Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Pildiņš

ASV kērlingisti izcīna vēsturisku zeltu olimpiskajās spēlēs

ASV kērlingisti izcīna vēsturisku zeltu olimpiskajās spēlēs
Džons Šasters un Mets Hamiltons pēc uzvaru nesošā enda izspēles
Foto: Reuters/Scanpix

Brīnumainais ASV kērlingistu stāsts noslēdzies ar laimīgām beigām Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs. Amerikāņi finālā pieveica Zviedriju, sagādājot ASV pirmo olimpisko zeltu kērlingā kopš tā būšanas olimpisko spēļu programmā.

ASV kērlingisti vien pēdējā kārtā izrāva vietu pusfinālā, bet tad tajā pārspēja Kanādas izlasi. Tikmēr turnīrā dominējošie zviedri apspēlēja šveiciešus, pievienojoties ASV izlasei finālā. Pirmajā abu komandu tikšanās reizē Zviedrija bija pārāka ar 10:4, bet tas nepiešķīra zviedriem lielu favorītu statusu. Jāpiezīmē, ka ASV iekšējā atlasē uzvarējušais četrinieks ir tikai 21. vietā pasaules rangā, kamēr šis zviedru kvartets pirmajā vietā.

Kērlings ir viens no tiem ziemas olimpisko spēļu sporta veidiem, kurā ASV vēl bez tramplīnlēkšanas, kamaniņu sporta un biatlona nav izcīnījusi zelta medaļu. Nu bija ASV kērlingistu lielā iespēja pārrakstīt vēsturi, jo līdz šim ASV labākais sasniegums bija 3. vieta Turīnas olimpiskajās spēlēs. Arī zviedri alka pēc pirmajām zelta medaļām vīru turnīrā, kamēr dāmas līdz šim bijušas čempionu godā Turīnā un Vankūverā.

Spēli komandas sāka ar nonullētu endu, bet otrajā endā Džonam Šasteram neizdevās apiet paša komandas sargu, ļaujot zviedriem paņemt divus punktus. Trešajā endā Šasters reabilitējās ar uzviju, izsitot divus pretinieku akmeņus no mājas un atjaunojot līdzsvaru uz tablo (2:2). Ceturtajā endā komandas spēlēja ar ļoti daudziem akmeņiem mājā. kas pieļāva nejaušības. ASV kērlingistiem izdevās nonākt punkta zagšanas pozīcijā, ko Niklas Edins nespēja labot ar pirmspēdējo akmeni, padarot ASV situāciju vēl labāku, lai tiktu pie punkta. Arī pēdējo akmeni Džons Šasters ielika mājas centrā, visu atstājot Edina ziņā. Edins veica ļoti labu metienu, bet vien ar mērierīces palīdzību noskaidrojās enda uzvarētājs. Tiesnesis lēma par labu ASV, kas nu izvirzījās vadībā ar 3:2.

Piektajā endā ASV atkal spēlēja agresīvi, nonāca labā pozīcijā, lai atkal nozagtu punktu, bet šoreiz Edins enda izskaņā bija pārāks. Šasters pēdējo akmeni raidīja pārāk spēcīgi, tam izejot cauri mājai. Tas Edina uzdevumu atviegloja, paņemot divus punktus un pārņemot vadību pēc pus spēles (4:3). Sestajā endā zviedriem izdevās izsist visus ASV akmeņus no mājas, bet tad viena kļūda pavēra ASV iespēju paņemt divus punktus. Šī iespēja bez problēmām tika izmantota, notiekot vēl vienai vadības maiņai (5:4).

Septītajā endā ASV kērlingisti zviedriem turpināja radīt galvassāpes. Lai arī pašu akmens bija mājas centrā, blakus labākā pozīcijā atradās ASV akmens. ASV kērlingisti bloķēja šos akmeņus, lai nozagtu punktu. Edins ar pirmspēdējo akmeni cerēja izsist visu akmeņus no mājas centra, bet tā vietā principā izslidināja akmeni cauri mājai. Šasters ar pēdējo akmeni aizvēra vēl vienu pieeju centrā esošajiem akmeņiem, bet zviedri atbildēja ar izmisīgu spēcīgu metienu pa sargu, kas šoreiz bija sekmīgs. Akmeņu rinda pavirzījās pa vienam akmenim uz priekšu, zviedriem izbēgot no vēl viena punkta zaudēšanas (5:5).

