Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Bendikai problēmas ar veselību, 30 kilometros cer atgūt pozitīvas emocijas

Bendikai problēmas ar veselību, 30 kilometros cer atgūt pozitīvas emocijas
Baiba Bendika. Foto: LOK/Edijs Pālens/LETA

Latvijas spēcīgākajai biatlonistei Baibai Bendikai pēc Pekinas olimpisko spēļu sacensībām iedzīšanā konstatētas problēmas ar veselību, taču svētdien viņa tik un tā iecerējusi piedalīties 30 kilometru brīvā stila sacensībās slēpošanā. Tajās startēs arī Patrīcija Eiduka.

Bendikai šīs olimpiskās spēles biatlonā nebija veiksmīgas, to sarunā ar Sportacentrs.com atzīst arī viņa pati. Labākais rezultāts bija vien 48. vieta iedzīšanā, bet dažas dienas pēc sacensībām galva ir skaidrāka un uz rezultātiem jau var atskatīties mierīgāku prātu.

Biatloniste neslēpj, ka pa šīm pāris Pekinā pavadītajām nedēļām nogurums ir uzkrājies. “Nekāda priecīgā atmosfēra šobrīd nav. Starti biatlonā ir puslīdz atstāti aiz muguras, tagad skatāmies tikai uz priekšu.”

“Visticamāk, 30 kilometri būs viens no grūtākajiem startiem, ko savā dzīvē būšu aizvadījusi. Trase patiešām ir smaga. Domāju, pa tik grūtu vēl neesmu braukusi. Ķīnieši tiešām ir pacentušies un trasi sagatavojuši iespaidīgu,” ieskicē Bendika.

Viņa norāda, ka trasē esot ļoti daudz kāpuma metru, turklāt stāvajos kalnos sniegs esot lēns, tāpēc sportiste paredz diezgan izaicinošanas sacensības. Vienā 7,5 kilometru aplī latviete saskaitījusi ap 320 kāpuma metrus, kas slēpošanai ir ļoti daudz.

“Treniņos esmu slēpojusi arī 90 kilometrus, bet sacensībās 30 kilometrus braukusi esmu varbūt vienreiz, taču negribu sameloties. Sacensību atmiņā tādas pieredzes man īsti nav. Jautājums, vai izdosies visu pareizi izdarīt arī no stratēģijas viedokļa un sadalīt pareizi spēkus,” spriež Bendika.

Sportiste uzsver, ka svētdienas sacensību sākumā nedrīkst pārcensties, jo tā līdz finišam neizdzīvot. “Būs spēlīte, kurš labāk pratīs noturēties uz limita un nepāriet tam pāri, lai labā tempā izdzīvotu līdz galam. Tas būs fiziskās sagatavotības tests, kurā uzvarēs tiešām pats stiprākais sportists. Nekāda veiksme vai kādi citi faktori nepalīdzēs.”

Pēc neveiksmīgām biatlona sacensībām Bendika svētdienas slēpojumā vēlas sev sarūpēt pozitīvas emocijas, kaut gan viņa prognozē, ka tāpat ieslēgsies sportiskais azarts sasniegt pēc iespējas labāku rezultātu.

“Vienlaikus apzinos, ka šobrīd neesmu pašā labākajā fiziskajā formā. Pēdējās dienās sajūtas vairs nav tik sliktas, tā kā ceru, ka organisms beidzot ieslēgsies pareizajā režīmā, un varēšu izbaudīt sacensības,” optimismu pauž Bendika.

30 kilometru distancē plāno piedalīties arī Latvijas vadošā slēpotāja Patrīcija Eiduka, un Bendika priecājas, ka blakus būs tautiete. Vismaz startā. “Kā pirms olimpiskajām spēlēm smējāmies, forši, ka brauksim abas, tā kopā būs drošāk. Mums var izdoties gan ļoti labi, gan tieši pretēji. Trases reljefs ir tik specifisks, ka kaut ko prognozēt ir grūti.”

Atskatoties uz saviem startiem biatlona sacensībās, Bendika saka, ka neveiksmes iedīgļi meklējami jau pirms olimpiskajām spēlēm, jo dažādu Covid-19 prasību un ierobežojumu dēļ uzkrājies nevajadzīgs stress. Turklāt arī viņa pati pirms Pekinas saķērusi šo vīrusu.

“Daudziem sportistiem šīs olimpiskās spēles sagādāja vairāk stresa nekā gribētos. Jau sākot ar visu pirmslidošanas periodu, kad saslimšana ar Covid-19 nenozīmēja vienkāršu saslimšanu, jo tam klāt nāca stress ar testiem un jautājumi, vai vispār tiksi uz olimpiskajām spēlēm,” atzīst sportiste. “Tas radīja daudz vairāk stresa, nekā pati biju gaidījusi. Kaut kādā ziņā ar to netiku galā. Neskatoties uz visiem ietekmējošajiem faktoriem, gribēju nostartēt labi, bet varbūt ar to sev uzliku pārāk lielu spiedienu. Vēlējos iepriecināt ne tikai sevi, bet arī savu komandu un visus biatlona fanus Latvijā.”

Lai arī sākotnēji Bendikai šķitis, ka saslimšana ar Covid-19 nebūs atstājusi ietekmi uz viņas gatavību četrgades svarīgākajām sacensībām, tas bijis maldīgs priekšstats.

