Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Pildiņš

Ar Bjergenas triumfu 30 km slēpojumā noslēdzas olimpisko spēļu sacensības

Ar Bjergenas triumfu 30 km slēpojumā noslēdzas olimpisko spēļu sacensības
Marita Bjergena
Foto: AFP/Scanpix

Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs pēdējais medaļu komplekts tika sadalīts 30 kilometru slēpojumā klasiskajā stilā sievietēm. Ļoti pārliecinošu uzvaru un savu 15. olimpisko spēļu medaļu izcīnīja leģendārā Marita Bjergena no Norvēģijas. Līdz ar to 23. ziemas olimpisko spēļu sacensības oficiāli bija noslēgušās.

Pirms četriem gadiem Sočos sievietes 30 kilometru distanci veica brīvajā stilā, toreiz sīvā cīņā vien pēdējos distances metros uzvaru izraujot Maritai Bjergenai, bet otrā palika viņas tautiete Terēze Johauga. Phjončhanā sacensības notika klasiskajā stilā. Tas gan īpaši nemainīja šo sacensību favorītes. Sievietes klasiskajā stilā pēdējo reizi pasaules čempionātā šo distanci veica 2015. gadā, Johaugai revanšējoties Bjergenai, bet trešā toreiz bija Šarlote Kalla no Zviedrijas.

Johauga šajās olimpiskajās spēlēs nepiedalījās dopinga dēļ, bet Bjergena noteikti gribēja izcīnīt savu piekto olimpisko medaļu šajās spēlēs un 15. olimpisko spēļu medaļu kopumā. Tāpat pacīnīties par zeltu varēja viņas tautietes Heidi Venga, Ingvilda Flugstada Estberga un Ragnhilda Haga, tā pati Šarlote Kalla, kā arī citas distanču slēpotājas.

Distances pirmajos kilometros jau lielā grupa sāka dalīties, lēnām atkrītot vājākajām sportistēm. Vadībā sportistes mainījās, pēc pirmā apļa nosacītā pirmajā vietā esot Bjergenai, kurai sekoja tautietes, Kalla un Kertu Niskanena no Somijas. Pēc sešiem veiktiem kilometriem vadībā izvirzījās Stina Nilsone, bet grupas priekšgalā izvirzījās arī citas Zviedrijas slēpotājas, no norvēģietēm paliekot vien Bjergenai. Distances nebija lielas, bet sportistes sāka dalīties mazākās grupās ar dažu sekunžu intervāliem. Tuvojoties distances pirmajai trešdaļai jau izkristalizējās labākās sportistes, kuras turpinās ciņu par medaļām. Tādas kopumā bija astoņas - pa divām no Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas, bet pa vienai no Austrijas un ASV, bet pēc 10 noslēpotiem kilometriem situācija bija vēl skaidrāka. Vadībā atradās Bjergena, no kuras 6.9 sekundes atpalika Kalla, bet 11.9 Niskanena. Pirmais astotnieks jau bija izretojies teju 25 sekundēs.

Bjergena vēlējās un arī izdzēsa jebkādu intrigu cīņā par zelta medaļām līdz 12. kilometram, kad viņas pārsvars pār sekotājām jau bija virs 20 sekundēm. Toties cīņa par pārējām vietām iedzinēju grupā tajā brīdī bija ļoti sīva. Galvenajā iedzinēju grupā bija Kalla, Niskanena, Krista Parmakoski un Terēza Stadlobere, atpaliekot no Bjergenas vairāk nekā pus minūti pēc 12 ar pusi slēpotiem kilometriem. Pēc pus distances vienīgais, kas bija mainījies, bija līderes pārsvars pār sekotājām, kas jau tuvojās minūtei. Tendence rādīja, ka nekāda pakaļdzīšanās Bjergenai nenotiek, bet gan noris cīņa par vietu labāko trijniekā. No četru sportistu grupas atkrita Šarlote Kalla, kura atpalika 15 sekundes.

Turpinājumā Kalla nespēja atgūt zaudēto, izstājoties no cīņas par medaļām. Tuvojoties 20 veiktajiem kilometriem, Bjergena turpināja audzēt pārsvaru pār sekotājām, bet par izraušanos no iedzinēju grupas sāka domāt Stadlobere, atstājot abas Somijas distanču slēpotājas divatā. Austrijas distanču slēpotājai izdevās iecerēto paveikt, bet tad viņa pieļāva neiedomājamu kļūdu, izslēpojot no trases pa citu trases nogriezni, no stabilas 2. vietas izdzēšot jebkādas izredzes uz augstu vietu šajās sacensībās. Viņa astoņus kilometrus pirms finiša otrajā vietā esošajai Parmakoski zaudēja vairāk nekā pusotru minūti. Tikmēr sāka nogurums parādīties Niskanenai, kuru jau panāca Stina Nilsone no Zviedrijas un Ingvilda Flugstada Estberga no Norvēģijas.

Distances atlikušajā daļā lielākā intriga bija par to, vai Nilsone un Estberga spēs noķert Parmakoski, kuras pārsvars turējās ap 15 sekundēm. Niskanena izkrita no cīņas par medaļām, bet Bjergena pārliecinoši devās pakaļ zelta medaļai. Viņas pārsvars divus ar pusi kilometrus pirms finiša pārsniedza jau divas minūtes, bet otrajā vietā turējās Parmakoski. Nevar nepieminēt, ka vēlreiz trasē apjuka Stadlobere, kura noteikti uzskatāma par lielāko šo sacensību neveiksminieci.

