Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Pēc 23 gadiem Francijai pasaules čempions riteņbraukšanā, Skujiņš 29. vietā

Pēc 23 gadiem Francijai pasaules čempions riteņbraukšanā, Skujiņš 29. vietā
Žulians Alafilips. Foto: Reuters/Scanpix

Pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā grupu braucienā Toms Skujiņš ierindojās 29. vietā, bet Krists Neilands finišēja 58. vietā. Par čempionu kļuva Francijas sportists Žulians Alafilips.

Svētdien Itālijas pilsētā Imolā par jauno pasaules čempionu šosejas riteņbraukšanā elites grupā kļuva Francijas riteņbraucējs Žiljēn Alafilips.No Latvijas riteņbraucējiem Toms Skujiņš 177 dalībnieku konkurencē finišēja 29. vietā, bet Krists Neilands bija 58.

Pasaules čempionāta šosejas riteņbraukšanā kulminācija tika sasniegta svētdien. Par godalgām grupas brauciena sacensībās visas dienas garumā sacentās elites vīri. Sacensību starts tiks dots leģendārajā Imolas auto trasē.
Kopējais distances garums sasniedza 258 kilometrus, kas bija sadalīti deviņos apļos. Katrā no apļiem tika iekļauti divi izteikti kāpumi un tiem sekojoši tehniski, kā arī šauri nobraucieni. Trase kopumā jāvērtē kā ļoti smaga. Par to liecināja vairāk nekā 5000 augstuma metri, ko sportisti pievarēja, kā arī kāpumu stāvuma pakāpe, kas vietām pārsniedza 20 procentus.

Latvijas godu tik nozīmīgajās sacensībās aizstāvēja trīs vīri. Sekmīgi “Tour de France” pabeigušie – Toms Skujiņš un Krists Neilands, kā arī nesen kā par Latvijas čempionu kļuvušais Viesturs Lukševics. Mūsu vīri sacensībām gatavojās lieliskā noskaņojumā, paužot gatavību parādīt savu labāko sniegumu.

Galveno favorītu pulkā bija jāmin tādi braucēji kā – “Tour de France” triumfu guvušais slovēnis Tadejs Pogačars, viņa tautietis Primožs Rogličs. Franču līderis bija Žiljēns Alifilips, dāņiem Jabobs Fuglsangs, beļģiem Vouts Van Ārts, nīderlandiešiem Toms Dumulens, spāņiem Mikels Landa, bet poļiem Mihals Kvjatzkovskis.

Drīz vien pēc tehniskā starta, kas atradās pēc izbraukšanas no Imolas trases, izveidojās dienas atrāviens. Sākotnēji vienatnē atrāvās kazahs Dmitrijs Fomkins, bet vēlāk viņam pievienojās vēl seši vīri, tostarp norvēģis Torstens Trāens un vācietis Jonass Kočs. Bēgļu pārsvars auga ļoti vienmērīgi, vienubrīd sasniedzot vairāk nekā sešas minūtes. Distances vidusdaļā gan atrāviens sāka izirt. Visilgāk vadībā noturējās tieši Norvēģijas un Vācijas sportisti.

Pilnībā atrāviens tika panākts 60 kilometrus pirms finiša. Jaudīgu sniegumu grupas priekšā demonstrēja franči. Pēc atrāviena likvidēšanas pēdējos divos ar pusi apļos arī sākās lielā cīņa. Kāpumos kāpinot tempu arvien vairāk braucēju zaudēja kontaktu no grupas. Viņu vidū arī labu darbu padarījušais Viesturs Lukševics.

Nopietns pavērsiens notika priekšpēdējā apļa kāpumā, kad solo izrāviens padevās “Tour de France” kopvērtējuma uzvarētājam Tadejam Pogačaram. Slovēnis ilgu laiku bija nelielā vadībā, kamēr sekotāju grupiņā līdera lomu uzņēmās beļģi. Pie Pogačara pārcelties spēja Toms Dumulēns, tomēr abi titulētie vīri jau mirkli vēlāk tika panākti. No Latvijas braucējiem līderu grupiņu spēja atkal panākt Toms un Krists, tomēr pēdējā aplī kontakts stāvajā kāpumā tika zaudēts.

Izšķirošie notikumi risinājās 12 kilometrus pirms finiša, kad vienatnē no visiem atrāvās Alafilips. Franču riteņbraucējs pēc vairāk nekā 6 stundu un 30 minūšu garas sacīkstes bija saglabājis kājās neticamu ātrumu.
Lai arī kā necentās konkurenti, panākt līderi viņi nespēja. 28 gadus vecais riteņbraucējs piepildīja vienu no saviem lielākajiem karjeras mērķiem – kļuva par pasaules čempionu. Distancē viņš pavadīja 6 stundas 38 minūtes un 24 sekundes.

Ļoti sīva cīņa notika par pārējām vietām uz goda pjedestāla. Otro vietu izcīnīja beļģis Van Ārts, bet trešais bija Šveices talants Maks Hiršī, kurš par pāris milimetriem pārspēja 2014. gada pasaules čempionu Mihalu Kvjatkovski no Polijas. Sešiniekā iekļuva arī – dānis Jakobs Fūglsangs un slovēnis Primožs Rogličs.

