Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Tomass Dukurs: "Testa sacensībās Pekinā startējām ar rezervi"

Tomass Dukurs: "Testa sacensībās Pekinā startējām ar rezervi"
Tomass Dukurs. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Līdz ceļam uz olimpiskajām spēlēm Latvijas vadošie skeletonisti Martins un Tomass Dukuri Siguldā strādās pie fiziskās sagatavotības, lai savu formas pīķi sasniegtu tieši četrgades nozīmīgākajās sacensībās, portālam Sportacentrs.com norāda vecākais no brāļiem Tomass. Uz tām viņi dosies jau tieši pēc nedēļas – 26. janvārī, bet tehnika uz turieni tiks nosūtīta piektdien.

Skeletona sacensības Pekinā notiks 10.-12. februārī, un uz augstām vietām pretendēs arī brāļi Dukuri. Līdz Ķīnai gan vēl jātiek, turklāt olimpisko spēļu rīkotājiem ir stingras prasības – ja kāds sportists šajā laikā būs ar pozitīvu Covid-19 testu, viņam, visticamāk, četrgades lielākais sporta forums ies gar degunu.

“Lai būtu mazāka iespēja saslimt, Siguldā dzīvoju viesnīcā. Kā nekā, bērns iet uz skolu. Protams, no visa jau nav iespējams izvairīties. Ja tagad saslimst ar Covid-19, olimpiskās spēles iet secen. Pārāk daudz tam ir ziedots, lai ar to riskētu. Cenšos, cik varu, lai gan izslēgt šādu varbūtību nevar. Ģimeni šajās dienās esmu saticis, bet savās mājās neuzturos,” saka Tomass. Dukuri Pekinā būs līdz 16. februārim, tā kā visu šo laiku viņi būs prom no savējiem.

Tehnika uz Pekinu tiks sūtīta jau piektdien, tāpēc skeletonistiem jau laikus jāsaprot, kas turienes trasē tiks izmantots. Pieredzējušajam Tomasam šajā jautājumā viss ir skaidrs.

“Uz turieni nevedīšu kamanas, ar ko pirms sezonas Pekinā braucu testa sacensībās, bet gan to, ar kuru šosezon startēju Pasaules kausā. Tā ir gana laba, nav nekādas vainas. Pašam jānobrauc labi – nav tā, ka kamanas pašas kaut kur aizvedīs. Rezultātu sastāda viss kopums, arī starts un braukšana,” skaidro vecākais no brāļiem. “Protams, svarīgi, lai ir trasei atbilstoša slīdamība un labas tendences, taču pašam jāpaveic arī savs darbs.”

Ņemot vērā, ka Pekinā februārī varētu valdīt arī aukstums, Dukuri sagatavojuši slieces arī ekstremāliem laikapstākļiem. “Šķiet, ka viss ir izdarīts un būs gatavs sacensībām. Siguldā braukšanas šajā laikā tikpat kā nebūs, pastrādās vairāk pie fiziskās sagatavotības. Kādi Pekinā būs apstākļi – grūti pateikt, tāpēc jāizdara pēc iespējas vairāk mājās, lai būtu gatavāki.”

Pagājušajā nedēļā noslēdzās Pasaules kausa sezona, un pēdējā posmā Martins jau 12. reizi kļuva par Eiropas čempionu, kamēr Tomass ieņēma septīto vietu. Martins arī sev 11. reizi nodrošināja Lielo kristāla globusu.

“Varbūt tas nav tas, uz ko cerēju Eiropas čempionātā, bet rezultāti bija blīvi un, ja nestartētu jau trešais, iespējams, būtu trīs četras vietas augstāk. Sanktmoricā starta numuram ir liela nozīme. Kā ir, tā ir – nav ko attaisnoties,” Tomass gan pauda prieku, ka otrajā braucienā ātrākā rezultāta īpašniekam viņš zaudēja tikai piecas sekundes simtdaļas.

Pieri saraukt lika Tomasa sezonas sākums, jo pirmajos divos posmos Īglsā viņš palika attiecīgi 16. un 18. vietā. Viņam šādi rezultāti gan neesot bijis pārsteigums, jo tobrīd neesot bijis mērķis būs labā sportiskajā formā un demonstrēt brīnumus.

“Pie tam sacensības bija Īglsā, kur nekad nav bijis nekas labs. Vienmēr bijusi doma, ka jāpieliek uz sezonas otro pusi. Domāju, tas arī labi sanāca. Pagaidām viss ir kā vajag. Man Īglsā ar tehniku viss nebija kārtībā, arī startā diezgan atpaliku, bet tāda arī bija doma – lēnām kāpināt. Liekam akcentu uz sezonas otro pusi un īpaši olimpiskajām spēlēm,” pēc Īglsas Tomasa rezultāti uzlabojās, un viņš ikreiz bija labāko desmitniekā, turklāt mājās Siguldā guva savu otro uzvaru karjerā.

