Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Ekmanis pēc Pekinas pikts par vāciešu tehniku un apšauba tās likumību

Ekmanis pēc Pekinas pikts par vāciešu tehniku un apšauba tās likumību
Zintis Ekmanis. Foto: Bobslejs.lv

Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm sarunā ar portālu Sportacentrs.com neslēpj nelielu rūgtumu par Latvijas bobslejistu rezultātiem, taču īpašu uzmanību vērš dominējošās Vācijas komandas virzienā, piesaucot tās tehniku kā neatbilstošu noteikumiem.

Renes sporta veidos – bobslejā, skeletonā un kamaniņās – Vācijas sportisti demonstrēja neapšaubāmu pārākumu, no desmit zeltiem izcīnot deviņus. Vienīgā disciplīna, kurā vāciešiem neizdevās tikt pie augstākā kaluma godalgas, bija monobobs sievietēm – tajā nācās palikt vispār bez medaļām.

“Mieles ir ne par savējo rezultātiem Pekinā, bet gan par vāciešiem. Tas bija sviests! Varbūt sezonas laikā viņi spēlēja spēlītes – kamaniņu sporta gadījumā noteikti, lai nesaceltu lieku brēku. Nebrauca tik ātri, cik ir spējīgi. Piekrītu, vācieši Pekinā nobrauca labi, bet tādam pārsvaram nebija jābūt,” uzskata Ekmanis. “Vai paši vācieši nesaprot, ka ar šādu rīcību iznīcina šo sporta veidu?”

Bobsleja divniekos vācieši aizņēma visu goda pjedestālu, kamēr četriniekos viņi tika pie dubultuzvaras. Zelts un sudrabs Vācijai bija arī dāmu divnieku sacensībās. Ekmanis atzīmē, ka vāciešu pārākums bobslejā šobrīd ir tik ievērojams, ka vajadzētu padomāt par līdzīgiem mēriem kā Pirmajā formulā (F-1). Šajā autosacīkšu seriālā vairākkārt bijuši gadījumi, kad mainīti tehniskie noteikumi, lai piebremzētu kādas komandas dominanci un rastu iespējas izcelties arī pārējiem.

“Ja kādai komandai jūtams izteikts pārsvars, seko kompetenti risinājumi un izmaiņas, lai sacīkstes būtu interesantas. Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) tehniskā komisija ir nekompetenta. Tajā saskatu pat savu interešu virzīšanu. Par Vācijas tehniku jautājumi pilnībā netiek izvērtēti,” uzsver Ekmanis. “Bija skaidri redzams, ka vāciešu divnieki ir ievērojami pārāki pār citiem.”

Ekmanis uzmanību vērš uz Vācijas bobsleja kamanu aizmugurējās ass stiprinājumiem, kas varētu neatbilst noteikumiem. “Ja arī tas ir noteikumu robežās, tehniskajai komisijai vajadzēja veikt izmaiņas, lai šī sistēma būtu līdzīga ar pārējām komandām. 80% bobu ir vienādi, bet atšķiras tikai vāciešu kamanas...” Viņš ir gatavs runāt ar citu valstu pārstāvjiem, lai kopīgi spriestu par vāciešu pārsvara likvidēšanu.

“Ir jāmeklē risinājumi, tā tas nevar palikt. Monobobi parādīja patieso situāciju. Tur visām meitenēm bija vienādi bobi, un kāds beigās bija rezultāts? Kamanās bija iespējamas tikai slidu variācijas, bet braucienus izšķīra meistarība,” saka Ekmanis.

Viņš atceras, ka reiz ar vāciešu aizkulišu spēlītēm veiksmīgi cīnījies 2010. gadā, un šīs valsts sportisti, nespējot apiet likumu ar līkumu, 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs palikuši bez medaļām.

“Negribu vainot sportistus. Frančesko Frīdrihs varētu uzvarēt arī ar standarta bobu. Viņam ir liels pārsvars startā, arī slidu apstrāde vāciešiem ir citā līmenī,” spriež Ekmanis. “Arī mēs saviem bobiem gribējām uztaisīt kustīgās asis, bet mums tās vienkārši nesanāca. Nav tik vienkārši, tas no inženierijas viedokļa ir gana sarežģīti.”

Runājot par mūsu pašu tehniku, bija acīmredzams, ka tā Pekinas trasē neskrien, īpaši divnieks, kur, visticamāk, pat ar perfektiem braucieniem nevarētu pacīnīties par medaļām. Ekmanis gan vienlaikus slavē četrinieku kamanas.

