Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Bogdanovičam 13. vieta ''Baltic Chain tour'' otrajā posmā; rīt Latvijas posms

Toms Markss
Toms Markss

Bogdanovičam 13. vieta ''Baltic Chain tour'' otrajā posmā; rīt Latvijas posms
Māris Bogdanvovičs
Foto: Kaspars Suškevičs

Sestdien Tartu apkaimē aizvadīts ''Baltic Chain tour'' daudzdienu velobrauciena otrais posms. Uzvaru 158,9 kilometru garajā distancē, kurā tika iekļauts arī grants posms, svinēja Igaunijas izlases riteņbraucējs Karls Patriks Lauks. No Latvijas riteņbraucējiem visaugstāk finišēja Māris Bogdanovičs, kuram 13. vieta. Svētdien gaidāms Latvijas etaps.

Pēc piektdien aizvadītā “Baltic Chain tour” daudzdienu velobrauciena pirmā posma Tallinas apkaimē, peletons un komandu apkalpes pārcēlās uz Tartu apkaimi. Sestdien šeit norisinājās 158,9 kilometru garais otrais posms. Distancē tika iekļauts astoņus kilometru garš grants posms, kurā varēja gaidīt virkni pavērsienu. Pie tam, sportisti šo posmu veica divas reizes. Tika pievarēti arī citi īsāki zemes ceļu posmi. Lai arī laika apstākļi bija braukšanai pateicīgāki nekā vakar, savu iespaidu atstāja vējš.

Distances sākuma daļā vēja iespaidā grupa sadalījās, tomēr vēlāk sabrauca kopā. Atrāvienā spēja aizbraukt pa vienam riteņbraucējam no Vācijas un Lietuvas. Grants posms bija astoņus kilometrus garš. Jau pirms tā grupā notika kritiens, kurā latvieši nebija iesaistīti. Grants sektors nesaudzēja vairākus favorītus. Riepas plīsums piemeklēja Andžu Flaksi, igauņu līderi Normanu Vahtru un vēl vairākus citus riteņbraucējus. Neiztika bez jauniem kritieniem.

Grupas galvgalī atradās vien ap 30 sportistiem, tostarp Māris Bogdanovičs, Andris Vosekalns un Kristers Ansons. Šī kompānija vispirms panāca tā brīža līderus, bet vēlāk, veiksmīgi sastrādājoties, palielināja pārsvaru pār sekotājiem. Visvairāk pārstāvju (pieci) līderu grupā bija norvēģu “Uno X” attīstības komandai. Lielākie neveiksminieki bija pirmajā posmā uzvaru guvušie zviedri, kuri nebija pārstāvēti vadošajā peletonā.

Tuvojoties finišam tapa skaidrs, ka sekotāju grupām līderus panākt tā arī neizdosies, pārsvaram pārsniedzot piecas minūtes. Neilgi pirms otrās grants sektora šķērsošanas no konkurentiem aizmuka Andris Vosekalns, kuram pievienojās viens no “Uno X” pārstāvjiem. Andris izcīnīja otro vietu starpfinišā, kas atradās tieši grants sektorā. Vēlāk šis atrāviens tika likvidēts. Arī pirms un pēc šī atrāviena viens no aktīvākajiem bija tieši Vosekalns.

Uzvarētāja liktenis izšķīrās finiša spurtā pret nelielu kalnu. Ātrākais izrādījās igaunis Karls Patriks Lauks. Viņš finišēja pēc 3 stundām 41 minūtes un 21 sekundes. Otrā vieta otro dienu pēc kārtas “Groupama FDJ” pārstāvis Laurencs Piths no Austrālijas, bet trijnieku noslēdza Lietuvas izlases līderis Evaldas Šiškevičus.

Ātrākais no Latvijas sportistiem arī šajā posmā bija Māris Bogdanovičs. Šoreiz dobelniekam 13. vieta ar tādu pat laiku kā uzvarētājam. Andris Vosekalns, kurš paveica lielisku darbu, ieņēma 22. vietu, kamēr Kristers Ansons bija 29. (visi +00:00:00).

Andžs Flaksis finišēja 10 minūtes un 3 sekundes aiz uzvarētāja, tiekot ierindots 37. vietā. 11 minūtes un 30 sekundes pēc Lauka finišu sasniedza vēl trīs latvieši. 50. vieta Oskaram Dankbāram, 52. Bruno Mārtiņš Binovskis, bet 53. Alekss Krasts.

Kopvērtējumā līdera kreklu pārņēmis Laurencs Piths, kurš tikai par vienu sekundi apsteidz Karlu Patriku Lauku. No Latvijas riteņbraucējiem labāko desmitniekā ir Andris Vosekalns, kuram devītā vieta (+00:00:11). TOP 20 atrodas arī – Māris Bogdanovičs un Kristers Ansons, kuriem 14. un 16. pozīcija (+00:00:13).

“Baltic Chain tour” noslēgsies svētdien ar Latvijas posmu. Starts mūsu valsts etapam tiks dots pulksten 11:00 uz Latvijas un Igaunijas robežas Valkas/ Valgas pilsētā. Distance tālāk vedīs uz Strenčiem, kur Rīgas ielā ap pulksten 11:40 gaidāms pirmais starpfinišs. Turpinājumā kuplais peletons dosies uz Valmieru. Virzoties pa apvedceļu, braucēji nonāks uz Mazsalacas šosejas. Tālāk ceļš caur Matīšiem vedīs uz Mazsalacu. Ap pulksten 13:00 Gustava Ērenpreisa ielā, Mazsalacā gaidāms otrais starpfinišs.

Turpinājumā distance vedīs uz Rūjienu, kur esošajā Rīgas ielā ap pulksten 13:27 gaidāms trešais starpfinišs. Distances pēdējie 45 kilometri būs pa Valkas šoseju. Finišs atadīsies pie Latvijas un Igaunijas robežas ap pulksten 14:30.

Pirmais latvietis, kuram izdevies uzvarēt “Baltic Chain tour” velobraucienu ir Harijs Japiņš, kurš to paveica tālajā 1955. gadā, kas sacensības notika pirmo reizi. Pēc velobrauciena atjaunošanas 2011. gadā, no mūsu valsts sportistiem kopvērtējumā uzvarēt izdevies – Mārim Bogdanovičam (2016. gadā) un Emīlam Liepiņam (2018. gadā). Interesanti, ka 2014. gadā tūres kopvērtējumā triumfēja šī brīža pasaules riteņbraukšanas superzvaigzne Metjū van der Pūls.

Sacensības rīko Igaunijas un Latvijas riteņbraukšanas federācijas. Latvijas posma norise iespējama, pateicoties Izglītības un zinātnes ministrijas piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Izmantotie resursi:
lrf.lv