“Ja godīgi, šajā sezonā man te - Siguldā - bija pēdējo gadu sliktākais sniegums Pasaules kausos, bet tik un tā izdevās uzvarēt. Tehnika bija labā līmenī, arī starts OK, bet braukšana bija slikta. Pēc tam Vinterbergā un Sanktmoricā nobraucu labāk. Citreiz ar to pietiek, citreiz ne,” Siguldā Tomass apsteidza Martinu, kurš bija līderis pēc pirmā brauciena, taču otrā startā viņa kamana izslīdēja no gropes, kas vecākajam brālim dāvāja panākumu.

“Ar Martinu mierīgi varēju pacīnīties [arī normālos apstākļos], taču viņš savu kamanu izrāva no gropes, un tur viņam viss beidzās. Savukārt es slikti veicu savus braucienus, tāpēc pēc sacensībām nebiju sajūsmā,” atklāj Tomass.

Ja Eiropas čempionāts bija otrās svarīgākās sacensības, tad sezonas atbildīgākais starts vēl priekšā – Pekinas olimpiskās spēles. Tomass nevēlas spriest, kuri tur varētu būt favorīti, jo to varētu redzēt tikai pēc pirmajiem treniņiem uz vietas. Pirms sezonas skeletonisti un bobslejisti tur aizvadīja vairāku nedēļu treniņus, kam noslēgumā bija testa sacensības – Tomass ieņēma sesto vietu, bet Martins bija divas pozīcijas zemāk.

“Neesam redzējuši vietējos skeletonistus, kuriem vajadzētu būt favorītiem, grūti spriest arī par citām nācijām. Rudenī bija tādi, kas treniņus un testa sacensības uztvēra nopietnāk, un bija tādi, kuri tam nepiegāja tik nopietni,” norāda Tomass, piebilstot, ka ķīnieši šosezon spēlējuši paslēpes.

No Ķīnas skeletonistiem vislabāk šosezon klājās Genam Veņcjanam, kurš bija viens no trim Pasaules kausa otrā posma uzvarētājiem, bet sezonas kopvērtējumā viņš palika 12. vietā, tā ne reizi uz goda pjedestāla vairs neuzkāpjot. Ķīnieši izlaida sezonas noslēdzošo etapu Sanktmoricā.

“Martinam treniņos Pekinā klājās diezgan slikti, bet tas jau nenozīmē, ka tā būs arī februārī. Toreiz viņam braukšana nesanāca, taču tagad ir pagājis pusgads, un varbūt šoreiz viss būs perfekti. Katra nedēļa un katras sacensības sākas no jauna,” cerību pilns ir Tomass. “Arī korejietim Junam Sunbinam klājās katastrofāli, viņš, šķiet, netika pat divdesmitniekā (22. vieta – aut.). Bet tas nenozīmē, ka tā turpināsies. Viss var mainīties.”

Pats Tomass gaidījis, ka Pekinas trase būs bīstamāka un grūtāka. Kaut arī tikt līdz lejai neesot sarežģīts uzdevums, laiku varot pazaudēt vairākās vietās.

“Mēs testa sacensības neuztvērām tik nopietni kā, piemēram, vācieši, kuriem tā bija atlase sezonai. Līdz ar to viņiem bija jāparāda savs labākais sniegums, lai iegūtu tiesības startēs Pasaules kausa posmos. Neteikšu, ka mēs tur apzināti braucām slikti, bet ar rezervi gan,” saka 40 gadus vecais Tomass.

Pieredzējušais skeletonists par karjeras beigām galvu nelauza – šobrīd viņš skatās tikai Pekinas virzienā, bet pārējam laiks būšot pēc tam.


, 2022-01-19 18:46, pirms 2 gadiem
Par Dukuru dubultuzvaru!
, 2022-01-19 19:06, pirms 2 gadiem
Prikols būtu, ja Tomass uzvarētu un Martins paliktu otrais. Arī Bromlijs un it sevišķi Štēls uz vecumu izcīnīja panākumus.
, 2022-01-19 20:55, pirms 2 gadiem
Ja Tomass uzvarētu, domāju tad Mārtiņš startētu arī nākamajās.
, 2022-01-19 21:14, pirms 2 gadiem
Mārtiņš Rubenis
, 2022-01-20 07:33, pirms 2 gadiem
Mārtiņš jau startēja nākamajās OS, tagad viņš startēs iepriekšējās.
, 2022-01-20 07:48, pirms 2 gadiem
Lai, vai bet domājams klāsies smagi kārtējo reizi OS. Nu jāizdara viss jau pirmajos divos braucienos, jo dažkārt 3-4 braucienā ir par vēlu ko glābt augstākām vietām.
, 2022-01-20 08:46, pirms 2 gadiem
Nezin, kā būs kitajozi piebraukuši trasi, vai arī būs sapinušies meistarībā!