Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Latvijas čempiona krekls atgriežas Kuldīgā, Liepiņam patraucē veselības problēmas

Latvijas čempiona krekls atgriežas Kuldīgā, Liepiņam patraucē veselības problēmas
Viesturs Lukševics uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena. Foto: lrf.lv

Šodien Siguldā norisinājās 30. Latvijas Riteņbraucēju Vienības brauciens, kur sporta distancē tika noskaidrots Latvijas čempions šosejas riteņbraukšanā. 100 kilometru garajā trasē par elites čempionu kļuva kuldīdznieks Viesturs Lukševics, kurš kopā ar Andri Vosekalnu un Gertu Kivistiku, tuvojoties finišam, aizbēga no līderu grupas.

Pirmo reizi vēsturē Latvijas čempionāts šosejas riteņbraukšanā grupas braucienā elites un U23 vīriem notika Latvijas Riteņbraucēju Vienības braucienā – sporta šosejas braucienā. Tā kā Toms Skujiņš un Krists Neilands brauc "Tour de France", tad Latvijas čempionāts norisinājās bez divu spēcīgāko vīru dalības. Skujiņš Latvijas čempionātā uzvarēja pagājušogad, kamēr Neilands labākais bija 2017. un 2018. gadā.

Par sacensību galveno favorītu tika uzskatīts "Trek-Segafredo" sprinteris Emīls Liepiņš, kurš 1. septembrī Ungārijas tūrē izcīnīja otro vietu sprintā, piekāpjoties vienīgi Jakubam Marečko. Par Latvijas čempiona kreklu cīnījās arī citi pašmāju labākie braucēji, tomēr sacensībās vēl piedalījās ārvalstu sportisti.

Var teikt, ka sacensību liktenis izšķīrās jau pašā sākumā, kad astoņiem braucējiem izdevās izveidot spēcīgu atrāvienu. Pēc tam astotniekam pievienojās vēl pieci braucēji, tostarp Emīls Liepiņš, un kļuva skaidrs, ka uzvarētājs būs no līderu grupas, kur bija 13 braucēji. Izveidojoties spēcīgajai grupai, peletons atpalika vairāk nekā minūti, tomēr atrāviena pārsvars turpināja kļūt lielāks.

Izšķirošo uzbrukumu apmēram 20 kilometrus pirms finiša veica Andris Vosekalns, kuram sekot spēja Viesturs Lukševics un igaunis Gerts Kivistiks. Šim trio sekoja otrā grupa ar Andžu Flaksi, Paulu Rubeni, Raivi Ritumu, Aleksu Krastu, Erki Lānemē un Māri Bogdanoviču ierindā. Tomēr vadošais trio sastrādājās ļoti labi, palielinot pakāpeniski pārsvaru līdz pat 35 sekundēm.

Sākoties Turaidas nobraucienam, bija teju skaidrs, ka Latvijas čempiona titulu izcīnīs vai nu Lukševics, vai Vosekalns, kurš nobraucienā ieņēma aerodinamisku pozīciju un ar apmēram 90-100 km/h aiztraucās prom no konkurentiem. Finišā dalībniekus testēja kilometru garais un 8% stāvais Siguldnieks.

Ja pirms kāpuma vairāku sekunžu pārsvaru bija ieguvis Vosekalns, tomēr raženā braucēja nogurums bija pārāk liels. Lukševics un Kivistiks pēdējā kāpumā ātri panāca un apdzina Vosekalnu. Kā pirmais finišēja igauņu braucējs, tomēr par Latvijas čempionu pirmo reizi kļuva Lukševics. Desmit sekundes vēlāk finišēja Pauls Rubenis, kurš bija labākais starp U23 grupas braucējiem, bet trešo vietu ieņēma Māris Bogdanovičs.

Sacensību galvenais favorīts Emīls Liepiņš finišēja devītajā vietā. Sarunā ar Sportacentrs.com viņš atzina, ka vakardien palicis slikti un Latvijas čempionāta dienā ir problēmas ar veselību, lai gan pirms tam viss bija kārtībā. Naktī Liepiņš teju nebija gulējis, tomēr viņš startēja, lai Latvijas čempionātā būtu iespējams iegūt divreiz vairāk UCI punktu. Piemēram, ja čempionātā nebrauktu neviens Pasaules tūres braucējs, tad uzvarētājs saņemtu nevis 100, bet gan 50 UCI punktus.

Latvijas čempionāta šosejas riteņbraukšanā teksta tiešraide:

13:14 Gerts Kivistiks uzvar sporta braucienu, kamēr Viesturs Lukševics ir Latvijas čempions, kas viņam ir pirmā uzvara vietējā čempionātā. Pēc tam seko Pauls Rubenis un Māris Bogdanovičs.

13:09 Sākas Siguldnieks (1km, 8%). Vosekalnam neliels pārsvars bija, bet Lukševics viņu panāk un apsteidz.

13:07 Sākas izšķirošais brīdis. Turaidas nobraucienā ātrums 90 km/h.

13:06 Līdz finišam pieci kilometri. Otrās grupas sešinieks sadeldē deficītu līdz 25 sekundēm.

13:04 Trio palielina pārsvaru līdz 35 sekundēm.

12:59 Vosekalns, Lukševics un Kivistiks ļoti labi strādā. Līderu grupas pārsvars pieaug līdz 30 sekundēm.
Lukševics Latvijas čempionātā ir bijis otrais, kamēr Vosekalns uzvarēja 2014. gadā.

12:54 Līdz finišam apmēram 13 kilometri. Pirmās grupas pārsvars pieaug līdz 25 sekundēm. Diezgan laba sadarbība.

