Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Silovam Pekinā būs pēdējās olimpiskās spēles, sliecas uz karjeras noslēgšanu

Silovam Pekinā būs pēdējās olimpiskās spēles, sliecas uz karjeras noslēgšanu
Ātrslidotājs Haralds Silovs. Foto: Reuters/Scanpix

Pekinas olimpiskās spēles Latvijas labākajam ātrslidotājam Haraldam Silovam būs noslēdzošās karjerā, un sarunā ar portālu Sportacentrs.com latvietis atklāj, ka pēc četrgades nozīmīgākajām sacensībām, visticamāk, liks punktu sportista karjerai.

Kaut arī Starptautiskā Slidošanas savienība (ISU) vēl nav nākusi klajā ar oficiāli paziņojumu, Silovs ir diezgan drošs par savu dalību Pekinas olimpisko spēļu 1500 metru distancē, kur viņš 2018, gadā Phjončhanā izcīnīja augsto ceturto vietu. Tajā sacentīsies 30 sportisti – 20 pēc ranga un vēl desmit pēc uzrādītā laika, starp kuriem ir latvietis.

Pēdējos gados Silovs lielāko uzsvaru licis uz sacensībām masu startā, kur viņš šobrīd Pekinas dalībnieku sarakstā ir kā trešais rezervists. Ir diezgan liela iespējamība, ka viņš tajā piedalīsies, jo vairākas vietas vēl tikšot aizpildītas ar sportistiem, kuri olimpiskajām spēlēm kvalificējušies citās disciplīnās.

Savu pēdējo startu līdz Pekinas olimpiskajām spēlēm Silovs jau ir aizvadījis pagājušajā nedēļā Pasaules kausa ceturtajā posmā Kalgari. Kaut arī masu startā viņam nevienā no etapiem sezonas laikā nav izdevies iekļūt finālā, latvietis sezonas kopvērtējumā ieņem 28. vietu, kamēr 1500 metros ir 48. pozīcijā. Ātrslidotājs ir drošs par savu dalību Pekinā.

“Nevaru izskaidrot, kāds man pēc pēdējā starta bija atvieglojums. Šī kvalifikācija man nāca ļoti, ļoti smagi. Atgriezos no traumas, kas mani bija atmetusi desmit soļus atpakaļ, turklāt pirmajā posmā Polijā masu starta grupa paņēma mani uz muļķi. Ja būtu zinājis, kā tas izvērtīsies, cīņa par punktiem būtu citādāka. Ņemot vērā, ka sezonas turpinājumā bija gaidāmi vēl divi masu starti, Polijas posmā uzņēmāmies lielāku risku, kas neatmaksājās,” skaidro Silovs, kurš pirms sezonas otrā masu starta Soltleiksitijā krita, turklāt piemeklējušas problēmas arī ar inventāru.

“Visu laiku sakrita apstākļi, ka es varētu netikt uz Pekinu. Iepriekšējā posmā Kalgari it kā izvēlējāmies taktiku, kas ir pēc iespējas drošāka – vairs nevarēju atļauties uzņemties lieku risku un atstāt kaut ko uz beigām. Galvenais uzdevums bija tikt finālā, kas man garantētu vietu olimpiskajās spēlēs. Starpfinišu it kā uzvarēju, bet finišā pozīcijas salikās tā, ka finālā netiku, kaut gan bija daudz lielāka varbūtība, ka man tajā jābūt,” uzsver Latvijas sportists. “Šajos divos posmos vienkārši sakrita tā, ka nenotika, kā biju plānojis. Tikpat labi kvalifikācija varēja viegli izslīdēt no rokām. Skaidrs, ka man bija pa spēkam kvalificēties Pekinai, taču masu starts ir ļoti neprognozējams. Pietrūka sportiskās veiksmes un bija milzīga psiholoģiskā spriedze. Mani izglāba pēdējie 1500 metri, kas bija kā trilleris. To var salīdzināt ar basketbola “play-off” – pēdējās sekundēs iemet izšķirošo metienu un esi iekšā. Pašam beigās jau neticējās, jo šķita, ka tomēr neizdosies.”

