Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Markss

2022. gada nozīmīgākie notikumi Latvijas un pasaules šosejas riteņbraukšanā

2022. gada nozīmīgākie notikumi Latvijas un pasaules šosejas riteņbraukšanā
Toms Skujiņš
Trek - Segafredo komandas arhīvs

Jaunais 2022. gads pašmāju un starptautiskajā riteņbraukšanā solās būt aizraujošs un izaicinājumiem bagāts. Mūsu sportisti uzsāks kvalifikāciju ceļu pretim Parīzes Olimpiskajām spēlēm, Latvijā notiks UEC Eiropas kausa posms BMX, kā arī vērienīgais Baltijas čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Par visu vairāk plānoto gada notikumu apskatā. Pirmajā apskatā par šosejas riteņbraukšanu, kam otrdien sekos ieskats BMX riteņbraukšanas notikumos, bet trešdien plašāk par MTB un citiem riteņbraukšanas veidiem.

Aizvadītais gads sportā kopumā pagāja cīņā ar vīrusu ''Covid – 19''. Tika atceltas vai pārceltas virkne nozīmīgu sacensību. Arī Latvijā velo sezona sākās divus mēnešus vēlāk kā plānots. Neskatoties uz to, īsā laikā tika aizvadīta kā pašmāju, tā starptautiskā sacensību sezona, četrgades nozīmīgāko sporta notikumu – Tokijas Olimpiskās spēles – ieskaitot. 2022. gada sezona ar pirmajām sacensībām šosejas riteņbraukšanā sāksies jau janvāra mēnesī.

Šosejas riteņbraukšanā:

Lielie notikumi

Centrālie notikumi šajā gadā būs lielās grandtūres ar ''Tour de France'' priekšgalā un slavenākie viendienu velobraucieni (Parīze – Rubē, Flandrija, Milāna – Sanremo, Lombardija, ''Liege – Bastogne – Liege''). Izlašu kontekstā jāizceļ septembra mēnesī tālajā Austrālijā plānotais pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Šo sacensību norisi gan var apdraudēt ''Covid – 19'' izplatība. Austrālija jau iepriekš viesusi ļoti stingrus ierobežojumus.

Pēc četru gadu pauzes notiks divi Eiropas čempionāti šosejas riteņbraukšanā. Junioru un U23 sportisti par godalgām sacentīsies Portugālē, kamēr elites sportisti kā šosejas, tā arī MTB, treka un BMX frīstaila veidos tiksies Vācijas pilsētā Minhenē.

Latvieši starptautiskajā apritē

Visaugstākajā līmenī – pasaules tūrē – Latviju arī šogad pārstāvēs trīs sportisti. Toms Skujiņš un Emīls Liepiņš aizstāvēs ''Trek – Segafredo'' krāsas, kamēr Krists Neilands palicis uzticīgs “Israel Start – Up Nation” vienībai. Visiem trim mūsu vīriem būs jāatrod iespējas caur darbu komandas labā, realizēt arī savu potenciālu cīņā par uzvarām prestižāko pasaules tūru posmos vai viendienu sacensībās.

Vīru kontinentālā līmeņa komandās nākamajā gadā redzēsim kopumā sešus Latvijas riteņbraucējus. Kaimiņu igauņu vienības “Ampler Development” sastāvā turpinās braukt Pauls Rubenis, kuram šis būs jau trešais gads U23 konkurencē. Tikmēr Kristeru Ansonu no latviešiem aizstās talantīgais Alekss Krasts. Tartu bāzētā komanda, kuras treneris arī šogad ir Toms Flaksis, dos iespēju jaunajiem braucējiem sevi apliecināt augsta mēroga UCI kategorijas sacensībās Rietumeiropā. Komandas mērķis ir dot tramplīnu braucējiem sevi uz augstāka līmeņa komandām.

