Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Šorttrekists Krūzbergs olimpiskajās spēlēs tēmē uz Top10 visās disciplīnās

Šorttrekists Krūzbergs olimpiskajās spēlēs tēmē uz Top10 visās disciplīnās
Pekinas olimpieši Roberts Krūzbergs (no kreisās) un Reinis Bērziņš. Foto: ventasbalss.lv

Talantīgais Latvijas šorttrekists Roberts Krūzbergs februārī Pekinā piedalīsies savās pirmajās olimpiskajās spēlēs. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņš neslēpj savas ambīcijas visās distancēs iekļūt labāko desmitniekā.

Latvijas komandu Pekinas olimpiskajās spēlēs pārstāvēs divi šorttrekisti – 2001. gadā dzimušie Krūzbergs un Reinis Bērziņš. Krūzbergs kvalifikāciju izpildījis trīs distancēs – 500, 1000 un 1500 metros, kamēr Bērziņš piedalīsies tikai 1500 metru sacensībās.

Debijai četrgades lielākajā sporta forumā Krūzbergs gatavojas Vācijas pilsētā Drēzdenē. Tur viņš trenējas kopā ar Vācijas un Polijas izlasēm. Tā ir aptuveni 30 spēcīgu šorttrekistu grupa, kurā ir arī viena čehu slidotāja.

“Pārsvarā trenējos Vācijā, bet šad tad aizbraucu arī uz Latviju un slidoju kopā ar ventspilniekiem. Tagad pirms olimpiskajām spēlēm lielākoties trenējos Vācijā,” pirmdien Krūzbergs atgriezīsies dzimtenē, bet uz Pekinu dosies jau 26. janvārī. Pirmās šorttreka sacensības viņam olimpiskajās spēlēs paredzētas 5. februārī.

“Šī ir pirmā sezona, kad tik intensīvi un ilgi trenējos ārzemēs. Kad strādājām Jelgavā, mums pašiem bija liela komanda, tad nebija nekādu problēmu. Tagad ir kā ir, un tāpēc bija jāmeklē visādas iespējas, kur var trenēties,” Vācijas izlases treniņiem Krūzbergs pievienojās pagājušajā gadā, un šo valstsvienību vada angļu speciālists Stjuarts Horspūls, kurš iepriekš strādāja ar šorttrekistiem Latvijā.

Drēzdenē Krūzbergs ir profesionālā vidē, kur jādomā tikai par treniņiem un sacensībām. Paralēli viņš studē Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas pēdējā kursā un vasarā iegūs trenera diplomu. Vēl palicis pēdējais semestris, bet pagaidām viņš par trenēšanu nedomā – prioritāte ir sportista karjerai. “Galvenais ir iegūt izglītību, lai varu kaut ko darīt pēc sportošanas beigām.”

Krūzberga komandas biedrs Latvijas izlasē Bērziņš ikdienā tikmēr trenējas Nīderlandē, un par to jāšķiras no vairākiem tūkstošiem eiro sezonā. Savukārt Robertam par treniņiem Drēzdenē neesot jāmaksā, tikai jānosedz viesnīcas un ēdināšanas izmaksas. Ar to palīdzot Latvijas Slidošanas asociācija un Ventspils olimpiskais centrs.

Kaut arī Pekinas olimpiskajās spēlēs Covid-19 pandēmijas dēļ būs ievērojami ierobežojumi, Krūzbergs par to lāgā neuztraucas, jo viņa galvenais uzdevums ir startēt un uzrādīt pēc iespējas labākus rezultātus. “Visās trijās distancēs gribētos būt vismaz Top10. Ja viss būs tā, kā tam vajadzētu būt, neredzu problēmu, kāpēc nevarētu būt desmitniekā. Top15 kā minimums. Mana parocīgākas distances ir 1000 un 1500 metri.”

Vēl pirms 2018. gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm Latvijā runāja par ilgtermiņa šorttreka attīstību, un viena no atslēgas figūrām bija Horspūls, komandai bija treniņcentrs Jelgavā. Taču tad klajā nāca vairāki skandāli, kas šīs idejas pazudināja, un karjeras beidza Dienvidkorejā labi startējušie Roberts Zvejnieks un Roberto Puķītis.

“Ja grib sasniegt lielus panākumus, visiem ir jātrenējas kopā. Tā, kā mums agrāk bija izveidots Jelgavā. Visi spēcīgākie bijām vienā centrā. Citus variantus attīstībai īsti neredzu,” šajā sezonā Pasaules kausa apritē startēja arī Endijs Vīgants, kamēr uz citiem šorttrekistiem vēl nedaudz esot jāpagaida. “Tie, kuri ir labākie Ventspilī un Jelgavā, ir ļoti jauni. Pēc kādiem 2-3 gadiem viņi varētu izaugt.”

Pirms diviem gadiem Eiropas čempionātā Krūzbergs izcīnīja astoto vietu 1000 metros, bet pērn bija pozīciju zemāk. “Arī pēc Pekinas turpināšu slidot. Šobrīd mana prioritāte ir sports. Cik ilgi varēšu, tik sportošu. Man galvenais ir sevi pierādīt. Man bieži ir neveiksmīgas sacensības – kritieni, diskvalifikācijas… Svarīgi ir nostabilizēties. Jāpierāda pašam sev, uz ko esmu spējīgs. Eiropas čempionātā esmu ieslidojis astoņniekā, tā kā tikai jāiet uz priekšu.”


, 2022-01-21 17:51, pirms 2 gadiem
Labāk tēmētu uz medaļu vienā nekā padsimtās vietas visās disciplinās pēc kaŗtas.
, 2022-01-21 18:02, pirms 2 gadiem
Lai izdodas!
, 2022-01-21 18:59, pirms 2 gadiem
Ar muti māki braukt....Eiropā 8.bvieta...te būs visa pasaule...
un raksta beigās jau attaisnojumi....neveiksmes mani vajā,kritieni,diskābeļi...
, 2022-01-21 21:15, pirms 2 gadiem
...tie šorttrekisti laikam visi tādi mākoņu stūmēji... bija arī viens tāds iepriekš, talantīgs, bet sapīpējies... aiz tiem korejiešiem, ķīniešiem u.c tālāk par otro kārtu var tikai sapņot... kaut novēlu, lai izdodās!!!
, 2022-01-22 14:21, pirms 2 gadiem
Ambīcijas fantastiskas !
Eiropiešu līmenis ir viena lieta.
Bet stāties pretī Ķīnai, Korejai, Kanādai ir pavisam cita štelle!
, 2022-01-22 14:39, pirms 2 gadiem
Uz ko ir balstīta šāda izrunāšana.Čalītis baigi lecigs izskatās.Cilvēks,kurš mīcās ap 30 vietu Pasaules kausā,tagad visiem stāsta,ka desmitnieks Olimpiādē nav problēma.Kādi būs attaisnojumi pēc izgāšanās?
, 2022-01-23 21:30, pirms 2 gadiem
Šie tākā modernā pieccīņa, uz OS izlien un tad atkal viss apklust

Eiropā bija kautkāds ungārs, kurš turēja līdz šķībačiem un kanādiešiem. Bet tā, PL un DE noteikti nav līmenis, kur uzdzīt skillu.
, 2022-01-23 21:31, pirms 2 gadiem
Leģions44 rakstīja: Uz ko ir balstīta šāda izrunāšana.Čalītis baigi lecigs izskatās.Cilvēks,kurš mīcās ap 30 vietu Pasaules kausā,tagad visiem stāsta,ka desmitnieks Olimpiādē nav problēma.Kādi būs attaisnojumi pēc izgāšanās?
Lembergs garantē