Astotajā endā ASV radās gana laba situācija, lai paņemtu pat trīs punktus, kas būtu ievērojams pārsvars pirms pēdējiem diviem endiem. Pirms pēdējā akmens izspēles zviedri paņēma pārtraukumu, lai izlemtu kā rīkoties. ASV ar pēdējo akmeni varēja iet vieglāko ceļu, vai riskēt, liekot punktu šim mačam. Šasters riskēja, lieliski veica pēdējo metienu, izsitot abus Zviedrijas akmeņus no mājas. ASV mājā palika pieci akmeņi, kas nozīmēja izvirzīšanos vadībā ar 10:5. Ja Zviedrijas karaļa klātesamība atnesa Zviedrijas biatlonistiem zeltu stafetē, tad kērlingā brīnumaina izglābšanās nenotika. Devītajā endā ASV izlase spēlēja brīvi un nepiespiesti, nedodot pretiniekiem nekādas iespējas. Zviedri paņēma divus punktus, bet nozagt trīs punktus 10. endā bija kaut kas no zinātniskās fantastikas.

Pēdējā endā ASV sita ārā no spēles katru iespējamo pretinieku akmeni, zviedriem nenospēlējot endu līdz galam. Iespējas izglābties nebija, ASV kērlingistiem svinot vēsturisku uzvaru ar rezultātu 10:7. Zviedrijas kērlingisti samierinājās ar sudrabu, bet bronzu vakar izcīnīja Šveices kērlingisti, pieveicot kanādiešus.

Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles, kērlinga turnīrs vīriešiem

VietaKomanda
1.ASV
2.Zviedrija
3.Šveice
4.Kanāda
5.Lielbritānija
6.Norvēģija
7.Dienvidkoreja
8.Japāna
9.Itālija
10.Dānija

Medaļu kopvērtējums kērlingā

VValstsZSBKopā
1.ASV1001
1.Kanāda1001
3.Šveice0112
4.Zviedrija0101
5.Norvēģija0011

, 2018-02-24 11:54, pirms 6 gadiem
Sukas...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2018-02-24 13:32, pirms 6 gadiem
LTV paldies ka rādījāt kaut kādus ierakstus, nevis tiešraidi šai izcilajai spēlei.
7 ends amerikāņiem bija izcils!! 5 punkti kas atnesa šo vēsturisko uzvaru
, 2018-02-24 19:52, pirms 6 gadiem
5-0 vienā endā ir nāvējoši, kur nu vēl 8.tajā vairs.
Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks  
Foto: Aleksandrs Viļfs, rsport.ria.ru
12

Vītoliņš: "Esmu pateicīgs par četriem gadiem Krievijas izlasē"

Titulētie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš februārī aizveda "Olimpiskos atlētus no Krievijas" līdz Phjončhanas spēļu zeltam, taču pēc tam zaudēja savus amatus ne tikai krievu izlasē, bet arī Sanktpēterburgas SKA. Lielajā sarunā ar sport24.ru latvietis atklāj, ka pēc olimpiskā zelta iegušanas darba zaudēšana bija negaidīta, bet tajā pašā laikā ir gandarījums par iespēju tur strādāt un izcīnīt godalgas.
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix
6

Melbārdis: "Šī sezona deva grūdienu nākotnei"

Kaut Phjončhanas olimpiskās spēles tika pavadītas traumas ēnā, divkārtējais olimpiskais medaļnieks Oskars Melbārdis aizvadītajā sezonā saņēmis grūdienu nākotnei, jo pirms veselības problēmām uzrādījis ļoti labus fiziskos rezultātus.
Kobe Braients
Foto: Reuters/Scanpix
34

Kobe Braients un slavenā filma "Icarus" par Krievijas dopinga programmu iegūst Oskarus

Losandželosā notikusi ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas 90. ceremonija. Pie "Oskara" tika arī vairākas ar sportu saistītas filmas – īsmetrāžas filma "Dear Basketball" par leģendārā basketbolista Kobes Braienta karjeru, kā arī dokumentālā filma "Icarus" par dopinga tēmu.