“Četriniekos bija jānobrauc bez kļūdām, ko Oskars Ķibermanis diemžēl neizdarīja. Savukārt bronzas ieguvējam Džastinam Kripsam cepuri nost – viņš četrus braucienus nobrauca gandrīz bez kļūdām,” divnieku kamanas Latvijas komandai ir mūsu pašu kompānijas BTC ražojums, kamēr četrinieku - "Wallner".

“Ne visi bobi sanāk vienādi, viens ir lēnāks, otrs – ātrāks. Kad rudenī Ķīnā bija pārbaudes mači, tad vienā braucienā tas divnieks bija otrais ātrākais. Tas nedaudz aizmigloja acis. Uzskatu, ka sezonas laikā vajadzēja domāt par citiem risinājumiem, jo kamanas negāja,” domā Ekmanis, piebilstot, ka ar divnieku aizvadītajā sezonā neizdevās nostrādāt līdz galam. “Četriniekam bija tikai braukšanas vaina. To pierāda arī Eiropas čempionāts Sanktmoricā, kur ar labiem braucieniem Ķibermanis tika pie zelta.”

Šobrīd Latvijas bobsleja izlasē pietiek neskaidrību, jo nav zināms par atsevišķu sportistu nākotni, kā arī mīklains savos izteikumos par turpmākajiem plāniem bija arī komandas galvenais treneris Sandis Prūsis. Ekmanis ieskicē, ka šobrīd par nākotni vēl pāragri spriest. Turklāt uz ārsta procedūru galda grasās gulties Ķibermanis, kuram jāveic ceļgala operācija, bet Pekinā viņam plīsis arī kājas muskulis. Darbs bobslejā turpinās, un tuvākajā laikā jaunie piloti lidos iepazīties ar Leikplesidas trasi.


, 2022-02-23 11:18, pirms 2 gadiem
Mūsu RTU inženieri knapi var pabeigt augstskolu, tāpēc ar inženieriju būs grūti...
, 2022-02-23 11:33, pirms 2 gadiem
30 gadus jau šo klausos
Slēpts komentārs: serbs
, 2022-02-23 11:44, pirms 2 gadiem
Novēlēšu, lai izdodas kaut ko šajā sportā mainīt. Tas kas bija OS nebija interesanti.
, 2022-02-23 11:46, pirms 2 gadiem
Tā tas vienmēr, lai arī kā mums tas nepatiktu, ir bijis, ir un būs-ka nabags dara kā var, bet bagāts kā grib.
Slēpts komentārs: Calvin
, 2022-02-23 11:52, pirms 2 gadiem
“Vai paši vācieši nesaprot, ka ar šādu rīcību iznīcina šo sporta veidu?”

Pag, vāciešiem tagad speciāli bremzēt un ļaut citiem uzvarēt?

“Arī mēs saviem bobiem gribējām uztaisīt kustīgās asis, bet mums tās vienkārši nesanāca. Nav tik vienkārši, tas no inženierijas viedokļa ir gana sarežģīti.”

Nu un tāpēc jāsoda vācieši, ka viņiem tas izdevās?
, 2022-02-23 12:03, pirms 2 gadiem
Čīkstēšanas čempions!
, 2022-02-23 12:06, pirms 2 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: “Vai paši vācieši nesaprot, ka ar šādu rīcību iznīcina šo sporta veidu?”

Pag, vāciešiem tagad speciāli bremzēt un ļaut citiem uzvarēt?

“Arī mēs saviem bobiem gribējām uztaisīt kustīgās asis, bet mums tās vienkārši nesanāca. Nav tik vienkārši, tas no inženierijas viedokļa ir gana sarežģīti.”

Nu un tāpēc jāsoda vācieši, ka viņiem tas izdevās?
Domāju, ka vāciešus īpaši nosodīt nevajag, jo viņi dara tā, kā to darītu jebkura cita valsts, lai sasniegtu nosprausto mērķi uzvarētu visus un visur. Protams, ja vien tas notiek noteikto normu ietvaros.
Es personiski uzskatu, ka šī sporta veida federācijai, kurš tiek dēvēts par F1 uz ledus, ir pienācis laiks domāt, lai tas nepārvērstos par īsto F1, kur par uzvarām sacensībās reāli cīnās 1-2 piloti un 1-2 komandas, bet pārējie ir tikai statisti, un piedalās piedalīšanās pēc.
, 2022-02-23 12:09, pirms 2 gadiem
ekmanis ir cīnītājs,ieliekam viņu upeņu_nieka vietā un mums būs biatlons....arī komanda un stafete...rotāciju..
, 2022-02-23 12:43, pirms 2 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: “Vai paši vācieši nesaprot, ka ar šādu rīcību iznīcina šo sporta veidu?”

