Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource644), Fid:2975, Did:0, useCase: 3

Autors: Linda Mangale

Pēc uzvaras pār Šveici Latvijas ratiņkērlingisti dala pirmo vietu kopvērtējumā

Pēc uzvaras pār Šveici Latvijas ratiņkērlingisti dala pirmo vietu kopvērtējumā
Poļina Rožkova
Foto: Ansis Ventiņš

Šodien, 8.martā Pekinas Ziemas paralimpiskajās spēlēs Latvijas ratiņkērlinga izlase rīta sesijā tikās ar Šveices valsts vienību. Sekmīgs mūsu izlases spēles sākums tomēr noveda pie spraigas galotnes, kas beigu beigās nosvērās par labu Latvijas ratiņkērlingistiem, izcīnot uzvaru ar 9:7 un nonākot kopvērtējuma pirmajā vietā kopā ar Kanādu.

1.ends – Latvijas izlase, pateicoties pēdējā metiena tiesībām, pirmo akmeni iemet mājas sānos, to pašu izdarot arī ar otro akmeni. Tas liek mūsu pretiniekam ar “take out” metienu izsist vienu no tiem. Turpinājums abu komandu izpildījumā piesardzīgs, pamīšus komandām izsitot akmeni no mājas, līdz kamēr Sergejs Djačenko pieļauj kļūdu, pēc kuras Šveice arī kļūdās. Otrā savā metienā Djačenko ir precīzs, savukārt šveicieši kļūdās otrreiz. Rožkova izprovocē pretinieku uz vēl vienu kļūdu, kas beigās rezultējās ar 3:0 mūsu labā.

2.ends – Abas komandas pirmajos metienos pieļauj neprecizitātes. Šveicieši mums par labu uzliek centra sargus, ko enda gaitā tā īsti neprot izmantot ne viena, ne otra komanda. Līdz beidzot mūsu pretinieki nu jau ar diviem labākiem akmeņiem atrodas mājā. Savukārt pirms skipu metieniem nu jau šveiciešiem +3. Pateicoties Rožkovas veiksmīgam pēdējam un neveiksmīgam pretinieku pēdējam akmenim, izdodas atdot tikai vienu punktu 1:3.

3.ends – Ojārs Briedis izpilda lieliski savus abus metienus, kas tiek novietoti mājas sānā. Vienu no tiem Šveices otrajam spēlētājam izdodas izsist. Mūsu izlase spēlē piesardzīgi un noņem pretinieku centra sargu, bet nākamo pretinieku sargu neveiksmīgi Agris Lasmans uzsit mājā esošajam savam akmenim, izsitot to no spēles. Pēc šveiciešu kļūdas Djačenko neizdodas iemest otru akmeni mājā, bet jau ar nākamo pretinieki izsit vienīgo mūsu akmeni no spēles. Rožkovas precīzie pēdējie akmeņi atnes Latvijai vēl divus punktus, palielinot rezultāta starpību līdz +4 (5:1).

4.ends – Šis ends iesākts bez Šveices sargiem, kas dotu iespēju viņiem atspēlēties. Pretinieki mēģina izmantot mūsu sargu, bet šos uzbrukuma draudus likvidē Lasmans. Komandas apmainās neprecīzos metienos. Līdz beidzot Rožkova ar savu pēdējo akmeni nonāk aiz sargiem, tiesa gan arī aiz centra līnijas. To neizmanto Šveices skips, uzmetot akmeni par vāju, kas ļauj mūsu izlasei nozagt punktu, panākot jau 6:1 savā labā.

5.ends – Pēc lielā pārtraukuma Briedis lieliski uzsāk ar diviem metieniem mājā, provocējot šveiciešus uz “take out” metieniem, tomēr viņi uz to neparakstās un ieliek savu akmeni tuvāk centram. Tiek sagaidīta kļūda no Lasmana puses, tik šveiciešu spēlētājs to neizmanto, izmetot savu cauri mājai un to pašu izdarot ar nākamo. Līdz ar to Djačenko papildina mūsu akmeņu krājumu līdz +3. Pēc perfekta Šveices trešās spēlētājas metiena un Djačenko kļūdas, viņa iemet vēl vienu tuvāk centram. Rožkova aizmet garām abiem akmeņiem, kurus sargā Šveice. Pēc vēl vienas Rožkovas kļūdas, šveicieši tomēr četru punktu vietā paņem trīs, samazinot rezultātu starpību līdz -2 (4:6).

6.ends – Briedis turpina rādīt labu precizitāti metienos un ieliek savus akmeņus mājas sānā. Toties mūsu pretinieks pieļauj kļūdas, kas nāk par labu mums līdz brīdim, kad viņi pret mūsu trim akmeņiem mājā iemet tuvāk centram, kam vēlāk pievieno vēl vienu. Djačenko vienu no tiem izsit, bet Šveice atkal spēlē uz mājas centru. Sarežģītā situācija liek paņemt minūtes pārtraukumu. Pēc tā šveiciešu situācija nedaudz uzlabojas. Tomēr mūsu kļūdas metienos pirms pēdējā Rožkovas metiena, pretiniekiem dod jau +3 mājā, kas paliek arī pēc pēdējā mūsu metiena un nu jau -1 Latvijai (6:7).

