Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

EPCR uzņemas līderu lomu, lai izveidot klubu Pasaules kausu regbijā

EPCR uzņemas līderu lomu, lai izveidot klubu Pasaules kausu regbijā
2020./2021. gada sezonas Čempionu kausa uzvarētāji - Tulūza, Foto:Reuters/Scanpix

Eiropas profesionālā klubu regbija savienības (EPCR) vadītājs Simons Halidajs vienā no savām pēdējām intervijām organizācijas vadītāja amatā, atzina, ka notiek aktīvs darbs, lai jau tuvāko gadu laikā tiktu sarīkots Pasaules kauss regbijā klubu komandām.

Simons Halidejs, kurš EPCR ir vadījis vairāk kā sešus gadus, jau pavisam drīz nodos organizācijas vadības grožus jaunajam priekšniekam, Entonijam Lepāžam, taču vienā no pēdējām intervijām vēl esot vadītāja amatā bijušais Anglijas izlases spēlētājs atklāja EPCR plānus tuvākajai nākotnei.

Viens no galvenajiem darbiem ir klubu Pasaules kausa izveide. Pašlaik tiek prognozēts, ka tas būtu turnīrs, kas varētu startēt 2024. gadā un notikt ik pēc četriem gadiem. Tajā piedalītos astoņas labākās Čempionu kausa komandas, kā arī astoņas komandas no "Super Rugby" čempionāta. Tiesa, pagaidām tas ir tikai agrīns turnīra formāta uzmetums.

Pasaules regbija sabiedrība jau daudzus gadus strādā pie tā, lai sinhronizētu ziemeļu un dienvidu puslodes kalendārus, jo ziemeļos spēlē pēc rudens-pavasaris shēmas, bet dienvidos klubi savus čempionātus izspēlē pavasarī, t.i., var teikt, ka pēc ziema-vasara shēmas. Tas rada daudz problēmas sastādot arī starptautisko maču kalendāru, kā arī negatīvi atsaucas uz izlašu spēlētāju sportisko formu un veselību.

Klubu Pasaules kauss, vismaz pagaidām, arī radīs zināmas problēmas, jo paredzams, ka tas tiks izspēlēts jūnijā, kas ir laiks, kad tiek aizvadīti ziemeļu puslodes čempionātu fināli. EPCR šobrīd kā variantu piedāvā lokālo finālu pārcelšanu uz jūliju par labu Pasaules kausam.

Jāpiebilst arī, ka pats Pasaules kauss reizi četros gados aizstās EPCR rīkotā Čempionu kausa izslēgšanas mačus, t.i., konkrētās sezonas astoņas labākās komandas automātiski kvalificēsies nevis izslēgšanas mačiem, bet dalībai Pasaules kausā.

Agrākajos gados jau vairākkārt ir izskanējusi ideja par to, ka klubu Pasaules kauss būtu interesants un realizējams projekts un šai idejai ir atbalstītāji arī ārpus lielajiem regbija reģioniem, tajā skaitā Japānā un ASV. Tiesa, tālāk par optimistiskām runām, vismaz publiski, šī projekta ideja nav pavirzījusies.

Tāpat Halidejs atklāja, ka pirms klubu komandu Pasaules kausa rīkošanas, EPCR ir jāvienojas ar DĀR komandām par to dalību organizācijas sankcionētajos turnīros, jo Dienvidāfrikas Republikas spēcīgākās vienības šogad ir nomainījušas "Super Rugby" turnīru pret Apvienoto regbija čempionātu (URC), t.i., faktiski spēlē Eiropā, taču, tāpat kā "Pro 14" gadījumā ar DĀR vienībām, kvalificēties Eirokausiem nevar.

Bijušais vadītājs arī atzina, ka EPCR izskata variantus kā reformēt Čempionu un Izaicinājuma kausus, lai tajos būtu mazāk grupu turnīra maču un vairāk izslēgšanas spēļu, kas padarītu eirokausus skatāmākus un līdzjutējiem interesantākus.

2021./2022. gada EPCR starptautiskā klubu regbija sezona sāksies 10. decembrī, bet abu turnīru fināli ir ieplānoti uz maija beigām, kad tos uzņems Francijas pilsēta Marseļa.

Izmantotie resursi:
https://www.planetrugby.com/
https://www.independent.ie/
https://www.rugbypass.com/


"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.

Latvijas regbija izlase sestdien Jelgavā izšķirošajā spēlē par 1. vietu uzņems Dāniju

Sestdien, 20. aprīlī, Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā sporta centrā, plkst. 13:00 Latvijas regbija izlase mērosies spēkiem ar Dānijas valstsvienību. Abas komandas atrodas Eiropas Nāciju kausa izcīņas “Conference” divīzijas tabulas pirmajās divās vietās. Spēle būs noslēdzošā cīņa grupu turnīrā.
"Livonia" regbistes ar jauno treneri Elmāru Šefanovski. Foto: RK "Livonia".

"Livonia" sieviešu regbija komandu trenēs vīriešu izlases kapteinis Šefanovskis

Jauno sezonu Regbija kluba “Livonia” sieviešu komandu uzsāks jauna trenera vadībā. Livonietes šajā sezonā trenēt ir uzsācis Latvijas vīriešu regbija-7 izlases kapteinis Elmārs Šefanovskis, nomainot Dienvidāfrikas speciālistu.