Distanču slēpošanas leģenda Marita Bjergena finišēja lepnā vientulībā ar skatītāju ovācijām. Viņai otrā zelta medaļa šajās olimpiskajās spēlēs un 15. olimpisko spēļu medaļa kopumā. Par savu otro vietu šaubas nebija arī Kristai Parmakoski, kura pelnīti tika pie sudraba godalgas, zaudējot Bjergenai nedaudz mazāk nekā divas minūtes. Lielākā intriga bija cīņā par trešo vietu starp Nilsoni un Estbergu. Likās, ka Estberga veiks izšķirošo izrāvienu, bet Nilsone spēja turēt līdzi un pēdējā pus kilometrā izrāva bronzas godalgu.

Distanču slēpošana, 30km klasika, sievietēm

V.SportistsValstsLaiks
1.M. BjergenaNorvēģija1:22.17.6
2.K. ParmakoskiSomija+1:49.5
3.S. NilsoneZviedrija+1:58.9
4.I.F. EstbergaNorvēģija+2:00.4
5.Š. KallaZviedrija+2:57.2
6.K. NiskanenaSomija+3:01.6
7.Dž. DiginsaASV+3:37.2
8.H. VengaNorēģija+4:07.9

Startēja 47 sportistes, finišēja 45

Sacensību kalendārs distanču slēpošanā olimpiskajās spēlēs

DatumsLaiksSacensībasČempions/-e
10.02.9:15sieviešu skiatlonsŠ. Kalla (Zviedrija)
11.028:15vīriešu skiatlonsS. Krīgers (Norvēģija)
13.0214:24sprinta fināls sievietēmS. Nilsone (Zviedrija)
13.02.14:34sprinta fināls vīriešiemJ. Klēbu (Norvēģija)
15.028:3010km brīvajā stilā sievietēmR. Haga (Norvēģija)
16.028:0015km brīvajā stilā vīriešiemD. Kolonja (Šveice)
17.0211:304x5km stafete sievietēmNorvēģija
18.028:154x10km stafete vīriešiemNorvēģija
21.028:00sieviešu komandu sprintsASV
21.0212:00vīriešu komandu sprintsNorvēģija
24.027:0050km vīriešiem ar masu startuĪ. Niskanens (Somija)
25.028:1530km sievietēm ar masu startuM. Bjergena (Norvēģija)

Medaļu kopvērtējums distanču slēpošanā

VValstsZSBKopā
1.Norvēgija74314
2.Zviedrija2316
3.Somija1124
4.Šveice1001
4.ASV1001
6.OSK0358
7.Itālija0101
7.Francija0022

, 2018-02-25 11:14, pirms 6 gadiem
Ja,ja,un visi vinas lieliskie sasniegumi bez farmas lidzdalibas. Piegriezusies astmatiki
, 2018-02-25 11:41, pirms 6 gadiem
Lai dzīvo astma....!!!!viņiem jāstartē paraolimpiskajās spēlēs....
kāpēc sportistam ar vienu kāju jāstartē paraol.spēlēs...?
viņam pielāgo kvadraciklu un piedalās slēpo';šanā...biatlonā...
, 2018-02-25 12:25, pirms 6 gadiem
Lielais jautājums vai Bjergenai būs nākamais cikls, jebšu atvadīsies no lielā sporta
, 2018-02-25 13:23, pirms 6 gadiem
Nevienas krievenes nav desmitniekā tik patīkmi
Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks  
Foto: Aleksandrs Viļfs, rsport.ria.ru
12

Vītoliņš: "Esmu pateicīgs par četriem gadiem Krievijas izlasē"

Titulētie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš februārī aizveda "Olimpiskos atlētus no Krievijas" līdz Phjončhanas spēļu zeltam, taču pēc tam zaudēja savus amatus ne tikai krievu izlasē, bet arī Sanktpēterburgas SKA. Lielajā sarunā ar sport24.ru latvietis atklāj, ka pēc olimpiskā zelta iegušanas darba zaudēšana bija negaidīta, bet tajā pašā laikā ir gandarījums par iespēju tur strādāt un izcīnīt godalgas.
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix
6

Melbārdis: "Šī sezona deva grūdienu nākotnei"

Kaut Phjončhanas olimpiskās spēles tika pavadītas traumas ēnā, divkārtējais olimpiskais medaļnieks Oskars Melbārdis aizvadītajā sezonā saņēmis grūdienu nākotnei, jo pirms veselības problēmām uzrādījis ļoti labus fiziskos rezultātus.
Kobe Braients
Foto: Reuters/Scanpix
34

Kobe Braients un slavenā filma "Icarus" par Krievijas dopinga programmu iegūst Oskarus

Losandželosā notikusi ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas 90. ceremonija. Pie "Oskara" tika arī vairākas ar sportu saistītas filmas – īsmetrāžas filma "Dear Basketball" par leģendārā basketbolista Kobes Braienta karjeru, kā arī dokumentālā filma "Icarus" par dopinga tēmu.