Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Niklāvs Švēde

Toms Skujiņš izcīna varenu solo uzvaru Kalifornijā

Toms Skujiņš izcīna varenu solo uzvaru Kalifornijā
Toms Skujiņš (Hincapie Racing Team)
Foto: AFP

Pēdējos gados vienu no skaļākajiem panākumiem Latvijas šosejas riteņbraukšanā guvis Toms Skujiņš (Hincapie Racing Team), šokēdams peletonu un izcīnīdams uzvaru Tour of California (UCI 2.HC) velobrauciena 169.8km etapā.

23 gadus vecais carnikavietis Skujiņš naktī uz trešdienu viņpus okeānam vareni atgādināja, kas ir Latvija un kādi vīri šeit izaug. Toms solo atrāvienā nobrauca veselus 55 kilometrus un finiša līniju šķērsoja lepnā vientulībā, gūstot savā karjerā spožāko panākumu. Līdz šim triumfēts divos Kanādas daudzdienu velobrauciena Tour de Beauce (UCI 2.2) etapos un visā kopvērtējumā, vēsturiskajā Miera velobraucienā jeb Course de la Paix (2.2U), kā arī izcīnīta bronzas medaļa Eiropas U-23 čempionātā, taču šis panākums novietojams jau augstākā plauktā.

Kalifornijas tūre ir viens no nozīmīgākajiem šosejas velobraucieniem visā Amerikā, un tas novērtēts ar ievērojamo UCI 2.HC kategoriju. Pēc tās nāk vairs tikai WorldTour. Pērn kopvērtējumā nepārspēts palika Sers Bredlijs Viginss, bet visvairāk etapu uzvaras gadu gaitā iekrājuši Peters Sagans un Marks Kavendišs, kuri abi plecu pie pleca spēkojas arī šonedēļ. Sacensībās šogad piedalās tādas augstākā līmeņa profesionālās komandas kā Team Sky, Etixx-Quickstep, BMC Racing Team, Team Giant-Alpecin, Tinkoff-Saxo, Trek Factory, Cannondale-Garmin, Team Giant-Alpecin, MTN-Qhubeka un citas. Tūri uzsākuši 143 dalībnieki.

Uzaicinājumu tūrei pirmoreiz izpelnījusies arī ASV kontinentālā komanda Hincapie Racing Team, kā astoņu braucēju starta sastāvā izvēlēti latviešu vienaudži Skujiņš un Andžs Flaksis. Izbijušais profesionālis Džordžs Hinkapijs Kalifornijas velobrauciena inaugurācijā uzvarēja divos etapos, un nu, deviņus gadus vēlāk, laurus plūcis viņa komandas braucējs. Tour of California 2015 iesākās svētdien Sakramento pilsētā, un pirmajās divās dienās peletons pārvarēja līdzenus etapus. Tie noslēdzās ar masu sprintu, kuros abas reizes Kavendišs pārspēja Saganu, kamēr mūsu riteņbraucēji strādāja komandas ātrāko finišētāju labā un distanci beidza lielajā grupā. Skujiņš gan otrajā etapā nedaudz iekavējās aiz kritiena un zaudēja 22 sekundes.

Otrdien peletonu sagaidīja pirmais kalnu etaps Sanhosē apkaimē ar vairākiem kategorizētajiem kāpumiem, no kuriem augstākā virsotne, Hamiltona kalns, stiepjas nepilnu 1300 metru augstumā virs jūras līmeņa. Tieši šajā HC jeb augstākās kategorijas kāpumā Skujiņš ielika pamatus iespaidīgajai uzvarai. Toms sākotnēji iesaistījās septiņu braucēju atrāvienā, kas noformējās pirmajos 40 kilometros. Līdz tam notika vairāki uzbrukumi, un grupā izteikti aktīvi viens pēc otra bija arī Hincapie Racing Team braucēji. Galu galā tieši Skujiņam no komandas izdevās uzķert īsto momentu, un viņš nebija vienīgais no Hinkapija vīriem - grupā bija arī Oskars Klārks, kurš palīdzēja latvietim. No citiem bēgļiem jāizceļ itālis Daniels Oss (BMC Racing Team), kuram aiz muguras dalība četros Tour de France un divos Giro d'Italia velobraucienos.

