Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Latvija nākamgad organizēs gan PK posmu dambretē, gan PČ un EČ

Latvija nākamgad organizēs gan PK posmu dambretē, gan PČ un EČ
Zoja Golubeva (pa kreisi). Foto: Latvijas Dambretes federācija

Latvija nākamgad organizēs gan Pasaules kausa posmu dambretē, gan Eiropas čempionātu jauniešiem un pasaules čempionātu ātrspēlē, sagaidot titulcīņu par pasaules čempiones titulu dāmām, sarunā ar Sportacentrs.com teica Latvijas Dambretes federācijas prezidents Roberts Misāns.

Jau nākamajā pirmdienā Rīgā sāksies cīņa par pasaules čempiones titulu starptautiskajā simtlauciņu dambretē dāmām, kurā daudzkārtējā pasaules čempione Zoja Golubeva no Latvijas spēkosies ar 2016. gada pasaules čempioni Nataliju Sadovsku no Polijas.

"Cenšamies notikumu taisīt iespaidīgu," par gaidāmajām sacensībām pastāstīja Misāns. "Tas notiks vienā no labākajām Rīgas vietām, kas ir viesnīca "Kempinski", Aspazijas bulvārī 22, cik nu varam, cenšamies pievērst sabiedrības uzmanību. Dambretes aktualitāte Latvijā šobrīd ir zemāka nekā agrāk, tomēr tāpat katru gadu kāds Latvijas sportists izcīna titulus. Federāciju vadu pirmo gadu un mans mērķis ir popularizēt sporta veidu arvien vairāk un vairāk. Šis ir tikai pirmais solis, jo nākamgad Latvijā notiks gan Pasaules kausa posms, gan Eiropas čempionāts un pasaules čempionāts. Turnīri būs arvien vairāk."

Kā atklāja Misāns, 2019. gadā gaidāms Pasaules kausa pieczvaigžņu etaps, kas ir otrs augstākais līmenis ar kopējo balvu fondu 10 000 eiro, kā arī Eiropas čempionāts jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem un pasaules čempionāts ātrspēlē.

Arī pasaules čempiones titulcīņā paredzēts iespaidīgs balvu fonds, uzvarētājai tiekot pie 10 000 eiro, bet zaudētājai nopelnot 7000 eiro. "Balvu fonds piesaistīts no privātiem sponsoru līdzekļiem. Nav daudz turnīru, kuros dambretē ir tik liels balvu fonds - vien titulmači un Pasaules kausa noslēguma sacensībās Ķīnā. Tomēr pamazām naudas balvām pasaulē ir tendence augt. Lielā mērā tas ir pateicoties Āzijai, īpaši Ķīnai, kur dambretei pievērsta liela nozīme, brauc strādāt labākie treneri. Tur starp dambreti un šahu vairs nav tik liela atšķirība, kāda tradicionāli bijusi."

Misāns atzīst, ka pašlaik turnīru organizēšana un to finansēšana lielā mērā ir viņa privātā iniciatīva, tomēr viņš cer, ka laika gaitā tas ļaus iegūt arī citus sponsorus. "Es pat esmu uzņēmējs. Šis man ir ļoti svarīgs jautājums un ticu, ka aprindās, kurās strādāju, varēšu piesaistīt cilvēkus, kuri būs gatavs atbalstīt prāta sportu, viņi zina cik daudz prāta sports dod bērnu attīstībā. Šobrīd bērni pārāk daudz laika pavada pie elektronikas un datoriem, ko vajadzētu mēģināt mainīt. Šogad mums Latvijā arī visi bērnu turnīri bijuši jaunā līmenī, ticu, ka cilvēki pavilksies."

Runājot par gaidāmo cīņu starp Golubevu un Sadovsku, Misāns saka, ka rezultāts nav prognozējams. "Būs ļoti interesants mačs. Zoja ir pieredzējusi, bet Natālija labā formā, turklāt viņas spēles stils atgādina Zojas sniegumu - agresīvs stils ar lielu izpratni. Natālijai jaunība dos priekšrocības izturībā, jo turnīrs ilgs praktiski divas nedēļas no rīta līdz vakaram. Beigās jaunības gars var dod kādas priekšrocības, tomēr kopumā - neprognozējami."

Jau daudzus gadus Latvijā zināmākie dambretisti ir Golubeva un Guntis Valneris. Arvien vairāk pasaules elitei tuvojas Golubevas audzēkne Jeļena Česnokova, tomēr Misāns saka, ka ir arī citi sportisti. "Jauniešiem kādu laiku bija tukšums, tomēr rezultāti arvien vairāk augs. Tā, piemēram, mums šogad U16 grupā par Eiropas čempionu kļuva Gunārs Gribuška. Tuvu trijniekam ir arī citi"

Misāns pats savulaik bija četrkārtējs pasaules un deviņkārtējs Eiropas jauniešu čempions.

Pasaules čempionāta titulcīņa viesnīcā "Kempinski" katru dienu sāksies plkst. 11:00. Ja pamata mačs noslēgsies neizšķirti, pēc tam 16:00 gaidāma ātrā dambrete, bet 19:00 nepieciešamības gadījumā sāksies arī ātrspēle.

Šobrīd pasaules rangā Sadovska ieņem otro vietu, kamēr Golubeva ir trešā. Golubeva pērn Tallinā jau sešpadsmito reizi karjerā kļuva par pasaules čempioni, kamēr Sadovska 2016. gadā uzvarēja pasaules čempiones titulmačā.


Foto: orcherlatour.fr

Mūžībā devies Latvijas šaha lielmeistars Isa Kasimi

2024. gada 28. martā, pēc grūtas slimības mūžībā devies Rīgas Šaha skolas treneris un šaha lielmeistars Isa Kasimi, līdz 2020. gadam šaha sabiedrībai vairāk pazīstams kā Igors Rausis.
Pirmais trijnieks U26 juniorēm. Foto: Latvijas Dambretes federācija.

Kripans un Orlova uzvar Latvijas čempionātā 64 lauciņu dambretē U26 grupā

Vakar, 24. martā, Rīgā nosledzās Latvijas čempionāts 64 lauciņu dambretē studentiem un jauniešiem līdz 26 gadu vecumam, kur par uzvarētājiem kļuva Pēteris Kripans un Alisa Orlova.
Vladislavs Vesperis. Foto: Delfi.lv

Vesperis atkārtoti ievēlēts par Latvijas Dambretes federācijas valdes priekšsēdētāju

LETA. Vladislavs Vesperis Latvijas Dambretes federācijas (LDF) juridisko biedru kopsapulcē Rīgā ir pārvēlēts LDF valdes priekšsēdētāja amatā, piektdien paziņoja LDF.