Toms Skujiņš smagajā trasē finišēja 29. vietā, tādējādi otro gadu pēc kārtas iekļūstot TOP 30. Carnikavietis finišēja 3 minūtes un 40 sekundes aiz uzvarētāja. Tikmēr Krists Neilands finiša līniju šķērsoja vienatnē un ieņēma 58. vietu. Viesturs Lukševics palīdzēja abiem mūsu līderiem, finišu pats nesasniedzot. Finišēja vien 88 no 177 dalībniekiem. Viņu vidū nebija nevienas citas Baltijas valstu riteņbraucēja Aiz Skujiņa muguras palika labākie norvēģi, briti, amerikāņi, krievi, čehi un ļoti daudz citu lielvalstu pārstāvju.

Pasaules čempionāts riteņbraukšanā, grupas brauciens, vīrieši

V.SportistsValstsLaiks
1.Ž. AlafilipsFrancija6:38:34
2.V. van ĒrtsBeļģija+24
3.M. HiršiŠveice+24
4.M. KvajtkovskisPolija+24
5.J. FuglsangsDānija+24
6.P. RogličsSlovēniija+24
29.T. SkujiņšLatvija+3:40
58.K. NeilandsLatvija+16:20

Izmantotie resursi:
https://www.uci.org/road/news/2020/...


, 2020-09-27 21:01, pirms 4 gadiem
Normāli priekš latviešiem. Malači visi trīs!
, 2020-09-27 22:34, pirms 4 gadiem
Malači.
Būs tik labāk nākotnē.
, 2020-09-27 23:00, pirms 4 gadiem
Finišēja tikai 88 ?!?! Vai tā vienmēr ir PČ, ka puse izstājās? Kāpēc tad vispār piedalīties? Varbūt kāds var iekomentēt?? Tai pat nesenajā Tour de France vairāk kā 100 velobraucēju izturēja 20 dienas pēc kārtas.... Musējos abus vēl 60k pirms finiša varēja manīt vadošajā grupā....
, 2020-09-27 23:23, pirms 4 gadiem
sandza rakstīja: Finišēja tikai 88 ?!?! Vai tā vienmēr ir PČ, ka puse izstājās? Kāpēc tad vispār piedalīties? Varbūt kāds var iekomentēt?? Tai pat nesenajā Tour de France vairāk kā 100 velobraucēju izturēja 20 dienas pēc kārtas.... Musējos abus vēl 60k pirms finiša varēja manīt vadošajā grupā....
Neredzēju, bet, visticamāk, laika limits. Otrkārt, tā nav tūre, kur rīt var nospīdēt vai turpināt pildīt komandas lēmumus, atkriti, kāp nost un basta. Treškārt, gan jau ka piedalās kāds ducis čaļu no ne-velo valstīm.
, 2020-09-27 23:27, pirms 4 gadiem
sandza rakstīja: Finišēja tikai 88 ?!?! Vai tā vienmēr ir PČ, ka puse izstājās? Kāpēc tad vispār piedalīties? Varbūt kāds var iekomentēt?? Tai pat nesenajā Tour de France vairāk kā 100 velobraucēju izturēja 20 dienas pēc kārtas.... Musējos abus vēl 60k pirms finiša varēja manīt vadošajā grupā....
Ievelk, strādā uz līderiem, tur tempu.
Tour de France citreiz peletons vienkārši novelk posmu un tik jāatmin, un sprinteri novinnē, šeit katram sava loma, lai palīdzētu savas valsts favorītam.
, 2020-09-28 04:13, pirms 4 gadiem
Toms gan vēl pēdējā aplī, vienā no kalniem, bija redzams līderu vidū.
, 2020-09-28 13:39, pirms 4 gadiem
29.vieta tādā kompānijā - lielisks rezultāts! Uz kaut ko vairāk cerēt būtu naivi !
, 2020-09-28 16:41, pirms 4 gadiem
Viss aizraujošākas sacīkstēs kādas sanācis redzēt.
Beļģijas komanda strādāja viss labāk un arī pārējās top komandas- Francija, Itālija, Spānija. Pogačars arī biški paspīdēja. Uzvarēja stiprākais.
Daudzi izstājas tāpēc kad piedalās daudzi pusprofsionaļi līdzīgi kā Luksevics. Netur līdzi Pro tour braucējiem. PČ atšķirība no vienas dienas sacikstēm, tomēr cenšas finišēt, ja nav kāds velo efekts vai kas cits.
Emīls Liepiņš. Foto: LRF

Liepiņam 95. vieta Romandijas velobrauciena pirmajā posmā

LETA. Latvijas riteņbraucējs Emīls Liepiņš trešdien ierindojās 95. pozīcijā UCI Pasaules tūrē iekļautā daudzdienu velobrauciena "Tour de Romandie" pirmajā posmā.
Ģ.Harkins un O.J.Skrapcis uz pjedestāla. Foto: LRF.

Latvijas riteņbraucējiem panākumi Lietuvā un pieredze Beļģijā

Olivers Jēkabs Skrapcis un Ģirts Harkins izcīnījuši godalgas Lietuvā notiekošajās valsts mēroga šosejas riteņbraukšanas sacensībās. Tikmēr Kate Ketrīna Skujiņa Beļģijā finišēja 54. vietā prestižās “Gent – Wevelgem” U17 grupas velobraucienā.
Toms Skujiņš
Foto: Getty Images
1

Skujiņam jauns karjeras rekords – 28. vieta pasaules rangā

Trīs vietu kāpumu aktuālajā UCI Pasaules rangā šosejas riteņbraukšanā veicis Baltijas valstu šobrīd vadošais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš, kurš tagad ieņem sev rekordaugsto 28. vietu. Nāciju rangā Latvija 124 valstu konkurencē saglabā 23. pozīciju, kas dod četras vietas dalībai šī gada Pasaules čempionātā.