Septiņi līderi labi sastrādājās un līdz Hamiltona kalnam pār peletonu bija uzaudzējuši nepilnu piecu minūšu pārsvaru. Kalnā latvietis iespaidīgi atmeta savus kompanjonus un strauji ieguva acīmredzamu pārsvaru, kas kāpuma virsotnē jau pārsniedza pusotru minūti. Tikpat izcili un pārliecinoši Toms vienatnē veica arī tehnisko nobraucienu (kaut arī vienā momentā teju zaudēja kontroli un reizi viegli krita), vēl vairāk nostabilizējot pārsvaru pār sekotājiem, kamēr peletons kalnā bija sašķēlies un saglabājis vien 30-40 braucēju veidolu. Ceļā uz finišu bija mērojams vēl viens otrās kategorijas kāpums, kas mūsu riteņbraucēju nesalauza. Tikmēr peletona noķerti tika Oss un pārējie atrāviena kompanjoni.

Toms Skujiņš vienatnē nobrauca trešo daļu etapa (foto: AFP)

Sākoties pēdējiem 10km, pārsvars pār peletonu, kuru vilka WorldTour komandas, joprojām bija mērāms ap trīs minūtēm. Vēl pēc pieciem kilometriem - divās ar pusi minūtēs. Protams, atstarpe manāmi saruka, tomēr Skujiņš spēja atspēkot sekotāju centienus. Pēc kalnā veicamā noslēdzošā kilometra Tomam bija gana laika, lai ar paceltām rokām šķērsotu finiša līniju, izslejot galvu Kalifornijas saulē! Tuvākā grupa ar pašu Saganu priekšgalā finišēja vairāk nekā minūti pēc latvieša, kas nozīmē to, ka Skujiņš vienlaikus kļuvis par kopvērtējuma līderi. Tāpat viņam pienākas arī labākā kalnu braucēja krekls. Flaksis šodien finišēja 16 minūtes pēc uzvarētāja grupā ar komandas biedru Robinu Kārpenteru, kurš pirmajā etapā sprintā izcīnīja 11. vietu.

Šis ir viens no pēdējos gados spožākajiem panākumiem Latvijas šosejas riteņbraukšanā. Turklāt sacensības tiešraidē varēja vērot pazīstamajā Eurosport TV kanālā visā pasaulē. Ja atskatāmies piecu gadu pagātnē, šāda līmeņa velobraucienos spīdējuši Aleksejs Saramotins (pērn uzvara 2.HC daudzdienu Vuelta a Burgos individuālā brauciena etapā) un Gatis Smukulis (2011. gadā solo triumfs WorldTour sacensību Volta a Catalunya posmā).

Gūts vērienīgākais panākums karjerā (foto: AFP)

Toms Skujiņš pēc finiša: "Smaga diena. Komanda vēlējās, lai kāds būtu atrāvienā, tāpēc mēs aktīvi iesaistījāmies uzbrukumos, taču pagāja daudz laika, līdz tas noformējās. Oskars (Klārks) bija kopā ar mani un pieskatīja, lai pietaupu savas kājas. Kad sasniedzām Hamiltona kāpumu, sāku braukt pats savā tempā un līdz smailei ieguvu labu pārsvaru. Bija jāturpina. Nobraucieni man bija parocīgi, jo tādos ir grūti dzīties pakaļ. Es daudz mocījos pirms finiša un līdz galam vēl nespēju noticēt, taču esmu priecīgs, ka spēju to paveikt komandai, sponsoriem un sev pašam. No manis tas prasīja daudz, bet darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai nosargātu vadību, cik ilgi vien iespējams."

Kalifornijas tūrē atlikuši vēl pieci etapi, ieskaitot 24.2km individuālo braucienu. Sacensības noslēgsies šo svētdien, 17. maijā Losandželosā. Trešdien riteņbraucēji veiks 173.1km grupas braucienu, un Skujiņš peletonā būs īpaši pamanāms - viņš dienu uzsāks līdera dzeltenajā krekliņā, kas pārņemts no Kavendiša. Arī šim etapam varēs sekot līdzi Eurosport.

