Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Pārtrūkst Neikšāna nezaudēto partiju sērija "Grand Swiss", Rogulei otrā uzvara

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Pārtrūkst Neikšāna nezaudēto partiju sērija "Grand Swiss", Rogulei otrā uzvara
Foto no flickr.com/photos/fide

Vakar Rīgā notiekošajā Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) turnīrā "Grand Swiss" ceturtajā kārtā pārtrūka Artūra Neikšāna nezaudēto partiju sērija, piekāpjoties Spāniju pārstāvošajam rīdziniekam Aleksejam Širovam. Tikmēr pie otrās uzvaras tika Laura Rogule.

Spēlējot ar melnajām figūrām Neikšāns (2570) galotnē bija spiests padoties Širovam (2659). Melnās figūras nebija veiksmīgas arī Normundam Miezim (2467), kurš turnīru bija sācis ar diviem neizšķirtiem pret spēcīgākiem pretiniekiem, bet tagad, piekāpjoties Ukrainas pārstāvim Jurijam Kuzubovam (2624), piedzīvoja otro zaudējumu pēc kārtas.

Tikmēr Ņikita Meškovs (2550), kurš turnīru bija sācis ar diviem zaudējumiem, otro partiju pēc kārtas spēlēja neizšķirti. Ceturtajā kārtā Meškovs sadalīja pa puspunktam ar Krievijas Šaha federācijas (FŠR) pārstāvi Davidu Paravjanu (2658), kurš beigās pieļāva rupju kļūdu.

Pēc četrām sacensību kārtām Neikšāns ar nopelnītajiem diviem punktiem no četriem noslīdējis uz 47.vietu, bet vienu punktu ieguvušie Miezis un Meškovs 108 dalībnieku konkurencē ieņem attiecīgi 96. un 101.vietu.

Vakar pirmo puspunktu, spēlējot ar neizšķirti ar Ķīnas lielmeistaru Janji Ju (2704), zaudēja 18 gadus vecais irāņu izcelsmes franču šahists Alireza Firuzdža (2770), kurš ar 3,5 punktiem joprojām ir vadībā. Par puspunktu mazāk jeb 3 punktus iekrājuši vēl 11 šahisti, viņu vidū arī Širovs, kurš ieņem dalītu devīto - desmito vietu.

Sieviešu turnīrā otro uzvaru pēc kārtas svinēja Latvijas pārstāve Laura Rogule (2289), kura bija sākusi ar diviem zaudējumiem. Vienpadsmitkārtējā Latvijas čempione spēlēja ar melnajām figūrām un 39.gājienā lika padoties ukrainietei Natālijai Buksai (2409). Otra mūsu pārstāve Madara Golsta (2003), kura sekmīgi bija aizvadījusi trešo kārtu, ceturtajā piedzīvoja zaudējumu, spēlējot ar melnajām figūrām un atzīstot divkārtējās Eiropas čempiones, zviedrietes Pijas Kramlingas (2447) pārākumu.

Sieviešu turnīrā pēc četrām kārtām Rogulei ir divi punkti, kas šī gada Latvijas čempionei dod 32.vietu, kamēr Golsta ar trešajā kārtā nopelnīto puspunktu ir 48.vietā. Sieviešu konkurencē sacenšas 50 šahistes.

Arī sievietēm līdere ir nopelnījusi 3,5 punktus, un tā ir Ķīnas šahiste Tindzie Lei, kurai seko desmit šahistes ar iegūtajiem 3 punktiem.