Absolūtais Latvijas junioru čempions Matīss Kaļveršs panācis vienošanos ar “Astana” attīstības komandu. Tādējādi salaspilietis jau no pirmā U23 gada varēs sevi apliecināt laba līmeņa sacensībās kopā ar Kazahstānas, Kolumbijas un Itālijas talantiem. Pēc gada pauzes, UCI līmeņa komandā atgriezies Māris Bogdanovičs, kurš pievienojies Taivānas UCI kontinentālajai vienībai “Meiyo CNN”. Tikmēr Māra cīņu biedrs no “Rietumu banka – Rīga” laikiem Andris Vosekalns turpinās pārstāvēt Ķīnas vienības “Hengxiang cycling team” krāsas. Jāizceļ arī Kristers Ansons un Kristiāns Belohvoščiks, kuri pārstāvēs attiecīgi Francijas un Monako klubu komandas.

Latvijas Riteņbraukšanas prioritāte būs junioru un U23 vecuma grupas sportistu starptautiskā kalendāra koordinēšana un maksimāls atbalsts atbilstoši finansiālajām iespējām. Tikmēr jauniešiem būtiskākais būs vienota Baltijas valstu federāciju kalendāra izveide.

Dāmām UCI līmeņa sacensībās arī nākamgad regulāri startēs trīs Latvijas braucējas. Spānijas vienību “Eneicat RBH Global” pārstāvēs Lija Laizāne. Starptautiskajā apritē redzēsim un īkšķus turēsim par abām Latvijas čempionēm – Līnu Svarinsku un Liju Laizāni. Viena no LRF prioritātēm būs arī jauno sportistu iesaistīšana UCI jaunatnes attīstības programmās.

Baltijas čempionāts Kuldīgā

Pašmājās lielākie šosejas riteņbraukšanas notikumi būs – Kuldīgā gaidāmais Baltijas valstu čempionāts šosejas riteņbraukšanā no 19. – 26. jūnijam, Latvijas kausa sacensību seriāls kā jaunatnei, tā arī pieaugušajiem.

Galvenie notikumi šosejas riteņbraukšanā 2022. gadā:

DatumsPasākums
19.03.Milāna – Sanremo velobrauciens
03.04.Flandrijas velobrauciens
17.04.Parīze – Rubē velobrauciens
24.04.Liege – Bastogne – Liege velobrauciens
06. – 29.05.Giro d’Italia velobrauciens
19. – 26.06.Baltijas čempionāts (Kuldīgā)
01. – 24.07.Tour de France
07. – 10.07.UEC Eiropas čempionāts šosejas riteņbraukšanā U23/junioriem (Anadia Portugāle)
14. – 21.08.UEC Eiropas čempionāts šosejas riteņbraukšanā elitei (Minhene Vācija)
19.08. – 11.09.2021.Vuelta a Espana
18. – 25.09.UCI Pasaules čempionāts šosejas riteņbraukšanā (Wollongong Austrālija)

Izmantotie resursi:
lrf.lv


Toms Skujiņš (no kreisās)
Foto: Getty Images
1

Skujiņa komandas līderiem smags kritiens; latvieši turpina krāt UCI punktus

Trešdien Beļģijā aizvadīta pasaules tūres klasika “Dwars door Vlaanderen”, kurā solo uzvaru svinēja ASV riteņbraucējs Mateo Jorgensons. Abi Latvijas riteņbraucēji – Toms Skujiņš un Krists Neilands – finišēja viens aiz otra, ieņemot 28. un 29. pozīciju. Skujiņa komanda triecienu piedzīvoja pēc trīs vadošu vienības braucēju kritiena.
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.
Foto: LOK

Sporta saime lems un balsos par LOK un LSFP apvienošanu

27. marta rītā uz Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) asambleju pulcēsies Latvijas sporta sabiedrība. Sesija šoreiz iztiks bez prezidenta vēlēšanām, kas plānotas jau rudenī, taču divi aktuālākie jautājumi būs LOK statūtu jaunās redakcijas apstiprināšana, nostiprinot tajos papildināto LOK biedru struktūru un balsošana par reorganizācijas līgumu, kas paredz kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiks pievienota LOK. Vienkāršiem vārdiem sakot, Latvijas sporta saime balsos par vai pret divu organizāciju apvienošanu.