Ceturto etapu latvietis uzsāks līdera krekliņā (foto: AFP)

Tour of California 2015

Trešais etaps (169.8km)

VSportistsValstsKomandaLaiks
1.Toms SkujiņšLatvijaHincapie Racing Team4:33:10
2.Peter SaganSlovākijaTinkoff-Saxo+0:01:06
3.Julian AlaphilippeFrancijaEtixx-Quickstep
4.Daniel JaramilloKolumbijaJamis-Hagens Berman
5.Danilo WyssŠveiceBMC Racing Team+0:01:09
6.Robert GesinkNīderlandeTeam LottoNL-Jumbo
7.Sergio HenaoKolumbijaTeam Sky
8.Micheal WoodsKanādaOptum p/b Kelly Benefit Strategies
9.Lawson CraddockASVTeam Giant-Alpecin
10.Joe DombrowskiASVTeam Cannondale-Garmin
...
63.Andžs FlaksisLatvijaHincapie Racing Team+0:16:07

Kopvērtējums

VSportistsValstsKomandaLaiks
1.Toms SkujiņšLatvijaHincapie Racing Team14:04:01
2.Peter SaganSlovākijaTinkoff-Saxo+0:00:32
3.Rob BrittonKanādaTeam SmartStop+0:00:43
4.Julian AlaphilippeFrancijaEtixx-Quickstep+0:00:44
5.Daniel JaramilloKolumbijaJamis-Hagens Berman
6.Dion SmithJaunzēlandeHincapie Racing Team+0:00:47
...
60.Andžs FlaksisLatvijaHincapie Racing Team+0:15:45

Informācija sagatavota:
evelo.lv

Toma blogs:
https://tomashuuns.wordpress.com/


, 2015-05-13 07:13, pirms 9 gadiem
M A L A C I S!!!
, 2015-05-13 07:59, pirms 9 gadiem
Es nespēju saprast kā viņi var tos 170 un dažreiz pat 220 km nobraukt, diezgan neērti uz tiem sēdekļiem un kur nu vēl tādu gabbalu, fizisko šeit vajag un tāds šim čalim ir, malacis
, 2015-05-13 08:23, pirms 9 gadiem
izrādās ir komandas kurās kāds strādā arī latvieša labā.
, 2015-05-13 08:25, pirms 9 gadiem
Super, kaut kad jau tam bija jānotiek, jo Toms ir ļoti labs!
, 2015-05-13 08:29, pirms 9 gadiem
Šī ziņa ir iepriecinošāka kā vietas nosargāšana elitē...
Ļoti žēl, ka palaidu garām reportāžu
, 2015-05-13 08:49, pirms 9 gadiem
Dalabi 19 rakstīja: Es nespēju saprast kā viņi var tos 170 un dažreiz pat 220 km nobraukt, diezgan neērti uz tiem sēdekļiem un kur nu vēl tādu gabbalu, fizisko šeit vajag un tāds šim čalim ir, malacis
To es vēl saprotu.. Bet kā to var darīt 10-20 dienas no vietas un kalnos vēl.. Vot tas gan nav cilvēciski..
, 2015-05-13 08:50, pirms 9 gadiem
Mjā, super ziņa. Malacis Toms. Patīkami redzēt viņu tūres kopvērtējumā.
, 2015-05-13 09:02, pirms 9 gadiem
nu bliiiiin.... un es aizmigu.,.... baaaac.
, 2015-05-13 10:19, pirms 9 gadiem
Malacis!
, 2015-05-13 10:20, pirms 9 gadiem
We`ve been on the run
Driving in the sun
Looking out for #1
California here we come
Right back where we started from!