Pag, vāciešiem tagad speciāli bremzēt un ļaut citiem uzvarēt?

“Arī mēs saviem bobiem gribējām uztaisīt kustīgās asis, bet mums tās vienkārši nesanāca. Nav tik vienkārši, tas no inženierijas viedokļa ir gana sarežģīti.”

Nu un tāpēc jāsoda vācieši, ka viņiem tas izdevās?
Nosodīt nevajag, taču ja kāds sporta veidā var ieguldīt ļoti lielu naudu, bet citi to nevar, tad tas kļūst neinteresanti. Arī 1 formulā domā kā samazināt izmaksas.
, 2022-02-23 12:47, pirms 2 gadiem
Piekritu par ekmani,aizej ar godu- visu muzu esi cikstejis un grabejis,nem savu balalaiku un trinkskini...
, 2022-02-23 13:12, pirms 2 gadiem
A kāda jēga latvijas sportam no šāda sporta veida?? Izmaksas milzīgas (vēl izrādas jaunas kamanas japērk), bet jēga?? Grūti pamanīt.
Slēpts komentārs: Murlāpsis
, 2022-02-23 13:45, pirms 2 gadiem
un,kur Zinča palika tās divnieku Wallner kamanas?
Slēpts komentārs: Raitcha
, 2022-02-23 14:03, pirms 2 gadiem
No vienas puses taisnība - tas ir kā atļautais dopings. Praktiski lielās valstis ar saviem resursiem visus saliek
, 2022-02-23 14:05, pirms 2 gadiem
Raitcha rakstīja: Baksta tagad tiem, kas var? Tapēc, ka paši nevar?
Arī Latvijai nav aizliegts šajā sportā tērēt miljonus, sava vieta ir jāapzinās un jāpieņem.
Labāk būtu uztraucie par to, ka ātrāki bija arī Austrieši, Amerikāņi, Kanādieši un Itāļi.