12:50 Pārsvars pirmajai grupai pieaug līdz 15 sekundēm. Līderu grupā ir Kivistiks, Vosekalns un Lukševics.

12:48 Tuvojas finišs, un atrāviens sadalās divās daļās. Pirmais trio - Vosekalns, Lukševics un igaunis. Otrajā daļā seši braucēji. Trio pārsvars apmēram piecas sekundes.

12:46 Līdz finišam 20 kilometri.

12:39 Peletons no līderu devītnieka (Vosekalns, Flaksis, Rubenis, Lukševics, Ritums, Kivistiks, Krasts, Lānemē, Lukševics) atpaliek divas minūtes un 35 sekundes.

12:35 Liepiņš vairs nav otrajā grupā, kur ir Ansons un Jergens. "Trek-Segafredo" sportists ir kaut kur starp otro grupu un peletonu.

12:32 Liepiņa grupa līderiem zaudē jau minūti, kas nozīmē, ka, visticamāk, "Trek-Segafredo" sprinteris neuzvarēs šodien.

12:30 Starp peletonu un Liepiņa, Ansona un divu igauņu grupu ir minūte un 40 sekundes.

12:29 Liepiņš un Ansons nav līderu grupā. Viņi ir starp peletonu un atrāvienu, no kura atpaliek 45 sekundes. Līderu grupā ir deviņi braucēji Vosekalns, Flaksis, Rubenis, Lukševics, Ritums, Kivistiks, Krasts, Lānemē, Lukševics.

12:18 Peletons no līderu grupas atpaliek divas minūtes un desmit sekundes. Distance ir jau apmēram pusē.

12:15 Līderu grupa sabrauc kopā. Kopumā tur atrodas deviņi braucēji.

12:12 Atrāvienā sākas cīņas. Notiek grupas dalīšanās. Aktīvi priekšā strādāja Flaksis, Vosekalns un vēl apmēram četri braucēji.

12:09 No līderu grupas atpaliek viens igauņu sportists. Pirms tam uz brīdi atrāvās Ansons un Flaksis, bet nesekmīgi.

12:00 Veikta jau stunda un apmēram līdz finišam ir 60 kilometri. Atrāvienā 13 braucēji - Rubenis, Ansons, Ritums, Bogdanovičs, Lukševics, Flaksis, Liepiņš, Vosekalns, Krasts un četri igauņi no "Peloton" komandas. Atrāviens priekšā peletonam divas minūtes un desmit sekundes.

11:58 Lukševica solo gājiens ilgst trīs minūtes.

11:56 Lukševics atraujas no līderu grupas.

11:53 Otrais atrāviens panāk pirmo grupu, kas nozīmē, ka līderu grupā ir 13 braucēji. Peletons atpaliek divas minūtes un desmit sekundes.

11:44 Starp pirmo un otro atrāvienu 15 sekundes. Otrais atrāviens tuvojas, smagi strādājot Liepiņam, Rubenim, Krastam, Ansonam un Vosekalnam.

11:38 Pirmajā atrāvienā vairāk nav Tartu komandas braucējs Livincevs, tomēr līderu grupai ir pievienojies Andžs Flaksis ("DTG-Mysport"). Līderu grupā ir astoņi braucēji, peletons atpaliek minūti un 15 sekundes.

11:36 Starp pirmo un otro atrāvienu ir 35 sekundes. Peletons no līderiem atpaliek minūti un desmit sekundes.

11:31 Izveidojies otrais atrāviens, kas no pirmā atpaliek 30 sekundes. Otrajā grupā ir Pauls Rubenis ("Tartu 2024 - Balticchaincycling.com"), Emīls Liepiņš ("Trek-Segafredo"), Andris Vosekalns ("Evelo Team"), Kristers Ansons ("Tartu 2024 - Balticchaincycling.com") un Alekss Krasts ("Dobeles Dzirnavnieks/Feel Free").

11:28 Atrāvienā kopumā ir astoņi braucēji, no tiem trīs latvieši un pieci igauņi. Jāatzīmē "Peloton" komanda, kura ir pārstāvēta ar četriem braucējiem.

11:23 Atrāvienā ir Raivis Ritums ("Dobeles Dzirnavnieks/Feel Free"), Māris Bogdanovičs un Viesturs Lukševics (abi "Amore & Vita - Prodir"), Mats Jergens ("Peloton"), Erki Lānamē ("Peloton"), Antons Livincevs ("Tartu 2024 - Balticchaincycling.com"), Gerts Kivistiks ("Peloton") un Arti Ilvess ("Peloton"). Atrāviena pārsvars pār peletonu svārstās no 20-35 sekundēm.

11:14 Uzreiz pēc tehniskā starta veikšanas sāka veidoties atrāviens, vairākiem braucējiem veicot uzbrukumus. Dažus kilometrus vēlāk izveidojās atrāviens, kura pārsvars šobrīd ir 20 sekundes.

Latvijas čempionāta labāko desmitnieks

VSportistsKomandaLaiks
1.Viesturs LukševicsAmore & Vita - Prodir2:12:33
2.Pauls RubenisTartu 2024 - Balticchaincycling.com+0:10
3.Māris BogdanovičsAmore & Vita - Prodir+0:20
4.Alekss KrastsDobeles Dzirnavnieks/Feel Free+0:28
5.Andris VosekalnsEvelo Team+0:31
6.Andžs FlaksisDTG-Mysport+1:18
7.Kaspars SerģisAmore & Vita - Prodir+2:41
8.Oskars DankbārsDobeles Dzirnavnieks/Feel Free+2:53
9.Emīls LiepiņšTrek-Segafredo+3:03
10.Kristers AnsonsTartu 2024 - Balticchaincycling.com+3:15