir liktenis, nu ko darīt. Ja šogad nepārceltu olimpiskās spēles, tad viņa tiešām saņemtos un viss būtu kārtībā, bet pēc olimpiādēs pārcelšanas viņa, iespējams, atslābināja nervus. Rebeka atslābināja savu ķermeni, un izšāva tie ceļi. Varbūt grūti atrast, kas pa vainu, jo arī dakteri meklēja to vietu un kā to izārstēt."

"Grūti pateikt, cik daudz tās sāpes traucēja dzīvot. Viņa teica, ka var staigāt, bet nespēj pietupties. Ja viņai ir grūti pietupties, tad tā mikrotrauma ir smaga, jo spiež uz nervu, ko ir grūti izārstēt. Varbūt vajadzīgs laiks, lai organisms pats laika gaitā izlabotu šo problēmu. Tāpēc šobrīd saku - jāpagaida. Cerības vēl ir. Viņa nav ne veca, ne jauna. Viņa ir tādā vecumā, kurā var nostartēt vēl vienā olimpiādē," cerības par Kohas atgriešanos saglabā Ščerbatihs.

"Varbūt pēc pusgada viņa piezvanīs trenerim un teiks, ka varam pamēģināt, bet šodien viņa atpūtīsies, tiks galā ar sāpēm un, kas zina, pēc pusgada smaidīga piezvanīs un atkal mēģinās sportot. Ar treneri mums ir nelielas cerības, ka viņa varētu atgriezties."

"Viņai bija vēl cita problēma ar ceļiem. No februāra sāka nedaudz mazāk trenēties, jo sāpēja ceļi. Viņa trenējās, viss bija kārtībā un pat ar visām traumām palika spēcīgāka. Kad paziņoja, ka olimpiādes nebūs, viņa pēc kāda laika trenerim pateica, ka sāp vēl vairāk nekā iepriekš," sāpes ceļos uzsver Ščerbatihs.

"Kad tavs ķermenis un smadzenes saprot, ka drīzumā būs olimpiskās spēles, vajag arī morāli sagatavoties. Bet, kad pasaka, ka olimpiskās spēles pārceltas par vienu gadu, nervi automātiski atbrīvojas. Varbūt tobrīd viņa atbrīvojās, un vēl vairāk sāka sāpēt ceļi, ka pat nevar trenēties. Ja sākumā bija mazas sāpes, tad pēc tam lielas. Tas, manuprāt, ir tāpēc, ka pārcēla olimpiādi. Sportisti mani sapratīs, bet parastie cilvēki, kas neceļ smagus svarus, teiks: "Kā tā var būt?" Pats divas nedēļas pēc starta olimpiskajās spēlēs nevarēju saņemties trenēties, jo nesapratu, kas man ir jādara. Ja uz olimpiādi gatavojos četrus gadus, tad pēc lielā starta kādas divas nedēļas vairs nevaru saņemties. 2004. gadā pat nevarēju saņemties mēnesi - gāju uz zāli un nezināju, ko darīt."

"Man bija 36 gadi, kad noslēdzu karjeru, bet viņai tikai 22. Ja man 36 gados pateiktu, ka olimpiādi pārcels par vienu gadu, tad man tādā vecumā būtu grūti saņemties, tomēr viņa ir jauna. Rebeku apstādināja traumas, bet mani -vecums," viedokli pauž Ščerbatihs.

Tikmēr Kohas ilggadējais treneris Eduards Andruškevičs atzina, ka 2020. gadā uz Tokijas olimpiskajām spēlēm svarcēlāja būtu izcilā formā, tomēr lielo sporta forumu pārcēla. "Viņa bija gatava darīt visu. Kad sākās koronavīruss, marta sākumā Latvijas čempionātā viņa parādīja labus rezultātus. Domāju, olimpiādē viņa izrautu 107 kilogramus un izgrūstu 127-128kg. Bet sākās koronavīruss, un Eiropas čempionāts no aprīļa tika pārcelts uz rudeni, vēlāk pārcēla arī olimpiādi. Pēc tam Rebeka teica, ka nevar vēl vienu gadu gaidīt. Gribēja pabeigt karjeru jau šogad. Viņa arī pirms tam man teica, ka visu mūžu necels stieni un ka tā varētu būt pēdējā olimpiāde, bet tomēr vēlas nostartēt, " Andruškevičs atklāj, ka Koha jau pirms tam bija domājusi par karjeras noslēgšanu.

"Gada sākumā bija labi. Pēc Latvijas čempionāta bija paredzēts doties uz Eiropas čempionātu, kur viņa būtu gatava pacelt vairāk nekā 105kg (raušanā) un 126-127kg (grūšanā). Olimpiskajās spēlēs paceltu vēl vairāk. Ja nepārceltu olimpiādi, viņa 100% Tokijā startētu."

"Iepriekš jau teicu, ka daudziem sportistiem pēc tādām slodzēm sāp mugura un ceļi. Kad dakteri Rebeku pārbaudīja, atklāja iekaisumu, bet nebija tik traki. Arī visu laiku vēlējās, lai viņai būtu privātā dzīve. Tad sākās mīlestība. Varbūt arī mīlestības dēļ beidza karjeru, bet nevaru to komentēt, jo neesmu viņas vietā. Tomēr citi arī pēc apprecēšanās turpina sportot," teic Andruškevičs.


