Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Riteņbraucējs Gatis Smukulis noslēdzis karjeru

Riteņbraucējs Gatis Smukulis noslēdzis karjeru
Gatis Smukulis 2011. gadā priecājas par triumfu Katalonijas velobrauciena posmā. Foto: AFP/Scanpix

Pieredzējušais Latvijas riteņbraucējs Gatis Smukulis trešdien sarunā ar Sportacentrs.com atzina, ka tā kā nav izdevies sagaidīt adekvātu piedāvājumu šai sezonai, viņam nākas noslēgt karjeru.

"Pa lielam esmu beidzis, jo komandas nav. Vēl bija varianti, gaidīju, tomēr tie nerealizējās," saka Smukulis, kura profesionālā karjera ilga vairāk nekā desmit gadus. "Problēmu, kas bija visu pagājušo sezonu, atrisināju, līdz ar to pagājušās sezonas pēdējos mačos jutos normāli un, protams, ka gribējās vēl braukt. Tomēr komandu skaits samazinājās un, ja rezultāta nav, ir grūti atrast vienību. Šosezon vēl cerēju braukt. Bija variants braukt Ķīnas komandā, tomēr no turienes būtu grūti tikt atpakaļ augstākajā līmenī. Tāpat bija piedāvājumi braukt bez maksas. Ja man būtu 20-22 gadi, varētu nodarboties ar bezmaksas pasākumiem, tomēr mana karjera nav bijusi no sliktākajām, negribēju hobijā braukt par brīvu. Meklēju vai nu adekvāta līmeņa komandu, vai jāmet miers."

Iepriekšējās divas sezonas Smukulis pavadīja UCI Pro Kontinentālajā komandā "Delko Marseille Provence KTM", tomēr, kaut viņam bija plānota vienības līdera loma, ar augstiem rezultātiem neizdevās izcelties.

"Pērn sezonas pirmajā gonkā nokritu un aizsitu sēžas nervu. Muskuļi visu laiku spieda uz nervu, nelaida vaļā un līdz ar to gada beigās nervs bija desmit reižu lielāks nekā otrai kājai - slodžu laikā tas visu laiku spieda uz kājām un slēdza ārā," atklāj Smukulis, kā salīdzinājumu minot degvielas sūkni. "Ja turbīna ir noklājusies, uz priekšu iet, bet daudz sliktāk. Tikai sezonas beigās atklāja, kas man ir par traumu. Līdz tam neviens ārsts nevarēja saprast, jo ar ko tādu nebija iepriekš saskārušies. Vien septembrī to precīzi noteica un, kad bija zināms, to izdevās atrisināt divu nedēļu laikā. Tomēr tad sezona jau bija beigusies."

"Marseļa man bija iespēja, tomēr vienmēr vajag, lai arī viss pārējais saliekas kopā. Man bija zaļā gaisma, varēju taisīt rezultātu, tomēr fiziskā un psiholoģiskā forma cik laba bija, tik bija. Pēdējie divi gadi nebija veiksmīgākie," pauž riteņbraucējs, kurš atzīst, ka treniņus joprojām turpina un, iespējams, vēl brauks Jāņu laikā gaidāmajā Latvijas čempionāta individuālajā braucienā. "Tagad jāpievēršas kaut kam citam. Redzēsim kādā tieši sfērā, bet ceru palikt riteņbraukšanā - pieredze ir, kontakti ir, sports patīk."

"Velosports mainās. To, kāds tas ir pašlaik, nevar salīdzināt, kāds bija pirms 15 gadiem. Neviens nevar paredzēt, kāds būs pēc 5-10 gadiem. Tagad mums ir Krists, Emīls, Toms, bet jāpiestrādā pie jaunajiem, lai būtu arī nākotne. Cerams, ka latviešiem labi ies," pauž karjeru noslēgušais braucējs.

Ceļu līdz pirmajam profesionāļa kontraktam latvietis nobruģēja tieši caur Marseļas komandu, 2007. un 2008. gadā demonstrējot spēcīgu sniegumu Francijas amatieru augstākās raudzes sacīkstēs. Tālāk viņš astoņas sezonas startēja Pasaules tūrē, pārstāvot "Ag2r–La Mondiale", "HTC–Highroad", "Katusha" un "Astana" komandās, kam sekoja atgriešanās Marseļā.

Jau 2008. gadā Smukulis debitēja olimpiskajās spēlēs, tomēr 68. vieta grupas braucienā Pekinā palika par viņa vienīgo olimpisko startu, jo uz nākamajām divām spēlēm neizdevās tikt. Viņš trīs reizes startēja "Vuelta Espana", divreiz "Tour de France" un reizi - "Giro d'Italia" velobraucienos. Smukulis no 2011. līdz 2016. gadam sešas reizes uzvarēja Latvijas čempionāta individuālajā braucienā, turklāt 2016. gadā paveica to arī grupas braucienā. Līdz ar to 2016. gadā absolūtais valsts čempions arī tika nosaukts par Latvijas labāko riteņbraucēju.

2011. gadā Smukulis uzvarēja Pasaules tūres kalendārā iekļautā Katalonijas velobrauciena posmā. Nākamo uzvaru kādā no visaugstākā līmeņa kategorijas velobraucienu posmiem Latvija izcīnīja vien pērn, kad Toms Skujiņš bija labākais Kalifornijas tūres posmā.


, 2019-04-03 16:11, pirms 5 gadiem
Jāiet iekšā federācijā, tomēr pieredzējis un izgājis cauri amatieriem! Protams, paldies par karjeru!
, 2019-04-03 17:44, pirms 5 gadiem
Tāds ir profesionalais sports, katram savs laiks..Lai veicās Gatim turpmākajā karjerā!
Mārtiņš Blūms
Foto: KMC Racing team

Blūmam nedēļas nogalē Brazīlijā otrais UCI Pasaules kausa posms MTB

Latvijas vadošais kalnu riteņbraucējs Mārtiņš Blūms šīs nedēļas nogalē Brazīlijas pilsētā Arašā aizvadīs UCI Pasaules kausa otrā posma sacensības MTB. Sestdien norisināsies saīsinātais kross, bet dienu vēlāk pamatsacensības olimpiskajā krosā.
Foto: Agnis Melderis.

Svētdien Ķegumā ar "Cape Epic" uzvarētājiem startēs Vivus MTB maratona jaunā sezona

Jau šīs nedēļas izskaņā, 21. aprīlī, visus aktīvos riteņbraucējus gaidīs Ķegumā, Atpūtas un sporta centrā “Zelta zirgs”, uz Vivus.lv MTB maratona 18. sezonas sākumu, kurā piedalīsies ne tikai pazīstamais un panākumus guvušais motosportists Matīss Karro, bet arī pirms pāris nedēļām lieliski prestižo daudzdienu braucienu Dienvidāfrikā "Cape Epic" aizvadījušie četri Latvijas riteņbraucēji.
Toms Skujiņš. Foto: Getty Images
1

Skujiņš prestižās Valonijas klasikas finiša kalnā nenosargā vadību, izcīnot 12. vietu

Trešdien Beļģijā aizvadīts 88. Pasaules tūres daudzdienu velobrauciens “La Flèche Wallonne”, kurā Latvija profesionālais šosejas riteņbraucējs Toms Skujiņš 175 dalībnieku konkurencē izcīnīja 12. vietu. Jāatzīmē, ka Toms finiša kāpumā ilgu laiku atradās sacensību vadībā.