Tieši Kalgari latvietis 1500 metros finišēja ar laiku 1:45,344 minūtes, kas bija vien par 0,09 sekundēm lēnāk nekā Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs, kurās viņš izcīnīja ceturto vietu.

Šobrīd Silovs atgriezies Latvijā, taču jau pirms Ziemassvētkiem dosies uz Vācijas pilsētu Indzeli, kas ir viņa treniņvieta. Šosezon viņš trenējas kopā ar Šveices ātrslidotājiem. Šī gada sākumā Latvijas sportists guva kājas traumu, no kuras gan viņš vēl neesot pilnībā atkopies.

“Trauma ir tāda, kurai nepieciešams ilgāks laiks, lai pilnībā atveseļotos, bet šobrīd situācija ir pietiekami laba, lai es varētu trenēties un startēt. Laiks ir mans ierocis. Jo paiet vairāk laika, jo labāk. Viens no galvenajiem uzdevumiem – tikt uz Pekinu – ir izpildīts, un olimpiskās spēles būs jau citas sacensības,” atklāj Silovs.

Pekinā būs manas pēdējās olimpiskās spēles. Jau pirms četriem gadiem izteicos, ka Phjončhanā pavisam noteikti būs manas pēdējās spēles,” atceras sportists, kurš izvēlējās turpināt karjeru un lielāku akcentu turpmāk likt tieši uz masu startu. “Esot sportā ilgu laiku, man kvalifikācija uz Pekinu bija īpaša pieredze. Bija jācīnās līdz pēdējam brīdim, sekundei, sekundes desmitdaļai. Nevaru aprakstīt vārdiem, kāds emocionāls tukšums bija pēc finiša. Ceļazīme uz Pekinu nāca kā milzīgs bonuss, un kontrasts bija tik liels, ka jutos it kā es būtu uzvarējis olimpiskajās spēlēs. Tas man iedeva papildus pārliecību nesalūst un nepadoties, kad šķiet, ka viss jau ir zaudēts. Tas bija īpaši.”

Negribu tagad paziņot, ka pēc Pekinas beigšu karjeru pavisam, taču esmu nobriedis šim solim. Man šķiet, tas ir īpaši – noslēgt karjeru tieši ar olimpiskajām spēlēm, kas ir kulminācija. Man tiešām bijusi gara karjera. Noteikti neko nenožēlošu,” norāda Silovs.

Silovam pavasarī apritēs 36 gadi, bet pasaules spicē šobrīd ir jaunāki sportisti par viņu. Tiesa, sezonas kopvērtējuma līderis 1500 metros Džoijs Mantija no ASV ir latvieša vienaudzis.

“Mani vienaudži startē pārliecinoši. Jā, vecums spēlē savu lomu, taču no otras puses - gadu skaits nav izšķirošs. Tas ir jāprot izmantot. Jāskatās arī individuāli, kādi resursi palikuši un kā jūtas ķermenis. Ja gadu no gada sevi izsmel, tad kļūst arvien grūtāk. Ātrslidošanā nav konkrēta vecuma, kad kļūst nereāli startēt augstā līmenī. Vecums ir tikai cipars,” uzskata Silovs, kurš nenoliedz, ka viņa vecumā atjaunošanās pēc lielām slodzēm ir ilgāka. “Ja visu laiku ņem, tas organismu tukšo, un nav vairs īsti iespējas iepauzēt un paņemt sezonu brīvu. Tāda opcija nepastāv.”


, 2021-12-17 13:16, pirms 2 gadiem
Vispār nedaudz neticami, ka tomēr būs nopelnījis olimpisko ceļazīmi, neraugoties uz traumas atstātajām sekām. Lai izdodas olimpiskais starts!