Bet redz, onka pukst, ka tehniskajā sporta veidā, kādam ir labāka tehnika
Es domāju, ka Ekmanis ir satraucies, ka reni neizņem no olimpiskajām spēlēm vispār Uzvar nevis labākais sportists, bet tehnika, jaunajām olimpisko spēļu mājvietām jāmeklē blakus piemērota rene u.c. problēmas.
, 2022-02-23 14:41, pirms 2 gadiem
Bzh rakstīja: Es domāju, ka Ekmanis ir satraucies, ka reni neizņem no olimpiskajām spēlēm vispār Uzvar nevis labākais sportists, bet tehnika, jaunajām olimpisko spēļu mājvietām jāmeklē blakus piemērota rene u.c. problēmas.
Var jau būt, ka mums nemaz pašiem nav tie labie sportisti un mūsu panākumi ir uz tehniskajām iespējām, kas šobrīd krietni atpaliek no Vācijas, bet tomēr. Monobobos, kur visiem vienādi bobi, tur mēs tā kā neesam
Bet par mūsu reni, manā skatījumā pēdējais laiks to pārdot kādai citai valstij, ar cerību, ka tā ir demontējama un atkal sastellējama
Tā jau tur nenotiek visas disciplīnas, un jo tālāk laiks skrien, jo vairāk šī trase neatbilst mūsdienām, sen jau laiks tikt no tās vaļā.
Tagad pat labs iemesls, "Vācija sabojāja sportu, nav vairs vērts"
, 2022-02-23 20:12, pirms 2 gadiem
ekmani un Prūsi,nu tinat prom...jūs esat beigšies...kā var nesaprast ekmani...it sevišķi tu...pirmklasnieka atmazkas...tāds bāba vien esi,gaudot tikai māki...vnk vecuma marasms....pie naudas siles pielipis....
..ja tev būtu svarīga bobsleja nākotne,tad tu dotu ceļu gudzākiem,zinošākiem džekiem....kādu ārzemnieku un Melnbārdi lai vada bobsleju...bet tu ej prom....nē tinies...!!!!
, 2022-02-23 20:47, pirms 2 gadiem
cesinieks777 rakstīja: ekmani un Prūsi,nu tinat prom...jūs esat beigšies...kā var nesaprast ekmani...it sevišķi tu...pirmklasnieka atmazkas...tāds bāba vien esi,gaudot tikai māki...vnk vecuma marasms....pie naudas siles pielipis....
..ja tev būtu svarīga bobsleja nākotne,tad tu dotu ceļu gudzākiem,zinošākiem džekiem....kādu ārzemnieku un Melnbārdi lai vada bobsleju...bet tu ej prom....nē tinies...!!!!
Ta jau nu gluzi nav, par divnieku pateica ka ir, drosvien, ka Prusim tur bija teiksana,ka neko nemainam. Cetriniekos bez rupjas Kibermana kludas butu bronza un visi kaifotu.
, 2022-02-23 23:16, pirms 2 gadiem
Raitcha rakstīja: Var jau būt, ka mums nemaz pašiem nav tie labie sportisti un mūsu panākumi ir uz tehniskajām iespējām, kas šobrīd krietni atpaliek no Vācijas, bet tomēr. Monobobos, kur visiem vienādi bobi, tur mēs tā kā neesam
Bet par mūsu reni, manā skatījumā pēdējais laiks to pārdot kādai citai valstij, ar cerību, ka tā ir demontējama un atkal sastellējama
Tā jau tur nenotiek visas disciplīnas, un jo tālāk laiks skrien, jo vairāk šī trase neatbilst mūsdienām, sen jau laiks tikt no tās vaļā.
Tagad pat labs iemesls, "Vācija sabojāja sportu, nav vairs vērts"
Ja tu esi pret reni, kas Latvijai no visiem sporta veidiem dod vislabākos panākumus starptautiskajās sacensībās, tad tu neesi ne sporta, ne arī Latvijas draugs.
, 2022-02-23 23:17, pirms 2 gadiem
Ko Gūts dara tajā tehniskajā komisijā, kāpēc neceļ skandālu?
, 2022-02-24 00:50, pirms 2 gadiem
otins rakstīja: Ko Gūts dara tajā tehniskajā komisijā, kāpēc neceļ skandālu?
Gūts ir IeGūts un ApGūts no vāciešiem !
, 2022-02-24 09:38, pirms 2 gadiem
KevinDurant#35 rakstīja: Mūsu RTU inženieri knapi var pabeigt augstskolu, tāpēc ar inženieriju būs grūti...
Nu, nu, vecozēn. Man tev reāls stāsts no universitātes laikiem. Ne tik sen Šici (pirms Sočiem) uz RTU bija atbraukuši jaunas slieces uztaisīt. RTU bija kaut kādu Eiropas piķi dabūjuši, tad nu tur diezgan labs collab varēja sanākt - gan kāpostu apgūt, gan praktisko labumu saņemt. Saki, ko gribi, bet mācībspēki uztaisīja jaunas slieces ar pārklājumu, kas kausē ledu ap tām, tādā veidā uzlabojot slīdamību. RTU veiktajos testos pret esošajām sliecēm - vienos vārtos. Vienīgā nelaime bija tāda, ka vizuāli slieces izskatījās tādas kā netīras/nobružātas un pat matētas. Ekipējuma menedžeris savāca slieces, aizbrauca uz Norgi mačos. Pēc tam teica, ka sūdīgi slīdot un RTU džeki sūdu sataisījuši. Kad šim sāka prasīt, kas tad vainas, esot lakoniski atbildējis 'Nu kā, es tak nopulēju slieces, jo nebijāt jau viņas apstrādājuši līdz galam'. Kaut kā tā
, 2022-02-24 09:57, pirms 2 gadiem
Savtīgais-Igijs rakstīja: Nu, nu, vecozēn. Man tev reāls stāsts no universitātes laikiem. Ne tik sen Šici (pirms Sočiem) uz RTU bija atbraukuši jaunas slieces uztaisīt. RTU bija kaut kādu Eiropas piķi dabūjuši, tad nu tur diezgan labs collab varēja sanākt - gan kāpostu apgūt, gan praktisko labumu saņemt. Saki, ko gribi, bet mācībspēki uztaisīja jaunas slieces ar pārklājumu, kas kausē ledu ap tām, tādā veidā uzlabojot slīdamību. RTU veiktajos testos pret esošajām sliecēm - vienos vārtos. Vienīgā nelaime bija tāda, ka vizuāli slieces izskatījās tādas kā netīras/nobružātas un pat matētas. Ekipējuma menedžeris savāca slieces, aizbrauca uz Norgi mačos. Pēc tam teica, ka sūdīgi slīdot un RTU džeki sūdu sataisījuši. Kad šim sāka prasīt, kas tad vainas, esot lakoniski atbildējis 'Nu kā, es tak nopulēju slieces, jo nebijāt jau viņas apstrādājuši līdz galam'. Kaut kā tā
Iestrādes taču palika, kāpēc netiek izmantotas?
, 2022-02-24 12:41, pirms 2 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Iestrādes taču palika, kāpēc netiek izmantotas?
Uzjautā Šiciem. Acīmredzot Bronza Sočos ar vecajām sliecēm ir pietiekami labs 'nelabosim, ja nav salūzis' faktors.