“Nebiju tik labā fiziskajā formā, kā bijām gatavojušies. Tas diezgan izsita mani no līdzsvara. Tāpēc pazaudēju savu ierasto pārliecību, un starti nesanāci ne tuvu, kādus gribējās,” viņa gan neslēpj, ka šobrīd esot neliels apjukums un nesaprašana par to, kas notiek ar biatlonistes veselību.

Pēc iedzīšanas sirds rādītāji galīgi neizskatījās labi. Šobrīd treniņos gan vairs nav tik slikti. Redzēsim, kā klāsies 30 kilometru distancē, un varbūt mājās būs jātaisa papildus analīzes. No tām sapratīsim, vai man vajadzēs paņemt garāku pauzīti, vai arī braukt uz Pasaules kausu,” Bendika norāda, ka, runājot vienkāršiem vārdiem, viņai varētu būt sirds iekaisums. “Sacensībās man vienkārši neieslēdzās turbīna. Pulss sacensībās bija ļoti zems, neizskatījās diez ko labi. Cerams, pa šīm dienām organisms būs paspējis pārslēgties un varēs 30 kilometrus noslēpot līdz galam, pacīnīties par sev apmierinošu rezultātu.”

Pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm Bendika neplāno apstāties, un viņas redzeslokā jau ir 2026. gada olimpiskās spēles Itālijā – jau daudz ierastākā atmosfērā bez lieliem pārlidojumiem.

Noderīgas saites:

Pekinas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums


, 2022-02-18 13:58, pirms 2 gadiem
Galīgi nelaikā tās visas problēmas ar veselību.

2026. gada olimpiādē Bendikai būs jau 34 gadi. Šodien masu startā tikai divas bija tādā vecumā - Beskona (34) un Hermane (33). Pārējās bija vismaz vienu "olimpisko ciklu" jaunākas, tāpēc šķiet, ka īstie spēka gadi Baiba bija (vajadzēja būt) šajā olimpiādē. Bet turēsim īkšķus par Baibu.
, 2022-02-18 14:06, pirms 2 gadiem
Cerams būs labs sniegums PK posmā Otepē.
, 2022-02-18 14:37, pirms 2 gadiem
Nevajag jau sevi mocit tai 30km.
, 2022-02-18 14:42, pirms 2 gadiem
Tāds neizdevies scenārijs viņai os
Jau pirms sacīkstēm tur bija nevajadzīgas diskusijas ar slēpotājām, tagad vēl šis
, 2022-02-18 14:45, pirms 2 gadiem
Tūristiem tūristu problēmas.
, 2022-02-18 15:17, pirms 2 gadiem
Bendikai problēmas ar galvu
, 2022-02-18 15:26, pirms 2 gadiem
Ļoti žēl šo visu lasīt, kā arī iepriekšējo ņemšanos, lielīšanos un pārējo jauno sportistu nolikšanu. Paliek žēl gan pašas Baibas, gan visu iesaistīto tajā jezgā. Trase ir grūta un nežēlīga gan pret sportistiem pašā briedumā, gan, vēl jo vairāk, pret jaunajiem. Izturību un cīņassparu Patrīcijai kura nav solījusi neko, bet izdarīs visvairāk! Baibai novēlu iebraukt pašas solītajā augstajā vietā 30 km masu startā.
, 2022-02-18 15:41, pirms 2 gadiem
Re, otmazka jau pirms starta gatava.
, 2022-02-18 16:15, pirms 2 gadiem
Veselība ir tikai viena, bet kilometru daudz. Nevajag to vienu čakarēt.
, 2022-02-18 16:33, pirms 2 gadiem
Īsi pirms startiem stāstīja cik labā formā, vesela un augsti mērķi. Tagad stāsta, ka slimoja, nav formā utt.

Ļoti iespējams, bet tad vienkārši nevajag pirms laika stāstīt pretēju informāciju - tagad tas kopā izklausās jocīgi.
, 2022-02-18 16:40, pirms 2 gadiem
No perspektīvas sportistes kļuvusi par tādu klīrīgu beibi, visu laiku viss ne tā
, 2022-02-18 18:08, pirms 2 gadiem
Petrus rakstīja: Veselība ir tikai viena, bet kilometru daudz. Nevajag to vienu čakarēt.
+30
Pēc 10km lai izstājas, ja jau tik dikti gribas startēt. No kā sirds streiks var būt, nevienam laikam vairāk nav jāstāsta.
, 2022-02-18 18:27, pirms 2 gadiem
Paliek skumji lasot dažus komentārus.. skumji ka mums ir tādi līdzjutēji.. problēmas ar sirdi, bet vajag kaut ko negatīvu pateikt.
Ja sportists saka, ka ne uz ko lielu necer- slikti.
Ja sportists saka , ka cer uz labām vietām - slikti.
, 2022-02-18 19:11, pirms 2 gadiem
Ka iet kopa slikta veseliba ar startu grutakaja distanse augstkalne?
, 2022-02-18 21:38, pirms 2 gadiem
Ta ir kad tiki tokk daudz laiku pavada, lai iet tuset ar briedi gan jau kopigu video uztaisīs