7.ends – Latvija kā ierasts endu uzsāk ļoti labi, tomēr pretinieki turpina spiesties uz mājas centru, noliekot savu tuvāk, kuram uzliek neprecīzu sargu. Tas ļauj Djačenko izpildīt lielisku “take out” metienu un nu jau +4 mums. Šveicieši nevienu no tiem nesit, bet mēģina likt tuvāk centram, kas izdodas neprecīzi, tomēr ir otrs labākais. Rožkova glābj situāciju, iemetot vēl vienu tuvāk centram un izvirzot Latviju 8:7 vadībā.

8.ends – Mūsu izlase izšķirošo endu sāk ar trim akmeņiem mājā, bet Šveice ar vienu sānu sargu, akmeni izmestu cauri mājai, savukārt ar trešo metienu nonāk tuvāk centram. Pirms izpildīt ceturto metienu mūsu pretinieks paņem minūtes pārtraukumu. Pēc tā viņi izpilda vāju metienu, kas apstājas sarga pozīcijā. Djačenko turpina kļūdīties, ko lieliski izmanto perfekti spēles otrajā pusē spēlējošā trešā spēlētāja un iemet otru labāku mājā. Djačenko beidzot precīzs un arī Rožkova ļauj cerēt uz uzvaru, izsitot vienu no diviem centram tuvāk esošajiem pretinieku akmeņiem. Pēc Šveices skipa kļūdas Rožkova precīzi izsit, liekot pretinieku skipam mest pret mūsu trim akmeņiem, lai panāktu ekstra endu. Akmeņi tiek mērīti un tikai nedaudz mūsu akmens ir tuvāk, kas atnes uzvaru ar 9:7.

Latvijas izlases skipa Poļinas Rožkovas komentārs Latvijas Radio pēc spēles ar Šveici :
“Spēles vidū es sakašķējos ar treneri. Iekšēji bija baigais niknums un nevarēja savaldīties, kā dēļ arī šis tas nesanāca un bija neliels izmisums.
Mums Šveice ir neērts pretinieks ar to, ka viņi vienmēr pret mums saņemas un spēlē ļoti labi. Mēs arī negaidījām, ka tas būs ļoti viegli.”

Nākamā spēle plkst. 08:35 pēc Latvijas laika ar Norvēģiju. Divi no šī sastāva Norvēģijas spēlētājiem Phjončhanas paralimpiskajās spēlēs 2018.gadā izcīnīja sudraba medaļas, tiesa gan jaunajā sastāvā komanda pagājušā oktobrī pasaules čempionātā palika 7.vietā.

Ratiņkērlinga turnīrā vispirms tiks izspēlēta apļa kārta, aizvadot 10 spēles katrai komandai. Tikai kopvērtējuma četras labākās izlases turpinās cīņu par medaļām pusfinālos, kas norisināsies 11.martā. Vienā no pusfināliem sacentīsies 1. ar 4.vietu, bet otrā 2. ar 3.vietu. Pusfināla uzvarētāji 12.martā noskaidros 2022.gada Ziemas paralimpisko spēļu čempionus, bet zaudētāji nedaudz pēc pusfināla, 11.martā sava starpā sadalīs bronzas medaļas.

Visas Latvijas izlases spēles, kā arī fināla spēli tiešraidē varēs skatīties LTV7 kanālā, ar nakts spēļu atkārtojumiem.

Latvijas izlases sastāvs: Poļina Rožkova (skips), Sergejs Djačenko, Agris Lasmans, Ojārs Briedis, Aleksandrs Dimbovskis, treneri – Arnis Veidemanis, Rihards Jeske, fizioterapeite Signe Rinkule.

Latvijas ratiņkērlinga izlases spēles Pekinā, tiešraides LTV7

DatumsLaiksPretinieceRezultāts
5.0313:35Dienvidkoreja8:4
6.038:35Kanāda3:10
6.0313:35Slovākija8:4
7.033:35Igaunija5:6
7.038:35Zviedrija9:7
8.033:35Šveice9:7
8.038:35Norvēģija
9.0313:15ASV
10.038:35Lielbritānija
10.0313:35Ķīna

9.kārtas citu spēļu rezultāti:

SpēleRezultāts
Lielbritānija – Igaunija10:5
Koreja – Kanāda9:4

Kopvērtējums

VietaValstsSpēlesUzvarasZaudējumi
1.Kanāda642
1.Latvija642
3.Zviedrija431
4.Lielbritānija532
4.Ķīna422
6.Slovākija422
7.Igaunija523
7.Norvēģija523
7.ASV523
7.Koreja523
11.Šveice615

Latvijas Paralimpiskā komiteja pateicas visiem sadarbības partneriem par atbalstu ceļā uz Pekinu. Institucionālajiem partneriem – LR Izglītības un zinātnes ministrijai un AS “Latvijas Valsts Meži”, ģenerālsponsoram “Mēness Aptieka”, atbalstītājiem – Rīgas domes Izglītības un kultūras departamentam, “Venden”, “Lemon Gym”, Sporta Laboratorija, Nike, Sportland, AS “Brīvais vilnis” un SIA “Skrīveru Pārtikas Kombināts”, Latvijas Kērlinga asociācijai.

Online rezultāti: https://worldcurling.org/events/pwg...