Bravo, Tom!
, 2015-05-13 10:29, pirms 9 gadiem
Super, malacis!!! Un beigās vēl stereo buča no milfenītēm!
, 2015-05-13 10:59, pirms 9 gadiem
kluchux rakstīja: To es vēl saprotu.. Bet kā to var darīt 10-20 dienas no vietas un kalnos vēl.. Vot tas gan nav cilvēciski..
Nobraukt nav problēmu, tikai šis sporta veids ir tik grūts, ka ir liels kārdinājums to atvieglot neatļautiem līdzekļiem.
, 2015-05-13 11:16, pirms 9 gadiem
Ļoti laba bilde uz podesta!
Nu, NIKNAIS raksti biežāk par velosportu, tev saturīgi raksti.
, 2015-05-13 12:24, pirms 9 gadiem
Kāpēc Šmēdiņa bilde?
, 2015-05-13 13:10, pirms 9 gadiem
vareja jau pieminet ka ari sovakar tiesraide bus eurosport kanala,posms kura bus ari kalnu kapumi.Taisnibas labad,saja ture neviens Toma laba nestrada,jo komandas lideri ir Dions Smits un Trojs Magners,bet...Trojs vakar uz starta neizgaja,lidz ar to Toma liela iespeja paradit sevi World Tour komandam,kuru seit netrukst.
, 2015-05-13 14:54, pirms 9 gadiem
Pats Peters Sagans Tomam ragus uzliek.
, 2015-05-13 15:48, pirms 9 gadiem
Viens no Toma pērnās sezonas spējīgākajiem komandas biedriem Joey Rosskopf šogad brauc BMC komandā. Tomam vēl kādus pāris labus sasniegumus un varēs viņam sekot uz World Tour.

Nez kādu lomu Skujiņam nākotnē var paredzēt? Viņš ir īsāks un vieglāks par Gati un Motju, tātad potenciāli labāks kalnos.
, 2015-05-13 16:10, pirms 9 gadiem
Papuass rakstīja: Viens no Toma pērnās sezonas spējīgākajiem komandas biedriem Joey Rosskopf šogad brauc BMC komandā. Tomam vēl kādus pāris labus sasniegumus un varēs viņam sekot uz World Tour.

Nez kādu lomu Skujiņam nākotnē var paredzēt? Viņš ir īsāks un vieglāks par Gati un Motju, tātad potenciāli labāks kalnos.
Brauc gan BMC bet ne ka braucejs uz kuru strada komanda.
, 2015-05-13 16:31, pirms 9 gadiem
Tā tik vēl trūka, protams, ka sevi no jauna ir jāpierāda augstākā līmenī un sākumā jācīnās par tikšanu Giro/Tour/Vuelta vai pavasara klasiku sastāvā.
, 2015-05-13 16:50, pirms 9 gadiem
Toms Skujiņš. Foto: Getty Images
1

Skujiņš prestižās Valonijas klasikas finiša kalnā nenosargā vadību, izcīnot 12. vietu

Trešdien Beļģijā aizvadīts 88. Pasaules tūres daudzdienu velobrauciens “La Flèche Wallonne”, kurā Latvija profesionālais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš 175 dalībnieku konkurencē izcīnīja 12. vietu. Jāatzīmē, ka Toms finiša kāpumā ilgu laiku atradās sacensību vadībā.
Foto: Māris Vancevičs/LRF
1

Kupli apmeklētajā "Dobeles kausā" latviešiem panākumi zēnu un jauniešu grupās

Aizvadītās nedēļas nogalē Apguldē un Kroņaucē vairāk nekā 400 sportisti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Beļģijas piedalījās tradicionālajā “Dobeles kausā”, kas ievadīja arī Latvijas un Baltijas kausa sezonu. Ja elites un junioru grupās uzvaras guva kaimiņvalstu sportisti, tad jauniešu un zēnu grupās labākie bija mūsu valsts sportisti.
Mārtiņš Blūms
Foto: KMC Ridley team

Blūms Pasaules kausa sezonu XCO krosā iesāk ar 26. vietu

Svētdienas vakarā pēc Latvijas laikā Brazīlijas pilsētā Mairiporā aizvadīts UCI Pasaules kausa pirmais posms MTB XCO krosā. Tajā uzvarēja ASV čempions Kristofers Blevins, bet Latvijas vadošais kalnu riteņbraucējs Mārtiņš Blūms 106 sportistu konkurencē finišēja 26. vietā.