, 2020-08-06 16:20, pirms 4 gadiem
Kohai diemžēl tur vairs nekādas teikšanas nav..
, 2020-08-06 16:34, pirms 4 gadiem
kā tad. tikko būs gredzens pirkstā, tā visam būs čau. Viņa būs tā muhameda privātīpašums un pat sazvanīt diez vai viņu varēs. Bet cerība ir laba lieta tas gan fakts
, 2020-08-06 16:39, pirms 4 gadiem
Nevar pielīdzināt sievietes sportā vīriešiem, it īpaši svarcelšanā! Nevar iedomāties, ka sieviete varēs celt smagumus līdz 36 kā Ščerbatihs, piemēram, un pēc tam vēl bērnus radīt...
, 2020-08-06 17:10, pirms 4 gadiem
Var necērēt un aizmirst. Tagad viņa ir sava vīra īpašums un neko pati neizlems. Nu gandrīz tas pats, kad cilāja štangu jūsu uzraudzībā, tikai bišķi stingrāk.
, 2020-08-06 18:20, pirms 4 gadiem
Mana parlieciba ir sada- meitene vienkarsi aizmuka no si zzs aksta- putkins un psrs- zzs bezsmadzenu podi...
, 2020-08-06 21:01, pirms 4 gadiem
Saprotams lēmums no Kohas puses. Meitene jau no padsmit gadu vecuma ir profesionāla svarcēlāja, visu laiku uzmanības centrā, visu laiku divu skarbo "tētuku" ielenkumā, kas sit pa pirkstiem un neļauj neko no tā, kas ir pašsaprotami jebkurai normālai pusaudzei.
Meitene vienkārši grib beidzot dzīvot normālu cilvēka dzīvi. Te grūti kādam kaut ko pārmest.
, 2020-08-06 23:23, pirms 4 gadiem
Visiem būs labāk ja par viņu neko vairs nedzirdēsim, lai cep pankūkas savam pincim!
, 2020-08-06 23:23, pirms 4 gadiem
Principā Koha pieņēma pilnīgi normālu lēmumu, te vienkārši cilvēku prātos emocijas sakāpināja tas musulmanisms, bet nu ja būtu beigusi karjeru bez tāda pavērsiena, tad te visticamāk būtu 0 sašutuma un visi izteiktu tikai atbalstu un sapratni (par ar to visu, ka olimpiāde tuvu) - ka tas ir tikai normāli, ka jaunai sievietei tomēr veselība un privātā dzīve tomēr ir svarīgāka par štangas celšanu.
, 2020-08-07 01:24, pirms 4 gadiem
Žēl... Rebeka vēl ļoti jauna un varēja daudz sasniegt sportā.
Nu neko... šobrīd viņai citas prioritātes.
Bet Viktors var necerēt uz atgriešanos...
Muhameds neļaus...
, 2020-08-07 05:18, pirms 4 gadiem
Kas ta tusēt vairs vispār nevarēs?!
, 2020-08-07 08:03, pirms 4 gadiem
playthegame rakstīja: Saprotams lēmums no Kohas puses. Meitene jau no padsmit gadu vecuma ir profesionāla svarcēlāja, visu laiku uzmanības centrā, visu laiku divu skarbo "tētuku" ielenkumā, kas sit pa pirkstiem un neļauj neko no tā, kas ir pašsaprotami jebkurai normālai pusaudzei.
Meitene vienkārši grib beidzot dzīvot normālu cilvēka dzīvi. Te grūti kādam kaut ko pārmest.
Haha! Tagad nu gan normālu cilvēka dzīvi viņai neredzēt!
, 2020-08-07 08:55, pirms 4 gadiem
"Ir 21. gadsimts, ir svarcelšana, cilvēki lido kosmosā! Kapēc viņa nevarētu atgriezties?!"
, 2020-08-07 11:46, pirms 4 gadiem
Alpaville rakstīja: Haha! Tagad nu gan normālu cilvēka dzīvi viņai neredzēt!
Rebekai ir citādāki uzskati par normālu dzīvi nekā tev. Tas ir viņas lēmums un viņas dzīve, un lai viņai veicas.
, 2020-08-07 11:49, pirms 4 gadiem
Viktoram divi Saeimas sasaukumi smadzenes nav iestādījuši. Kā var izbijis svarcēlājs kaut ko tik stulbu runāt. Kādas vēl cerības?
Koha vēl strauji augot ir likusi lielus smagumus uz ceļu locītavām, kuri 95% ir nepareizi izveidojušies un paātrināti dilst + veidojas iekaisums. Tās runas, ka "traumu pilnībā izārstēs laiks" ir totāls idiotisms, jo ar to Kohai ir tagad vienkārši jāsadzīvo.
, 2020-08-07 14:26, pirms 4 gadiem
Nav izslēgts ,ka viņa ir dopingotāju sarakstā.varbūt viņai ļāva aiziet....
https://sports.tvnet.lv/6989814/ska...
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.
Tokijas olimpisko spēļu čempions Nauris Miezis. Foto: Reuters/Scanpix
22

LOV vasaras sastāvā apstiprina 132 sportistus no 32 sporta veidiem

Latvijas Olimpiskā vienība paziņojusi, ka šī gada vasaras sastāvam apstiprināti 132 sportisti no 32 dažādiem sporta veidiem. No tiem 20 iekļauti zelta sastāvā, 38 sudraba, bet veseli 74 - bronzas. Daļai sportistu neiekļūšanas gadījumā Parīzes olimpiskajās spēlēs atbalsts tiks pārtraukts.